• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

W lokalu Pod Łososiem znów będą robić goldwassera

Robert Kiewlicz
29 maja 2021 (artykuł sprzed 3 lat) 
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.

Gdańska wytwórnia likierów i brandy - Der Lachs, później restauracja Pod Łososiem, to jeden z symboli historii Gdańska. Obydwa lokale nie istnieją już od wielu lat, jednak gdański restaurator Arkadiusz Onasch postanowił wskrzesić ducha Wolnego Miasta Gdańska i w budynku przy ul. Szerokiej 52/54Mapka odtworzyć wytwórnię likierów oraz restaurację bazująca na dawnych gdańskich recepturach.



Arkadiusz Onasch jest właścicielem, działającej od 2019 roku w kamiennicy Pod Łososiem, restauracji Winne Grono. Teraz chce stworzyć spółkę celową, która kupi lokal Pod Łososiem.

Właśnie ruszyło badanie rynku inwestorów chętnych do zakupu udziałów w spółce mającej być właścicielem nieruchomości. Dzięki czemu każdy może stać się współwłaścicielem kawałka gdańskiej historii i jedynego lokalu, gdzie można będzie spróbować gdańskich napitków takich jak: machandel, pomeranzen, goldwasser czy krambambuli.

Der Lachs, czyli Pod Łososiem



- Nie był to jednak najszczęśliwszy czas na otwieranie tego rodzaju działalności. Już w marcu 2020 spadek naszych obrotów był znaczny, a kolejne obostrzenia spowodowały w końcu zamknięcie lokalu - opowiada Arkadiusz Onasch. - Nadmiar wolnego czasu postanowiłem wykorzystać na uruchomienie własnego historyczno-kulinarnego kanału filmowego oraz odtworzenie receptur gdańskich likierów z wytwórni Der Lachs, przy ul. Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórnia Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórnia Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórnia Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórnia Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórnia Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórnia Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórnia Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórnia Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórnia Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Od 1598 roku działała wytwórni Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórni Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórni Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
Początkowo ciekawostki historyczne publikowane były na stronach internetowych restauracji Winne Grono. Jednak zagłębiając się w historię miejsca, w którym prowadził działalność, pan Arkadiusz coraz częściej myślał o odtworzeniu klimatu miejsca związanego od wieków z historią Gdańska.

Tradycja goldwassera w Gdańsku sięga 1598 roku, kiedy to holenderski menonita, Ambroży Vermollen założył tutaj wytwórnię likierów. W 1704 roku jego potomkowie przenieśli ją do kamienicy o nazwie Der Lachs, czyli właśnie Łosoś na dzisiejszej ul. Szerokiej.

Jego trunek - goldwasser, czyli korzenna wódka, w której pływają płatki jadalnego złota - szybko stał się znany w całej Europie, a jego receptura jest tajemnicą strzeżoną do dzisiaj. Złota gdańska wódka była też wizytówką działającej tutaj Restauracji Pod Łososiem, którą od 1976 do 2019 roku prowadziła rodzina Robakowskich.

Machandel był popularniejszy niż goldwasser



- Dzięki tropom jakie podsunęły mi badania prof. Andrzeja Januszajtisa udało mi się odtworzyć kilka starych gdańskich receptur. Nie każdy wie, że goldwasser to nie był najpopularniejszy alkohol w Gdańsku. To miejsce zajmował zapomniany już machandel, praprzodek ginu. Jego twórca menonita Piotr Stobbe oklejał charakterystyczne butelki napisem: gdański trunek narodowy. Pity w charakterystyczny sposób z wędzoną śliwką, czasem starzony w dębowych beczkach był dla Gdańska tym, czym guinness dla Dublina. Był najpopularniejszym mocnym alkoholem w Gdańsku do XIX w. - opowiada Onasch. - Podczas odtwarzania receptur, ku mojemu zdziwieniu okazało się, że ich składniki ziołowe nie są dobrane przypadkiem czy tylko dla smaku - są to zioła wspomagające układ trawienny. Zresztą wiemy, że menonita Ambroży Vermollen był bardziej fitoterapeutą, niż gorzelnikiem.

Picie machandla.

Pan Arkadiusz odtwarza też inne gdańskie trunki. Likier pomarańczowy, zwany pomeranzen, który do II wojny światowej był drugim co do w wielkości sprzedaży i bardzo rozpoznawalnym wyrobem Fabryki Likierów Pod Łososiem. Innymi jest elektorówka, czy brzmiąca bardzo egzotycznie ziołowa nalewka krambambuli. Popularna dawniej głównie wśród młodych ludzi.

- Wszystkie te gdańskie trunki chcemy produkować w odtworzonej właśnie Restauracji Pod Łososiem. W jednej sali mają stać alembiki, tak aby można było zobaczyć na własne oczy jak produkuje się gdańskie trunki - tłumaczy Arkadiusz Onasch. - Oczywiście działać będzie też restauracja, w której podawane będą potrawy regionalne z lokalnych produktów.

Inwestycja w gdańską historię



Właśnie ruszyła sprzedaż udziałów w spółce Pod Łososiem. Minimalne zaangażowanie kapitałowe od 10 tys. zł. Całość pozyskanego kapitału ma być przeznaczona na zakup nieruchomości, która wyceniana jest na ok. 7,6 mln zł.

- Spodziewany wzrost wartości w czasie 10 lat: 50-100 proc., przy utrzymaniu trendu cen. Spółka będzie też wypłacała dywidendy od zaangażowanego kapitału - tłumaczy Arkadiusz Onasch - Nie pieniądze są tu jednak najważniejsze. Inwestor zyskuje prawo własności starogdańskiego lokalu restauracyjnego, o wielowiekowej tradycji. Staje się tak naprawdę współudziałowcem części naszej lokalnej historii. Nie chciałbym wypuścić takiego lokalu z rąk gdańszczan - takich miejsc w Polsce jest raptem kilka. A nie mamy gwarancji, że inny, nowy właściciel nie urządzi tu luksusowego butiku. To nie tylko niezły interes dla inwestorów, to także misja mająca na celu pielęgnowanie historii naszej małej ojczyzny.

Miejsca

Opinie (338) ponad 20 zablokowanych

  • Bimberek chce robić? Czyli bimbrownia będzie!

    • 13 5

  • Trzeba trzymać kciuki za powodzenie tej inicjatywie.

    • 11 17

  • Czyli chce kupić za nie swoje pieniądze. (2)

    Faktycznie wizjoner...

    • 52 5

    • Bo lokal juz sprzedał za 10 mln wcześniej

      • 7 0

    • On juz to mial i sprzedał:D

      • 6 0

  • "...postanowił wskrzesić ducha Wolnego Miasta Gdańska..." ciekawe o co mu chodziło i za czym tęskni? (7)

    • 41 9

    • Pewnie za Victoriaschule

      • 9 4

    • albo biciem i poniżaniem Polaków

      • 12 5

    • WMG epizod w historii Gdańska.

      • 7 0

    • niech obejrzy film "wolne miasto"

      • 7 0

    • Podtytuł

      Pochodzi od redakcji

      • 3 4

    • Wskrzesić czy odkupić co już sprzedał?

      • 1 1

    • no właśnie

      No właśnie, wolałabym, żeby nikt nie wskrzeszał ducha "wolnego miasta".
      Znów piąta kolumna itp?!

      • 2 1

  • Super pomysł. Z chęcią bym spróbował machandla. (23)

    Czy ta wódka nie była produkowana w Nowym Dworze Gdańskim?

    • 49 15

    • Kup butelke ginu to to samo (4)

      • 9 11

      • (1)

        Absolutnie nie jest to to samo!!!

        • 9 3

        • To jest to samo ...zwykla gorzala jalowcowa

          • 5 3

      • Dominuje w smaku jałowiec (1)

        Tak jak w ginie ten nazywał się 00, ale machandel bywał starzony w dębowych beczkach i bukiet smakowy był całkiem inny. Jest to protoplasta ginu.

        • 2 6

        • Gin pewnie w plastikowych.

          • 5 2

    • Machandel można wypić na długim pobrzeżu (6)

      • 13 2

      • Może to autosugestia ale z śliwką smakuje najlepiej.

        • 4 0

      • Machandel (4)

        Był narodowym trunkiem Gdańska.

        • 3 7

        • (1)

          Jakim? Narodowym?

          • 6 1

          • Goscia juz fantazja ponosi...

            • 7 0

        • ty wiesz kiedy powstalo pojecie naród? i co one oznacza?

          • 2 3

        • A jaki to naród proszę nam objaśnić? Ha haa haaa

          • 0 1

    • Była (5)

      Była produkowana prawie do końca lat 90-tych, potem musiała nakazem sądowym wytoczonym przez właścicieli licencji(niemcy) zmienić nazwę alkoholu aż wreszcie z braku zainteresowania po zmianie nazwy zaniechała produkcji.

      • 9 1

      • Owszem (2)

        Mówimy o produkcji rzemieślniczej, na potrzeby restauracji, a nie o produkcji przemysłowej i szerokiej dystrybucji.

        • 2 7

        • (1)

          Bimber na własne potrzeby można pędzić? Chyba się mija wtedy z prawem.

          • 6 0

          • Można

            Zestawiać nalewki i likiery na potrzeby gości lokalu tak jak wódkę z colą, która wszak jest legalna. Sprzedaż na zewnątrz wymaga znaków akcyzy i produkcyjnego składu podatkowego w lokalu.

            • 1 5

      • mowi ci cos wejscie do UE? (1)

        to wlasnie było przejecie biznesow na powrot. chocby taki oetker dawny nazista,
        przywrocil klimat WMG

        • 1 2

        • Ratunkuuu, Niemcy mnie biją !

          • 3 0

    • (2)

      Zapraszam do restauracji Goldwasser w Gdańsku, tradycyjnie ze śliwką

      • 9 2

      • Cudowna (1)

        Kryptoreklama

        • 1 5

        • Sam jesteś kryptoreklama.

          • 4 0

    • Są spadkobiercy wytwórni Machandla , jak chcą WMG to raczej nie powinni kraść:)

      • 5 3

    • Owszem

      Przez mennonitów z rodziny Stobbe. Gorzelnia spłoneła w 1945.

      • 5 4

  • "Wolne miasto Gdańsk" chyba każdy wie z historii dlaczego było wolne,a jeśli nie to niech doczyta!

    • 24 0

  • Przecież Goldwassera nawet Komers produkował (3)

    Toć wielkie wskrzeszanie ;)

    • 27 3

    • Tak (2)

      Czy robi to nadal w Goszynie?

      • 1 8

      • w goschynie (1)

        • 4 0

        • komers likier GoldWasser V.I.P. - produkt niedostępny

          • 0 0

  • Śmierdzi niezłym wałkiem (2)

    • 51 8

    • Halucynacje (1)

      Węchowe

      • 3 10

      • Nie halucynacje a odkupowanie za nie swoje, swojego za to, "biznesiku"

        • 3 2

  • Mam oryginalnego Danziger Goldeassera 22 karaty (1)

    Od czasu do czasu potrząsam buteleczką patrzę na płatki złota i to wszystko. Szkoda rozpocząć co za męka i ile samozaparcia aby nie otworzyć i spróbować jak Jezusek wędruje po przełyku.

    • 15 7

    • Bosom stupkom wędruje!

      • 9 2

  • To (1)

    Ile jest warty metr 2 ?

    • 12 5

    • Tam ok 20.

      • 2 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane