- 1 Odnaleziono ciało zaginionego nurka (27 opinii)
- 2 Z bastionu Żubr zniknęły lunety (36 opinii)
- 3 Lasy w Gdyni bez ludzi. "Chronimy dziki" (276 opinii)
- 4 Partyzantka roślinna okiem przyrodnika (56 opinii)
- 5 Pod prąd uciekał przed policją (266 opinii)
- 6 Ukraińcy z Trójmiasta pojadą na front? (894 opinie)
Z kamerą w Browarze Amber
Umieszczenie browaru Amber w żółtym przewodniku Gault&Milau oraz wypuszczenie kolejnego już piwa z limitowanej serii "po godzinach" to argumenty, które zadecydowały o tym, że odwiedziliśmy podgdańskich browarników z kamerą.
Czytaj także: 10. piwo z cyklu "Po godzinach" już za miesiąc
Warzelnia, fermentownia, butelkownia
Proces produkcji piwa rozpoczyna się w warzelni, gdzie panuje dość wysoka temperatura powietrza (37 st. Celsjusza). Proces ten jest podzielony na trzy etapy - zacieranie, które polega na wymieszaniu słodu jęczmiennego lub pszenicznego z wodą, następnie filtrowanie i chmielenie brzeczki. W tym ostatnim etapie gotuje się sprasowany chmiel z piwem od pięciu do siedmiu godzin w zależności od rodzaju piwa.
- Czynników wpływających na smak i zapach piwa jest wiele. Jednak najważniejsze są surowce, czyli słód, chmiel i drożdże. Ważne, żeby były dobrej jakości - mówi Piwowar Roman Kotlewski.
Wystudzona brzeczka przepompowywana jest do fermentowni, gdzie dodaje się do niej drożdże, by rozpocząć proces fermentacji. Najkrócej fermentują piwa górnej fermentacji w wyższych temperaturach, takie jak: pszeniczne czy APA. Natomiast piwa dolnej fermentacji fermentują w niższych temperaturach i trochę dłużej. Po tym zabiegu piwo trafia do zbiorników poziomych, w których w zależności od rodzaju, dojrzewa od 3 tygodni do kilku miesięcy.
Ostatnim przystankiem na mapie produkcji, jest butelkownia. Miejsce w pełni zautomatyzowane, jednak pracuje tutaj kilka osób, które dbają o to, żeby wszystko na linii pracowało w należyty sposób. Do butelkowni przyjeżdżają butelki zwrotne, jak i bezzwrotne. Są tutaj selekcjonowane, myte, sterylizowane i napełniane ponownie. Rozlew jednego rodzaju piwa trwa trzy godziny, a wydajność linii to 16 tys. butelek na godzinę.
Czytaj także: Browar Amber najlepszym browarem średniej wielkości w Polsce
- Pomysł na zrobienie nowego piwa pojawia się w głowie mojej i mojego zmiennika. Gdy już coś wymyślimy, to przystępujemy do prób laboratoryjnych. Jeśli wyniki są zadowalające, przechodzimy do testów produkcyjnych. Promocją piwa zajmuje się już dział marketingu i handlu - mówi Roman Kotlewski.
Tradycja jest najważniejsza
- Jeśli zapomnimy o tradycji i pójdziemy tylko w nowoczesność, to stracimy unikalny charakter produktu. Posiadamy bardzo nowoczesny park maszynowy, jednak trzymamy się tradycji. Od początku istnienia firmy warzymy piwo w ten sam sposób - kończy Roman Kotlewski.
Dzięki utrzymanej tradycji, piwa Browaru Amber znalazły się w elitarnej grupie 160 twórców najlepszych produktów regionalnych w Polsce, co zostało zaznaczone w żółtym przewodniku Gault&Milau na 2017 rok. Żółty przewodnik "Gault&Millau" to jeden z najbardziej prestiżowych przewodników po branży gastronomicznej na świecie.
Miejsca
Opinie (138) 5 zablokowanych
-
2017-07-23 12:07
Amber (7)
To nowy browar, a czemu padl jesli mozna tak nazwac heweliusz i cala reszta podobnych firm?
Amber spoko, choc kiedys sam amber zwykly kojarzyl sie dla zurmenow i pijaczyn. Teraz to juz spoko wytwory, smakosze tylko wszystko w umiarze- 63 4
-
2017-07-23 13:58
(6)
Browar gdański już dawno zamknięty, osiedle stoi.
Nasze pyszne Gdańskie,Heweliusz czy Kaper Królewski strawił i zarnotrawił Hajneken do spółki z EB- 35 0
-
2017-07-23 14:37
Nie Heineken tylko Grupa Żywiec (4)
- 24 2
-
2017-07-23 15:05
Dlatego nie piję jednego i drugiego szajsu (1)
- 22 2
-
2017-07-23 18:53
Tylko specjal?
;-)
- 1 7
-
2017-07-23 17:33
Dobrze napisał heineken
Grupa Żywiec to prawdopodobnie jedyny browar na świecie, który został wykupiony przez Heinekena i pozostał przy swojej nazwie. Praktycznie wszystkie browary z całego swiata, których właścicielem jest Heineken maja wybite na puszkach/butelkach jako producenta Haineken Company
- 11 1
-
2017-07-23 17:09
A Grupa Zywiec do kogo nalezy?
- 4 1
-
2017-07-23 14:36
Po prostu doprowadzili do upadłości
- 22 3
-
2017-07-23 18:46
Pamiętajce V.I.P z biedronki 7.2%
- 4 0
-
2017-07-23 12:35
Gościszewo i Amber to nasze Pomorskie piwa (3)
- 24 0
-
2017-07-23 13:01
(2)
I AleBrowar!
- 4 1
-
2017-07-23 15:05
Jeszcze Browar Bytów (1)
- 3 1
-
2017-07-23 18:33
i Hopkins
- 0 1
-
2017-07-23 17:26
Gościszewo 55 jak dla mnie super!
- 0 0
-
2017-07-23 15:30
Ankieta - pow. 6 piw. tygodniowo (2)
Komisja antyalkoholowa się kłania.
- 6 7
-
2017-07-23 16:39
piwo to nie alkohol (1)
- 2 1
-
2017-07-23 17:25
Jak byś pił 5-6 piw dziennie to tak..
- 2 1
-
2017-07-23 15:21
Wole raz w tygodniu wypic 1 piwo za 5-10 zł niz 5 scieków udajacych piwo i trujacych po 2 zł (1)
Piwo ma byc nie tylko smaczne ale i zdrowe.to identycznie jak z zywnoscią smieciową moze byc awet smaczn nawalą mnustwo cukru,dosypia sztuczne chemiczne trujące dodatki smakowe i ludzie kupują.
Z ta różnica ze jeść musisz codziennie a piwa wcale nie musisz pic- 20 7
-
2017-07-23 16:28
mnUstwo
- 3 0
-
2017-07-23 16:27
Go amber !
Brawo dla Ambera, dobre piwo od lat. Jakos sprytnie sobie radzi na rynku cały czas
- 8 0
-
2017-07-23 12:18
Pijcie dużo piwa, a dna moczanowa sama przyjdzie... (1)
Piwko, tylko jedno przy sobocie po robocie;))
- 6 78
-
2017-07-23 15:15
Chyba dodałeś za dużo żółci bydlęcej do wpisu ;)
- 20 1
-
2017-07-23 12:09
Piwko (1)
Najlepsze to to kolejne ;)
- 60 1
-
2017-07-23 15:10
Najlepsze przed Tobą
- 0 4
-
2017-07-23 14:32
Nieścisłość
Autorze... Brzeczki nie gotuje się z chmielem od 5 do 7 godzin! Tyle trwa cały proces warzenia (zacieranie+filtrowanie+gotowanie). Gotowanie z chmielem zajmuje do godziny do półtorej. No chyba, że browar jest w czołówce piwnej awangardy i sypie chmiel już do zacieru. Tyle, że z artykułu wynika wprost, że jednak chmieli tradycyjnie - na sam koniec procesu ;)
- 14 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.