• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracja Mercato wyróżniona znakiem Slow Food

Alicja Olkowska
8 maja 2015 (artykuł sprzed 9 lat) 
Szef kuchni Mercato, Adam Woźniak, przygotowuje dania hołdujące trendowi kulinarnemu "Farm to Table", czyli prosto od producenta na stół. Szef kuchni Mercato, Adam Woźniak, przygotowuje dania hołdujące trendowi kulinarnemu "Farm to Table", czyli prosto od producenta na stół.

Restauracja Mercato może się poszczycić kolejnym wyróżnieniem. W 2014 roku została uznana za najlepszą w Gdańsku według ocen przewodnika Gault&Millau. Teraz doceniło ją Stowarzyszenie Slow Food, które przyznało jej rekomendację oraz oznaczenie w postaci znaku Ślimaka. Nagroda to dowód uznania za promocję i wprowadzenie do menu ekologicznych i nieprzetworzonych produktów regionalnych.



Kuchnia Slow Food to:

Organizacja założona we Włoszech w 1986 roku przez krytyka kulinarnego Carlo Petriniego, od lat ocenia restauracje, które nie tylko serwują doskonałe w smaku dania, ale przede wszystkim zaopatrują się u lokalnych i sprawdzonych dostawców oraz wykorzystują w kuchni tradycyjne i odwołujące się do regionu przepisy. Takie menu "przechowuje" dawne potrawy, które w wielu krajach zostały wyparte przez mocno przetworzone jedzenie fast food. Symbolem ruchu Slow Food nie bez powodu został ślimak, który uosabia ideę organizacji: jedzmy powoli, zdrowo i tam, gdzie jest nasz dom, czyli regionalnie. Teraz tym znakiem pochwalić się może restauracja Mercato, która jako jedyna w Gdańsku została doceniona przez Stowarzyszenie Slow Food.

Szef kuchni Mercato, Adam Woźniak, przygotowuje dania, które bazują na produktach związanych z tradycją regionu pomorskiego. Są uprawiane, poławiane lub hodowane wyłącznie na terenach w odległości nie dalszej niż sto kilometrów od Gdańska. Tym samym hołdują trendowi kulinarnemu "Farm to Table", czyli prosto od producenta na stół. I tak ryby słodkowodne dostarcza do restauracji pan Sławomir Męczykowski z okolic jeziora Mausz, mięso kupowane jest u producentów regionalnych m.in. z Rusocina, a dzikie zioła i nowalijki pochodzą z gospodarstwa Ogrodnictwo Lawenda z Pruszcza Gdańskiego.

- Oznaczenie restauracji znakiem Ślimaka i tym samym jej promocja przez Slow Food Polska to dla Mercato ogromne wyróżnienie i powód do dumy, biorąc pod uwagę fakt, iż jesteśmy jedyną restauracją w Gdańsku, która może się poszczycić tą rekomendacją. Bazą dla kuchni Mercato są produkty związane z tradycją regionu, uprawiane bądź hodowane wyłącznie lokalnie, co idealnie wpisuje się w ideę Slow Food - powiedział Adam Woźniak.

Wiosna przyniosła do Mercato nie tylko wyróżnienie, ale też nową kartę, w której znajdziemy m.in. wędzonego według przepisu z 1929 roku kurczaka, poddane minimalnej obróbce termicznej nowalijki i zupę o oryginalnej nazwie Parzy Broda. Nowe menu obowiązuje od 8 maja.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (42) 3 zablokowane

  • czy tak jest naprawde (2)

    medialnosc tylko szkodzi temu lokalowi a wiadomosci serwowane przez szefa kuchni ocieraja sie o kłamstwo:zupa parzy broda jest staropolska zupa z duza iloscia miesa i tłuszczu(nazwa pochodzi od długo krojonej kapusty ktora zwisała złyzki i parzyła brode). zupa pochodzi od rosyjskiej sczi z kapusty! co do kurczaka to sprytny chwyt marketingowy gdyz wg tego przepisu kurczak byłpodawany na ciepło a w tej restauracji nie ma mozliwosci technicznych do jego wykonania!!! popraw sie Adamie..nie bazuj na mediach bo prawdziwa kuchnia i prawdziwi artysci pracuja BEZ UDZIALU MEDIOW...pozdrawiam były szef kuchni z 45 letnim stazem

    • 19 9

    • Tak... (1)

      Ale autorka tekstu nawet się nie pokwapiła, aby zdobyć podstawową wiedzę przed jego napisaniem. Stąd taki wydźwięk, to nie wina szefa kuchni akurat.

      • 1 4

      • popieram

        No niestety Pan szef kuchni z 45 letnim stażem się nie popisał.....Jeżeli się na czymś nie znamy to się nie wypowiadamy....bo później wstyd !!! 45 lat jako szef kuchni - chyba w karczmie ...

        • 0 3

  • Pomyślmy dlaczego pusto

    Na początku bylo pełno gości dobre jedzenie , dobre wina , dobra ekipa ....

    • 9 9

  • (1)

    Mercato -dużo szumu o nic , rzeczywistość w tej knajpce dużo odbiega od wykreowanego i nadmuchanego w mediach wizerunku....napompowany balonik w końcu peknie...

    • 16 7

    • :)

      Co za bzdura...chyba nigdy Pan/Pani nie był gościem w Restauracji Mercato. Szczerze polecam :)

      • 2 5

  • Normalna zupa

    Parzy broda to normalna zupa na bazie kapusty. Nic odkrywczego...

    • 6 4

  • udawany standard (1)

    Tanie, spikselowane, wydrukowane z internetu z naruszeniem praw autorskich wydruki na ścianach tej aspirującej na prestiżowe wnętrze restauracji to jakaś kpina...

    • 8 4

    • Byłam, widziałam faktycznie te grafiki z bliska wyglądają na kiepskiej jakości wydruki...

      Widać że właściciele chciel przyoszczędzić na elementach wystroju ( z daleka wygląda niby ok a z bliska piksele...)... oby nie było tak z jedzeniem...

      • 1 0

  • Najlepszy szef kuchni !!!!!

    Pan Adam zasługuje na pochwały za cięzką pracę ! Jest idealnym szefem kuchni.

    • 1 2

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane