• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Hotel i browar przy dworcu będą otwarte w przyszłym roku

Ewa Budnik
18 grudnia 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
  • Układanie nowej więźby dachowej wydłuża się w czasie. Długo trwało znalezienie odpowiedniej ekipy cieśli, którzy będą w stanie wykonać skomplikowaną rzeźbę dachu.
  • Mieszkańcy Gdańska mogą cieszyć się widokiem budynku bez rusztowań. Niebawem wstawiona zostanie stolarka okienna.
  • Ocalała oryginalna drewniana konstrukcja wieżyczek dachowych. Zostaną one pokryte miedzią.
  • Do wieżyczki od strony południowej zajrzeć będzie można z pomieszczenia poniżej. Pozwoli to wyeksponować konstrukcję drewnianą tego elementu.
  • Ocalała oryginalna konstrukcja wieżyczek dachowych. Zostaną one pokryte miedzią.
  •  Dawna przychodnia przy Dworcu PKP w Gdańsku

Choć na dachu dawnej przychodni przy dworcu PKP w Gdańsku układana jest dopiero więźba dachowa, to w piwnicy zainstalowany został już pierwszy element linii do produkcji piwa, a także uwarzono próbną warkę piwa jopejskiego. W przyszłym roku obiekt zostanie oficjalnie otwarty.



Mija pięć lat, odkąd datowany na 1898 rok budynek przy dworcu PKP w Gdańsku ma nowego właściciela. Jest nim firma Versus, która m.in. w Gdyni wybudowała Centrum Kwiatkowskiego.

Jak zmienia się dawna przychodnia

Przebudowa budynku dawnej przychodni rozpoczęła się wiosną ubiegłego roku i - wedle słów inwestora - ma zakończyć się w przyszłym roku. Jakiś czas temu zakończyły się prace na elewacjach, dzięki czemu zdjęte zostały rusztowania, a wraz z nimi wielkopowierzchniowe reklamy, krytykowane przez wielu mieszkańców Gdańska. Cegły na elewacji to w całości oryginalny materiał. Uzupełnione zostały natomiast częściowo detale elewacyjne z piaskowca, np. obramowanie drzwi od strony południowej budynku czy kwiatony na dekoracjach wieńczących szczyty gmachu.

Przedwojenny widok Podwala Grodzkiego z lotu ptaka. Na dachu, od strony południowej, widoczne jest duże okno połaciowe. Zostanie ono odtworzone. To z tej strony powstanie dwupoziomowy apartament.  Przedwojenny widok Podwala Grodzkiego z lotu ptaka. Na dachu, od strony południowej, widoczne jest duże okno połaciowe. Zostanie ono odtworzone. To z tej strony powstanie dwupoziomowy apartament.
Do tej pory przeprowadzona została m.in. rekonstrukcja stropów, uzupełnienie ubytków w ścianach konstrukcyjnych i działowych; dobudowano niewielki (oryginalnie zaprojektowany) fragmentu budynku od strony południowej, zastrzykami betonu wzmocniono fundamenty.

Czytaj także: Pruski orzeł wrócił na fasadę dawnej przychodni w Gdańsku

Duże zmiany było widać latem, kiedy rozebrany został dach budynku. Jego odbudowa przedłużyła prace o kolejne miesiące.

- Ze względu na stan więźby, konieczne było odtworzenie prawie całej konstrukcji dachu. Jest to bardzo skomplikowana konstrukcja, ma wiele załamań i nietypowych form. Takie prace, w obiekcie zabytkowym, wykonać mogą tylko mistrzowie w swoim fachu. Kolejne ekipy ciesielskie nie mogły sobie poradzić z tym zadaniem. Teraz pracują dla nas cieśle z Kaszub. To rodzina, która od czterech pokoleń jest w tym fachu. Na naszej budowie pracuje ojciec i syn - opowiada Rafał Recław z firmy Versus.
  • Jedne z zachowanych oryginalnych drzwi są już osadzone (sosnowe).
  • Część stolarki, która nie nadaje się do wykorzystania w oknach zostanie odnowiona i wykorzystana jako element dekoracyjny w aranżacji restauracyjnej sali VIP.
  • Jedno z najlepiej zachowanych pomieszczeń w budynku - sala bankietowa. Na ścianie widać ratujące mury "szycie".
  • Zabytkowe kafle przy wejściu do części hotelowej (od strony dworca). Brakujące zostały odtworzone, ceramika na ścianie zostanie uzupełniona.
  •  Dawna przychodnia przy Dworcu PKP w Gdańsku
  • Jedne z zachowanych oryginalnych drzwi są już osadzone (sosnowe).

Rewitalizacja i przebudowa obiektu zmierza ku końcowi. Na wiosnę pozostanie wykonanie wibroizolacji wokół budynku. Niebawem pojawi się stolarka okienna i drzwiowa. Zgodnie z zaleceniami konserwatora, w budynku pozostało kilka oryginalnych sosnowych okien i drzwi, m.in. na klatce schodowej od strony dworca. Nowe - odtworzone - okna i drzwi wykonane będą z drewna meranti.

Dwanaście tanków piwa

W piwnicach budynku, do których dostaniemy się przez przeszklone foyer od strony torów kolejowych, znajdzie się browar restauracyjny. W czterech tankach warzone ma być piwo w stylu jopejskim, przy udziale fermentacji spontanicznej w otwartych zbiornikach. Ta część nazwana została "Jopen Zone". W pozostałej części browaru stanie osiem tanków, w których będą powstawały mniej wymagające style piwa.

  • Wizualizacja parteru budynku po remoncie. To tutaj codziennie serwowane będą śniadania - nie tylko dla gości hotelowych.
  • W aranżacji uwidoczniona została cegła, z której zbudowany jest obiekt. Nastrój budują także historyzujące kafle na podłodze.
  • Chłodnica do systemu minibrowaru przywieziona została z Niemiec 4 grudnia.
  • Urządzenie zostało wprowadzone i zamurowane w jednym z piwnicznych pomieszczeń. Chłodnica ma umożliwić warzenie rzadko spotykanych gatunków piwa.

Na początku grudnia w jednym z pomieszczeń zamurowana została potężna chłodnica - pierwsza część produkowanej w Niemczech linii produkcyjnej. Gotowe już piwo trafi miedzianymi rurami do czterech tanków wyszynkowych, które zamontowane zostaną za barem. Bar i otwarta kuchnia (pracę kucharzy będzie widać) znajdą się w południowej części budynku (od strony Nowego Ratusza). Także z tej strony - na poziomie parteru - powstał taras, na którym goście zasiadać będą latem.

Czytaj także: małe browary otwierają puby w Trójmieście

Piwowar z Niemiec, kucharz z Francji

- Piwowar z Niemiec, który będzie warzył tu piwo, już zamieszkał w Gdańsku wraz z całą rodziną. Nie tylko przeprowadził już próbne warzenie nowego piwa, ale dopilnuje instalacji linii produkcyjnej. W odnalezieniu i odtworzeniu oryginalnego przepisu piwa jopejskiego pomógł nam jeszcze sam profesor Jerzy Samp - opowiada Rafał Recław. - Dla odmiany kucharz jest Francuzem. Chociaż restauracja będzie serwowała głównie dania polskie, to po testach dań wiemy już, że będą one miały francuską nutę.
Restauracja będzie funkcjonowała w przyziemiu i na parterze budynku. Tutaj serwowane będą śniadania - nie tylko dla gości hotelowych. Wiadomo, że w godzinach porannych oraz przy specjalnych okazjach odbywał się będzie tutaj pokazy gotowania na żywo.

  •  Dawna przychodnia przy Dworcu PKP w Gdańsku
  • Jopen Zone w piwnicy budynku - tu staną cztery największe tanki do warzenia piwa.
  •  Dawna przychodnia przy Dworcu PKP w Gdańsku
  • Odtworzone tradycyjnymi metodami stropy kolebkowe w piwnicy budynku.
  • Odtworzone tradycyjnymi metodami stropy kolebkowe w piwnicy budynku. To tu działał będzie minibrowar. W części południowej zaaranżowana zostanie kuchnia - pracę kucharzy będzie można obserwować.
  • Parter. Obok wejścia od strony torów powstaną schody łączące piwnicę i parter, czyli browar i restaurację.
  • W budynku jest kilka klatek schodowych. Dzięki temu powstaje swoisty labirynt podkreślający charakter i historię tego miejsca.
  • Pod tarasem, który powstał poza obrysem budynku od strony południowej (od nowego Ratusza) na kilkudziesięciu metrach powstają nowe pomieszczenia socjalne dla pracowników i centrala klimatyzacji budynku.
  • Wejście do budynku od strony torów. Stanie w nim warzelnia, w której będzie przygotowywana brzeczka. Pod spodem przewidziano miejsce na składowanie sprowadzanego z Niemiec słodu.
  • Wejście do budynku od strony południowej (kształt i drzwi) zostało odtworzone na podstawie starych zdjęć.
  •  Dawna przychodnia przy Dworcu PKP w Gdańsku

Budynek będzie jednak przede wszystkim hotelem. Architektom udało się tu zmieścić 40 pokoi, w tym jeden dwupoziomowy apartament, z kondygnacjami połączonymi kręconymi schodami.

Wnętrza restauracji zaaranżowane zostały przez architektki z Pracowni Projektowej Aleksandry Stankevic-Diakun z Gdańska. Przed przystąpieniem do pracy odbyły one z inwestorem "kulinarną podróż" po europejskich krajach osadzonych w "piwnej" kulturze, by zapoznać się ze stylistyką i działaniem lokali tego rodzaju. Nad wnętrzami hotelowymi pracuje pracownia Doroty i Artura Buty z Kołobrzegu.

Znajdujący się w sąsiedztwie budynek byłej poczty także jest w trakcie remontu. Restauracja o profilu śródziemnomorskim zostanie otwarta tu za niecały rok. Znajdujący się w sąsiedztwie budynek byłej poczty także jest w trakcie remontu. Restauracja o profilu śródziemnomorskim zostanie otwarta tu za niecały rok.
Po sąsiedzku też remontują

Równocześnie trwają prace w budynku byłej poczty, który jesienią 2013 r. od PKP kupił jeden z trójmiejskich restauratorów.

Restauracja i niewielki hotel w budynku dawnej poczty zobacz na mapie Gdańska mają być gotowe jesienią.

Odnowiona została już elewacja budynku i jego dach, teraz trwają prace wewnątrz budynku - w tej chwili jest on przygotowany do rearanżacji, trwają przyłączenia mediów. Na parterze działała będzie restauracja z otwartą kuchnią (dania śródziemnomorskie) i kawiarnia, skąd obserwować będzie można pociągi na dworcu. Na wyższych kondygnacjach powstanie trzygwiazdkowy hotel.

- Na podstawie etapu prac, na którym jesteśmy szacujemy, że restauracja zacznie działać w trzecim kwartale przyszłego roku - mówi Bartosz Chwazik, przedstawiciel inwestora.

Opinie (169) 4 zablokowane

  • Bravo ...trzeba docenić!

    w końcu nie jakiś beton i muzeum ,a i przyjezdni wpadną na piwko z przed lat" przed podróżą pendolinem ;)

    • 11 1

  • Piwo Jopejskie ważone w Gdańsku (1)

    należy pamiętać, że do picia bezpośrednio się raczej nie nadawało. Te serwowane dziś za granicą nic wspólnego z oryginałem nie mają. No czekamy co to będą tutaj ważyć.

    • 7 1

    • waRZone

      • 3 0

  • Versus czas na budowę na Pomału przedmieściach!!!!

    • 0 1

  • Versus czas na budowę na Powalu Przedmiejskim!!!!! !!

    • 3 1

  • Brawo brawo brawo!!!

    Przyjemnie się czyta o takiej inwestycji! Nareszczcie centrum gdańska zmienia się ! Niech tylko teraz miasto wyremontuje drogi w centrum i na dolnym mieście... Na browarek z osowej pkm- ką do dworca ...Kto by pomyślał....:)

    • 10 0

  • Jaki ten przedwojenny Gdańsk był piękny

    • 5 1

  • Szkoda, że nie ma ankiety:(

    • 5 0

  • Francuski kucharz i polskie dania ?

    Juz jednego francuskiego Cymbała smaku pokazuje polska telewizja: mówi "smazimy na maśle" i dolewa oleju... Oprócz tego reklamuje sledziki i dostal po znajomosci gwiazdke Michelina a w tv pokazuje cebule spalona na węgiel... Ten wasz Francuzik będzie podobny ????

    • 2 3

  • Versus czas na budowę na Podwalu Przedmiejskim!!!

    • 4 1

  • i tak to działa w gdańsku,tyle lat zaniedbane a teraz (1)

    jest klient zainteresowany hotelem i browarem bo co innego można robić w tych czasach,teraz budyń to wyremontuje za pieniądze miasta czyli mieszkańców i opierniczy to za pare złotych biznesmenom którzy będa tam kręcić lody.

    • 0 8

    • lecz się bo bredzisz czytaj cenie kto remontuje

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane