• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Browar przy bulwarze otwarty dla gości

Patryk Szczerba
10 marca 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 

Browar przy bulwarze jest już czynny. Pierwsi goście zachwalają przede wszystkim piwo pszeniczne.


Klienci mogą już kosztować warzonego na miejscu piwa z browaru restauracyjnego przy bulwarze Nadmorskim w Gdyni zobacz na mapie Gdyni. Lokal został oficjalnie otwarty w środę. Na razie złocistego trunku można napić się w środku, a latem będzie to możliwe na tarasie z widokiem na zatokę.



Browar przy bulwarze stanie się nową atrakcją Gdyni?

Budowa browaru zlokalizowanego na początku bulwaru, w okolicach "Rybek" zobacz na mapie Gdyni, ruszyła na początku września 2014 roku. Obiekt zaprojektowany przez Adama Drohomireckiego stanął na działce wydzierżawionej od miasta na okres 20 lat. Początkowo otwarcie miało nastąpić w maju 2015, ale ostatecznie niecierpliwi klienci musieli poczekać aż do teraz.

Architektura industrialna

Browar Port Gdynia docelowo zostanie podzielony na trzy sale: browarnianą, restauracyjną, gdzie będą serwowane także posiłki, oraz najmniejszą, 35-metrowa, z przeznaczeniem na konferencje i spotkania biznesowe. Ta ostatnia czeka jeszcze na przygotowanie.

Magnesem z pewnością będzie taras o powierzchni 500 m.kw., gdzie podczas kosztowania złocistego trunku, będzie można raczyć się widokiem na zatokę. W planach są tam pokazy mody i koncerty z muzyką na żywo.

Całość zaaranżowana jest w minimalistycznym stylu nawiązującym do elementów związanych z portem i marynistyką. Drewniane wykończenia, meble oraz ciepłe oświetlenie mają stworzyć odpowiedni nastrój.

- Liczymy, że klienci docenią kształt architektoniczny tego miejsca i przede wszystkim wreszcie znajdą miejsce, gdzie będą mogli w spokojnej atmosferze wypić piwo warzone na miejscu. Atutem jest bowiem nie tylko położenie, ale przede wszystkim możliwość skosztowania własnej produkcji piwa - wyjaśnia Anna Sobkowiak, dyrektor marketingu i sprzedaży Browaru Port Gdynia.
Warzenie przy stolikach

Jedną z głównych atrakcji dla odwiedzających lokal jest bowiem możliwość podglądania warzenia trunku. Odbywa się to w dwóch tankach zlokalizowanych w części browarnianej. Po początkowych procesach baza piwa, czyli brzeczka, po oddzieleniu chmielin i osadów jest przelewana specjalnym systemem rur do 11 stożkowych zbiorników fermentacyjno-leżakowych o pojemności 20 hektolitrów każdy.

W zależności od gatunku i receptury brzeczka spędza tam od kilku do kilkunastu tygodni. Stamtąd gotowe piwo przepływa prosto do barowych kranów i trafia do szklanek klientów. Jednorazowe wybicie warzelni wynosi 20 hektolitrów, a roczne moce przerobowe browaru to ok. tysiąca hektolitrów uwarzonego na miejscu piwa.

- Przy okazji produkcji piwa stawiamy na edukację. Samo warzenie jest procesem długotrwałym. Są jednak etapy, kiedy można pokazać bardziej ciekawe momenty i jednocześnie przekazać informację dotyczącą produkcji piwa. Zresztą już teraz klienci dopytują o szczegóły warzenia i ciekawostek z nią związanych, co nas bardzo cieszy. Gdy tylko piwowarzy są na miejscu chętnie służą pomocą - wyjaśnia Anna Sobkowiak.
W pokazach mają uczestniczyć mistrzowie piwowarscy z zaprzyjaźnionych browarów z Polski, ale także zagranicy, m.in. z Czech, Słowacji, Austrii i Niemiec.

Obecnie w ofercie znajdują się cztery rodzaje: jasne, ciemne i pszeniczne oraz specjalne, które jest warzone okazjonalnie. Piwo pod marką Browar Port Gdynia sprzedawane jest w trzech pojemnościach, póki co tylko w lokalu, ale niebawem ma być butelkowane.

Za 0,4 litra pierwszych trzech rodzajów trzeba zapłacić 9 zł. 1 litr trunku kosztuje 20 zł. Deska piw (4 x 0,12 l.) to wydatek 12 zł. Cena piwa specjalnego, w zależności od jego rodzaju będzie się zmieniać.

Miejsca

Opinie (346) 2 zablokowane

  • (2)

    Na zdjęciu widać że to zwykła mordownia podobna do tej pod halą.

    • 3 12

    • Pora do okulisty...

      • 5 0

    • hahaha, ale żart, boki zrywać.

      • 2 0

  • Niech splajtuja szybko (4)

    Niech upadnie,tragedia budowlana niszcząca krajobrazowy aspekt bulwaru, no i niebywałą idea chlania piwska, przy plaży, gratulujemy Gdynio,

    • 3 17

    • ...

      Lepiej przy plazy niz na plazy jak to ma miejsce caly rok...

      • 7 0

    • Zabawne są te życzenia od Januszy z Wolski :-P

      • 7 0

    • nie wiem, jak można się nachlać w miejscu gdzie 0,4 l kosztuje 9 zł.

      • 0 2

    • Polaka zawsze cisną poślady...

      Jakiego piwska ześ sie facet napił, ze przy plazy nie pasuje Ci "chlanie piwska" i ciekawe jaka wielka masz IDEE na knajpe? I co to jest "krajobrazowy aspekt bulwaru"? Po 1 to po chińsku, a po 2 od kiedy to bulwar ma byc krajobrazem, a nie to z bulwaru ma być morski krajobraz?

      • 1 1

  • Piwo mocno srednie z tendencja do miernego. Menu z pogranicza malej gastronomii a bistro. Wystroj industrialny z lokalizacja mocno na plus!
    Duzy potencjal na przyszlosc po dopracowaniu gastronomii i warsztatu pracy na warzelni. Do pracy i powodzenia!

    • 2 6

  • kolejny powód żeby odwiedzić Gdynię

    w maju spróbuję :) a cieszę się już teraz :)

    • 9 2

  • piwo jak piwo ale ...

    Akurat jest już kilka miejsc w okolicach plaży i bulwaru gdzie można wypić piwo ale widokowo to koszmar> Od strony plaży zniszczył całą perspektywę. Nie jestem zachwycony tym co zatwierdza architekt miejski i tak pozostanie. Z jednej strony muzea się mnożą jak grzyby po deszczu w ciągle młodym mieście, a zdrugiej turystów przyciągamy piwem przy plaży ? Koszmar !

    • 3 6

  • Ludzie nie świnie wszystko wypiją

    • 2 2

  • O domenę www to nie zadbali

    O domenę www to nie zadbali

    • 1 2

  • Wszyscy klienci tego przybytku to złodzieje :) (1)

    Bo każdy pijak to złodziej :) Cytat :)

    • 1 6

    • Taka Polska

      Trza pić, raz drożej raz taniej... Ale miejsce ok

      • 1 0

  • lubię piwo (1)

    Byłem dwa kufle wychyliłem 4 dychy zapłaciłem. Tanio nie jest, ale takiego browca w sklepie nie dostaniesz . Polecam. Jak komuś nie pasuje niech nie idzie , obowiązku nie ma.

    • 12 1

    • Piwko rewelacja !

      Dokładnie tak jak piszesz, moze tanio nie jest ale piwko rewelacja i atmosfera jeszcze lepsza, warto oj warto !!!

      • 2 0

  • tragedia a nie browar (1)

    pewnie prezydenta następny przekręt ,dzierżawa na 20 lat mało coś jak na budynek z betonu zrobiony na potrzeby browaru ,czyli za 20 lat zwykły kowalski będzie mógł przystąpić do następnej dzierżawy terenu ,a co z budynkiem do zbużenia bo nie bardzo rozumiem ,pewnie bo kto będzie pamiętał za 20 lat że można to dzierżawić ,Gdynia na pewno potrzebowała browaru przy plaży tak jak by nić tam nie było prócz piasku , niestety dla Gdyni pan prezydent przestał już robić bardzo dawno temu i dla jej zwykłych mieszkańców,dla pana prezydenta liczą się ludzie z pieniędzmi ,którzy coś mają do zaoferowania na podłożu zaodowym jak i prywatnym ,jeżeli ktoś wie co mam na myśli a wiem co mówię .

    • 2 13

    • Twój problem polega na tym, że niewiele rozumiesz, a do tego rozpaczliwie walczysz z podstawami ortografii.

      • 4 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane