• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dworzec w Gdyni wciąż czeka na najemców

Patryk Szczerba
23 sierpnia 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
W tej sali do końca roku ma zostać otwarta restauracja McDonald's W tej sali do końca roku ma zostać otwarta restauracja McDonald's

Choć od otwarcia wyremontowanego dworca PKP Gdynia Główna minęły blisko trzy miesiące, powierzchnie użytkowe przeznaczone na usługi i handel wciąż świecą pustkami.



Freski i malowidła na suficie mają zostać zachowane. Freski i malowidła na suficie mają zostać zachowane.

Czy brakuje Ci punktów usługowych i restauracji na dworcu w Gdyni?

Po inauguracji dworca w nowej odsłonie, najemcy mieli pojawić się szybko już bez handlu fast-foodami oraz bielizną. Wiadomo, że stoiska z tego rodzaju działalnością już nie wrócą. Mimo że na razie nie widać zmian, dworzec za kilka tygodni ma znów zacząć tętnić życiem.

- Prowadzimy rozmowy i mamy już kilka podpisanych umów z konkretnymi najemcami, choć, rzeczywiście, nie jest łatwo. Wiele firm nie jest w stanie spełnić warunków związanych z zabytkowym charakterem budynku i wycofuje się po jakimś czasie. Szukamy, czekamy, oferta wynajmu lokali jest nadal aktualna. Jeszcze trochę miejsca zostało - mówi Adam Neumann, dyrektor spółki PKP Dworce Kolejowe Gdańsk.

Według zdobytych przez nas informacji na dworcu do końca roku pojawi się drogeria Rossmann, kawiarnia Coffeheaven oraz księgarnia muzyczna Virgin. Oprócz tego swoje miejsce w gmachu ma znaleźć piekarnia, salon prasowy oraz jubiler i być może kantor.

- Kawiarnia sieciowa miała otworzyć się na dworcu już na przełomie lipca i sierpnia, jednak pojawiły się problemy związane z instalacją elektryczną. Najwcześniej prawdopodobnie zacznie działać salon prasowy. Reszta obiektów sukcesywnie. Wydaje się, że dobrze byłoby, gdyby pasażerowie mogli skorzystać także w przyszłości z usług chociażby fryzjera czy kupić leki w dworcowej aptece - zaznacza Neumann.

Pewnym jest, że największą salę gdyńskiego dworca, w której odkryto malowidła ścienne sprzed ponad 50 lat zajmie restauracja McDonald's , o czym pisaliśmy w maju 2011 roku. Gotowy jest już projekt, który został zaakceptowany przez konserwatora zabytków. Wszelkie zabytkowe malowidła na ścianach i suficie będą wyeksponowane. Nietypowe mają być kolory obiektu. Zabraknie charakterystycznych barw żółtej i czerwonej, które zostaną zastąpione stonowanymi kolorami, pasującymi do charakteru wnętrz. Restauracja, która będzie połączeniem stałej oferty fast food oraz kawiarni powinna zostać otwarta pod koniec roku.

- Uzgodniliśmy z miastem, że nie chcemy w obiekcie najemców, którzy rozkręcają dopiero biznes, tylko uznane firmy, stąd nasza strategia ściągana uznanych marek do Gdyni - podkreśla Neumann.

Zmiany czekają też wnętrze budynku przeznaczone dla pasażerów i bezpośrednie otoczenie dworca. Ciężkie szklane drzwi łączące gmach z tunelem prowadzącym na perony, na które narzekali głównie niepełnosprawni, nie będą już przeszkodą. Jeden ciąg oznaczony na podłodze specjalnymi kropkami będzie otwierany automatycznie, dzięki czujnikowi ruchu. Pozostałe części mają być wyposażone w samozamykacze. Na razie nie wiadomo, czy poprawek dokona wykonawca inwestycji, firma Mostostal Warszawa, czy pieniędzy trzeba będzie szukać w PKP. Planowany jest także montaż stojaków na rowery, latarni, pojemników, koszy na śmieci i słupków ogradzających teren.

- Wszystko musimy uzgadniać z miejskim konserwatorem zabytków, dlatego nowe elementy pojawią się prawdopodobnie we wrześniu lub październiku. Myślimy także nadal o przechowalni bagażu. Trzeba jednak zdecydować, czy takie miejsce jest w ogóle w Gdyni potrzebne - zaznacza Neumann.

Cały czas trwa także remont tunelu prowadzącego do dworca PKP w Gdyni, który prowadzi spółka Polskie Linie Kolejowe. Jego zakończenie planowane jest na koniec 2013 roku.

Miejsca

Opinie (191) 2 zablokowane

  • nie przepadam za McDonald'sem ze względu na śmieciowe jedzenie jakie serwuje ta "restauracja" (1)

    ale fakt faktem tylko McDonald's przetrwa dłużej niż trzy miechy i zadba o czystość i względną estetykę.

    • 7 2

    • bo makdonald to nie jest restauracja

      • 2 1

  • ZACZNIJMY MYSLEC BO NAWET TEGO NAM JUZ BRAK !! To wnetrze wrecz samym pieknem sklania do refleksji ! (12)

    Ludziom sie dzis cos wmawia ze nie ma pomyslow na takie wnetrza. To zaklamanie rzeczywistosci czy moze poprostu lobby mc Donalda cos chce nam na sile tam stworzyc. Ludzie dzis nawet z zapomnienia nie biora pod uwage np. Pijalni sokow ,,, prawdziwych sokow z owocow a nie ''sikow w kubku''. Ludzie ! czy wasze dzieci wiedza jak smakuje typowo Polski kompot z truskawek czy wieloowocowy , porzeczkowy czy podobny ? czy wasze dzieci wiedza co to pachnace nalesniki z twarogiem ? lub Polskie placki ziemniaczane a nawet drob z mlodymi ziemniakami i koperkiem ? Pamietacie te smaki ? Nawet kompot byl w barach i nawet to nam juz zabrano . Bigosy , golonki,czerwona kapusta , kaczka z jablkami , pierogi z grzybami, kasza pachnaca itp. Ktos nam na sile chce dac plastik do zarcia byle szmal kosic a ludzie niech zra preparaty . Nie dajmy sie oglupic zadnej dyrekcji ani tym chorym komercyjnym potrawom bo to oszustwo i rownie dobrze moze tam funkcjonowac i Bar tzw. mleczny i Polska restauracja serwujaca bardziej wykwintne dania kuchni Polskiej tylko trzeba chciec stworzyc klimat i dac szanse.

    • 11 3

    • Refleksja o ortografii. (2)

      W języku polskim (a nie Polskim) przymiotniki piszemy małą literą. To tak dla porządku.

      A wracając do tematu, to o tym co powinno tam być sprzedawane niech decyduje rynek. A nie jakieś ideologie.

      • 1 1

      • akurat '' Polski '' to wyjatek od reguly i mozna specjalnie podkreslic Polskosc i napisac z duzej ! (1)

        Lub oczywiscie z malej litery tez. Chcesz to pisz z malej ''polski'' nikt nie broni byc az tak poprawnym. A wracajac do tematu to akurat w takich obiektach o niczym rynek juz dzis nie decyduje tylko ''zakulisowe lobby'' i tzw. kolesie !

        • 1 2

        • Nie ma takiego wyjątku.

          Chyba, że w nazwach własnych.

          • 1 0

    • Na jedno wyjdzie... (4)

      "Bigosy , golonki,czerwona kapusta , kaczka z jablkami , pierogi z grzybami". Jasne, zdrowe dietetyczne i lekkostrawne żarcie. Doskonałe dla dzieci...

      • 3 1

      • zaskocze cie ! i to powaznie ! (3)

        kazdy nawet dietetyk ci powie co to dzis hamburger a dobrze ugotowana kasza czy kapusta i co zdrowsze. Myslisz ze kaczka jest mniej zdrowa bo ma troche normalnego tluszczu ? to zapytaj czym jest hamburger naszpikowany chemia i cukrem . Dodajesz w domu cukier do miesa ? powaznie pytam :: czy dodajesz full cukru do miesa mielonego w domu plus utrwalacze smaku ? sam sobie odpowiedz czy cukier dodajesz bo dla mnie cukier w mielonym kotlecie to nienormalna sprawa tym bardziej ze sypany w to specjalnie.

        • 1 2

        • (1)

          Co się tego cukru tak uczepiłaś? Piszesz tylko o tym cukrze i świata poza nim nie widzisz.

          • 1 0

          • cukru sie uczepilem :)))? fajne !

            bo dla mnie to chore zeby cukier w kotlety sypac i rozne chemiczne preparaty . Wsyp sobie proszku do prania do kanapki skoro ci jest wszystko jedno bo to to samo tylko smak inny.

            • 0 2

        • nie powiedziałem, że hamburgery sa zdrowsze.

          Powiedziałem, że te polskie specjały nie są zdrowsze.

          • 0 0

    • do barow mlecznych doplaca Panstwo, a jesli nie jedzenie jest tam przecietne i drogie.

      • 1 0

    • A kto będzie miał czas czekać aż mu podadzą jakieś danie w tej wykwintnej restauracji? Przecież tam zdecydowana większość osób będzie chciała coś zjeść czekając na pociąg albo wracając z niego. Duża cześć osób nie będzie miała czasu żeby siedzieć nie wiadomo jak długo czekać na danie i zjeść je tam. Na dworcu raczej nie ma miejsca na takie rzeczy. Oprócz tego jakość jedzenia w tych restauracjach też nie jest do końca pewna.

      • 2 0

    • A ja nie lubię kuchni Polskiej, ja lubię dobre dania z całego świata, w tym (1)

      z Polski. Nie jestem tylko Polakiem, jestem też człowiekiem. Nie zapominaj o tym jak nasz kraj kiedyś potraktowali tylko Niemcy w latach 1933-1945.

      • 0 1

      • A co ma do rzeczy kwestia Niemiec...

        ...z lat 1933 - 1945...?

        • 1 0

  • bez handlu fast-foodami - a mc donalds to co to jest?? " restauracja" ?! :) (1)

    nie mam pojęcia czemu o MC DONALDs mówi się "restauracja".... - "restauracja z plastikowymi widelcami i kubkami" :):):)
    panie Neumann :)

    • 7 0

    • hehe, zalatuje w tym wszystkim filmami Barei

      • 1 0

  • Czy ktos sie zastanowil jakie przeznaczenie ma dworzec kolejowy? (2)

    Nie jest to miejsce gdzie sa potrzebne wypasione restauracje, gdzie cale rodziny przychodza na niedzielny obiad. Dworzec jest miejscem dla ludzi bedacych w ruchu, przemieszczajacych sie, czekajacych na pociag.....Czesem bywa tak ze ktos potrzebuje cos szybko kupic do zjedzenia i nie ma na to zbyt wiele czasu, a restauracja nie spelnia tych wymogow, to co pozostaje? Na calym swiecie w takich miejscach znajduja sie lokale typu M'D, Burger King, KFC, White Castle, Wendys, Taco Bell, Dominos Pizza, Subway......
    Z pewnoscia wole cos zjesc z tego co wymienilem powyzej niz jakiejs watpliwej jakosci zapiekanki, kurczaki z rozna, czy cos co tylko z nazwy przypomina kebeba.

    • 8 0

    • Watpliwej jakosci to wlasnie sa te dania ktore tam zjadasz ! niestety . (1)

      Wiesz czym jest dzis tzw. pizza sieciowa lub hamburger sieciowy ? w zyciu byc tego nie zjadl gdybys wiedzial o ile sobie zycie skracasz a juz o zawartosci cukru w mielonym kotlecie nie wspomne. Przeciez bary mleczne byly wlasnie w celu tzw. szybkiej konsumpcji i to nasz krajowy wynalazek z tym ze bardziej zdrowy niz te sieciowe smieci.

      • 1 2

      • A myślisz ze w tych niesieciowych restauracjach jedzenie jest pierwszej jakości, bez żadnej chemii, nigdy nie przeterminowane? Przecież w takiej restauracji nie wiesz co tak naprawdę jesz. Nie wiesz czy kucharz do Twojego dania nie dodał resztek z wczoraj.

        • 2 0

  • mc donald

    fast food rnomowana firma i uznana pierwszy truciciel smierdzacymi frytkami i innym badziewiem.zamiast bud ze smierdzacym zarciem i fetorem starego oleju bedzie smrod oleju uznanej firmy

    • 2 5

  • (1)

    Na calym swiecie, na najwiekszych dworcach sa McDonaldy- bo jak przyjezdzaja turysci to najszybciej wlasnie tam chodza. Tam musi byc miejsce gdzie mozna szybko zjesc cos po czym nie dostanie sie rozwolnienia. McDonald to najbardziej kontrolowany fast-food w Polsce. Fajnie ze mozna bedzie szybko wciagnac fryteczki albo zjesc loda- maja najlepsze :)

    • 8 2

    • dokladnie- a te wszystkie pseudo-bary i "restauracje" z 3 krotnie odgrzewanymi kotletami i 2 razy smazonymi frytkami (bo przeciez nie wyrzuca sie jedzenia) to rojowisko to porazka, mieso na kebaba trzymane na ziemi, wyciagane z jedzenia kawalki miesa po poprzednich klientach, zero jakichkolwiek norm higieny przy przetwarzaniu jedzenia, wycieranie jedna scierka podlogi i stolików- tak wlasnie w Polsce to wyglada- znam to z wlasnego doswiadczenia w wielu barach..... A i praca na czarno, ew. na umowe zlecenie po 3.5/h...

      • 1 0

  • kolory McD to z pewnością nie zółty i czerowny (1)

    taki szczególik, ale dziennikarz powinien wiedzieć lepiej niż czytelnik - w przeciwnym przypadku, może lepiej nie pisać wcale...

    ot taki tam złośliwy wpis :)

    • 1 1

    • jaki dziennkiarz? przeciez to trojmiasto.pl.

      • 2 0

  • DLACZEGO WSZYSCY TLUCZECIE TO SAMO ZDANIE ! '' na calym swiecie jest wszedzie mcDonald '' bzdura !

    Bzdura ze wszedzie musi byc mcDonald bo to wlasnie przyklad jak was myslowo juz spaczono. Nawet jezeli jest sporo mcDonalda to wcale nie swiadczy ze i tu musi byc. Idac waszym tokiem myslenia mozna powiedziec ;;; a dlaczego na calym swiecie jest mniej pijanych a u nas tylu ?. Takie reguly z mcDonaldem sobie w kieszen schowajcie bo mcDonaldowi tylko o to wlasnie chodzilo zebyscie uwierzyli ze musicie to jesc co wam smietnik sypnie. W naszej tradycji jako nasz Polski wynalazek na szybki posilek byl wlasnie BAR MLECZNY i skoro Amerykanie usilnie promuja swoje produkty to moze nauczmy sie od nich tego ze nalezy promowac swoje czyli nasze potrawy barowe bo kazdy wie ze sa zdrowsze a to juz ogromna przewaga o ktorej zapominamy. Chcecie zyc krocej to jedzcie sobie te ich mielone kotlety z cukrem ! naprawde ! ja wole zwykla sucha bulke i kubek dobrego jogurtu. Tylko pozniej sie nie dziwcie patrzac w lustro ze wygladacie w wieku lat 20 na 50 bo to wlasnie te hamurgery was tak slicznie zmieniaja. Tego sie nie odczuwa tak oczywiscie z dnia na dzien ale po np. 2 latach jedzenia smieci macie gwarancje ze ten syf co wtloczyliscie sobie do organizmu w czesci juz zostanie w was na zawsze bo czesc tej chemi niestety z organizmu juz nie jest wydalana. Smacznego mcDonaldziarze :)

    • 4 0

  • "najemcy mieli pojawić się szybko już bez handlu fast-foodami " (1)

    ale przepraszam ale McDonald to co to jest? Czyżby napis restauracja Was zmyliła?
    Czy może prawo i ustalenia sobie a władza sobie?

    • 4 0

    • Chodzi o wyciecie konkurencji. Bedzie TYLKO MC i nic wiecej. Dlatego MC to jest restauracja (LOL), a nie fastfood. To sie nazywa biznesik.

      • 3 0

  • Nawet shake jest tam juz dziwnie drogi i badziewny . (1)

    Kiedys shake byl inny i jakis gestszy oraz smak mial i drobinki zmielonego lodu. Dzis to jakas breja nadmuchana bez smaku i podejrzewam ze to specjalnie zmienili aby nadmuchac kiche bo sie jej wiecej w kubku wydaje. Tandeta dla wiesmakow ..

    • 2 1

    • bo shake to ma być breja, bez żadnych drobinek lodu...

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane