List otwarty w sprawie wieżowców na Wałowej

28 stycznia 2016 (artykuł sprzed 8 lat)
Osiedle Bastion Wałowa będzie odsunięte od ul. Wałowej i nieco schowane za biurowcem, który stanie tuż przy ulicy. O ile architektura biurowca nie budzi kontrowersji, to wygląd i rozplanowanie wieżowców mieszkalnych już tak. Osiedle Bastion Wałowa będzie odsunięte od ul. Wałowej i nieco schowane za biurowcem, który stanie tuż przy ulicy. O ile architektura biurowca nie budzi kontrowersji, to wygląd i rozplanowanie wieżowców mieszkalnych już tak.

Kilkudziesięciu ludzi kultury, mediów, artystów i zwykłych miłośników Gdańska podpisało się pod listem otwartym skierowanym do jednego z najbogatszych Polaków Leszka Czarneckiego, z prośbą o zmiany w projekcie osiedla mieszkaniowego Bastion Wałowa. Wśród sygnatariuszy są redaktorzy naczelni największych trójmiejskich mediów, w tym redaktor naczelny Trojmiasto.pl.

Leszek Czarnecki, przewodniczący rady nadzorczej firmy deweloperskiej LC Corp. Leszek Czarnecki, przewodniczący rady nadzorczej firmy deweloperskiej LC Corp.
Nie milkną echa dyskusji, jaka wybuchła po ujawnieniu przed dwoma tygodniami projektu budowy osiedla Bastion Wałowa, które wrocławski deweloper LC Corp chce zbudować przy ul. Wałowej, pomiędzy Młodym i Starym Miastem w Gdańsku.

W ostatnich dniach zamieściliśmy kilka tekstów na ten temat.

W artykule W cieniu Bastionu Wałowa Jan Daniluk opisywał historię zabytkowych budynków, które do dziś istnieją przy ul. Wałowej i tłumaczył, skąd wzięła się nazwa planowanego osiedla.

Następnie w tekście Kompromis w sprawie Bastionu Wałowa jest możliwy Michał Stąporek argumentował, że dla własnego dobra deweloper powinien zmienić projekt osiedla, bo tylko to zagwarantuje sukces jego inwestycji.

W artykule z wtorku Bastion Wałowa, czyli typowa wysoka deweloperka Krzysztof Koprowski przypominał, że wszystkie krytykowane rozwiązania z osiedla przy Wałowej były stosowane już w Trójmieście przez innych deweloperów.

Tym razem głos w dyskusji zajęli ludzie kultury, sztuki i mediów. W liście otwartym skierowanym do przewodniczącego rady nadzorczej firmy deweloperskiej LC Corp, Leszka Czarneckiego, kilkadziesiąt osób prosi go wpłynięcie na zarząd firmy i zmianę projektu osiedla, które ma powstać w Gdańsku.

Szanowny Pan
Leszek Czarnecki
Przewodniczący Rady Nadzorczej LC Corp

Gdańsk jest dla nas nie tylko miejscem zamieszkania, ale i wielką pasją, często miłością życia. Szczególnie bliskie jest nam Młode Miasto, dzielnica powstająca praktycznie na nowo na gdańskich terenach stoczniowych. Piszemy do Pana, głównego akcjonariusza spółki LC Corp, w związku z Bastionem Wałowa, inwestycją planowaną właśnie na tym terenie.

Dzięki Pana funduszom udało się w 2013 r. rozpocząć na Uniwersytecie Oksfordzkim Program Studiów o Współczesnej Polsce. Tłumaczył Pan, że taki kierunek jest potrzebny, bo warto pokazywać Europie i światu najnowszą historię Polski, doświadczenia udanej, pokojowej transformacji politycznej i gospodarczej.

Taką samą rolę pełnić będzie Młode Miasto. To tu, w Stoczni Gdańskiej narodziła się "Solidarność". To tu, do Europejskiego Centrum Solidarności, przyjeżdżają ludzie z całego świata, by spotkać się z Lechem Wałęsą. To tu, dochodzi do znanej z państw Europy zachodniej transformacji: uwolnione przez przemysł stoczniowy tereny zyskują nowe życie.

Jednym z wyróżników tej kształtowanej na nowo przestrzeni miejskiej ma być najwyższej jakości architektura. Przykładami obiektów wysokiej klasy są Europejskie Centrum Solidarności i budowane obecnie Muzeum II Wojny Światowej.

Właścicielem działki znajdującej się pomiędzy tymi obiektami jest LC Corp. Ostatnio spółka zaprezentowała projekt inwestycji, której rdzeniem mają być cztery 17-piętrowe budynki mieszkalne (projekt: ME Concept).

Niestety, zaproponowane rozwiązania architektoniczne i urbanistyczne, choć zgodne z miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego, bardziej pasują do modernistycznych przedmieść, niż do śródmieścia Gdańska. Nie chodzi o wysokość budynków, ale jakość urbanistyki i architektury tych wieżowców.

Należy podkreślić, że powyższa opinia jest w Gdańsku powszechna i podzielana zarówno przez władze miasta, architektów, konserwatorów zabytków jaki i opinię publiczną.

Nie psujmy dzielnicy, która powinna być jedną z wizytówek współczesnej Polski. Jeszcze nie jest za późno: osiedle LC Corp może być atrakcyjne, może być świetnie wkomponowane w tę przestrzeń Gdańska, może być wzorem dla innych deweloperów.

Zwracamy się do Pana z apelem: prosimy o wpływ na zarząd LC Corp i zmianę projektu Bastionu Wałowa.

Z szacunkiem

Mieczysław Abaramowicz, pisarz, historyk teatru, reżyser
Joanna i Mirosław Baka, aktorzy
Magda Beneda, malarka
prof. Mariusz Białecki, Akademia Sztuk Pięknych w Gdańsku
Ludwik Brzuskiewicz, konserwator dzieł sztuki
Mikołaj Chrzan, redaktor naczelny Gazety Wyborczej Trójmiasto
Stefan Chwin, pisarz
Magdalena Grzebałkowska, reporterka
Ewa i Arkadiusz Hronowscy, właściciele klubu B90, organizatorzy festiwalu Soundrive
Paweł Huelle, pisarz
Michał Kaczorowski, prezes zarządu i redaktor naczelny Trojmiasto.pl
Basil Kerski, dyrektor Europejskiego Centrum Solidarności w Gdańsku
Dorota Kolak, aktorka
dr hab. Jacek Kornacki, Akademia Sztuk Pięknych w Gdańsku
Maciej Kosycarz, fotoreporter, właściciel agencji Kosycarz Foto Press KFP
Ewa Kowalska, autorka serwisu iBedeker.pl
dr hab. Anna Królikiewicz, Akademia Sztuk Pięknych w Gdańsku
dr Sławomir Lipnicki, Akademia Sztuk Pięknych w Gdańsku
dr hab. Przemysław Łopaciński, prodziekan Wydziału Malarstwa Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku
prof. Teresa Miszkin, Akademia Sztuk Pięknych w Gdańsku
Larry Okey Ugwu, dyrektor Nadbałtyckiego Centrum Kultury
Lech Parell, prezes zarządu i redaktor naczelny Radia Gdańsk
Krzysztof Polkowski, dziekan Wydziału Malarstwa Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku
Krzsztof Skiba, satyryk i artysta

zakończona
Realizacja

Opinie (233) 1 zablokowana

• Żebyście się tak nad mieszkańcami Rotmanki rozczulali (2)

Którym dla rozrywki gawiedzi chcecie zdemolować życie.

• ten tor to bzdury, bicie piany, uspokój się.

• Nie rób scen

• a gdzie BYŁY ludzie kultury jak był uchwalany pzp? (3)

Może na manifestacji KODu?

• w 2004? Prawdopodobnie pracowali na swoje nazwiska, doskonale za to wiem gdzie był Budyń (2)

Bielawa i Bojanowski. LCzarnecki też wiem gdzie był.

• (1)

ja pamiętam szczególnie jednego, który pracował na swoje nazwisko pokazując premierowi d***

• w 2004 był już Miller, a ten premier klaun o którym mówisz dawał potem żejnujące - dla organizatorów - występy na muzycznym

OFFie w Katowicach.

• kto bogatemu zabroni....

• wysokosc moze byc, ale to mega zwykle brzytkie bloki, Hossa nawet na Morenie (4)

Ładniejsze buduje....

• problemem jest właśnie wysokości, przy niższej wysokości, miałbyś inny typ osiedla (2)

i byłby ono skierowane do inne grupy docelowej - może nawet coś jak Browar Górskiego.

• (1)

wysokosc jest ok, problemem jest urbanistyka - to bloke ktore na dole maja mur bez okien

• Wysokości tu jest problemem!

• na morenie buduje, tylko zbyt słaby

a część stoi niedokończona bo nikt nie chce kupować

• kiedy skończy się w Gdańsku (1)

problem niepodobania się nikomu niczego? Zobaczcie niektórzy własne mieszkania z jakim gustem urządzone????

• Jak ktoś ma badziew w domu to mam się zgodzić na to by budowano badziew w miejscach publicznych?

• (3)

kolejna perła architektury, dla mnie nr 1 to ECS

• nie rozumiem hejtu na ECS (2)

W jego "przydatność" to może i tak, ale budynek sam w sobie jest fenomenalny. Bardzo pasuje do klimatu stoczni.

• (1)

Nie żartuj. Brzydszy jest chyba tylko budynek filharmonii w Szczecinie i teatr szekspirowski.

• Mi i moim znajomym się też podoba :) Trochę otwartości zalecam. Naprawdę to jest fajny i ładny projekt i pasuje do miejsca.

• na liście żadnych polityków, żadnych ludzi powiązanych bezpośrednio z Magistratem

to symptomatyczne. Poza tym, nie ma artystów związanych ze Stocznią. Tak czy siak - szacunek i poparcie!

• A i tu elyte boly (2)

elyta boji się , że będzie mieskzać z plepsem. Jestem jak najbardziej za budoaniem mieszkań w Polsce świetna architektura Bravo developer

• z rowu powstałeś i w rów się obrócisz.

• Wypowiedz godna analfabety:)

• Matko jedyna,

ceny pewnie od 8-9tys za m2 tylko po to , żeby mieć swój wypasiony "apartament" z widokiem na okno i du*ę sąsiada. "Wolność".

• to jest dobry list! Tylko on powinnieć wyjść spod sztandaru KOD-u, bardziej politycznie

wtedy Budyń wystawiony przez środowisko do którego się tak namolnie przystawia musiałby jakoś się opowiedzieć! Z drugiej strony, mogliby też szukać poparcia PIS-u, na pewno LC ma sporo interesów na styku władzy jak każdy bonzo.

Tylko podpowiadam, jako miłośnik Gdańska, nie rozpisujcie się teraz o Kaczyńskim i Donaldu Tusku. To nie ma nic do rzeczy, bronimy Stoczni przed złymi decyzjami z lat poprzednich.

ps. Brakuje jeszcze Wałęsy, Gwiazdy - taką ponadpolityczną koalicję dałoby się zrobić. Wierzę w to.