- 1 Nastolatkowie zginęli po 40-km pościgu (638 opinii)
- 2 Samolot lądował przez atak paniki pasażera (34 opinie)
- 3 Można tanio budować mieszkania? (84 opinie)
- 4 10 lat temu Stefana W. skazano za napady (58 opinii)
- 5 Miała wrócić zjeżdżalnia, ale nie ma pieniędzy (97 opinii)
- 6 Zniesiono zakaz wstępu do lasu w Gdyni (37 opinii)
70-dekagramowego bochenka może dojść do 2 złotych. Zboże na przednówku drożeje. Aby zapobiec zbyt drastycznym ruchom cen powołano Agencję Rynku Rolnego. Jej zadaniem jest sprzedawanie skupionego jesienią zboża po to, by ceny nie szły w górę.
- Jeśli mimo działań agencji cena zboża rośnie, to znaczy że braknie go w zapasach państwowych albo agencja nie chce sprzedawać. Jedno i drugie może świadczyć o złej pracy agencji. Nadużyciem natomiast byłoby winienie za wzrost ceny rolników. Udział pieniędzy, które dostaje producent za zboże, w cenie mąki jest niewielki. Ruchy cen mają charakter raczej spekulacyjny. Dlatego ceny rosną razem z ceną zboża, ale kiedy cena zboża spada, one stoją w miejscu - powiedział Jan Krzysztof Ardanowski prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych.
Z zarzutami wobec Agencji Rynku Rolnego nie zgadza się Maciej Staszewski z biura rzecznika prasowego agencji.
- Na przednówku zwykle zboża jest mniej. Aby zapobiec podwyżkom jego cen agencja 2 razy w tygodniu sprzedaje po 150 tysięcy ton pszenicy. Zboża z zapasów państwowych nie powinno zabraknąć, a nawet gdyby tak się stało, w każdej chwili możemy uruchomić interwencyjny import. Wydaje się, że na zaniepokojenie rynku wpłynęła sytuacja w województwie zachodniopomorskim, gdzie przedsiębiorca podpisał z agencją umowę na przechowywanie zboża, a później sprzedał je na własny rachunek. W związku z tym prezes agencji zarządził doraźne kontrole u innych podmiotów magazynujących zboże. To zaniepokojenie na rynku może za-
owocować przejściowym wzrostem cen, ale cena 2 zł za bochenek chleba jest zupełnie nieprawdopodobna - powiedział "Głosowi" M. Staszewski.
Opinie (65)
-
2003-05-20 08:46
mamo!
Witam :)
Czekam :)
na mail zerkam :)
a tak jak już o chlebie -
SMA - CZNE - GO!
bo pewno wielu śniadanka teraz wcina ;)- 0 0
-
2003-05-20 08:38
alex
a moje ulubione to te włoskie :)
- 0 0
-
2003-05-20 08:38
zniknęło 16tys ton zboża a obecnie zniknął poseł bonda (jakiś krewny jamesa?)
agencja skupująca zboże okazała się zwykłą przykrywką do spekulacji KOLESI
zauważcie kto podpisał z agencją umowę na składowanie zboża :))))
POSEŁ - koleś zbyt pazerny chciał brać i za składowanie i pospekulować sobie
pech sprawił, że sprawa wypłynęła na wierzch
o reszcie posłów-kolesi-olesi dowiemy sie niedługo bo kontrolują wszystkie magazyny gdzie ma być (teoretycznie) zboże = własność agencji czyli nas
i co?? NIKODEM DYZMA?? Bank Zbożowy?? hehehehehehe
Artur masz rację, że chleb jest za tani
zmieniła sie struktura wydatków - najwięcej wydajemy na media i czynsz a jedzenie stanowi kilkanaście procent budżetu domowego- 0 0
-
2003-05-20 08:34
Ludzieńki zobaczcie co oznaczają słowa "
Jak On w Ciebie kamieniem Ty w niego chlebem-"
teraz jest jasne jak chleb jest stary i czerstwy to mówią że twardy jak kamień- 0 0
-
2003-05-20 08:25
ależ wy marudzicie z tym chlebem
mi tam zwykły "oliwski" jak jest świeży smakuje bardzo bardzo (a najbardziej taki kupowany w pobliskim studenckim spożywczaku), na drugi dzień może mniej, ale i na trzeci dzień nie grymaszę.
A najbardziej ostatnio uwielbiam takie cebulowe i sezamowe bułeczki z Bomi - mniami! :)- 0 0
-
2003-05-20 08:21
zapach świeżego chleba w rześki poranek...
:)- 0 0
-
2003-05-20 08:20
NO !!!!!!
- 0 0
-
2003-05-20 08:16
jest już prawie jak w unii...
...centralne zarządzanie w rolnictwie jak w epoce kolejnej pięciolatki znowu okazało się do d...
zlikwidowanie ARR tylko by pomogło ale koledzy kolegów straciliby ciepłe posadki
moim zdaniem nie ma się co łudzić - te 2zł za chleb to dopiero przygrywka- 0 0
-
2003-05-20 08:14
Arturze
ten twardy chlebek to njpierw sie moczy w mleku a potem panierka z jajeczka ,można posolić lub" pocukrować" i z kubeczkiem gorzkiego kakao najlepiej smakuje,
A tak kto chce pojeść smacznego chlebka -na rynku Przymorze co drugi dzien przywożą Litewski Bociu -to jest dopiero chlebek, czarny zdrowy, na miodzie i kminku najlepiej smakuje z samym masełkiem z osełki- 0 0
-
2003-05-20 08:06
mówi mój znajomy piekarz:
po co glośno
tak narzekasz.
Kiedyś miał on dwa skladniki
teraz lepsze ma wyniki
no bo :
mąka, +
spulchniacze
uzdatniacze,
konserwanty,
anty 1,
2 anty,
i smakowy,
zapachowy,
oraz też
wilgotnościowy
to,jest chlebek
narodowy- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.