- 1 Odnaleziono ciało zaginionego nurka (34 opinie)
- 2 Z bastionu Żubr zniknęły lunety (39 opinii)
- 3 Lasy w Gdyni bez ludzi. "Chronimy dziki" (277 opinii)
- 4 Partyzantka roślinna okiem przyrodnika (56 opinii)
- 5 Pod prąd uciekał przed policją (267 opinii)
- 6 Ukraińcy z Trójmiasta pojadą na front? (898 opinii)
Z kamerą w Browarze Amber
Umieszczenie browaru Amber w żółtym przewodniku Gault&Milau oraz wypuszczenie kolejnego już piwa z limitowanej serii "po godzinach" to argumenty, które zadecydowały o tym, że odwiedziliśmy podgdańskich browarników z kamerą.
Czytaj także: 10. piwo z cyklu "Po godzinach" już za miesiąc
Warzelnia, fermentownia, butelkownia
Proces produkcji piwa rozpoczyna się w warzelni, gdzie panuje dość wysoka temperatura powietrza (37 st. Celsjusza). Proces ten jest podzielony na trzy etapy - zacieranie, które polega na wymieszaniu słodu jęczmiennego lub pszenicznego z wodą, następnie filtrowanie i chmielenie brzeczki. W tym ostatnim etapie gotuje się sprasowany chmiel z piwem od pięciu do siedmiu godzin w zależności od rodzaju piwa.
- Czynników wpływających na smak i zapach piwa jest wiele. Jednak najważniejsze są surowce, czyli słód, chmiel i drożdże. Ważne, żeby były dobrej jakości - mówi Piwowar Roman Kotlewski.
Wystudzona brzeczka przepompowywana jest do fermentowni, gdzie dodaje się do niej drożdże, by rozpocząć proces fermentacji. Najkrócej fermentują piwa górnej fermentacji w wyższych temperaturach, takie jak: pszeniczne czy APA. Natomiast piwa dolnej fermentacji fermentują w niższych temperaturach i trochę dłużej. Po tym zabiegu piwo trafia do zbiorników poziomych, w których w zależności od rodzaju, dojrzewa od 3 tygodni do kilku miesięcy.
Ostatnim przystankiem na mapie produkcji, jest butelkownia. Miejsce w pełni zautomatyzowane, jednak pracuje tutaj kilka osób, które dbają o to, żeby wszystko na linii pracowało w należyty sposób. Do butelkowni przyjeżdżają butelki zwrotne, jak i bezzwrotne. Są tutaj selekcjonowane, myte, sterylizowane i napełniane ponownie. Rozlew jednego rodzaju piwa trwa trzy godziny, a wydajność linii to 16 tys. butelek na godzinę.
Czytaj także: Browar Amber najlepszym browarem średniej wielkości w Polsce
- Pomysł na zrobienie nowego piwa pojawia się w głowie mojej i mojego zmiennika. Gdy już coś wymyślimy, to przystępujemy do prób laboratoryjnych. Jeśli wyniki są zadowalające, przechodzimy do testów produkcyjnych. Promocją piwa zajmuje się już dział marketingu i handlu - mówi Roman Kotlewski.
Tradycja jest najważniejsza
- Jeśli zapomnimy o tradycji i pójdziemy tylko w nowoczesność, to stracimy unikalny charakter produktu. Posiadamy bardzo nowoczesny park maszynowy, jednak trzymamy się tradycji. Od początku istnienia firmy warzymy piwo w ten sam sposób - kończy Roman Kotlewski.
Dzięki utrzymanej tradycji, piwa Browaru Amber znalazły się w elitarnej grupie 160 twórców najlepszych produktów regionalnych w Polsce, co zostało zaznaczone w żółtym przewodniku Gault&Milau na 2017 rok. Żółty przewodnik "Gault&Millau" to jeden z najbardziej prestiżowych przewodników po branży gastronomicznej na świecie.
Miejsca
Opinie (138) 5 zablokowanych
-
2017-07-24 13:08
amber chmielowy, czarny bez i johannes, mniam
- 3 0
-
2017-07-24 12:42
Bardzo dobre piwa produkują. Ich sekretem to bardzo dobrej jakosci woda. Po piwie Amber nigdy nie ma sie kaca, jest lekkie, pyszne z cudownymi aromatami. Moja druga marka po Kormoranie. Ciesze sie ze jest z naszego regionu
- 5 0
-
2017-07-23 15:31
(2)
Ja jestem z grupy konsumentów, którzy w taką niedzielę jak dziś przemierzali Gdańsk wzdłuż i wszerz ogladając wszędzie tabliczki "PIWA BRAK". Całkowicie załamani tłukli się autobusem do Firogi albo Sobieszewa i odstali swoje w oczekiwaniu na .....wolny kufel. A gdy wreszcie zamoczyli wąsy w piwie, miało ono smak jakiemu nie dorównuje żaden z dzisiejszych gatunków. Kto to pamięta?
- 22 0
-
2017-07-24 12:02
JA
- 1 0
-
2017-07-23 17:22
piękne czasy, takie prawdziwe.
- 3 0
-
2017-07-24 11:56
no cóż
namiot zawsze pozostanie namiotem, jakąkolwiek naklejke byście nie przykleili heheh
- 0 0
-
2017-07-24 09:46
kilka lat temu ich piwem się zachwycałem
Ale teraz wolę wypić kormorana niż chmielowe- jest bardziej gorzkie i jest w nim więcej chmielu- co czuć po efektach. Piwo z czarnego bzu niedostępne w mojej okolicy- ujeścisko, a jest bardzo dobre. Żywego nie piję, może dlatego, że 4 zł to taka bariera psychologiczna i wolę już dopłacić i kupić kraftowe. Ogólnie polecam wszystkim spróbowania piwa za więcej niż 6zł, np kupić sobie 2 tańsze i jedno kraftowe, naprawdę czuć różnicę. To jest jak z szynką swojską- zjesz 1 kanapkę i jesteś najedzony, a zjesz 3 kanapki z szynką sklepową i dopychasz słodyczami bo nadal jesteś głodny.
- 3 2
-
2017-07-23 20:13
(3)
Durna ankieta. A jak pije jedno piwo raz na miesiac to wogole nie pije?
- 6 0
-
2017-07-23 23:06
a jak pije 6 dzienie to co? (2)
- 0 0
-
2017-07-24 09:18
To wydajesz mięsięcznie 500- na browca
- 0 0
-
2017-07-23 23:10
To daje 180 piw w miesioncu
- 0 0
-
2017-07-24 09:14
Było!
Kossakowski (pewnie już dla was nie pisze) robił już reportaż z Ambera jakoś z 5 lat temu (http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Zobacz-jak-sie-warzy-piwo-n58807.html) , a w samym browarze niewiele się od tego czasu zmieniło- powtarzacie się. Nawet Kotlewski ma koszulę w tych samych barwach. Nawiasem mówiąc: materiał Borysa był chyba lepszy.
- 2 1
-
2017-07-24 09:06
Co jeśli piję jedno piwo na dwa tygodnie?
Znowu idiotyczna ankieta.
- 2 1
-
2017-07-24 09:06
Z sondy
Wynika że większość z nas jest uzależniona bo wypija tygodniowo ponad 6 jednostek alk.
- 2 1
-
2017-07-23 12:34
fajna ankieta, ja pije 6, ale dziennie (2)
A tak na marginesie, jak można wypić 1 piwo tygodniowo?
- 38 4
-
2017-07-24 07:49
Jak to jak?
Bierzesz jedno piwo i pijesz :)
- 1 0
-
2017-07-23 15:17
Dolewając z beczki.
- 4 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.