• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Sylwester 2010: Wyskokowy finał roku

kali
26 listopada 2010 (artykuł sprzed 13 lat) 

Wielkimi krokami zbliża się Sylwester 2010. Szampany we wszystkich smakach i odmianach trafiają na półki sklepów i klubowych barów. Oryginalne wieczorowe stroje zaprzątają uwagę nie tylko pań ale i modnych dżentelmenów, a smakowite kolorowe drinki trafiają do menu wszędzie tam gdzie będziemy witali Nowy Rok. Aby w szampańskich nastrojach przywitać 2011 rok, przygotowania należy rozpocząć już teraz.



Dobre towarzystwo, wykwintne dania i dobry alkohol najlepiej cieszący oko i z najwyższej półki to najkrótszy przepis na udaną imprezę sylwestrową. Grudzień sprzyja "rozrzutności", poprawia gust konsumencki - to w końcu czas zabawy, świętowania, rodzinnych spotkań i zabawy. Wiedzą o tym producenci alkoholi i wiedzą właściciele lokali, w czasie przedświątecznym warto zadbać o klienta i wato ugościć godnie swoich gości.

Koniec roku to prawdopodobnie jedyny moment w roku, kiedy znacząco wzrasta zainteresowanie alkoholami z wyższej półki. Ich sprzedaż wzrasta nawet o 15-20 proc. Polacy chętnie kupują brandy oraz burbona, ale równie chętnie delektują się wódkami, zwłaszcza kolorowymi. Warunek jest jeden - muszą to być alkohole co najmniej z półki premium. Triumfy święcą m.in. Żołądkowa Gorzka oraz Krupnik Vodka na które można już wręcz powiedzieć, panuje moda. Znawcy alkoholi sięgają też po różne odmiany whisky. Ten ekskluzywny z pozoru trunek wielu Polakom kojarzy się w lansem i snobizmem. Każdy barman posiada jednak ten trunek na swojej półce, bo prawda jest zupełnie inna. Zalety szkockiej wody życia doceniają nie tylko osoby posiadające grubszy portfel, bądź chcące zabłysnąć w określonym towarzystwie - ale praktycznie każdy.

- Klasykiem gatunku jest choćby dziesięcioletni Ardbeg, pełen ogniskowego dymu i morskiego powietrza, lub Lagavulin 16YO, w którym dym przeplata się ze słodyczą i lekko słonym posmakiem. Dla tych, którzy preferują bardziej deserowe smaki, dobrym wyborem może być Balvenie Double Wood, gdzie zapach pomarańczy łączy się z karmelem i toffie i lekką słodyczą. A miłośnikowi mocnych wrażeń można sprezentować whisky Laphroaig: niesamowicie charakterystyczną whisky, pachnącą medykaliami, z dominującym smakiem torfu. To ulubiony trunek brytyjskiego księcia Karola - krąży powiedzenie, że tą whisky się pokocha albo
znienawidzi... ale należy dać jej przynajmniej jedną szansę
- zachęca znawca whisky, Paweł Kunz.

Wszystko co naturalne, ekologiczne, czyste i dziewicze w tym roku jest w dobrym guście. Warto zadbać o gości którzy kierują się najnowszymi trendami. Na tej półce alkoholi zwracają uwagę producenci win z Toskanii. Cesare Cecchi oferuje, jeżeli wierzyć gustom wytrawnych znawców win - wyśmienite Chianti Natio. Wino produkowane absolutnie eko, bez wspomagaczy oraz nawozów na żadnym etapie produkcji. Reklamowany zgodnie z trendami jaki produkt rodzinny i naturalny czerpiący z bogatej kultury Toskanii.

Podczas imprez sylwestrowych nie może nigdy zabraknąć króla alkoholi, symbolu ekskluzywności, romantyzmu i wielkich nadziei - szampana. Nie ważne czy witamy Nowy Rok pod chmurką, na balu, w restauracji czy w domu - ten trunek jest obowiązkowym napitkiem w tę jedyną wyjątkową noc. I nie ma znaczenia czy będzie to najpopularniejsze wino musujące, które znosi każda kieszeń czy Cristal lub Don Perignon, może jeszcze Stradivarius. Na Polskim gruncie wystarczy przywitać Nowy Rok z kieliszkiem bąbelków - kieliszkiem bo akurat ten rodzaj alkoholu w innym naczyniu nie spełnia swojej roli.




Dla tych którzy ponad wszystko cenią szyk, kolor i wykwintny smak kolorowych drinków przedstawiamy propozycje trójmiejskich klubów:

Dream Flavour Dream Flavour
Dream Flavour Dram Club

20 ml wódki
40 ml likieru z melona
230 ml soku z cytryny
10 ml syropu cukrowego
dolewany z góry sok porzeczkowy.









Nox on the Beach Nox on the Beach
Nox on the Beach Klub NOX

20 ml wódki
20 ml likieru brzoskwiniowego
20 ml malibu
150 ml soku pomarańczowego
50 ml soku żurawinowego









Cico Julep Cico Julep
Cico Julep Klub Restauracja CICO

20 ml likier melon
40 ml tequila silver
dopełnienie:
sok pomarańczowy
sok grepfrutowy
sok z limonki
5 ml grenadyna
przystrojenie z cytryn i limonek
szkło typu: long drink hurricane i lód kruszony


kali

Opinie (3) 2 zablokowane

  • Nox mniam mniam (1)

    "NOX ON THE BEACH" wygląda smakowicie, chyba się skuszę. To chyba w ogóle jakiś nowy klub, ile wjazd?

    • 1 1

    • Nox

      Wjazd 30zł/osoby, jest też opcja rezerwacji stolika i cateringu. Szczegóły na www.noxclub.pl

      • 0 0

  • Taboo-Nox

    Nox znajduje sie w miejscu starego Tabo.. Zmieniony wystroj i nazwa. Na temat wjazdu Ci nie pomoge niestety, nie mam pojecia.

    • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane