• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

W lokalu Pod Łososiem znów będą robić goldwassera

Robert Kiewlicz
29 maja 2021 (artykuł sprzed 3 lat) 
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.

Gdańska wytwórnia likierów i brandy - Der Lachs, później restauracja Pod Łososiem, to jeden z symboli historii Gdańska. Obydwa lokale nie istnieją już od wielu lat, jednak gdański restaurator Arkadiusz Onasch postanowił wskrzesić ducha Wolnego Miasta Gdańska i w budynku przy ul. Szerokiej 52/54Mapka odtworzyć wytwórnię likierów oraz restaurację bazująca na dawnych gdańskich recepturach.



Arkadiusz Onasch jest właścicielem, działającej od 2019 roku w kamiennicy Pod Łososiem, restauracji Winne Grono. Teraz chce stworzyć spółkę celową, która kupi lokal Pod Łososiem.

Właśnie ruszyło badanie rynku inwestorów chętnych do zakupu udziałów w spółce mającej być właścicielem nieruchomości. Dzięki czemu każdy może stać się współwłaścicielem kawałka gdańskiej historii i jedynego lokalu, gdzie można będzie spróbować gdańskich napitków takich jak: machandel, pomeranzen, goldwasser czy krambambuli.

Der Lachs, czyli Pod Łososiem



- Nie był to jednak najszczęśliwszy czas na otwieranie tego rodzaju działalności. Już w marcu 2020 spadek naszych obrotów był znaczny, a kolejne obostrzenia spowodowały w końcu zamknięcie lokalu - opowiada Arkadiusz Onasch. - Nadmiar wolnego czasu postanowiłem wykorzystać na uruchomienie własnego historyczno-kulinarnego kanału filmowego oraz odtworzenie receptur gdańskich likierów z wytwórni Der Lachs, przy ul. Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórnia Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórnia Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórnia Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórnia Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórnia Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórnia Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórnia Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórnia Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórnia Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Od 1598 roku działała wytwórni Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórni Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórni Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
Początkowo ciekawostki historyczne publikowane były na stronach internetowych restauracji Winne Grono. Jednak zagłębiając się w historię miejsca, w którym prowadził działalność, pan Arkadiusz coraz częściej myślał o odtworzeniu klimatu miejsca związanego od wieków z historią Gdańska.

Tradycja goldwassera w Gdańsku sięga 1598 roku, kiedy to holenderski menonita, Ambroży Vermollen założył tutaj wytwórnię likierów. W 1704 roku jego potomkowie przenieśli ją do kamienicy o nazwie Der Lachs, czyli właśnie Łosoś na dzisiejszej ul. Szerokiej.

Jego trunek - goldwasser, czyli korzenna wódka, w której pływają płatki jadalnego złota - szybko stał się znany w całej Europie, a jego receptura jest tajemnicą strzeżoną do dzisiaj. Złota gdańska wódka była też wizytówką działającej tutaj Restauracji Pod Łososiem, którą od 1976 do 2019 roku prowadziła rodzina Robakowskich.

Machandel był popularniejszy niż goldwasser



- Dzięki tropom jakie podsunęły mi badania prof. Andrzeja Januszajtisa udało mi się odtworzyć kilka starych gdańskich receptur. Nie każdy wie, że goldwasser to nie był najpopularniejszy alkohol w Gdańsku. To miejsce zajmował zapomniany już machandel, praprzodek ginu. Jego twórca menonita Piotr Stobbe oklejał charakterystyczne butelki napisem: gdański trunek narodowy. Pity w charakterystyczny sposób z wędzoną śliwką, czasem starzony w dębowych beczkach był dla Gdańska tym, czym guinness dla Dublina. Był najpopularniejszym mocnym alkoholem w Gdańsku do XIX w. - opowiada Onasch. - Podczas odtwarzania receptur, ku mojemu zdziwieniu okazało się, że ich składniki ziołowe nie są dobrane przypadkiem czy tylko dla smaku - są to zioła wspomagające układ trawienny. Zresztą wiemy, że menonita Ambroży Vermollen był bardziej fitoterapeutą, niż gorzelnikiem.

Picie machandla.

Pan Arkadiusz odtwarza też inne gdańskie trunki. Likier pomarańczowy, zwany pomeranzen, który do II wojny światowej był drugim co do w wielkości sprzedaży i bardzo rozpoznawalnym wyrobem Fabryki Likierów Pod Łososiem. Innymi jest elektorówka, czy brzmiąca bardzo egzotycznie ziołowa nalewka krambambuli. Popularna dawniej głównie wśród młodych ludzi.

- Wszystkie te gdańskie trunki chcemy produkować w odtworzonej właśnie Restauracji Pod Łososiem. W jednej sali mają stać alembiki, tak aby można było zobaczyć na własne oczy jak produkuje się gdańskie trunki - tłumaczy Arkadiusz Onasch. - Oczywiście działać będzie też restauracja, w której podawane będą potrawy regionalne z lokalnych produktów.

Inwestycja w gdańską historię



Właśnie ruszyła sprzedaż udziałów w spółce Pod Łososiem. Minimalne zaangażowanie kapitałowe od 10 tys. zł. Całość pozyskanego kapitału ma być przeznaczona na zakup nieruchomości, która wyceniana jest na ok. 7,6 mln zł.

- Spodziewany wzrost wartości w czasie 10 lat: 50-100 proc., przy utrzymaniu trendu cen. Spółka będzie też wypłacała dywidendy od zaangażowanego kapitału - tłumaczy Arkadiusz Onasch - Nie pieniądze są tu jednak najważniejsze. Inwestor zyskuje prawo własności starogdańskiego lokalu restauracyjnego, o wielowiekowej tradycji. Staje się tak naprawdę współudziałowcem części naszej lokalnej historii. Nie chciałbym wypuścić takiego lokalu z rąk gdańszczan - takich miejsc w Polsce jest raptem kilka. A nie mamy gwarancji, że inny, nowy właściciel nie urządzi tu luksusowego butiku. To nie tylko niezły interes dla inwestorów, to także misja mająca na celu pielęgnowanie historii naszej małej ojczyzny.

Miejsca

Opinie (338) ponad 20 zablokowanych

  • cała ta historia z WMG mnie razi (17)

    wiadomo historycznie. ze bylo zalezne od niemiec, wiec co to za tradycja warta pielegnowania?
    to byli najezdzcy...

    • 30 22

    • Taka jest historia tego miasta (4)

      mieszkali tu gdańszczanie związani z kulturą niemiecką

      • 11 5

      • mało rozgarnięty

        Mieszkali tu gdańszczanie związani z kulturą Niderlandzką. Niemcy to ostatni wiek niezbyt zresztą dla miasta szczęśliwy. Poczytaj, a potem się wypowiadaj.

        • 1 0

      • Kulturtrager,wszystko wynosili gdzie przybyli nawet płytki chodnikowe z Warszawy. (2)

        Z jaką empatią witali Adolfa Hitlera w Gdańsku, w imię tej kultury zamordowali Pocztowców z Gdańska,zostawili po sobie Cmentarz-Sanktuarium na Zaspie.

        • 5 2

        • to przez dwa zle slowa Polaka (1)

          tak twierdza w UM.

          • 2 1

          • Slowo wyleci ptakiem a wroci Grzelakiem.

            • 0 0

    • (10)

      Goldwassera nie wymyślono w okresie WMG intelektualisto tylko w XVII wieku.

      • 12 3

      • Nie w XVII wieku intelektualisto tylko XVI wieku,dobre czasy Rzeczypospolitej . (9)

        • 8 2

        • (8)

          firma z 1598 ale produkcja od 1601 amatorze wikipedii.

          • 7 1

          • (5)

            Żeby mennonita mógł zamieszkać w centrum Gdańska,a nie na Zaroślaku,musiał coś przedstawić gdańszczanom, przedstawił Goldwassera,zamieszkał w centrum a było to w wiadomym roku.

            • 6 2

            • Myli się Pan (4)

              Ożenił się z patrycjuszką Anną.

              • 3 5

              • Najpierw zaczął się biznes później był ślub,Anna poleciała na kasę,tak to było.

                • 4 1

              • Jaką Anną? (1)

                • 3 1

              • carycą

                • 3 1

              • Znawca historii się odezwał.

                • 4 2

          • Ciekawostką (1)

            Jest, że likier przez Ambrożego V. był produkowany przez niego już w Niderlandach, przed emigracją do Gdańska.

            • 4 3

            • Mennonici rozpijali Europę,sami nie pili,tu godnwaser tam mankundel.

              • 4 0

    • "Historia zWMG" ?,chyba historia WMG.Historia to nauka ,bez względu na okres,jeżeli nauka Cię mierzi to słabo :(

      • 4 1

  • Ten Arkadiusz Onasch zmienił nazwę starej restauracji na "Winne Grono". (10)

    Opowiada bzdury. Zbiera forsę. Będzie nowe Amber Gold.

    • 37 6

    • Znamy pochodzenie (1)

      W końcu to syn PRL-wskiego Milicjanta który w latach 80 internował ludzi na terenie Starogardu Gdańskiego.Można przeczytać o tym na stronie IPNu.Wystarczy wpisać Ryszard Onasch Starogard Gdański

      • 0 0

      • Czyli kumpel Owsiaka. Zomowskiego pomiotla.

        • 1 0

    • Przez kilkaset lat lokal po polsku i niemiecku nazywał się Pod Łososiem. (2)

      Pan Onasch zmienił nazwę, a teraz opowiada bajkę o nowej amber gold.

      • 26 1

      • Twoje stwierdzenie byłoby prawdziwe gdyby obecny najemca miał cokolwiek wspólnego z restauracją Pod Łososiem. Podpowiem nie ma, prowadził Winne Grono na ul Kopernika i jak zwolnił się lokal na Szerokiej to przeniósł swoją restaurację. Ot cała historia.

        • 5 2

      • Probiernia tak

        Kamienica tak się nazywała. Od niej nazwę wzięła fabryka likierów do 1945 i restauracja w latach 1976-2019. Chcemy przywrócić probiernię pod tą nazwą.

        • 3 7

    • Lokal już raz sprzedał za 10 mln (2)

      • 9 2

      • Odkupi za wiecej za nie swoje. Tak sie robi biznesy drodzy Państwo! (1)

        • 5 1

        • troche jak w gdansku z Zurawiami

          • 3 2

    • Znałem jako Onasza. (1)

      • 9 3

      • Hmm

        Nic o tym nie wiem

        • 4 6

  • Prosta receptura na Goldwassera wedlug wieszcza:

    Szewcu w nos wyciął trzy szczutki,
    Do łba przymknął trzy rureczki,
    Cmoknął, cmok, i gdańskiéj wódki,
    Wytoczył zełba pół beczki.

    • 3 1

  • (2)

    "znów będą robić goldwaserra??? Po jakiemu to jest napisane???? Tendecja do odmieniania wszystkiego przez "a"na końcu to największa wiocha.

    • 5 8

    • chyba ra

      • 0 0

    • Dlaczego? Właśnie tak jest poprawnie i po polsku.

      • 3 1

  • Panie Arek dzialamy (2)

    Kto byl w Winnym Gronie to wie!

    • 21 14

    • Czemu ten pan występuje w piżamie?

      • 1 1

    • No z traktowaniem pracownikow bywa różnie

      A to się przekłada na wszystko

      • 13 3

  • A czy nowa Goldwasser będzie miała edycję...

    ... "amber gold"?

    • 3 2

  • (4)

    Ojj miała swój czas ta restauracja. Koronowane głowy. Prezydenci. Politycy. Vipy. Prałat. Snajperzy na dachach okolicznych kamienic w tym nieistniejącej gdzie stoi kwartał. Ponoć dobrze tam dawali jeść.

    • 56 4

    • tylko produkcja wódki została Narodowi na wymarciu/bez wojny i zarazy/ ....co socjaliści zrobili z PL (2)

      ....wstyd i hańba .....

      • 10 8

      • po poświęceniu stępki i opiciu inwestycji

        już wiadomo, że szamapana na chrzest jednostki - to nie ma co tu kupować
        i żona matoolluszka nie zostanie chrzestną promu

        • 0 1

      • wczorajsze otwarcie stoczni

        • 1 1

    • W miejscu Kwartału Kamienic przy Szerokiej i Tandecie stała drukarnia

      • 0 1

  • Ostrożnie (9)

    A gdzie można się zapoznać z dokumentami spółki, np. sprawozdanie finansowe ?

    • 65 7

    • Spółka (4)

      ma być nową spółką celową. Spółką nową, bez historii - jeszcze się tworzy. Utworzy się jak znajdzie się reszta udziałowców. Dla mnie oznacza to stabilność biznesu. Zysk jest dla udziałowców, nie będę jej właścicielem.

      • 3 13

      • (3)

        Też szukam udziałowców do swojej.Tak przez www.trojmiasto można werbować i wciskać kit?

        • 15 3

        • Werbować? (2)

          Raczej badać rynek inwestorów.

          • 4 10

          • Kaperować jak już (1)

            • 3 3

            • z tym Goldwasser - skończy się jak z amberdGold

              cwaniak - frajerów o- szuka!

              • 2 1

    • A

      • 3 1

    • (1)

      Na pewno nie w komentarzach pod artykułem.

      • 11 6

      • i nigdzie indziej

        • 17 3

    • Nigdize ;)

      Kapitał potrzeby bo płaci haracz za wysoki Warszawce ;)

      • 21 6

  • Brawo

    zawsze o tym marzyłem:)

    • 0 0

  • czy reklamowanie alkoholu nie jest zabronione?

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane