• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Śledź znów górą. Jest nowy Gdyński Przysmak

Patryk Szczerba
25 września 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Chleb wieloziarnisty Gdyńskim Przysmakiem
I nagroda: Ceviche ze śledzia z kaparami w liściu cykorii z grillowanymi z miodem i sezamem krewetkami podawane z jogurtowym sosem koperkowo-tymiankowym I nagroda: Ceviche ze śledzia z kaparami w liściu cykorii z grillowanymi z miodem i sezamem krewetkami podawane z jogurtowym sosem koperkowo-tymiankowym

Znamy zwycięzcę konkursu na Gdyński Przysmak, który odbył się w ramach IV Weekendu Kulinarnego. Jury, w czasie trwania zabawy, musiało ocenić ponad 30 autorskich przepisów.



Pierwsza nagroda trafiła do Przemysława Romana za potrawę "Ceviche ze śledzia z kaparami w liściu cykorii z grillowanymi z miodem i sezamem krewetkami podawane z jogurtowym sosem koperkowo-tymiankowym". Zwycięzca popłynie w rejs promem, który ufundowała firma Stena Line.

- Jury nagrodziło autora przepisu za pomysłowość i połączenie smaków dające wykwintne danie, świetnie oddające zarówno nadmorski charakter Gdyni, jak i jej otwartość na świat - mówi Katarzyna Gruszka z Agencji Rozwoju Gdyni.

Drugie miejsce zajął Mikołaj Wierzbicki za potrawę "[G]Dynia z morza i marzeń, czyli krem z dyni z łososiem i imbirem". Trzecia nagroda powędrowała do Beaty Waśniewskiej i jej przepisu na "Carpaccio śledziowe z kaszubskimi dipami".

- W tym roku otrzymaliśmy rzeczywiście dużo fajnych pomysłów na potrawy zainspirowane Gdynią. Pod uwagę braliśmy tylko autorskie przepisy. Wśród oceniających było dwóch szefów kuchni z restauracji uczestniczących w Weekendzie Kulinarnym, dlatego nie było wcale łatwo zachwycić ich autorskim przepisem. W zeszłym roku wygrały "Falujące śledzie". I w tym roku jurorzy postanowili po raz kolejny uhonorować potrawę związaną z tą bałtycką rybą - wyjaśnia Katarzyna Gruszka.

Najlepsze przepisy trafią do książki kucharskiej, która właśnie powstaje. Znajdą się w niej nie tylko przepisy zwycięzców, ale też specjały zaproponowane przez znanych gdynian.

Kto nie przysłał swojej propozycji mógł od piątku do niedzieli w godzinach 10:00-22:00 w 25 restauracjach na Szlaku Kulinarnym kosztować mini dań w cenie 5 zł. Wszystko w ramach IV Weekendu Kulinarnego. Chętnych nie brakowało.

- Trochę plany pokrzyżowała nam pogoda, ale postarali się za to w tym roku wyjątkowo restauratorzy, którzy przygotowali smaczne potrawy przede wszystkim z dużą ilością ryb. Wśród propozycji było wiele zup i deserów. Myślę, że Ci, którzy odwiedzili w te dni restauracje byli zadowoleni i na pewno najedzeni - mówi Gruszka, która dodaje, że rekordzistka odwiedziła w czasie weekendu wszystkie 25 restauracji biorących udział w kulinarnej zabawie. W nagrodę popłynie promem do Szwecji - Pani zwalniała się nawet z pracy, by w piątek zacząć konsumować potrawy.

Przepis na 4 porcje "Ceviche ze śledzia z kaparami w liściu cykorii z grillowanymi z miodem i sezamem krewetkami podawane z jogurtowym sosem koperkowo-tymiankowym":

- 2 cykorie
- po 2 kapary na porcję
- sezam uprażony na patelni
Ceviche:
- 220 g filetu ze śledzia - typu matias lub surowy
- 1 mała czerwona cebula
- 3 limonki
- 1 chilli
- szczypta pieprzu do smaku
Krewetki:
- po 4 oczyszczone krewetki tygrysie na osobę
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- oliwa
Sos:
- 2 łyżki stołowe jogurtu naturalnego
- koperek posiekany
- świeży lub suszony tymianek
- sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania: Filet ze śledzia dokładnie myjemy i kroimy na małe kawałki. Wkładamy do miseczki. Śledzia zalewamy sokiem wyciśniętym z 3 limonek. Dodajemy posiekaną w drobniutką kosteczkę czerwoną cebulę oraz posiekane chilli bez pestek. Dodajemy szczyptę pieprzu, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do marynowania-najlepiej w lodówce. Krewetki dokładnie myjemy i oczyszczamy. Następnie wrzucamy je do miski, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy wyciśnięty czosnek i polewamy odrobiną oliwy. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy do marynowania - najlepiej w lodówce. Sos - jogurt naturalny łączymy z koperkiem i tymiankiem, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Schładzamy. Serwowanie: 1 porcja to dwa liście cykorii + 4 krewetki. Odrobinę ceviche układamy na umytych liściach cykorii. Na każdym liściu układamy jeden kapar. Krewetki grillujemy. Podczas grillowania krewetki smarujemy odrobiną miodu. Ugrillowane krewetki kładziemy obok liści cykorii i kleksa sosu koperkowo-tymiankowego. Wszystko posypujemy odrobiną uprażonego sezamu. Gałązka tymianku do ozdoby.

Trojmiasto.pl ma swoją redakcję w Gdyni!
Dzięki temu będziemy jeszcze bliżej mieszkańców Gdyni i ich problemów.
Pracujemy na trzecim piętrze Transatlantyka, przy
Placu Kaszubskim 17/307 zobacz na mapie Gdyni.
Piszcie do nas na adres
gdynia@trojmiasto.pl, dzwońcie pod nr 58 321 95 50 lub po prostu przychodźcie.

Wydarzenia

Opinie (105) 10 zablokowanych

  • a te krewetki to złowiono w Gdyni? (8)

    • 52 11

    • W Bałtyku są krewetki,

      sprawdź jak nie wierzysz.

      • 0 0

    • Krewtki symbolizują otwarcie Gdyni na świat

      • 0 0

    • możliwe, poczytaj o krewetkach żyjących w zatoce (1)

      w częsci płytkiej zwłaszcza czyli właśnie w Gdyni

      • 1 1

      • rzeczywiście, zwłaszcza

        krewetki tygrysie!

        • 0 0

    • (2)

      nie, przypłynęły statkiem do gdyńskiego portu

      • 15 1

      • Przyleciały Jumbo Jetem i wylądowały na lotnisku w Gdyni. Oczywiście modernistycznym i designerskim.

        • 1 0

      • przypłynęły

        w zbiorniku balastowym masowca ;)

        • 7 1

    • w Motławie pływajo

      smacznego Gdynio

      • 4 3

  • ja myslę że tak chyba było by bardziej poprawnie

    Ceviche ze śledzia z kaparami w liściu cykori z grilowanymi w miodzie i sezamie krewetkami podawane z sosem jogurtowo, koperkowo, tymiankowym. stylistycznie naturalnie.

    • 0 0

  • potrawa która powinna wygrać ! ŚWIEŻA RYBA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • 0 2

  • Ceviche i krewetki - kojarzą sie z Gdynią???

    • 0 1

  • "Zwycięzca popłynie w rejs promem, który ufundowała firma Stena Line."

    To się Stena rzuciła - cały prom ufundowali. Ale gdzie taki prom później trzymać? Skąd na paliwo brać? Gdzie przeglądy techniczne robić?

    Taka nagroda to chyba jednak kłopot.

    • 4 2

  • KREWETKI ?

    Krewetki chyba z Gdynia, a nawet z Polska w ogóle się nie kojarzą. Poza tym co tak na prawdę jest głównym składnikiem tego dania - mam wrażenie że właśnie owe krewetki... Dodatkowo zwykle jeśli ilość głównych składników dania przekracza 3 to robi się bałagan nie dość że na talerzu to jeszcze w smaku. Na prawdę gratulacje dla jury - chyba wspierają lokalnych dostawców krewetek.

    • 2 2

  • Najstarsze danie Gdańskie:

    Bitki ze śledzia w sosie własnym po Gdańsku w urynowo - nibiskim sosie ;)

    • 1 0

  • Tylko śledź!

    Jak zobaczyłem tytuł wiedziałem co będzie przysmakiem: w Gdyni tylko śledzie :D:D:D

    • 4 0

  • Sledz zawsze rzadzi... (6)

    i taka prawda

    • 74 5

    • sledz w trojmiescie

      tylko na talerzu

      • 0 0

    • by dali kawałek solonego śledzia (2)

      śmietanę i gotowane kartofle rzucili na talerz i byłby lokalny przysmak. Na co to udziwianie.

      Po dzis dzień ponad 50% polaków nia miało krewetki czy kapara w ustach, a 2/3 nie wymówi Ceviche prawidłowo.

      Na co to wydziwianie, pytam jeszcze raz? Włoska pizza to kawałek placka na ktory sypie się wszystko co jest pod ręką.

      A my musimy być światowi. Żenada

      • 8 2

      • (1)

        nie musisz być światowy, jak nie chcesz. A na włoską pizza wcale nie sypie się wszystkiego co jest pod ręką. Ale co ty możesz o tym wiedzieć ? Przecież ty nie jesteś światowy.

        • 1 5

        • Ale pizza i w ogóle kuchnia włoska to z definicji kuchnia biedoty. Z pizzą jak u nas z pierogami, możesz napchać nadzienia z niewiadomoczego, ale to dalej będą pierogi.

          • 2 0

    • Miłośnikiem śledzia nie jestem (chyba, że uznać za miłośnika tego, kto zwierzaka nie zjada),

      ale raz na pewno się skuszę, jeśli będzie w restauracjach z zaznaczeniem, że to Gdyński Przysmak (w końcu muszę wiedzieć jak smakuje coś, co potencjalnie polecałbym osobom mnie odwiedzającym).

      • 2 0

    • ale za to carpaccio śledziowe

      brzmi całkowicie polsko, pomorsko, gdyńsko i kaszubsko!
      Że o Ceviche nie wspomnę bo to nie będzie poprawne politycznie :)

      • 15 2

  • Gdyńskie śledzie (7)

    Tak, Gdynia to przede wszystkim miasto śledzi (potęga byłego Dalmoru). Proponuję ustanowić rekord światowy w ilości dań ze śledzi, a następnie powołać do życia światowy (europejski) festiwal śledziowy, łącznie z degustacją tych dań.

    • 28 5

    • dlaczego nie (5)

      symbolem Lizbony są sardynki, symbolem Gdyni śledź, wstydu nie ma, można na tej rybce budować wizerunek...

      • 16 1

      • nareszcie zaczynacie to akceptować (4)

        śledziki

        • 3 6

        • (2)

          Wczoraj byłam w Gdańsku, pełno Niemców na ulicach, czują się jak u siebie :) Gdańsk nie był, nie jest i nie będzie polskim miastem, a betony w dalszym ciągu nie mogą się z tym pogodzić :)
          Co więcej.... Śródmieście Gdańska w 90% rozstało rozwalone podczas II Wojny Światowej, odbuowane w latach 50... I gdzie te zabytki, co? To już kamienice w Gdyni są starsze.... Gdańsk pluje sobie w brodę, bo UNESCO ma głeboko w poważaniu ich historię i całe to "dziedzictwo".... Jakby mieli porządnego prezydenta, to by Gdańsk był perełką wśród polskich miast, a tak jest starym, zapuszczonym, zaniedbanym, niezorganizowanym miastem, które wciąż musi się odwoływać do historii, by nadrobić braki w teraźniejszości.

          Gdańska tradycyjna potrawa? Budyń o smaku betonu z sosem zazdrości i zawiści ;)

          • 6 3

          • popieram w całej rozciągłości

            bardzo trafne spostrzeżenie i nie można było tego lepiej sformułować.To cała prawda ,którą coraz więcej ludzi zaczyna rozumieć.Może w końcu zaczęli by Gdynię traktować po partnersku a nie róbmy coś razem byle było w Gdańsku.Ale szkoda słów jak chcą to niech się taplają w tym swoim budyniowym bagienku.

            • 3 0

          • co nadal nie zmienia faktu że Gdańsk jest największym miastem w województwie

            a Gdynia to rybacka osada

            • 1 6

        • A Wy dalej:

          pustaki we łbach zamiast mózgu.

          • 7 2

    • Opinia została zablokowana przez moderatora

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane