• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

W lokalu Pod Łososiem znów będą robić goldwassera

Robert Kiewlicz
29 maja 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.

Gdańska wytwórnia likierów i brandy - Der Lachs, później restauracja Pod Łososiem, to jeden z symboli historii Gdańska. Obydwa lokale nie istnieją już od wielu lat, jednak gdański restaurator Arkadiusz Onasch postanowił wskrzesić ducha Wolnego Miasta Gdańska i w budynku przy ul. Szerokiej 52/54Mapka odtworzyć wytwórnię likierów oraz restaurację bazująca na dawnych gdańskich recepturach.



Arkadiusz Onasch jest właścicielem, działającej od 2019 roku w kamiennicy Pod Łososiem, restauracji Winne Grono. Teraz chce stworzyć spółkę celową, która kupi lokal Pod Łososiem.

Właśnie ruszyło badanie rynku inwestorów chętnych do zakupu udziałów w spółce mającej być właścicielem nieruchomości. Dzięki czemu każdy może stać się współwłaścicielem kawałka gdańskiej historii i jedynego lokalu, gdzie można będzie spróbować gdańskich napitków takich jak: machandel, pomeranzen, goldwasser czy krambambuli.

Der Lachs, czyli Pod Łososiem



- Nie był to jednak najszczęśliwszy czas na otwieranie tego rodzaju działalności. Już w marcu 2020 spadek naszych obrotów był znaczny, a kolejne obostrzenia spowodowały w końcu zamknięcie lokalu - opowiada Arkadiusz Onasch. - Nadmiar wolnego czasu postanowiłem wykorzystać na uruchomienie własnego historyczno-kulinarnego kanału filmowego oraz odtworzenie receptur gdańskich likierów z wytwórni Der Lachs, przy ul. Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórnia Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórnia Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórnia Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórnia Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórnia Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórnia Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórnia Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórnia Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórnia Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Od 1598 roku działała wytwórni Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórni Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórni Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
Początkowo ciekawostki historyczne publikowane były na stronach internetowych restauracji Winne Grono. Jednak zagłębiając się w historię miejsca, w którym prowadził działalność, pan Arkadiusz coraz częściej myślał o odtworzeniu klimatu miejsca związanego od wieków z historią Gdańska.

Tradycja goldwassera w Gdańsku sięga 1598 roku, kiedy to holenderski menonita, Ambroży Vermollen założył tutaj wytwórnię likierów. W 1704 roku jego potomkowie przenieśli ją do kamienicy o nazwie Der Lachs, czyli właśnie Łosoś na dzisiejszej ul. Szerokiej.

Jego trunek - goldwasser, czyli korzenna wódka, w której pływają płatki jadalnego złota - szybko stał się znany w całej Europie, a jego receptura jest tajemnicą strzeżoną do dzisiaj. Złota gdańska wódka była też wizytówką działającej tutaj Restauracji Pod Łososiem, którą od 1976 do 2019 roku prowadziła rodzina Robakowskich.

Machandel był popularniejszy niż goldwasser



- Dzięki tropom jakie podsunęły mi badania prof. Andrzeja Januszajtisa udało mi się odtworzyć kilka starych gdańskich receptur. Nie każdy wie, że goldwasser to nie był najpopularniejszy alkohol w Gdańsku. To miejsce zajmował zapomniany już machandel, praprzodek ginu. Jego twórca menonita Piotr Stobbe oklejał charakterystyczne butelki napisem: gdański trunek narodowy. Pity w charakterystyczny sposób z wędzoną śliwką, czasem starzony w dębowych beczkach był dla Gdańska tym, czym guinness dla Dublina. Był najpopularniejszym mocnym alkoholem w Gdańsku do XIX w. - opowiada Onasch. - Podczas odtwarzania receptur, ku mojemu zdziwieniu okazało się, że ich składniki ziołowe nie są dobrane przypadkiem czy tylko dla smaku - są to zioła wspomagające układ trawienny. Zresztą wiemy, że menonita Ambroży Vermollen był bardziej fitoterapeutą, niż gorzelnikiem.

Picie machandla.

Pan Arkadiusz odtwarza też inne gdańskie trunki. Likier pomarańczowy, zwany pomeranzen, który do II wojny światowej był drugim co do w wielkości sprzedaży i bardzo rozpoznawalnym wyrobem Fabryki Likierów Pod Łososiem. Innymi jest elektorówka, czy brzmiąca bardzo egzotycznie ziołowa nalewka krambambuli. Popularna dawniej głównie wśród młodych ludzi.

- Wszystkie te gdańskie trunki chcemy produkować w odtworzonej właśnie Restauracji Pod Łososiem. W jednej sali mają stać alembiki, tak aby można było zobaczyć na własne oczy jak produkuje się gdańskie trunki - tłumaczy Arkadiusz Onasch. - Oczywiście działać będzie też restauracja, w której podawane będą potrawy regionalne z lokalnych produktów.

Inwestycja w gdańską historię



Właśnie ruszyła sprzedaż udziałów w spółce Pod Łososiem. Minimalne zaangażowanie kapitałowe od 10 tys. zł. Całość pozyskanego kapitału ma być przeznaczona na zakup nieruchomości, która wyceniana jest na ok. 7,6 mln zł.

- Spodziewany wzrost wartości w czasie 10 lat: 50-100 proc., przy utrzymaniu trendu cen. Spółka będzie też wypłacała dywidendy od zaangażowanego kapitału - tłumaczy Arkadiusz Onasch - Nie pieniądze są tu jednak najważniejsze. Inwestor zyskuje prawo własności starogdańskiego lokalu restauracyjnego, o wielowiekowej tradycji. Staje się tak naprawdę współudziałowcem części naszej lokalnej historii. Nie chciałbym wypuścić takiego lokalu z rąk gdańszczan - takich miejsc w Polsce jest raptem kilka. A nie mamy gwarancji, że inny, nowy właściciel nie urządzi tu luksusowego butiku. To nie tylko niezły interes dla inwestorów, to także misja mająca na celu pielęgnowanie historii naszej małej ojczyzny.

Miejsca

Opinie (338) ponad 20 zablokowanych

  • (4)

    Ojj miała swój czas ta restauracja. Koronowane głowy. Prezydenci. Politycy. Vipy. Prałat. Snajperzy na dachach okolicznych kamienic w tym nieistniejącej gdzie stoi kwartał. Ponoć dobrze tam dawali jeść.

    • 56 4

    • tylko produkcja wódki została Narodowi na wymarciu/bez wojny i zarazy/ ....co socjaliści zrobili z PL (2)

      ....wstyd i hańba .....

      • 10 8

      • wczorajsze otwarcie stoczni

        • 1 1

      • po poświęceniu stępki i opiciu inwestycji

        już wiadomo, że szamapana na chrzest jednostki - to nie ma co tu kupować
        i żona matoolluszka nie zostanie chrzestną promu

        • 0 1

    • W miejscu Kwartału Kamienic przy Szerokiej i Tandecie stała drukarnia

      • 0 1

  • JOnasch jest symbolem pecha i wyrzucalo sie go za burte. (2)

    Co prawda, to prawda- Pod Lososiem bywaly grube ryby i rownie grube pliki banknotow wedrowaly tu pod stolami. Zlazili sie tu nie dla Goldwassera, bo to przasna anyzowa ozdobiona pazlotkiem do picia przez sitko lub przez zeby. Chiny zawrocily caly transport tej gdanskiej wodki wlasnie przez ciala obce w artykuke spozywczym. Takie maja przepisy.

    • 30 14

    • A jak ktoś nie ma zębów?

      • 12 2

    • Chiny

      Kraj, w którym jakość jest traktowana niezwykle poważnie. Świetny przykład

      • 10 4

  • Wielkie mi halo, takie trunki widziałem na półce znanego dyskontu za 19.99 PLN

    • 33 49

  • Ostrożnie (9)

    A gdzie można się zapoznać z dokumentami spółki, np. sprawozdanie finansowe ?

    • 65 7

    • Nigdize ;)

      Kapitał potrzeby bo płaci haracz za wysoki Warszawce ;)

      • 21 6

    • (1)

      Na pewno nie w komentarzach pod artykułem.

      • 11 6

      • i nigdzie indziej

        • 17 3

    • A

      • 3 1

    • Spółka (4)

      ma być nową spółką celową. Spółką nową, bez historii - jeszcze się tworzy. Utworzy się jak znajdzie się reszta udziałowców. Dla mnie oznacza to stabilność biznesu. Zysk jest dla udziałowców, nie będę jej właścicielem.

      • 3 13

      • (3)

        Też szukam udziałowców do swojej.Tak przez www.trojmiasto można werbować i wciskać kit?

        • 15 3

        • Werbować? (2)

          Raczej badać rynek inwestorów.

          • 4 10

          • Kaperować jak już (1)

            • 3 3

            • z tym Goldwasser - skończy się jak z amberdGold

              cwaniak - frajerów o- szuka!

              • 2 1

  • Po pierwsze to w zbiórce może wystartować każdy

    i zaraz całą kasę wpłaci Etiopczyk i tyle będzie z gdańskich rąk. A po drugie te zbiorowe zrzutki na coś to wiecie...

    • 48 1

  • Zacny pomysł, (11)

    Zapisuję się jako stały klient

    • 73 35

    • To kup udziały w nowym Amber Gold. (2)

      • 14 16

      • Jano (1)

        To bardzo niesprawiedliwe - to jest udział w spółce celowej, która kupuje nieruchomość, żadna spekulacja czy machinacja i piramida finansowa.

        • 20 10

        • Każdy tak mówi i klops wychodzi.

          • 10 9

    • Dziekujemy (1)

      Będzie nam miło

      • 9 4

      • Złoty klops. Musi byc miło:)))))

        • 3 1

    • A skąd taki optymizm że wzrost o 100%? (3)

      15-20% byłoby uczciwej . A tak od razu pachnie wałkiem

      • 7 3

      • Chyba śmierdzi.

        • 3 1

      • Przecież jest uczciwiej 5-10% rocznie a nie 100% rocznie.

        • 6 0

      • A pan Onasch jakie ma doświadczenia w takich biznesach "celowych"?

        • 8 1

    • Zacny bo?

      • 1 2

    • Jak juz to jako gosc

      • 2 1

  • Pod łososiem

    Żeby nie było jak z Amber Gold !

    • 53 7

  • Panie Arek dzialamy (2)

    Kto byl w Winnym Gronie to wie!

    • 21 14

    • No z traktowaniem pracownikow bywa różnie

      A to się przekłada na wszystko

      • 13 3

    • Czemu ten pan występuje w piżamie?

      • 1 1

  • hehehe... produkcja wódki z historyjką w tle (10)

    a tak naprawdę chodzi o zakup nieruchomości... powodzenia szanowni udziałowcy... daleko zajedziecie ;-)

    • 69 10

    • (8)

      Czytaj ze zrozumieniem. Ty też możesz zostać współwłaścicielem tej nieruchomości.

      • 2 23

      • No to super (7)

        To dawaj te 10 000 zeta na stół, teściowej się pochwalisz, ze masz 1/750 knajpy. I nic więcej nie będziesz mógł, no chyba, ze serio myślisz, ze dostaniesz klucze do knajpy i żarcie za darmo xD

        • 25 0

        • (2)

          Jeżeli tak będzie to te 1/750 zapewni fajną dywidendę. Obawiam się że ryzyko jest gdzie indziej (brak zakupu nieruchomości, nie wystartowanie knajpy).

          • 12 1

          • Nie ma (1)

            dobrego biznesu bez odrobiny ryzyka. Nawet jak się Onaschowi nie uda, nadal będzie Pan udziałowcem i może dać pod najem lokal komu innemu

            • 2 10

            • O..sh niech zacznie od saturatora na plaży.

              • 5 2

        • Dywidenda (3)

          Jako udzialowiec otrzyma Pan udzial w zyskach z wynajmu. Dzisiaj to więcej jak umieszczenie na lokacie czy w obligacji, nie licząc wzrostu wartości samego udziału wraz ze wzrostem wartości nieruchomości.

          • 3 11

          • Marzenia pustej kieszeni.

            • 9 1

          • Lepiej zakopać w ogródku,coś zostanie.

            • 7 1

          • Oj słaby ten reserch, dzis najmy sa jiz nieopłacalne. 1.5 roku do tyłu pan jest...

            • 6 1

    • 10tysiecy to żaden pieniądz.

      • 0 0

  • zakup nieruchomości za 7 mln (2)

    no no, jaki bank taki biznes plan wsparł, Amber Gold Bank?

    • 48 7

    • zaprzyjaźniony

      • 7 1

    • Lokal już raz sprzedał za 10 mln, a teraz za nieswoje chce jeszcze raz odkupić

      • 9 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane