- 1 Rozporządzenie ws. zakazu wstępu do lasów (101 opinii)
- 2 Nie będzie lepszej segregacji - będą kary (298 opinii)
- 3 Śmierć Adamowicza. Wyrok ws. finału WOŚP (117 opinii)
- 4 Pomorze za 36 lat: kobiece i... stare (110 opinii)
- 5 2,5 roku więzienia dla rosyjskiego szpiega (37 opinii)
- 6 Remontują, zamiast wyburzyć. Dlaczego? (109 opinii)
Przychodnia przy dworcu zmienia się w hotel Central Gdańsk
Montaż kapsuły czasu na dachu byłej przychodni kolejowej w Gdańsku.
Hotel Central Gdańsk i restauracja PG4 (czyli Podwale Grodzkie 4) powstaną w budynku dawnej przychodni przy dworcu głównym . W miedzianej iglicy na dachu umieszczona została właśnie kapsuła czasu z informacjami o współczesnym Gdańsku.
Do tej pory przeprowadzona została m.in. rekonstrukcja stropów, uzupełnienie ubytków w ścianach konstrukcyjnych i działowych; dobudowano niewielki (oryginalnie zaprojektowany) fragment budynku od strony południowej, zastrzykami betonu wzmocniono fundamenty.
W grudniu ubiegłego roku na budynku ekipa wykwalifikowanych cieśli układała nową więźbę,a w piwnicach budynku umieszczona została ogromna chłodziarka - część instalacji browarnianej. Od tamtego czasu budynek zyskał dach, wstawiono część okien i wylane zostały posadzki. W tej chwili trwają prace wykończeniowe.
Na próbę kompleksowo urządzony został już jeden z 39 pokoi. W ten sposób architekci dochodzą do najlepszych rozwiązań dla hotelowego wnętrza, obiekt ma być bowiem kategoryzowany jako czterogwiazdkowy.
- Każdy pokój będzie inny, bo każdy z nich ma inny kształt. Zdecydowaliśmy się na stylistykę modern classic, która nawiązuje do historii budynku, ale też zawiera nowoczesne akcenty. Wszystkie elementy wyposażenia pochodzą od polskich producentów i projektantów - mówi Artur Buta z kołobrzeskiej pracowni Art Buta, która odpowiada za wnętrza części hotelowej. - Najciekawsze będą pokoje na najwyższej kondygnacji, z okien rozciągał się będzie fantastyczny widok. Ciekawostką będzie także dwupoziomowy apartament z żeliwnymi kręconymi schodami.
Wnętrza restauracji zaaranżowane zostały przez architektki z Pracowni Projektowej Aleksandry Stankevic-Diakun z Gdańska.
W piwnicach budynku, do których dostaniemy się przez przeszklone foyer od strony torów kolejowych, znajdzie się browar restauracyjny. W czterech tankach warzone ma być piwo w stylu jopejskim, przy udziale fermentacji spontanicznej w otwartych zbiornikach. Ta część nazwana została "Jopen Zone". W pozostałej części browaru stanie osiem tanków, w których będą powstawały mniej wymagające style piwa. Restauracja będzie funkcjonowała w przyziemiu i na parterze budynku. Tutaj serwowane będą śniadania - nie tylko dla gości hotelowych. Szef kuchni, Francuz Philippe Abraham, już opracował restauracyjne menu.
Według zapowiedzi inwestora obiekt pierwszych gości przyjmie w połowie października. 1 sierpnia niemiecki producent instalacji browarnianych rozpocznie swoją część prac.
To najbardziej nietypowo umieszczona kapsuła. Gazety wydane 23 czerwca, audycja radiowa, informacje o portalu Trojmiasto.pl, aktualne monety, pakiet zdjęć współczesnego Gdańska, a także informacje o władzach miasta i inwestorze umieszczone zostały w szklanej tubie, która z kolei zalutowana została w jednej z dwóch miedzianych iglic, które zdobią kalenicę dachu (tej bliżej siedziby Rady Miasta, nie od strony budynku dworca).
Film prezentowany na uroczystości wmurowania kapsuły czasu w iglicę na dachu byłej przychodni kolejowej.
Czerwiec 2015. Prace w budynku. Konieczna była wymiana dachu i więźby.
Opinie (117) 2 zablokowane
-
2016-06-23 23:15
Stylówa jak z ostatniej serii AHS ;-)
- 0 0
-
2016-06-23 22:03
brak najważniejszej informacji o ilości mieszkań Owicza (1)
pewnie znowu nikt nie był w stanie się ich doliczyć
- 19 8
-
2016-06-23 23:08
Adam nie może się doliczyć, bo już nie wie które czyje, ile przepisał na żonę, dzieci, ile wciągnął aportem do jakiejś spółki..
- 5 1
-
2016-06-23 23:05
jest coś takiego jak klimat miejsca, "pamięć ścian" ;). nie chciałbym mieszkać w byłym urzędzie..
- 9 1
-
2016-06-23 21:08
Chociaz jeden obiekt nie spierniczony przez konserwatora (1)
pozwoleniem na szklo, beton i nowe elewacje. Chyba wlasciciel jest normalnym Polakiem a nie inwestorem 1200brutto - bo zarabia sie najlepiej na pracownikach!
- 162 6
-
2016-06-23 22:28
To spójrz na lukarny. Wygląda to jak jakiś marny żart.
- 6 6
-
2016-06-23 22:10
browar
mial byc broowar niemiecki adamowicz przekret
- 6 12
-
2016-06-23 21:54
ok ale kiedy właściciel wybuduje co z dziury jego własnośści przy Podwalu Przedmiejskim!?? (1)
- 12 15
-
2016-06-23 22:05
Kiedy tylko wytrzeźwiejesz.
- 22 2
-
2016-06-23 21:10
Korki standardowo :)
- 10 47
-
2016-06-23 21:09
I świetnie
Bardzo mi się podoba,że zaadoptowano ten obiekt na hotel i nie zmieniono jego stylu architektonicznego..I że będzie on użytkowany. Przyjemnie będzie na niego spoglądać. Czego nie można powiedzieć o innych hotelach w okolicy
- 155 5
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.