Fakty i opinie

stat

Tak może w przyszłości wyglądać kampus PG

Politechnika Gdańska rozstrzygnęła konkurs na koncepcję krajobrazową i funkcjonalno-przestrzenną rozwoju kampusu we Wrzeszczu. Prace, przynajmniej po części, będą miały przełożenie na jego zagospodarowanie oraz zostaną wzięte pod uwagę przy opracowaniu miejscowych planów.



Przestrzeń pomiędzy budynkami kampusu PG powinna być:

przyjazna przede wszystkim dla pieszych i rowerzystów 78%
przeznaczona w całości pod parkingi i ulice dla aut 12%
zagospodarowana w najtańszy sposób, ponieważ nie jest to istotne dla działalności uczelni 10%
zakończona Łącznie głosów: 565
O konkursie ogłoszonym przez uczelnię pisaliśmy w styczniu. Jego celem było przygotowanie wizji przestrzennego rozwoju kampusu w powiązaniu ze strukturą urbanistyczną Wrzeszcza, a także uwzględniając planowaną budowę ul. Nowej Politechnicznej. Ostatecznie w konkursie złożono jedenaście prac.

Sąd Konkursowy, w składzie którego zasiadali m.in. przedstawiciele PG, Biura Rozwoju Gdańska oraz Stowarzyszenia Architektów Polskich, pierwsze miejsce (45 tys. zł) przyznał koncepcji przygotowanej przez zespół Anna Dubois, Agnieszka Suchocka oraz Zofia Zuchowicz.

Dwie równorzędne drugie nagrody (po 20 tys. zł) zdobyły prace zespołu Jan Cudzik, Dominik Sędzicki, Wiktor StankiewiczAnna Zawistowska oraz pracowni Aleksander Wadas Studio.

Przyznane zostały ponadto trzy wyróżnienia (po 5 tys. zł) dla: Piotra Łuszczka, zespołu Marcin KitalaZygmunt Maniaczyk oraz pracowni BP Projekt Kazimierz Butelski.


Autorzy wszystkich prac starali stworzyć nowe, atrakcyjne przestrzenie, proponując m.in. plac w obrębie skrzyżowania ulic Traugutta - Siedlicka - Sobieskiego zobacz na mapie Gdańska, przedłużając deptak w ul. Siedlickiej zobacz na mapie Gdańska czy kreując dodatkowe powiązania komunikacyjne z Szubieniczną Górą zobacz na mapie Gdańska. Pojawiły się również zróżnicowane sposoby zagospodarowania przestrzeni między budynkami wraz z wyeksponowaniem obecnie skanalizowanego Potoku Królewskiego.

- Oczywiście nie wszystkie rozwiązania, jakie znalazły się w konkursowych projektach są możliwe obecnie do realizacji, ale stanowią one pole do refleksji i dyskusji. Dzięki tej szerszej perspektywie będzie można też wykonywać mniejsze zadania na terenie kampusu - mówi prof. dr hab. inż. arch. Lucyna Nyka, dziekan Wydziału Architektury PG, pełnomocnik rektora ds. zagospodarowania przestrzennego kampusu. - Warto podkreślić, że zwycięski projekt, który otwiera kampus w kierunku południowym i proponuje ukształtowanie wizerunku kampusu od planowanej ulicy Nowej Politechnicznej, zyskał uznanie także Biura Rozwoju Gdańska, które opracowuje miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego dla tego obszaru.
Wszystkie prace konkursowe prezentowane będą do 18 kwietnia w holu przed Aulą PG (II piętro) w Gmachu Głównym przy ul. Narutowicza 11/12 zobacz na mapie Gdańska.

Materiał ze stycznia br.