• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Z kamerą w Browarze Amber

Arnold Szymczewski
23 lipca 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Lody Calypso mają już 60 lat

Umieszczenie browaru Amber w żółtym przewodniku Gault&Milau oraz wypuszczenie kolejnego już piwa z limitowanej serii "po godzinach" to argumenty, które zadecydowały o tym, że odwiedziliśmy podgdańskich browarników z kamerą.



Ile piw wypijasz w tygodniu?

Bielkówko to wieś kaszubska licząca 1,3 tys. mieszkańców, oddalona zaledwie 15 km od Trójmiasta. To tutaj mieści się Browar Amber, w którym od 23 lat produkuje się piwo według tradycyjnych receptur. Dziś to jeden z największych i najnowocześniejszych browarów regionalnych w Polsce, a jego roczne maksymalne moce produkcyjne to 200 tys. hl.

Czytaj także: 10. piwo z cyklu "Po godzinach" już za miesiąc

Warzelnia, fermentownia, butelkownia

Proces produkcji piwa rozpoczyna się w warzelni, gdzie panuje dość wysoka temperatura powietrza (37 st. Celsjusza). Proces ten jest podzielony na trzy etapy - zacieranie, które polega na wymieszaniu słodu jęczmiennego lub pszenicznego z wodą, następnie filtrowanie i chmielenie brzeczki. W tym ostatnim etapie gotuje się sprasowany chmiel z piwem od pięciu do siedmiu godzin w zależności od rodzaju piwa.

- Czynników wpływających na smak i zapach piwa jest wiele. Jednak najważniejsze są surowce, czyli słód, chmiel i drożdże. Ważne, żeby były dobrej jakości - mówi Piwowar Roman Kotlewski.
Wystudzona brzeczka przepompowywana jest do fermentowni, gdzie dodaje się do niej drożdże, by rozpocząć proces fermentacji. Najkrócej fermentują piwa górnej fermentacji w wyższych temperaturach, takie jak: pszeniczne czy APA. Natomiast piwa dolnej fermentacji fermentują w niższych temperaturach i trochę dłużej. Po tym zabiegu piwo trafia do zbiorników poziomych, w których w zależności od rodzaju, dojrzewa od 3 tygodni do kilku miesięcy.

Ostatnim przystankiem na mapie produkcji, jest butelkownia. Miejsce w pełni zautomatyzowane, jednak pracuje tutaj kilka osób, które dbają o to, żeby wszystko na linii pracowało w należyty sposób. Do butelkowni przyjeżdżają butelki zwrotne, jak i bezzwrotne. Są tutaj selekcjonowane, myte, sterylizowane i napełniane ponownie. Rozlew jednego rodzaju piwa trwa trzy godziny, a wydajność linii to 16 tys. butelek na godzinę.

Czytaj także: Browar Amber najlepszym browarem średniej wielkości w Polsce

- Pomysł na zrobienie nowego piwa pojawia się w głowie mojej i mojego zmiennika. Gdy już coś wymyślimy, to przystępujemy do prób laboratoryjnych. Jeśli wyniki są zadowalające, przechodzimy do testów produkcyjnych. Promocją piwa zajmuje się już dział marketingu i handlu - mówi Roman Kotlewski.
Tradycja jest najważniejsza

- Jeśli zapomnimy o tradycji i pójdziemy tylko w nowoczesność, to stracimy unikalny charakter produktu. Posiadamy bardzo nowoczesny park maszynowy, jednak trzymamy się tradycji. Od początku istnienia firmy warzymy piwo w ten sam sposób - kończy Roman Kotlewski.
Browar Amber w żółtym przewodniku

Dzięki utrzymanej tradycji, piwa Browaru Amber znalazły się w elitarnej grupie 160 twórców najlepszych produktów regionalnych w Polsce, co zostało zaznaczone w żółtym przewodniku Gault&Milau na 2017 rok. Żółty przewodnik "Gault&Millau" to jeden z najbardziej prestiżowych przewodników po branży gastronomicznej na świecie.

Miejsca

Opinie (138) 5 zablokowanych

  • Amber (7)

    To nowy browar, a czemu padl jesli mozna tak nazwac heweliusz i cala reszta podobnych firm?

    Amber spoko, choc kiedys sam amber zwykly kojarzyl sie dla zurmenow i pijaczyn. Teraz to juz spoko wytwory, smakosze tylko wszystko w umiarze

    • 63 4

    • (6)

      Browar gdański już dawno zamknięty, osiedle stoi.
      Nasze pyszne Gdańskie,Heweliusz czy Kaper Królewski strawił i zarnotrawił Hajneken do spółki z EB

      • 35 0

      • Nie Heineken tylko Grupa Żywiec (4)

        • 24 2

        • Dlatego nie piję jednego i drugiego szajsu (1)

          • 22 2

          • Tylko specjal?

            ;-)

            • 1 7

        • Dobrze napisał heineken

          Grupa Żywiec to prawdopodobnie jedyny browar na świecie, który został wykupiony przez Heinekena i pozostał przy swojej nazwie. Praktycznie wszystkie browary z całego swiata, których właścicielem jest Heineken maja wybite na puszkach/butelkach jako producenta Haineken Company

          • 11 1

        • A Grupa Zywiec do kogo nalezy?

          • 4 1

      • Po prostu doprowadzili do upadłości

        • 22 3

  • Pamiętajce V.I.P z biedronki 7.2%

    • 4 0

  • Gościszewo i Amber to nasze Pomorskie piwa (3)

    • 24 0

    • (2)

      I AleBrowar!

      • 4 1

      • Jeszcze Browar Bytów (1)

        • 3 1

        • i Hopkins

          • 0 1

  • Gościszewo 55 jak dla mnie super!

    • 0 0

  • Ankieta - pow. 6 piw. tygodniowo (2)

    Komisja antyalkoholowa się kłania.

    • 6 7

    • piwo to nie alkohol (1)

      • 2 1

      • Jak byś pił 5-6 piw dziennie to tak..

        • 2 1

  • Wole raz w tygodniu wypic 1 piwo za 5-10 zł niz 5 scieków udajacych piwo i trujacych po 2 zł (1)

    Piwo ma byc nie tylko smaczne ale i zdrowe.to identycznie jak z zywnoscią smieciową moze byc awet smaczn nawalą mnustwo cukru,dosypia sztuczne chemiczne trujące dodatki smakowe i ludzie kupują.
    Z ta różnica ze jeść musisz codziennie a piwa wcale nie musisz pic

    • 20 7

    • mnUstwo

      • 3 0

  • Go amber !

    Brawo dla Ambera, dobre piwo od lat. Jakos sprytnie sobie radzi na rynku cały czas

    • 8 0

  • Pijcie dużo piwa, a dna moczanowa sama przyjdzie... (1)

    Piwko, tylko jedno przy sobocie po robocie;))

    • 6 78

    • Chyba dodałeś za dużo żółci bydlęcej do wpisu ;)

      • 20 1

  • Piwko (1)

    Najlepsze to to kolejne ;)

    • 60 1

    • Najlepsze przed Tobą

      • 0 4

  • Nieścisłość

    Autorze... Brzeczki nie gotuje się z chmielem od 5 do 7 godzin! Tyle trwa cały proces warzenia (zacieranie+filtrowanie+gotowanie). Gotowanie z chmielem zajmuje do godziny do półtorej. No chyba, że browar jest w czołówce piwnej awangardy i sypie chmiel już do zacieru. Tyle, że z artykułu wynika wprost, że jednak chmieli tradycyjnie - na sam koniec procesu ;)

    • 14 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane