• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

W lokalu Pod Łososiem znów będą robić goldwassera

Robert Kiewlicz
29 maja 2021 (artykuł sprzed 3 lat) 
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.

Gdańska wytwórnia likierów i brandy - Der Lachs, później restauracja Pod Łososiem, to jeden z symboli historii Gdańska. Obydwa lokale nie istnieją już od wielu lat, jednak gdański restaurator Arkadiusz Onasch postanowił wskrzesić ducha Wolnego Miasta Gdańska i w budynku przy ul. Szerokiej 52/54Mapka odtworzyć wytwórnię likierów oraz restaurację bazująca na dawnych gdańskich recepturach.



Arkadiusz Onasch jest właścicielem, działającej od 2019 roku w kamiennicy Pod Łososiem, restauracji Winne Grono. Teraz chce stworzyć spółkę celową, która kupi lokal Pod Łososiem.

Właśnie ruszyło badanie rynku inwestorów chętnych do zakupu udziałów w spółce mającej być właścicielem nieruchomości. Dzięki czemu każdy może stać się współwłaścicielem kawałka gdańskiej historii i jedynego lokalu, gdzie można będzie spróbować gdańskich napitków takich jak: machandel, pomeranzen, goldwasser czy krambambuli.

Der Lachs, czyli Pod Łososiem



- Nie był to jednak najszczęśliwszy czas na otwieranie tego rodzaju działalności. Już w marcu 2020 spadek naszych obrotów był znaczny, a kolejne obostrzenia spowodowały w końcu zamknięcie lokalu - opowiada Arkadiusz Onasch. - Nadmiar wolnego czasu postanowiłem wykorzystać na uruchomienie własnego historyczno-kulinarnego kanału filmowego oraz odtworzenie receptur gdańskich likierów z wytwórni Der Lachs, przy ul. Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórnia Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórnia Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórnia Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórnia Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórnia Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórnia Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórnia Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórnia Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórnia Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Od 1598 roku działała wytwórni Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórni Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórni Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
Początkowo ciekawostki historyczne publikowane były na stronach internetowych restauracji Winne Grono. Jednak zagłębiając się w historię miejsca, w którym prowadził działalność, pan Arkadiusz coraz częściej myślał o odtworzeniu klimatu miejsca związanego od wieków z historią Gdańska.

Tradycja goldwassera w Gdańsku sięga 1598 roku, kiedy to holenderski menonita, Ambroży Vermollen założył tutaj wytwórnię likierów. W 1704 roku jego potomkowie przenieśli ją do kamienicy o nazwie Der Lachs, czyli właśnie Łosoś na dzisiejszej ul. Szerokiej.

Jego trunek - goldwasser, czyli korzenna wódka, w której pływają płatki jadalnego złota - szybko stał się znany w całej Europie, a jego receptura jest tajemnicą strzeżoną do dzisiaj. Złota gdańska wódka była też wizytówką działającej tutaj Restauracji Pod Łososiem, którą od 1976 do 2019 roku prowadziła rodzina Robakowskich.

Machandel był popularniejszy niż goldwasser



- Dzięki tropom jakie podsunęły mi badania prof. Andrzeja Januszajtisa udało mi się odtworzyć kilka starych gdańskich receptur. Nie każdy wie, że goldwasser to nie był najpopularniejszy alkohol w Gdańsku. To miejsce zajmował zapomniany już machandel, praprzodek ginu. Jego twórca menonita Piotr Stobbe oklejał charakterystyczne butelki napisem: gdański trunek narodowy. Pity w charakterystyczny sposób z wędzoną śliwką, czasem starzony w dębowych beczkach był dla Gdańska tym, czym guinness dla Dublina. Był najpopularniejszym mocnym alkoholem w Gdańsku do XIX w. - opowiada Onasch. - Podczas odtwarzania receptur, ku mojemu zdziwieniu okazało się, że ich składniki ziołowe nie są dobrane przypadkiem czy tylko dla smaku - są to zioła wspomagające układ trawienny. Zresztą wiemy, że menonita Ambroży Vermollen był bardziej fitoterapeutą, niż gorzelnikiem.

Picie machandla.

Pan Arkadiusz odtwarza też inne gdańskie trunki. Likier pomarańczowy, zwany pomeranzen, który do II wojny światowej był drugim co do w wielkości sprzedaży i bardzo rozpoznawalnym wyrobem Fabryki Likierów Pod Łososiem. Innymi jest elektorówka, czy brzmiąca bardzo egzotycznie ziołowa nalewka krambambuli. Popularna dawniej głównie wśród młodych ludzi.

- Wszystkie te gdańskie trunki chcemy produkować w odtworzonej właśnie Restauracji Pod Łososiem. W jednej sali mają stać alembiki, tak aby można było zobaczyć na własne oczy jak produkuje się gdańskie trunki - tłumaczy Arkadiusz Onasch. - Oczywiście działać będzie też restauracja, w której podawane będą potrawy regionalne z lokalnych produktów.

Inwestycja w gdańską historię



Właśnie ruszyła sprzedaż udziałów w spółce Pod Łososiem. Minimalne zaangażowanie kapitałowe od 10 tys. zł. Całość pozyskanego kapitału ma być przeznaczona na zakup nieruchomości, która wyceniana jest na ok. 7,6 mln zł.

- Spodziewany wzrost wartości w czasie 10 lat: 50-100 proc., przy utrzymaniu trendu cen. Spółka będzie też wypłacała dywidendy od zaangażowanego kapitału - tłumaczy Arkadiusz Onasch - Nie pieniądze są tu jednak najważniejsze. Inwestor zyskuje prawo własności starogdańskiego lokalu restauracyjnego, o wielowiekowej tradycji. Staje się tak naprawdę współudziałowcem części naszej lokalnej historii. Nie chciałbym wypuścić takiego lokalu z rąk gdańszczan - takich miejsc w Polsce jest raptem kilka. A nie mamy gwarancji, że inny, nowy właściciel nie urządzi tu luksusowego butiku. To nie tylko niezły interes dla inwestorów, to także misja mająca na celu pielęgnowanie historii naszej małej ojczyzny.

Miejsca

Opinie (338) ponad 20 zablokowanych

  • Przecież wspomniane trunki są już produkowane i dostępne na gdańskim rynku. (4)

    Poza tym smak goldwassela jest jak smak anyżówki. Kto lubi takie smaki to lubi i ok., ale tu chodzi przecież o cały myk z płatkami złota, więc wolałabym, że powstała też czysta wódka z płatkami złota. Na taką zawsze bym się skusiła.

    • 49 18

    • Anyżówka to pastis (2)

      Anyż w goldwaserze to jeden z kilkunastu ziołowych smaków.

      • 7 6

      • Anyż w Desperados jest lepszy niż w Godwasserze.

        • 3 6

      • Trunek z anyżu

        Proponuje wybrać się do Italii aby poznać protoplastę anyżowych z czarnego bzu trunków o nazwie Sambuca .Najlepsza czysta z ziarnem kawy .Poznawszy historie wszystko stanie się czytelniejsze .Panie Arku niech Pan wymyśli nowy likier.Po co wytwarzać coś co już inni mają od wielu lat i do tego w bardzo wysokiej jakości .Co do pomysłu inwestycyjnego to czy nie lepiej i czytelniej było by iść do banku wsiąść kredy na kamienicę i z takim aktywem pozyskać inwestorów na likier i razem może stworzycie coś na wzór Normandzkiego Beneditine likier .

        • 5 2

    • Poza tym nazwa zastrzeżona;))

      • 4 1

  • A czy czasami ktoś nie ma monopolu na nazwę i trunek? (7)

    Głowy nie dam, ale chyba nazwa Goldwasser i receptura włącznie z etykietą i kształtem butelki jest zastrzeżona?

    • 30 2

    • (6)

      Oczywiście,że jest zastrzeżona ,zarówno receptura jak i cała reszta.Jednym ze składników oryginalnej receptury jest laudanum,nie wiem czy dziś dopuszczono by oryginalny skład do obrotu spożywczego a więc odtworzenie oryginału jest niestety dziś nie możliwe z różnych powodów.A to co do niedawna można było kupić pod tą nazwą to nawet w ogólnym zarysie nie przypominało oryginału.

      • 13 0

      • Niesamowita historia (4)

        Opium w XV wieku w Gdańsku. Byliśmy pierwsi, szybsi, niż kokaina w coli? Jakieś źródła proszę podać, gdyż brzmi nieprawdopodobnie.

        • 4 6

        • Kasy nie ma,liczyć nie umie a za biznes się bierze. (3)

          1598 rok to XVI wiek.

          • 8 3

          • Janusz biznesu... (2)

            • 6 2

            • janusch jak jusch (1)

              • 5 2

              • Mateusch, wajchę przełusch !

                • 4 1

      • bo jestesmy w UE - nikt nikogo nie informowal, ze wiele dziedzictwa przez to tracimy.

        • 1 2

  • cała ta historia z WMG mnie razi (17)

    wiadomo historycznie. ze bylo zalezne od niemiec, wiec co to za tradycja warta pielegnowania?
    to byli najezdzcy...

    • 30 22

    • Taka jest historia tego miasta (4)

      mieszkali tu gdańszczanie związani z kulturą niemiecką

      • 11 5

      • Kulturtrager,wszystko wynosili gdzie przybyli nawet płytki chodnikowe z Warszawy. (2)

        Z jaką empatią witali Adolfa Hitlera w Gdańsku, w imię tej kultury zamordowali Pocztowców z Gdańska,zostawili po sobie Cmentarz-Sanktuarium na Zaspie.

        • 5 2

        • to przez dwa zle slowa Polaka (1)

          tak twierdza w UM.

          • 2 1

          • Slowo wyleci ptakiem a wroci Grzelakiem.

            • 0 0

      • mało rozgarnięty

        Mieszkali tu gdańszczanie związani z kulturą Niderlandzką. Niemcy to ostatni wiek niezbyt zresztą dla miasta szczęśliwy. Poczytaj, a potem się wypowiadaj.

        • 1 0

    • (10)

      Goldwassera nie wymyślono w okresie WMG intelektualisto tylko w XVII wieku.

      • 12 3

      • Nie w XVII wieku intelektualisto tylko XVI wieku,dobre czasy Rzeczypospolitej . (9)

        • 8 2

        • (8)

          firma z 1598 ale produkcja od 1601 amatorze wikipedii.

          • 7 1

          • (5)

            Żeby mennonita mógł zamieszkać w centrum Gdańska,a nie na Zaroślaku,musiał coś przedstawić gdańszczanom, przedstawił Goldwassera,zamieszkał w centrum a było to w wiadomym roku.

            • 6 2

            • Myli się Pan (4)

              Ożenił się z patrycjuszką Anną.

              • 3 5

              • Znawca historii się odezwał.

                • 4 2

              • Jaką Anną? (1)

                • 3 1

              • carycą

                • 3 1

              • Najpierw zaczął się biznes później był ślub,Anna poleciała na kasę,tak to było.

                • 4 1

          • Ciekawostką (1)

            Jest, że likier przez Ambrożego V. był produkowany przez niego już w Niderlandach, przed emigracją do Gdańska.

            • 4 3

            • Mennonici rozpijali Europę,sami nie pili,tu godnwaser tam mankundel.

              • 4 0

    • "Historia zWMG" ?,chyba historia WMG.Historia to nauka ,bez względu na okres,jeżeli nauka Cię mierzi to słabo :(

      • 4 1

  • reklama crowd foundingu pod przykrywką artykuliku (2)

    no nie ma co znowu sobie trójmiasto w kulki leci

    • 37 1

    • Udziały (1)

      To nie akcje

      • 4 8

      • Udziały sprzedanego już raz biznesu;D

        • 6 1

  • Goldwassera??? Po jakiemu to? (3)

    • 12 12

    • Nie chodziłeś do szkoły ?

      • 5 4

    • Po rusku.

      • 4 4

    • Po Arkadiuschowemu no

      • 2 3

  • Sciema po gdansku (5)

    Wszystkie wymienione trunki mozna spoko nabyc w restauracji Goldwasser nad Motlawa co zreszta cyklicznie robie zarowno dla siebie jak i na prezenty wiec sciema wali na km

    • 37 5

    • To prawda (4)

      można je nabyć też w marketach. Żaden nie jest kraftowy z miejsca, w którym był produkowany przez 2 i pół wieku.

      • 4 8

      • a po polsku nie umiesch? (3)

        kraft - rzemiosło

        • 5 4

        • A jak po polsku będzie bruderschaft ? (2)

          Chodzi oczywiście o ten z kieliszkami...

          • 3 3

          • Brudzia wypić i buźka,tak jest po naszemu. Po waschemu trochę inaczej.

            • 4 3

          • Bruderszaft

            • 0 2

  • Ktoś zna powody sprzedaży Pod łososiem przez M. Robakowskiego? (5)

    Taka znana wieloletnia restauracja. Nic nie dzieje się bez przyczyny.

    • 29 0

    • On sam chyba do teraz nie wie dlaczego sprzedał ;)

      • 14 0

    • Bo a) stary przechodził na emeryturę, a młody nie był zainteresowany przejęciem interesu, b) była to knajpa o której każdy słyszał, ale 99,99% piewców nigdy tam nie była, albo zaglądała raz na 20 lat, bo parówy z Lidla tańsze.

      • 14 3

    • (2)

      Zrobił bo wiedział ze covid bedzie od kwietnia. Nic nie dzieje sie bez przyczyny

      • 12 0

      • Dostał cynk ? Od kogo ? (1)

        • 5 1

        • Z Wuhan

          • 9 1

  • A cóż to (3)

    za dziwne gwiazdy na i nad drzwiami tego lokalu?

    • 12 1

    • Heksagramy

      • 4 1

    • Zażartowalbym, że pentagramy (1)

      W rzeczywistości proszę poszperać u źródeł o znaczeniu tarczy Dawida w symbolice chrześcijańskiej drugiej fali reformacji.

      • 3 4

      • Zażartował bym, że ignorancja.

        • 1 5

  • Jak to czytam mam ochotę strzelić sobie szocika

    • 4 3

  • Ochydny słodki ulep. (5)

    Brak walorów smakowych czy kulturowych. Ekskluzywność na poziomie desperadosa z dyskontu ale kto bogatemu zabroni haha

    • 23 12

    • Taak? (4)

      Zapraszam na jednego

      • 3 9

      • ty juz tyle tu zaprosiles na jednego, ze wyjdzie na to ze sie upijesz (1)

        moze wlasnie o to chodzi w tym interesie. zrzutka na picie.

        • 6 4

        • Szuka kumpli może?

          • 2 0

      • To ten biznes bedzie kwitł z takiego zapraszania? Coś cieńko widzę tych udziałowców :))) (1)

        • 4 2

        • w Gdansku takich znajdzie wielu na parkingach miejskich

          • 2 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane