• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Browar przy bulwarze otwarty dla gości

Patryk Szczerba
10 marca 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 

Browar przy bulwarze jest już czynny. Pierwsi goście zachwalają przede wszystkim piwo pszeniczne.


Klienci mogą już kosztować warzonego na miejscu piwa z browaru restauracyjnego przy bulwarze Nadmorskim w Gdyni zobacz na mapie Gdyni. Lokal został oficjalnie otwarty w środę. Na razie złocistego trunku można napić się w środku, a latem będzie to możliwe na tarasie z widokiem na zatokę.



Browar przy bulwarze stanie się nową atrakcją Gdyni?

Budowa browaru zlokalizowanego na początku bulwaru, w okolicach "Rybek" zobacz na mapie Gdyni, ruszyła na początku września 2014 roku. Obiekt zaprojektowany przez Adama Drohomireckiego stanął na działce wydzierżawionej od miasta na okres 20 lat. Początkowo otwarcie miało nastąpić w maju 2015, ale ostatecznie niecierpliwi klienci musieli poczekać aż do teraz.

Architektura industrialna

Browar Port Gdynia docelowo zostanie podzielony na trzy sale: browarnianą, restauracyjną, gdzie będą serwowane także posiłki, oraz najmniejszą, 35-metrowa, z przeznaczeniem na konferencje i spotkania biznesowe. Ta ostatnia czeka jeszcze na przygotowanie.

Magnesem z pewnością będzie taras o powierzchni 500 m.kw., gdzie podczas kosztowania złocistego trunku, będzie można raczyć się widokiem na zatokę. W planach są tam pokazy mody i koncerty z muzyką na żywo.

Całość zaaranżowana jest w minimalistycznym stylu nawiązującym do elementów związanych z portem i marynistyką. Drewniane wykończenia, meble oraz ciepłe oświetlenie mają stworzyć odpowiedni nastrój.

- Liczymy, że klienci docenią kształt architektoniczny tego miejsca i przede wszystkim wreszcie znajdą miejsce, gdzie będą mogli w spokojnej atmosferze wypić piwo warzone na miejscu. Atutem jest bowiem nie tylko położenie, ale przede wszystkim możliwość skosztowania własnej produkcji piwa - wyjaśnia Anna Sobkowiak, dyrektor marketingu i sprzedaży Browaru Port Gdynia.
Warzenie przy stolikach

Jedną z głównych atrakcji dla odwiedzających lokal jest bowiem możliwość podglądania warzenia trunku. Odbywa się to w dwóch tankach zlokalizowanych w części browarnianej. Po początkowych procesach baza piwa, czyli brzeczka, po oddzieleniu chmielin i osadów jest przelewana specjalnym systemem rur do 11 stożkowych zbiorników fermentacyjno-leżakowych o pojemności 20 hektolitrów każdy.

W zależności od gatunku i receptury brzeczka spędza tam od kilku do kilkunastu tygodni. Stamtąd gotowe piwo przepływa prosto do barowych kranów i trafia do szklanek klientów. Jednorazowe wybicie warzelni wynosi 20 hektolitrów, a roczne moce przerobowe browaru to ok. tysiąca hektolitrów uwarzonego na miejscu piwa.

- Przy okazji produkcji piwa stawiamy na edukację. Samo warzenie jest procesem długotrwałym. Są jednak etapy, kiedy można pokazać bardziej ciekawe momenty i jednocześnie przekazać informację dotyczącą produkcji piwa. Zresztą już teraz klienci dopytują o szczegóły warzenia i ciekawostek z nią związanych, co nas bardzo cieszy. Gdy tylko piwowarzy są na miejscu chętnie służą pomocą - wyjaśnia Anna Sobkowiak.
W pokazach mają uczestniczyć mistrzowie piwowarscy z zaprzyjaźnionych browarów z Polski, ale także zagranicy, m.in. z Czech, Słowacji, Austrii i Niemiec.

Obecnie w ofercie znajdują się cztery rodzaje: jasne, ciemne i pszeniczne oraz specjalne, które jest warzone okazjonalnie. Piwo pod marką Browar Port Gdynia sprzedawane jest w trzech pojemnościach, póki co tylko w lokalu, ale niebawem ma być butelkowane.

Za 0,4 litra pierwszych trzech rodzajów trzeba zapłacić 9 zł. 1 litr trunku kosztuje 20 zł. Deska piw (4 x 0,12 l.) to wydatek 12 zł. Cena piwa specjalnego, w zależności od jego rodzaju będzie się zmieniać.

Miejsca

Opinie (346) 2 zablokowane

  • 9zl za l (1)

    • 5 5

    • Zbojkotuj

      • 5 0

  • 9zl za 0.4 l masakra (1)

    • 12 7

    • w tym akcyza, vat, zus. pit, płatne zezwloenia na sprzedaz alkoholu, wypłaty dla pracowników i solidarnie dzielone koszta

      wynajmu lokalu. Nie ma lekko :)

      • 6 1

  • O otwarciu knajpy z piwem na głównej stronie a o likwidacji kilkunastu szkół gdzieś w pobocznym dziale (3)

    Niezłe w tej Gdyni priorytety..

    • 13 8

    • (2)

      Nie wiem cz zauważyłeś, ale to nie jest portal gdyńskigo samorządu. Poluzuj gumkę bo dostanies wylewu ;)

      • 7 2

      • Nie wiem czy zauważyłeś ale to kasa decyduje o tym co i gdzie się piszę bądź nie pisze (1)

        Także ta z samorządu na reklamy..

        • 0 0

        • Nie wiem czy zauważyłeś, ale zarzucasz redakcji Trójmiasta, że za kasę z UM manipuluje wiadomościami. Masz mocne dowody?...bo jak nie to w sądzie może być krucho ;)

          • 1 0

  • Kto prowadzi ten interesik? (6)

    • 9 10

    • Wysil kopułkę i sprawdź. (3)

      • 6 3

      • Danie dnia ! (2)

        Podobno mają znakomity kogiel mogiel z ŻÓŁTKA i KISIEL z marakui !

        • 7 4

        • To potrawa sylwestrowa?

          • 3 1

        • I "grube" tiramisu z Cafe Monica z Bolzano

          • 4 2

    • (1)

      P.Sylwester...i wszystko jasne. Pisiory im za chwile te bude przetrzepia

      • 2 8

      • PIS nie da rady, za słabi...

        • 2 2

  • I dla kogo to? (3)

    Przeciętny obywatel ile razy może pozwolic sobie na kupno 0,4 litra piwa za 9 zł?
    Skąd oni biorą te ceny? Zbojkotowac to zdzierstwo

    • 11 10

    • (1)

      Bojkotuj. Im mniej meneli w tym lokalu tym przyjemniejsza atmosfera. ;)

      • 7 1

      • Widac ze jesteś prostak bo od razu obrażasz nazywając mnie menelem, a nie wiesz kim jestem, tacy jak ty sa dla mnie zerem.

        • 0 0

    • a kto zaplaci te wszystkie podatki,. akcyzy, zusy, vaty, pity ???
      nie ma lekko ! Twoej Państwo chce sie skubac coraz bardziej i trzeba sie z tym pogodzic że jestesmy tylko trybikami z ktorych wyciska sie soki .

      • 9 1

  • a tak czekalem (2)

    to wychodzi 11,50 zł za pół litra pogięło was plajtniecie

    • 8 10

    • a kto zaplaci akcyze, pit, vat, zus, dzierzawe lokalu , pensje pracowników ?

      z czegos to wszystko trzeba opłacic !

      • 6 2

    • 11,25 za pol litra

      szok

      • 0 0

  • SKANDAL !

    Alkohol jest szkodlowy wiec powinien byc nielegalny tak jak inne używki !! Takze piwo i wino !!! Tylko ludzie słabi siegają po szkodliwe używki !

    • 5 14

  • (6)

    Ciekawe czemu cena za wynajem dzialki spadla z 40tys/mc na 10tys/mc. Pierwotna cena byla zawarta w umowi...moze ktos z urzednikow te cuda laskawie wyjasni?

    • 9 8

    • (5)

      Jakiś link do tych rewelacji? czy tak po wolsku lubisz po....ć?

      • 7 2

      • (4)

        Trojmiasto.pl w artykule z 27.11.2015 pisze o czynszu 10tys. A Czynsz na umowie pierwotnie wynosil 40tys...wiem bo ta umowe widzialem. Na zdrowy rozsadek pomysl sobie panie pier...cy czy 10tys to cena adekwatna za czynsz w tym miejscu. To oczywiste ze powinna byc wyzsza...wiec pytam co sie stalo,iz tak laskawie potraktowano cwaniaka

        • 0 7

        • Panie mitomanie a ja widziałem umowę na własne oczy i było 2 tysie :-P Umkn

          • 2 1

        • To jest opłata za gleb

          • 0 0

        • (1)

          To jest opłata za glebę - kawałek trawnika na którym trzeba było za parę baniek zbudować lokal

          • 6 0

          • Ok tylko czemu umowa byla podpisana na 40tys a skonczylo sie na 10tys. Po prostu niech urzad wytlumaczy podstawy takiej obnizki.

            • 0 0

  • Pozdrowienia dla Adasia, architekta! (3)

    Uczęszczaliśmy razem do "Jedynki" w Orłowie, jeszcze do pałacyku...

    • 6 2

    • jakie stopnie w szkole miał Adaś ? (2)

      • 2 3

      • dobre (1)

        szóstek i jedynek wówczas nie było; nauczyciele byli super

        • 2 0

        • od chemii była ostra i nieprzyjemna

          raz się nacięła, bo wymyśliła metodę kwizową - zadania i problemy, trzeba było ustawić przełącznik na właściwą odpowiedź. Wynalazek jednak skasowała, kiedy najlepszą ocenę dostał ogólnoklasowy... ignorant w branży chemicznej...

          • 1 0

  • pod fotką, inne załaczone artykuły oraz ten tekst

    ma 3 ortograficzne wersje - Bulwar Nadmorski, bulwar Nadmorski, bulwar nadmorski.Zgodnie ze słownikami powinno być bulwar Nadmorski (pod. plac Kaszubski), ale ja uważam, że powinniśmy pisać Bulwar Nadmorski (pod. Zatoka Gdańska).

    • 8 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane