- 1 Dziki parking taksówek przy stacji PKM (79 opinii)
- 2 Oszukana na "akcje Orlenu" straciła 140 tys. zł (127 opinii)
- 3 Drugi lewoskręt na Trasie W-Z nic nie dał? (198 opinii)
- 4 3,5 mln zł wygrane w Lotto na Przymorzu (75 opinii)
- 5 Wyzwania dla nowych władz Sopotu (71 opinii)
- 6 Dzielnica z ciekawą historią i starą wystawą (8 opinii)
Wyróżnione stoiska na Jarmarku św. Dominika
Połowa Jarmarku św. Dominika za nami. Jak co roku przyznano nagrody i wyróżnienia dla najlepszych stoisk. Po raz pierwszy laureatów wybrano szybciej, aby goście i turyści zdążyli ich odwiedzić, a docenieni wystawcy mogli chwalić się sukcesem przez ostatni tydzień imprezy.
Jarmark ma wiele twarzy. I choć lokalizacja wydarzenia od lat jest niezmienna, to zmieniają się stragany, wystawcy i oferowane przez nich towary. To prawdziwa karuzela produktów, smaków i zapachów. Kupimy tu wszystko - od przysłowiowego mydła do powidła. Znajdziemy kolorowe wianki ze sztucznych kwiatów, biżuterię ze srebra, tytanu, bursztynu, a nawet z porcelany z recyklingu, wyroby rzemieślnicze, wytwory sztuki użytkowej, ręcznie robione maskotki, pamiątki z Gdańska, ubrania, wyroby ze szkła, skóry i futra, torby płócienne i filcowe, szyte na miejscu worki, szale z jedwabiu, ręcznie wytwarzane obrusy, dekoracje do domu. Długo by wymieniać...
W tym roku komisja złożona z przedstawicieli Międzynarodowych Targów Gdańskich, pracowników Urzędu Miejskiego oraz reprezentantów lokalnych mediów pod przywództwem Piotra Dzika, radnego miasta i restauratora, przyznała dwa Grand Prix i dwa wyróżnienia.
Czytaj więcej o Jarmarku św. Dominika
W kategorii "Rzemiosło" Grand Prix trafiło do małżeństwa - Tyśki Lewandowskiej i Piotra Łańcuckiego, oferujących dzieła Pracowni Twórczej Avocado oraz firmy 4Rest (stoisko nr 44 przy ul. Grobla III).
Znajdziemy tu projektowane na zamówienie trójwymiarowe mapy morskie, a także meble eko i akcesoria z drewna, jak np. zegary ścienne, lampy, a nawet męskie muchy. Produkty powstają przy użyciu techniki upcyklingu - z wykorzystaniem odpadów, materiałów zużytych, które dostają drugie życie. Artyści prowadzą w Gdańsku pracownię, warsztat oraz showroom, a także sprzedaż internetową.
- Na Jarmarku św. Dominika wystawiamy się już drugi raz. W tym roku zainwestowaliśmy w większe stoisko i to była dobra decyzja. Jesteśmy zadowoleni, ruch jest spory, ludzie oglądają, kupują - czego chcieć więcej? - cieszy się Tyśka Lewandowska, właścicielka Avocado.
Wyróżnienie w kategorii "Produkt rzemieślniczy" przyznano serii kosmetyków naturalnych i pielęgnacyjnych z kwasem, olejem i pyłem bursztynowym, których wytwórcą jest firma Ambersmell z Rumi (stoisko nr 42 przy Straganiarskiej).
- Pierwszy raz wystawiamy się na Jarmarku i jest nam miło, że nasze stoisko cieszy się sporym zainteresowaniem. Oferujemy kosmetyki z naturalnym kwasem bursztynowym, pozyskanym z bursztynu bałtyckiego, a także z olejkami z kokosa, paczuli i kardamonu, ekstraktami kawy, trawy cytrynowej i nagietka. Są to kosmetyki bez parabenów, silikonów, olei mineralnych, syntetycznych barwników i zapachów - mówi Barbara Jankowska.
Grand Prix w kategorii Produkt spożywczy powędrowało do Żuławskich Smaków (stoisko nr 7 na Targu Węglowym) - Zrzeszenia rolników i drobnych producentów z Żuław i okolic za regionalne specjały: sery długodojrzewające, kajmak z solą morską, nalewki i miody pitne.
Niesycone miody pitne wyrabiane są według tradycyjnej receptury, nie są poddawane obróbce termicznej, przez co zachowują naturalne właściwości miodów pszczelich, z których są wytwarzane. To specjalność Destylarni Piasecki. Tradycyjny kajmak bez dodatku tłuszczów trans zawdzięcza brązowy kolor naturalnej karmelizacji cukru i produkowany jest przez rodzinną manufakturę Polder w Bobrowie.
- Naszym flagowym produktem na Jarmarku są długodojrzewające sery - trzymiesięczny "Brylant", sześciomiesięczny "Szeneker" i tradycyjny ser żuławski "Werderkäse", wyrabiany według XVII-wiecznej receptury, która została odtworzona przez zespół pasjonatów sztuki serowarskiej oraz historyków regionu z Żuławskiego Domu Sera w Żelichowie-Cyganku. Produkowany jest przez Spółdzielnię Mleczarską w Skarszewach - opowiada Joanna Zarębska.
Nagroda Grand Prix została przyznana nie tylko za oryginalne produkty, ale też za przemyślany wygląd stosika spójny z ofertą gastronomiczną. Stragan stylizowany jest na dom podcieniowy, został zaprojektowany i wybudowany specjalnie na Jarmark.
Wyróżnienie dla produktu spożywczego otrzymała firma Z innej parafii z Gdańska za świeżo wyciskany sok z trzciny cukrowej (stoisko nr 25 przy Grobli III).
Orzeźwiający sok wyciskany na oczach klientów z łodyg trzciny cukrowej powstaje za pomocą specjalnej maszyny sprowadzonej z Azji. Jest to specjalna prasa, która zgniata łodygę na drobną miazgę i działa jak wyciskarka do soku.
- Sok ma właściwości zdrowotne, uzupełnia poziom energii i cukrów utraconych podczas intensywnych treningów fizycznych, jest bogaty w elektrolity, poprawia wydajność organizmu i opóźnia wystąpienie uczucia zmęczenia. Pomysł przywiozłem z Azji, trzcinę sprowadziłem z Kolumbii, jest to nowość na naszym rynku lokalnym - przyznaje Michał Drygalski z Gdańska.
Jarmark trwa do 19 sierpnia. Ostatniego dnia odbędzie się ceremonia zakończenia, podczas której laureaci otrzymają statuetki i dyplomy.
Wydarzenia
Opinie (145) 9 zablokowanych
-
2018-08-11 08:41
Pajda Plus Cebulka.... powiem wam coś i nie jest to żart.
Smalec to najzdrowszy tłuszcz, zdrowszy nawet od oliwy z oliwek.
Polecam zbadać temat.- 6 1
-
2018-08-10 12:28
Atrakcja dla Januszy (4)
i poborców 5OO +
- 77 108
-
2018-08-11 01:33
Napisał kilka słów inteligent (wykazał pogradę 500+ i dla tzw. zwyklaków) - tyle, że nic się nie trzyma faktów.
Ta przaśna impreza jest organizowana przez oświeconego "liberała, wolnościowca, solidarnościowca" Adama co nie wie ile ma mieszkań, który ma wypchane biurka ponad pół bańki zł kasą z komunii jego córek, beneficjentem grubych darowizn od rodziców, a teściowie wrócili po II WŚ z kasą od Niemca, członka zarządu spółek sprywatyzowanych przez GD, wielbiciela historii pod znakiem Lenina i Waffen SS. No i gościu od fetowania Rzeplińskiego, parodii sędziego.
Ludzie pomyślcie trochę. Paweł to szorowanie po dnie. Człowiek bez wstydu, bez zdolności honorowej, bez twarzy. Po prostu budyń i to bezsmakowy. A jarmark to jedna z jego wizytówek od 20 lat. Tylko ameby umysłowe (albo jego akolici) będą zrzucać poziom jarmarku na 500+. Nawet tu szukacie winy pis. jesteście tacy żenujący. Zostało wam jeszcze uderzenie w faszyzm lub antysemityzm z powodu organizowanego przez Adama Jarmarku.- 13 12
-
2018-08-10 22:16
dla ciebie pewnie nie ma atrakcji, bo nigdzie sie nie ruszasz nawet do restauracji bo szkoda wydac 100zl. pewnie dlatego albo jestes samotny albo masz gruba zonke z grubymi dzieciakami ;).
atrakcyjne zycie dla januszy, ktorzy nie wiedza ze nimi sa.- 9 4
-
2018-08-10 16:50
atrakcja dla wszystkich a dlaczego inni są Januszami? aha bo ty tam nie chodzi? no to gratulujje
- 7 4
-
2018-08-10 13:54
I słoików
- 7 6
-
2018-08-10 12:12
prawdziwy sok z trawy lub trzciny cukrowej tylko na Kubie... smak nie do podrobienia (4)
- 71 16
-
2018-08-10 22:53
Na Kubie to ty byłeś ale jak siedziałeś z nim w więzieniu
- 5 4
-
2018-08-10 14:56
Kuba to jedyna wyspa gdzie rośnie trzcina?
- 10 1
-
2018-08-10 12:14
Mi lepiej smakuje spijany z Jarka, (1)
ale co kto lubi :)
- 12 9
-
2018-08-10 12:42
nie wnikajmy głębiej w twoje czytanie ze zrozumieniem i wspomnieniami w dziecinstwa
- 4 3
-
2018-08-10 22:35
Smierdzi zjelczalym budyniem.
- 3 3
-
2018-08-10 22:19
źle oznaczony Krym na mapie 3D - nie kupuję
- 2 4
-
2018-08-10 18:38
(1)
Najlepsze stoiska byly tych Januszy, ktorzy parkowali na Dlugim Targu czy na chodnikach. Dla nich nagroda budynia czyli tydzien w jednej celi ze spaslakiem-szambonurkiem w ramach programu cela+.
- 11 5
-
2018-08-10 20:59
Spaślak szambonurek odwiedził dzisiaj sobieszewo! A jaki świecący był! Niczym ruski order !!!!
- 3 2
-
2018-08-10 16:53
Jarmark (1)
Najbardziej podobaly mi sie sery i wedliny prazace sie w goracym sloncu .....
- 26 6
-
2018-08-10 20:56
Świetny dodatek z robakami ! Dwa w jednym! Jakież to cudne ustrojstwo!
- 3 1
-
2018-08-10 18:19
Gust jurorów...
Żenada...ot znawcy...
- 10 3
-
2018-08-10 17:40
A możeby tak zamiast oscypka sprzedawać śledzika?
- 27 1
-
2018-08-10 17:27
za duzo jedzenia
sama gastronomia za duzo tego, gastro powinno byc tylko w lokalach a nie smrod na calym jarmarku
- 23 7
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.