• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tak powstają lodowe smakołyki

Borys Kossakowski
1 lipca 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Lody Calypso mają już 60 lat

Zobacz jak się produkuje lody Algida w Baninie pod Gdańskiem.


Cała Europa zajada się lodami, które produkowane są w podgdańskiej fabryce Unilevera. Specjalnością zakładu w Baninie są lody na patyku Magnum z podwójnym karmelem oraz Twister. Choć fabryka pilnie strzeże swoich tajemnic, udało nam się zajrzeć na chwilę za jej bramy, aby zobaczyć jak powstają te smakołyki. Kamera Trojmiasto.pl towarzyszyła studentom Politechniki Gdańskiej, laureatom Ekoloterii organizowanej podczas Technikaliów.



Najlepsze lody to:

To co uderza na pierwszy rzut oka, to czystość i dbałość o bezpieczeństwo. Unilever jest firmą, o standardach której uczą na uniwersytetach. Aby wejść na teren hali produkcyjnej wszyscy musimy się przebrać w strój ochronny od stóp do głów - łącznie z tzw. stoperami do uszu, które chronią przed nadmiernym hałasem.

Fabryka pracuje przez dwadzieścia cztery godziny na dobę, produkując ponad milion lodów dziennie. Rocznie około czterystu milionów lodów. Maszyny nalewają kolorową masę lodową w różnego rodzaju formy. Gotowy produkt trafia do magazynu, który jest właściwie gigantyczną lodówką. Tam każdy lód leży co najmniej 24 godziny, żeby się porządnie schłodził i nabrał należytej konsystencji.

W tym roku uruchomiono w Baninie nowoczesną, bezobsługową oczyszczalnię ścieków, która dba o to, aby produkcja miała jak najmniejszy wpływ na środowisko. Maszyneria jest na razie w fazie testów, ale już wykorzystuje się biogaz, który powstaje w wyniku rozkładu odpadów. W przyszłości ma być używany do zasilania kotłów ogrzewających fabrykę.

Studenci, którzy mieli okazję zwiedzać fabrykę w Baninie, zostali wybrani podczas Ekoloterii, organizowanej podczas Technikaliów 2012, święta kultury studenckiej Politechniki Gdańskiej. Celem akcji była zbiórka odpadów, w których zazwyczaj tonie miasto po tego typu masowych imprezach. Unilever za każdy worek śmieci wręczał uczestnikom zabawy loda Magnum. Najbardziej aktywni studenci w nagrodę zostali zaproszeni do Banina.

Miejsca

Opinie (178) ponad 20 zablokowanych

  • Lody bakaliowe z Algidy... (1)

    W lodach bakaliowych z Algidy nie ma bakalii. No chyba, że te nieliczne okruchy orzechów, czy rodzynek nazwiemy bakaliami.
    Pierwszy raz kupiłem, myślałem, że to jakaś słaba seria, drugi raz to samo. Trzeci raz nie kupiłem.

    • 2 0

    • Zgadzam się ponieważ

      miałem nieprzyjemność pracować w firmia ATLANTA, która dostarcza owe bakalie do Algidy. I wierz mi - nie chciałbyś widzieć co tam się często gęsto pakowało w te worki. No ale ludzie i tak będą uchachani z lodów z ,,bakaliami'' więc co tam...

      • 0 0

  • Jakosc (1)

    Nawt nie wiecie jak tam sa produkowane te lody, te ktore znjada sie na podlodze laduja w wiadrze na nowy przemial, hale czysci sie czesto -cała spryskuje sie woda, nawet RTG sa traktowane gotowe lody w pudełkach czy nie ma opilkków metalu czy cos, kazdy lód z obcym ciałem nigdy nie zjadzie sie w kartonie ktory idzie na sprzedaz!

    • 0 0

    • Lody może i mają niezłe,ale

      praca tam to już inna para kaloszy...

      • 0 0

  • Uwaga ! Uwaga ! Uwaga ! (1)

    Algida w baninie to istny obóz pracy !!! Ludzie wystrzegajcie się tego miejsca jak ognia !!! Tylko i wyłącznie śmieciowa umowa,czyli zleconko i harówka w piątek,świątek i niedzielę !!! Byłam,spróbowałąm i wszystkich serdecznie odradzam !!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • 3 1

    • ZGADZAM SIĘ W 100%

      Nie na darmo ciągle się ogłaszają. Ludzie czasem po paru dniach rezygnują z tego qrwidołka.

      • 0 0

  • (1)

    Cała Europa się zajada to chyba pracownikom tez płaca po europejsku? Ile tam płacą?

    • 4 0

    • Nie powiem Ci dokładnie

      bo chciałem się tam przyjąć ok. 2 lata temu. Wtedy to chyba 7zł. netto/h oczywiście przez jakąś tam ,,agencyjkę pracy'' i umowa śmieciowa (zlecenie). Podejrzewam, że teraz niewiele się tam zmieniło. A - i jeszcze pamiętam, że jak czekało nas tam w tej budzie przy wejściu z 15 osób (rozdawali fartuszki i identyfikatory) to SAMI OCHRONIARZE mówili tak po cichu, że tutaj na dłużej niewiele ludzi zostaje i jak ktoś szuka naprawdę normalnej pracy to niech lepiej sobie ten moloch daruje, albo niech się sam przekona.

      • 1 0

  • Pracowalam w Baninie (1)

    Fajna atmosfera, czlowiek zasuwa jak zajaczek Duracella;) Milopoznac produkcje od podszewki;)

    • 3 1

    • Skoro atmosfera była fajna

      to czemu już tam nie pracujesz?

      • 0 1

  • Najlepsze lody z tradycją to Eskimo we Wrzeszczu przy rynku!!

    Polecam ten relikt kultury w którym smak lodów nie zmienia się od lat!

    • 2 1

  • Z perspektywy Europy, Gdansk, obecnie po wojnie, to zapyziala dziura z 1 ulica Dluga i wspomieniem czasow swietnosci Danzig (5)

    Reszta to bagan, smrod, glupota oraz artykuly Trojmiasto o najmniejszych bzdurach bez znaczenia, w stylu samochod na torach. PS: Nie mowiac juz o takich dziurach jak Gdynia.

    • 23 70

    • Jeszcze jeden pisowiec

      Pisowiec, na bank pisowiec.

      • 1 3

    • Zle rozumiany patriotyzm sprawia ze glosujecie na nie. (2)

      Tymczasem wiecie doskonale, ze mam racje. Gdansk, Gdynia to DZIURY, CZARNE DZIURY, w ktorych po 20:00 psy pupami szczekaja.

      • 5 16

      • Byłeś kiedyś? (1)

        Ja mieszkam w Gdańsku od urodzenia i jakoś nie zauważyłam, żeby po 20-tej psy d*pami szczekały ...... Wyjedź za granicę i zobacz czy tam jest lepiej. Wrocław, Wawa, Katowice ..... identyczne miasta :) ale tylko swoje się chwali :D

        • 7 5

        • Zaklinaj, zaklinaj dalej

          ...

          • 3 1

    • wszystkie poniemieckie miasta to dzisiaj dziury (z wyjątkiem Wrocławia)

      byłeś może w Elbing?

      • 11 9

  • Lody loodddyyy na sprzedanie, kto zje loda, temu stanie....

    • 4 0

  • Najlepsze lody to jak zawsze były tam gdzie juz ich niema bo zostały zlikwidowane!! (1)

    W Sopocie na Mocniaku!! Z tyłu dawnej restauracji za ulicą zamiast której teraz jest Tunel w miejscu nowego betonowego domu zdrojowego!!Sprzedawali na gałki ze 20 smaków najpierw wybierałes ile gałek placicło i dostawało zeton i potem sie wybierało smaki!!Ale zostały zlikwidowane jak wszystko co najlepsze w Sopocie!!Czyli najlepsze gofry,i paczki amerykańckie Donaty!

    • 2 2

    • Ale za to masz milion hoteli spa zdrojów i hwg co

      tylko kogo na to stać... zapomniałem o betonie który zawładnął przestrzenią publiczna!

      • 2 0

  • lodowa ekspresja

    Ranking lodów:
    1. Parking Alfa centrum czarna
    2. Sopot ruda
    3. Orunia górna taka grubsza
    4 Kto uwierzył to ma problem :)

    • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane