• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Morski widok i owoce morza - letni taras Vinegre otwarty

Olga Miłogrodzka
27 maja 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
Świeże ryby i owoce morza w nowym, tarasowym menu Vinegre Świeże ryby i owoce morza w nowym, tarasowym menu Vinegre

Sięga wysoko - ponad korony drzew, zajmuje powierzchnię ponad 200 m kw. i widać z niego niemal całą zatokę, aż po Półwysep Helski. Mowa o tarasie należącym do restauracji Vinegre w Gdyni. W czwartek wieczór zainaugurowano tu sezon letni. Nowe menu, przygotowane specjalnie dla tego tarasu, oferuje ryby i owoce morza.



Vinegre, usytuowana na ostatniej kondygnacji Muzeum Marynarki Wojennej w Gdyni, ma ten plus, że do posiłków serwuje bonus - widok na polskie morze. Wystarczy skorzystać z urokliwego tarasu restauracji. Agnieszka i Mariusz Zawadzcy - właściciele lokalu - witali na nim wczoraj pierwszych w tym roku gości. Przy chłodnym prosecco i śródziemnomorskich daniach biesiadowano ponad 4 godziny. Spotkanie zorganizowano w gronie najbliższych przyjaciół restauracji.

W tym roku na tarasie stanęła otwarta kuchnia. Zamawiać tu będzie można potrawy ze specjalnego menu, podawane tylko na świeżym powietrzu.

  • Przemysław Hinc - szef kuchni Vinegre (pośrodku) ze współpracownikami
  • Gambasy z oliwkami
  • Goście
  • Letni taras gdyńskiej restauracji Vinegre

- Marynistyczny pejzaż zainspirował letnią kartę tarasu. Na oczach gości, w woku, przyrządzać będziemy świeże ryby i owoce morza - mówi Przemysław Hinc, szef kuchni w Vinegre. Krewetki serwowane będą z chorizo oraz bananami - łączenie słodkich i słonych smaków to karaibska praktyka, którą zapożyczyliśmy właśnie na lato. Będzie też można spróbować krewetek królewskich - gambasów, dzikich, niehodowlanych, sprowadzanych z Argentyny, przyrządzanych w całości, tj. w pancerzach, na czerwonym winie, z czosnkiem i hiszpańskimi oliwkami. W menu mamy też ryby - śledzia bałtyckiego, stek z halibuta marynowany w rozmarynie i kaparach, łososia w estragonie i piri piri - portugalskiej papryczce, doradę i okonia morskiego. Sos z homara, podawany do każdej potrawy, to nasza specjalność.
Spotkanie urozmaiciły nie tylko pokazy live cooking'u. O oprawę muzyczną wieczoru zadbali DJ Hensha oraz wokalistka klubowa - Misza.

Od dziś taras otwarty jest dla wszystkich gości restauracji.

Miejsca

  • Vinegre Gdynia, Zawiszy Czarnego 1B

Zobacz także

Opinie (28) 4 zablokowane

  • (1)

    Owoce morza z prawdziwego zdarzenia należy jeść na południu Europy a nie w Polsce.
    Jak ktoś uważa ,że mrożone mule smakują tak samo jak świeżo wylowione to niestety nie ma pojęcia o dobrej kuchni.

    • 13 3

    • zaraz od razu "jak ktoś uważa" i "nie ma pojęcia"...
      wiem i jak na południu bywamy to tam owoce jadamy, ale czasami tak po ludzku jakiejs krewetki się chce, choćby z mrożonki... a jak ją ktoś jeszcze umie fajnie podać (nie mówię, że akurat w Vinegre).

      • 2 0

  • a jest gdzie przypiąć rower? (1)

    • 22 4

    • do muszli

      • 1 1

  • (3)

    Byłem w tym lokalu, ładnie urządzony, menu wyborne, to nie jest lokal typu bar mleczny ze będzie tanio, panorama na morze i żaglówki bardzo ładna, polecam bo miła obsługa, można się zaszyć na tarasie lub w zadaszonej części lub w lokalu. Ogólnie to pozytywnie.

    • 7 30

    • Byłam tam kilka razy, w sezonie i poza sezonem, raz na większej imprezie (40stka).
      I jeszcze poza sezonem obsluga jest w miarę, w sezonie scenariusz za każdym razem podobny.
      Na kelnerkę czekałyśmy z 20 min, żeby w ogóle podeszła, menu dnia jakieś takie pogniecione i otłuszczone, samo zamawianie trwało chyba z kolejne 30 min bo co zamówiliśmy z menu dnia to już "właśnie wyszło" (niedziela godz. 17:00-18:00), więc kończyło się na przeglądaniu standardowej karty i domawianiu co było. Potem długo brak zainetresowania stolikiem (może byśmy domówili jakieś driknki lub deser, ale przy tej obsłudze odechciało nam się), a na koniec jeszcze długie oczekiwanie na rachunek. Ogólnie trochę zlewka (mam na myśli postawę pań obsługujacych).
      W tym czasie, biorąc pod uwagę to co zamówiliśmy, zdążyły by po nas obsłużyć drugi taki stolik - widać właściciel nie jest zainteresowany zwiększeniem dochodu.
      I zapewniam, że to nie była jednorazowa sytuacja i wcale nie w jednym sezonie.
      Naprawdę próbowaliśmy dać knajpie szansę.

      • 4 0

    • A byłeś w kuchni :-)

      • 5 0

    • wpis właściciela?!

      • 9 2

  • Człowiek powinien jeść to co rośnie do 500 kilometrów od jego miejsca życia.

    Poczytajcie trochę o tym to nie tkniecie tego świństwa co tu pokazują.

    • 3 5

  • Niestety

    w czasie sezonu obsługa jest bardzo słaba. I pozostawia wiele do życzenia.
    I taras tego nie rekompensuje.

    • 11 0

  • piękne widoki

    Niestety wiele osób nie docenia uroków naszego polskiego bałtyku. Trójmiasto jest niewątpliwie pięknym miejscem. Odwiedźcie http://www.ewladyslawowo.pl/ równie piękne znaleźć można miejsca do zwiedzenia. Zwłaszcza na wakacje

    • 3 3

  • Wielki dzieki

    Po imprezie firmowej w waszym przybytku 3/4 firmy stało dalej jak widziało

    • 6 0

  • Niektóre krewetki zawierają coś jeszcze...

    https://www.youtube.com/watch?v=WQZoWgohz0Q

    • 3 0

  • Uwielbiam to miejsce (1)

    Jednak nie da się ukryć, że zarówno z obsługą jak i z jedzeniem bywa różnie a chodzę tam od samego początku. Można dostać wyśmienite dania jak i kompletnie nieudane eksperymenty kucharza, z pomieszaniem i poplątaniem smaków. To samo jeśli chodzi o jakość. Czasem danie jest świeżo przyrządzone a czasem są to przysłowiowe odgrzewane kotlety.
    Niewątpliwie ogromnym plusem jest wyśmienita pizza na cienkim cieście i tu nawet wariacje kucharza są zawsze udane. Plusem jest też fakt, że zawsze jest robiona na bieżąco. Z plusów dania mogą smakować , bądź nie,to już kwestia gustu, natomiast zawsze są dobrze przyprawione.
    Do tego dobry wybór win, niezwykle przyjemny i ciepły wystrój oraz widok. Jak dla mnie ogólnie na plus.

    • 8 7

    • Zwykła knajpa

      Vinegre ? Nie polecam widok jak widok źadna wisienka na torcie z wielu knajp jest widok na morze jakoś nie wiedziałem widoku na zat. Płcią. Ceny kosmiczne!!!

      • 4 1

  • (3)

    oferuje ryby i owoce morza
    a ryby - przynajmniej te które wymieniliście to nie owoce morza?

    raz piszecie śródziemnomorskie dania, dalej że kuchnia karaibska, jakieś gambasy z Argentyny- straszny misz masz
    To jak w końcu?
    I chyba widok nie taki jak piszecie - przynajmniej na zdjęciach

    • 23 2

    • przyjdz i zobacz ,posmakuj to pogadamy,jak za duza róznorodność dla ciebie to usmaz sobie schabowego (...) (1)

      • 1 19

      • po takim zaproszeniu to raczej dziękuję, nie skorzystam

        • 14 0

    • 8 tak dobrze że gimbusy z Argentyny

      • 0 1

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane