• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Sylwester z pomysłem - organizacja krok po kroku

Justyna Potorska
28 listopada 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
Nowy Rok zbliża się wielkimi krokami. Gdzie spędzisz  wyjątkową, ostatnią noc 2012 roku? Nowy Rok zbliża się wielkimi krokami. Gdzie spędzisz  wyjątkową, ostatnią noc 2012 roku?

Jedzenie przyjedzie do ciebie samo, profesjonalny barman poda ci drinka, a jeśli wykażesz się inicjatywą, spędzisz Sylwestra w idealnie udekorowanym, wynajętym domku. Jak zorganizować taką imprezę? Ile to wszystko kosztuje? Sprawdzamy.



Krok pierwszy: wybierz miejsce

Samodzielna organizacja imprezy sylwestrowej...

Sylwestrowa "domówka" kojarzy się z całodziennym gotowaniem, żmudnym dekorowaniem pokoju i noworocznym sprzątaniem potłuczonych butelek i wazonów. Żeby uniknąć tych wszystkich czynności, można zdecydować się na zorganizowanie przyjęcia poza domem.

Opcji jest wiele. Osobom, które organizują większą imprezę proponujemy wynajem sali okolicznościowej lub klubu (umożliwia to między innymi gdański Medyk): koszt wynosi 3000-4000 złotych, dodatkowo można zamówić obsługę barmańską i DJ-a. Tym, którzy wolą bawić się w mniejszym gronie, polecamy wynajem całorocznego domku - wiele korzystnych ofert można znaleźć na Wyspie Sobieszewskiej, ale też w Otominie, Wieżycy, Pucku. Cena, w zależności od standardu i wielkości lokalu, waha się od 250 do 2000 złotych.

Wersja dla miłośników luksusu: kameralny, kilkuosobowy Sylwester, można spędzić w jednym z ekskluzywnych apartamentów w Sopocie. Ile to kosztuje? Cena waha się od 360 do 400 złotych, w zamian dostaje się jednak pełne, luksusowe wyposażenie i bezcenny widok na Zatokę.

Warto też pomyśleć o bardziej niestandardowym rozwiązaniu, na przykład zabawie na czterech kółkach.

- W naszym imprezowym autobusie zmieści się swobodnie 25 osób. Zapewniamy obsługę, DJ-a, barmana, na życzenie możemy załatwić przekąski, alkohol trzeba zapewnić we własnym zakresie - wyjaśnia Marek Nurek, właściciel Bibobusa. - Jeśli chodzi o trasę przejazdu, ustalamy ją indywidualnie z klientem, możemy udać się na Westerplatte, do Kartuz, zorganizować po drodze ognisko czy kulig. Jesteśmy otwarci na propozycje.

Krok drugi: załatw jedzenie

Po wyborze miejsca, pora na zapełnienie pustych stołów jedzeniem i piciem. Z pomocą przyjdą firmy cateringowe. Mimo tego, że jest ich w Trójmieście stosunkowo dużo, nie warto zostawiać decyzji na ostatnią chwilę.

- Idealny czas na złożenie sylwestrowego zamówienia to 2-3 tygodnie przed imprezą - zaznacza Grzegorz Świątczak, właściciel firmy cateringowej Coctail. - Jesteśmy w stanie przygotować dania z różnych kuchni świata, wedle życzenia klienta. Jedzenie dostarczamy na własnych półmiskach, a w przypadku większych imprez z obsługą: także w trzymających ciepło bemarach. W razie potrzeby radzimy jak podgrzać każde z dań.

Dostarczaniem jedzenia na imprezę do domu klienta zajmują się nie tylko firmy cateringowe, ale też wiele restauracji, między innymi Eureka, Malinowy Ogród, Smak Morza, Fukafe. Wybór dań jest spory, można zdecydować się na tradycyjne sałatki, mięsa i wędliny, polski fusion, wegańską ucztę, włoskie smaki albo japońskie sushi.

Koszty zamawianej sylwestrowej uczty są różne, dla przykładu za sztukę roladki z szynki czy kanapkę trzeba zapłacić od 2-3 zł, kotlet z karkówki kosztuje średnio 9 zł za sztukę, kilogram pierogów z mięsem to wydatek około 15 złotych. Menu składające się z czterech dań to koszt podobny jak w przypadku organizacji wesel: 120-180 zł od osoby.

Krok trzeci: zapewnij obsługę i alkohol

Masz już zarezerwowane miejsce i zamówiony catering? Pomyśl o obsłudze kelnerskiej, szczególnie, jeśli planujesz większą zabawę. Jeśli wynajmujesz klub, salę lub korzystasz z cateringu, o wynajęciu kelnerów porozmawiaj z właścicielem - większość firm przewiduje taką możliwość.

- Koszt jednoosobowej obsługi kelnerskiej w przypadku prywatnego sylwestrowego przyjęcia na 20 osób wynosi około 250 złotych - informuje Monika Tymczuk, właścicielka firmy Bankiet. - Cena jest ustalana indywidualnie, w zależności od wielkości imprezy i ilości serwowanego jedzenia.

Oprócz kelnerów, warto pomyśleć o profesjonalnym barmanie. Koszt obsługi obejmującej przygotowanie drinków przy użyciu specjalistycznego sprzętu, odpowiednie ich przystrojenie i podanie, wynosi około 1000 złotych. Decydując się na specjalny barmański pokaz z degustacją drinków - czyli idealną atrakcję sylwestrowego wieczoru - musisz zapłacić 2000 złotych.

Jeśli alkohol, to także dobra oprawa muzyczna. Zamiast puszczania ogranej muzyki z płyty, można zrzucić się na DJ-a albo zespół. Koszt waha się od 1000 zł do 3000 za noc. W zamian dostaje się nie tylko oprawę muzyczną, ale też profesjonalne nagłośnienie i oświetlenie.

Krok czwarty: pomyśl o dekoracji

Jeśli Sylwester, to szampańska atmosfera, a tej nie byłoby bez odpowiednich dekoracji. W tym przypadku można się zdać na firmy specjalizujące się w przystrajaniu imprezowych pomieszczeń.

Nie myśl, że ich usługi dekoratorskie kończą się na dmuchaniu balonów i ustawieniu świeczek - w ofercie są też wyszukane aranżacje florystyczne, fontanny czekoladowe, alkoholowe albo... dekoracje w arbuzach.

- W naszym sklepie znajduje się mnóstwo sylwestrowych gadżetów, na życzenie klienta możemy dostarczyć wszelkie dekoracje i przystroić pokój lub salę w stylu "casino" czy lat 20. - informuje Katarzyna Surówka z Party Box. - Załatwiamy wszystko: napisy, banery, stroje dla gości, a nawet serwetki. O nic nie trzeba się martwić.

Nie chcesz organizować Sylwestra samodzielnie? Sprawdź ofertę firm zajmujących się przygotowaniem imprez.

Miejsca

Opinie 2 zablokowane

Najczęściej czytane