• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Chleb wszystkim drogi

M.W.
20 maja 2003 (artykuł sprzed 21 lat) 
Rozpoczynają się podwyżki cen chleba. Według niektórych prognoz cena
70-dekagramowego bochenka może dojść do 2 złotych. Zboże na przednówku drożeje. Aby zapobiec zbyt drastycznym ruchom cen powołano Agencję Rynku Rolnego. Jej zadaniem jest sprzedawanie skupionego jesienią zboża po to, by ceny nie szły w górę.

- Jeśli mimo działań agencji cena zboża rośnie, to znaczy że braknie go w zapasach państwowych albo agencja nie chce sprzedawać. Jedno i drugie może świadczyć o złej pracy agencji. Nadużyciem natomiast byłoby winienie za wzrost ceny rolników. Udział pieniędzy, które dostaje producent za zboże, w cenie mąki jest niewielki. Ruchy cen mają charakter raczej spekulacyjny. Dlatego ceny rosną razem z ceną zboża, ale kiedy cena zboża spada, one stoją w miejscu - powiedział Jan Krzysztof Ardanowski prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych.

Z zarzutami wobec Agencji Rynku Rolnego nie zgadza się Maciej Staszewski z biura rzecznika prasowego agencji.

- Na przednówku zwykle zboża jest mniej. Aby zapobiec podwyżkom jego cen agencja 2 razy w tygodniu sprzedaje po 150 tysięcy ton pszenicy. Zboża z zapasów państwowych nie powinno zabraknąć, a nawet gdyby tak się stało, w każdej chwili możemy uruchomić interwencyjny import. Wydaje się, że na zaniepokojenie rynku wpłynęła sytuacja w województwie zachodniopomorskim, gdzie przedsiębiorca podpisał z agencją umowę na przechowywanie zboża, a później sprzedał je na własny rachunek. W związku z tym prezes agencji zarządził doraźne kontrole u innych podmiotów magazynujących zboże. To zaniepokojenie na rynku może za-
owocować przejściowym wzrostem cen, ale cena 2 zł za bochenek chleba jest zupełnie nieprawdopodobna
- powiedział "Głosowi" M. Staszewski.
Głos WybrzeżaM.W.

Opinie (65)

  • mamo!
    Witam :)
    Czekam :)
    na mail zerkam :)

    a tak jak już o chlebie -
    SMA - CZNE - GO!
    bo pewno wielu śniadanka teraz wcina ;)

    • 0 0

  • alex

    a moje ulubione to te włoskie :)

    • 0 0

  • zniknęło 16tys ton zboża a obecnie zniknął poseł bonda (jakiś krewny jamesa?)
    agencja skupująca zboże okazała się zwykłą przykrywką do spekulacji KOLESI
    zauważcie kto podpisał z agencją umowę na składowanie zboża :))))
    POSEŁ - koleś zbyt pazerny chciał brać i za składowanie i pospekulować sobie
    pech sprawił, że sprawa wypłynęła na wierzch
    o reszcie posłów-kolesi-olesi dowiemy sie niedługo bo kontrolują wszystkie magazyny gdzie ma być (teoretycznie) zboże = własność agencji czyli nas
    i co?? NIKODEM DYZMA?? Bank Zbożowy?? hehehehehehe

    Artur masz rację, że chleb jest za tani
    zmieniła sie struktura wydatków - najwięcej wydajemy na media i czynsz a jedzenie stanowi kilkanaście procent budżetu domowego

    • 0 0

  • Ludzieńki zobaczcie co oznaczają słowa "
    Jak On w Ciebie kamieniem Ty w niego chlebem-"

    teraz jest jasne jak chleb jest stary i czerstwy to mówią że twardy jak kamień

    • 0 0

  • ależ wy marudzicie z tym chlebem
    mi tam zwykły "oliwski" jak jest świeży smakuje bardzo bardzo (a najbardziej taki kupowany w pobliskim studenckim spożywczaku), na drugi dzień może mniej, ale i na trzeci dzień nie grymaszę.
    A najbardziej ostatnio uwielbiam takie cebulowe i sezamowe bułeczki z Bomi - mniami! :)

    • 0 0

  • zapach świeżego chleba w rześki poranek...
    :)

    • 0 0

  • NO !!!!!!

    • 0 0

  • jest już prawie jak w unii...

    ...centralne zarządzanie w rolnictwie jak w epoce kolejnej pięciolatki znowu okazało się do d...
    zlikwidowanie ARR tylko by pomogło ale koledzy kolegów straciliby ciepłe posadki
    moim zdaniem nie ma się co łudzić - te 2zł za chleb to dopiero przygrywka

    • 0 0

  • Arturze

    ten twardy chlebek to njpierw sie moczy w mleku a potem panierka z jajeczka ,można posolić lub" pocukrować" i z kubeczkiem gorzkiego kakao najlepiej smakuje,

    A tak kto chce pojeść smacznego chlebka -na rynku Przymorze co drugi dzien przywożą Litewski Bociu -to jest dopiero chlebek, czarny zdrowy, na miodzie i kminku najlepiej smakuje z samym masełkiem z osełki

    • 0 0

  • mówi mój znajomy piekarz:
    po co glośno
    tak narzekasz.
    Kiedyś miał on dwa skladniki
    teraz lepsze ma wyniki
    no bo :

    mąka, +
    spulchniacze
    uzdatniacze,
    konserwanty,
    anty 1,
    2 anty,
    i smakowy,
    zapachowy,
    oraz też
    wilgotnościowy

    to,jest chlebek
    narodowy

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane