• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

"Warzę w domu, żeby pić dobre piwo"

Łukasz Stafiej
23 stycznia 2013 (artykuł sprzed 11 lat) 
- Kto nie jest cierpliwy, powinien poszukać innego hobby, a po piwo iść do sklepu - mówi o warzeniu piwa w domu Filip Paprocki, domowy piwowar z Gdańska. - Kto nie jest cierpliwy, powinien poszukać innego hobby, a po piwo iść do sklepu - mówi o warzeniu piwa w domu Filip Paprocki, domowy piwowar z Gdańska.

- Moda na domowe browarnictwo przywędrowała do nas ze Stanów. Ponad dwadzieścia lat temu, Amerykanie powiedzieli sobie: "dość piwa od koncernów" i zaczęli produkować piwo w domu. Coraz więcej osób robi to również w Polsce. Po co? Żeby pić dobre piwo - mówi gdańszczanin Filip Paprocki, domowy piwowar i członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. W niedzielę Paprocki poprowadzi otwarte warsztaty z domowego browarnictwa w Browarze Piwna w Gdańsku.



Składniki to domowego warzenia piwa najlepiej kupić w internetowych sklepach dla piwowarów. Składniki to domowego warzenia piwa najlepiej kupić w internetowych sklepach dla piwowarów.

Jakie piwo lubisz najbardziej?

Łukasz Stafiej: Po co warzyć piwo w domu? W sklepach jest nieprzebrany wybór różnych gatunków?

Filip Paprocki: Po to, żeby pić dobre piwo. Gdy zaczynałem w 2004 roku, na rynku była pod tym względem tragedia. Wszystkie polskie piwa smakowały tak samo. Teraz to się na szczęście zmienia. Od dwóch, trzech lat trwa u nas piwna rewolucja i w sklepach można kupić naprawdę dobre piwa produkowane w małych browarach.

Piwna rewolucja?

Ludzie są znudzeni smakiem piw produkowanych przez wielkie korporacje. I nic w tym dziwnego. Jeśli ktoś widzi różnicę między Tyskim, a Żywcem, temu konia z rzędem. Bo niemal każde z nich to tak naprawdę to samo piwo. Różni się tylko stopniem rozcieńczenia ekstraktu. Poza tym, nigdy nie wiesz, co w tych wielkich kadziach się znajduje. Krążą słuchy, że jeden z popularnych polskich browarów nadaje goryczki za pomocą krowiej żółci. Dlatego ludzie szukają różnorodności w małych browarach. Albo w domowym zaciszu warzą na własny użytek, co też robi coraz więcej Polaków. Dla koncernów na pierwszym miejscu jest kasa, dla piwowara - piwo.

Skąd ta moda do nas przywędrowała?

Co ciekawe wcale nie z krajów, które kojarzą się nam z kulturą picia piwa. Nie z Niemiec, Słowacji czy Belgii, ale ze Stanów Zjednoczonych. Właśnie dlatego, że ponad dwadzieścia lat temu, Amerykanie powiedzieli sobie: "dość piwa od koncernów" i zaczęli produkować piwo w domu. Obecnie niemal każde miasteczko ma swój browar, wiele osób warzy również na własny użytek. To kraj, który produkuje ogromne ilości chmielu. Amerykanie zrobili nawet badania, które pokazały, że procent prawdopodobieństwa powodzenia nowego lokalu bez lokalnego browaru to tylko 25 proc. Natomiast knajpy z własnym restauracyjnym browarem mają aż 80 proc. szansy.

Kiedy ty przejrzałeś na oczy i zająłeś się warzeniem?

Przełomem była moja wizyta w Belgii, gdzie są setki gatunków piwa, a kultura piwna jest bardzo wysoka. Spróbowałem piw, których nigdy na oczy nie widziałem i smaków, o których mi się nie śniło. Jedno z nich to na przykład witbier, tzw. piwo białe, czyli rodzaj piwa pszenicznego, do którego oprócz chmielu dodaje się kolendrę i skórkę pomarańczową. Wyśmienite.

Domowe browarnictwo to trudna sztuka?

Są dwie metody. Łatwiejsza nie wymaga w zasadzie żadnych umiejętności i niemal każdy od niej zaczyna. Kupuje się tzw. brew-kity, czyli puszkę z nachmielonym ekstraktem słodowym. Gatunki są niemal wszystkie - od pilznerów, przez lagery i pszeniczniaki, po portery. Ekstrakt rozpuszcza się w wodzie w specjalnym fermentorze lub zwykłym gąsiorze, dodaje drożdże i czeka na fermentację. To najprostszy sposób, w jaki każdy może zrobić swoje piwo, nie trzeba znać żadnych proporcji, metod warzenia.

Gdzie kupić składniki?

Wystarczy poszukać w Internecie sklepów dla piwowarów. Kupujemy taki starter, przygotowujemy wszystko w pół godziny i po około trzech tygodniach mamy całkiem dobre piwo zrobione samemu. Jak ktoś się postara, to za 200 zł kupi podstawowy sprzęt i surowce na pierwsze piwo.

Druga metoda pewnie jest już dla bardziej wtajemniczonych?

Kolejny krok w domowym piwowarstwie to warzenie piwa według technologii, jaka jest używana w prawdziwym browarze. To już wymaga większego nakładu pracy, wytrwałości i pewnych umiejętności. Rdzeniem piwa jest słód - on decyduje o jego gatunku. Do niego dobieramy chmiel - wpływa na goryczkę i aromat piwa. Trzecim niezbędnym elementem są drożdże, które często decydują o smaku piwa. Wszystkie te składniki należy dodać w odpowiednim czasie w odpowiednich proporcjach. Można również dodawać różne smakowe dodatki. Kiedyś na Święta zrobiłem piwo z cynamonem i goździkami. Natomiast sam proces warzenia polega - krótko mówiąc - na gotowaniu zacieru, odsączaniu brzeczki, w końcu ochładzaniu, fermentowaniu i - najważniejsze - czekaniu.

Jak długo trzeba czekać?

Warzenie zajmuje około pół dnia. Fermentowanie i nagazowywanie w butelkach trwa od czterech do sześciu tygodni. Tak naprawdę z piwem jest jak z winem - ono również dojrzewa i leżakuje. Pszeniczniaki można pić po dwóch tygodniach, ale taki belgijski mocny dopiero po pół roku. Kto nie jest cierpliwy, powinien poszukać innego hobby, a po piwo iść do sklepu.

Naucz się warzyć piwo
W niedzielę, 27 stycznia o godz. 15 w Browarze Piwna zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku Filip Paprocki poprowadzi warsztaty piwowarskie. Mile widziane są osoby, które stawiają pierwsze kroki w świecie piwowarstwa domowego lub nie warzyły jeszcze nigdy. Kilkugodzinne warsztaty połączone będą ze zwiedzaniem browaru. Wstęp wolny, jednak obowiązuje rezerwacja miejsc pod adresem: warsztaty_piwowarskie_trojmiasto@wp.pl.


Zobacz także film z naszej wizyty u największego producenta piwa na Pomorzu, czyli w browarze Amber w Bielkówku.

Wydarzenia

II Otwarte warsztaty piwowarskie

Miejsca

Opinie (213) ponad 10 zablokowanych

  • Kocham ... (3)

    Kocham moją wątrobę , z miłości do niej przestałam pić piwo......
    Teraz serwuję jej ziółka .:))

    Każdy wiek ma swoje problemy ..

    Pozdrawiam smakoszy piwa ..

    • 2 3

    • (1)

      Nie pij hektolitrów, wypij jedno na tydzień a twoja wątroba będzie cacy, a i nerki będą zadowolone i też cię będą kochać

      • 0 0

      • proponuje jedno na rok, dwa tylko w lata przestepne

        • 0 0

    • ty niepiłas piwa tylko szczynyz konserwantami pewnie holenderskie!!

      Zacznij pic piwo prawdziwe na drożdżach które tanie nie jest.A wywalisz ziólka bo nie bedą potrzebne a twoja wątroba jeszcze ci podziękuje.!!!Ale pamiętaj ze dobre piwo tanie nie jest i w puszkach go nie sprzedają!! 4-5 zeta za butelke!

      • 1 0

  • Jeden koleś z Rumi sprzedaje na Alegro takie brew-kity za grosze, po 8zł za paczkę na 5l piwa, tylko że tam jest prawdziwy słód, (1)

    chmiel i drożdże piwne w torebce. Całość ponoć z własnych upraw. Skusiłem się, piwo wyszło całkiem, całkiem. Warzenie piwa to świetny pomysł na imprezę - śmiechu było przy tym co niemiara...

    • 1 2

    • 8zł na 5l? Co on ci sprzedaje?

      • 0 0

  • tylko regionalne! (3)

    Dobre piwo kupuję w Pruszczu Gd. w sklepie O!Piwo, Zawiercie Bursztynowe jest rewelacyjne, a ostatnio sprzedawca polecił mi Amber Boya z Alebrowaru, to jest dopiero piwo!

    • 1 2

    • sam jesteś jak pruszcz (1)

      wieśniak

      • 0 1

      • pajac

        • 0 0

    • Amber Boy, dobre piwo!

      Robione w browarze Gościszewo na zlecenie i pod nadzorem kilku browarników z Ale Browaru. Teraz jest tendencja do takich piw, choć w moje gusta nie trafiają (zazwyczaj górna fermentacja, mocno i aromatycznie chmielone - brakowało takich piw w PL, więc teraz każdy chce je robić, choć to akurat nie moja bajka). Amber Boy jest na szczęście tylko umiarkowanie nachmielony, dlatego mi smakuje (goryczka 30 wg IBU).

      • 0 0

  • Pozdrawiam piwowarów domowych z Trójmiasta (1)

    w piątek warzę swoją 26 warkę, tym razem Sticke altbier

    • 4 2

    • Pozdrawiam, Dzisiaj warzę 2 warkę, niestety z brewkita ale już następną planuję z zacieraniem, dzisiaj będzie IPA :)

      • 1 0

  • Podwyżka czynszu

    Sąd apelacyjny w Gdańsku uznał,że podwyżka czynszu w mieszkaniach komunalnych jest nie zgodna z prawem i konstytucją.Adamowicz oddaj pieniądze!!!!!!!Kopiujcie to i wklejajcie, trzeba nadać sprawie rozgłos.

    • 3 3

  • Najlepszy jest VIP z biedrony ! to jest piwko

    Jak se walne 10 vipów to wiem ze zyje ! lubie se dac ostro w gary

    • 2 2

  • Pozdrawiam Trojmiasto.pl

    świetne melanże urządzacie, jednak Nastrętowi już nie nalewajcie.

    • 1 1

  • uwaga! warzenie piwa piszemy przez "rz" :) (2)

    • 2 2

    • niby tak,ale każdy i tak wie o czym piszemy

      • 0 0

    • guzik mnie obchodzi jak piszemy wazne by piwo było dobre i zdrowe

      • 1 0

  • tak w ogole to jeszcze raz polecam to hobby! choć jest ono nie dla wszystkich

    ponieważ potrzeba cierpliwości, miejsca i nieco czasu:]

    p.s.
    pozdrawiam asystentki piwowarów;)

    • 1 1

  • To piwo to jest jakieś...

    Gdzie Ful ja się zapytuje, gdzie Ful.?

    • 0 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane