• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Z kamerą w Browarze Amber

Arnold Szymczewski
23 lipca 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Lody Calypso mają już 60 lat

Umieszczenie browaru Amber w żółtym przewodniku Gault&Milau oraz wypuszczenie kolejnego już piwa z limitowanej serii "po godzinach" to argumenty, które zadecydowały o tym, że odwiedziliśmy podgdańskich browarników z kamerą.



Ile piw wypijasz w tygodniu?

Bielkówko to wieś kaszubska licząca 1,3 tys. mieszkańców, oddalona zaledwie 15 km od Trójmiasta. To tutaj mieści się Browar Amber, w którym od 23 lat produkuje się piwo według tradycyjnych receptur. Dziś to jeden z największych i najnowocześniejszych browarów regionalnych w Polsce, a jego roczne maksymalne moce produkcyjne to 200 tys. hl.

Czytaj także: 10. piwo z cyklu "Po godzinach" już za miesiąc

Warzelnia, fermentownia, butelkownia

Proces produkcji piwa rozpoczyna się w warzelni, gdzie panuje dość wysoka temperatura powietrza (37 st. Celsjusza). Proces ten jest podzielony na trzy etapy - zacieranie, które polega na wymieszaniu słodu jęczmiennego lub pszenicznego z wodą, następnie filtrowanie i chmielenie brzeczki. W tym ostatnim etapie gotuje się sprasowany chmiel z piwem od pięciu do siedmiu godzin w zależności od rodzaju piwa.

- Czynników wpływających na smak i zapach piwa jest wiele. Jednak najważniejsze są surowce, czyli słód, chmiel i drożdże. Ważne, żeby były dobrej jakości - mówi Piwowar Roman Kotlewski.
Wystudzona brzeczka przepompowywana jest do fermentowni, gdzie dodaje się do niej drożdże, by rozpocząć proces fermentacji. Najkrócej fermentują piwa górnej fermentacji w wyższych temperaturach, takie jak: pszeniczne czy APA. Natomiast piwa dolnej fermentacji fermentują w niższych temperaturach i trochę dłużej. Po tym zabiegu piwo trafia do zbiorników poziomych, w których w zależności od rodzaju, dojrzewa od 3 tygodni do kilku miesięcy.

Ostatnim przystankiem na mapie produkcji, jest butelkownia. Miejsce w pełni zautomatyzowane, jednak pracuje tutaj kilka osób, które dbają o to, żeby wszystko na linii pracowało w należyty sposób. Do butelkowni przyjeżdżają butelki zwrotne, jak i bezzwrotne. Są tutaj selekcjonowane, myte, sterylizowane i napełniane ponownie. Rozlew jednego rodzaju piwa trwa trzy godziny, a wydajność linii to 16 tys. butelek na godzinę.

Czytaj także: Browar Amber najlepszym browarem średniej wielkości w Polsce

- Pomysł na zrobienie nowego piwa pojawia się w głowie mojej i mojego zmiennika. Gdy już coś wymyślimy, to przystępujemy do prób laboratoryjnych. Jeśli wyniki są zadowalające, przechodzimy do testów produkcyjnych. Promocją piwa zajmuje się już dział marketingu i handlu - mówi Roman Kotlewski.
Tradycja jest najważniejsza

- Jeśli zapomnimy o tradycji i pójdziemy tylko w nowoczesność, to stracimy unikalny charakter produktu. Posiadamy bardzo nowoczesny park maszynowy, jednak trzymamy się tradycji. Od początku istnienia firmy warzymy piwo w ten sam sposób - kończy Roman Kotlewski.
Browar Amber w żółtym przewodniku

Dzięki utrzymanej tradycji, piwa Browaru Amber znalazły się w elitarnej grupie 160 twórców najlepszych produktów regionalnych w Polsce, co zostało zaznaczone w żółtym przewodniku Gault&Milau na 2017 rok. Żółty przewodnik "Gault&Millau" to jeden z najbardziej prestiżowych przewodników po branży gastronomicznej na świecie.

Miejsca

Opinie (138) 5 zablokowanych

  • amber chmielowy, czarny bez i johannes, mniam

    • 3 0

  • Bardzo dobre piwa produkują. Ich sekretem to bardzo dobrej jakosci woda. Po piwie Amber nigdy nie ma sie kaca, jest lekkie, pyszne z cudownymi aromatami. Moja druga marka po Kormoranie. Ciesze sie ze jest z naszego regionu

    • 5 0

  • (2)

    Ja jestem z grupy konsumentów, którzy w taką niedzielę jak dziś przemierzali Gdańsk wzdłuż i wszerz ogladając wszędzie tabliczki "PIWA BRAK". Całkowicie załamani tłukli się autobusem do Firogi albo Sobieszewa i odstali swoje w oczekiwaniu na .....wolny kufel. A gdy wreszcie zamoczyli wąsy w piwie, miało ono smak jakiemu nie dorównuje żaden z dzisiejszych gatunków. Kto to pamięta?

    • 22 0

    • JA

      • 1 0

    • piękne czasy, takie prawdziwe.

      • 3 0

  • no cóż

    namiot zawsze pozostanie namiotem, jakąkolwiek naklejke byście nie przykleili heheh

    • 0 0

  • kilka lat temu ich piwem się zachwycałem

    Ale teraz wolę wypić kormorana niż chmielowe- jest bardziej gorzkie i jest w nim więcej chmielu- co czuć po efektach. Piwo z czarnego bzu niedostępne w mojej okolicy- ujeścisko, a jest bardzo dobre. Żywego nie piję, może dlatego, że 4 zł to taka bariera psychologiczna i wolę już dopłacić i kupić kraftowe. Ogólnie polecam wszystkim spróbowania piwa za więcej niż 6zł, np kupić sobie 2 tańsze i jedno kraftowe, naprawdę czuć różnicę. To jest jak z szynką swojską- zjesz 1 kanapkę i jesteś najedzony, a zjesz 3 kanapki z szynką sklepową i dopychasz słodyczami bo nadal jesteś głodny.

    • 3 2

  • (3)

    Durna ankieta. A jak pije jedno piwo raz na miesiac to wogole nie pije?

    • 6 0

    • a jak pije 6 dzienie to co? (2)

      • 0 0

      • To wydajesz mięsięcznie 500- na browca

        • 0 0

      • To daje 180 piw w miesioncu

        • 0 0

  • Było!

    Kossakowski (pewnie już dla was nie pisze) robił już reportaż z Ambera jakoś z 5 lat temu (http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Zobacz-jak-sie-warzy-piwo-n58807.html) , a w samym browarze niewiele się od tego czasu zmieniło- powtarzacie się. Nawet Kotlewski ma koszulę w tych samych barwach. Nawiasem mówiąc: materiał Borysa był chyba lepszy.

    • 2 1

  • Co jeśli piję jedno piwo na dwa tygodnie?

    Znowu idiotyczna ankieta.

    • 2 1

  • Z sondy

    Wynika że większość z nas jest uzależniona bo wypija tygodniowo ponad 6 jednostek alk.

    • 2 1

  • fajna ankieta, ja pije 6, ale dziennie (2)

    A tak na marginesie, jak można wypić 1 piwo tygodniowo?

    • 38 4

    • Jak to jak?

      Bierzesz jedno piwo i pijesz :)

      • 1 0

    • Dolewając z beczki.

      • 4 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane