• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Cudze chwalicie, czyli o wyższości śledzia nad oscypkiem

Katarzyna Moritz
30 września 2009 (artykuł sprzed 14 lat) 
Mistrz w akcji,  Andrzej Ławniczak, przygotowuje dorsza po gdyńsku z bobem na boczku. Mistrz w akcji,  Andrzej Ławniczak, przygotowuje dorsza po gdyńsku z bobem na boczku.

Andrzej Ławniczak to jeden z najlepszych kucharzy w Polsce, który na co dzień karmi... policjantów. Jego niesamowite potrawy to kulinarne perełki i to dosłownie. On i jeszcze troje innych pomorskich kucharzy zdobyło prestiżowe nagrody "Perły 2009" w krajowym konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów".



Hylyng opiekany z cebulą, żurawinówka po mermecku, zupa bursztynowa czy dorsz na bobie – co to właściwie jest? To nasze regionalne potrawy, które na ostatnich targach Polagra-Food w Poznaniu zdobyły najwięcej nagród.

W kategorii "Potrawa" komisja konkursowa nagrodziła Andrzeja Ławniczaka z PHU Billar za dorsza po gdyńsku z bobem na boczku. Nominowano też jego zupę bursztynową. Pan Andrzej na co dzień serwuje swoje specjały policjantom w bufecie Komendy Wojewódzkiej Policji w Gdańsku.

Tylko Trojmiasto.pl zdradził przepis na swoją potrawę. Jeżeli chcesz wiedzieć w czym tkwi jej sekret, obejrzyj materiał filmowy.

Tajemnica dorsza po gdyńsku według przepisu Andrzeja Ławniczaka.



Jedna z pereł (w kategorii "produkt") trafiła do znanej mistrzyni kuchni kaszubskiej - pani Bernadety Puzdrowskiej. W swoim gospodarstwie agroturystycznym Kaszubski Zapiecek w Ostrzycach serwuje takie specjały, jak kaszubski chleb żytni na ziemniakach, hylyng opiekany z cebulą. To właśnie hylyng zdobył teraz jedną z Pereł. Co kryje się pod tą nazwą?

- To śledź, ale kaszubski, łowiony w naszym morzu, a nie matias. Tajemnica tkwi w tym, że jest dość twardy. Trzeba go opiec i trzymać w zalewie octowej z przyprawami i cebulą. Więcej nie zdradzę - ucina pani Bernadeta.

Jak przyznaje, jej własnej rodzinie kuchnia kaszubska nieco spowszedniała, za to bardzo smakuje gościom. To już druga Perła zdobyta przez nią w konkursie. Pierwszą dostała za młodzowy kuch z kruszonką, czyli za... ciasto drożdżowe.

Poza Andrzejem Ławniczakiem i Bernadetą Puzdrowską, nagrody trafiły też do Dagmary Mazurek za żurawinę mermecką i żurawinówkę po mermecku, oraz do spółki Fungopol za borowiki marynowane.

- Zazwyczaj województwom przyznawane są maksymalnie trzy statuetki, dlatego tym bardziej cieszy nas sukces pomorskich dań i potraw – mówi Jan Kozłowski, marszałek województwa pomorskiego. - Jest to najbardziej prestiżowa nagroda krajowa dla produktów tradycyjnych, których na Pomorzu mamy już zarejestrowanych aż 99, co daje nam drugie miejsce w kraju. Wyprzedza nas tylko województwo śląskie ze 101 produktami.

Opinie (182) ponad 20 zablokowanych

  • dżono rambo lepiej sie prezentuje w tej mycce kucharskiej. poza tym on jadal w dzungli pedy bambusa na dziko, larwy motyli na zywca popijajac woda ze strumyka, lowil gurami w potokach na muche anie. a w domu jego specjalnosc to wystrzalowe filety z neonkow innesa nadziewane dynamitem. dynia na ostro nadziewana chilli. lubi tez trzepany pudding na szybko co jest ostatnio jego specjalnoscią.

    • 0 3

  • śledź (5)

    jak śledź, to tylko szwedzki! Z musztardą lub miodem, mniam!

    • 2 4

    • bleeeeeeeeeeeeech

      • 0 2

    • Surstromming! ;) (1)

      • 1 1

      • sledz z miodem???

        • 0 1

    • tak, szwedzi totalnie porypani (1)

      jak takiś smakosz to zjedz szwedzkiego śledzika kiszonego, a jeśli przeżyjesz to na deser cukierek - szwedzki - słony

      • 0 1

      • Art, chcesz przepis? Mimo, że z miodem, wcale słodkie nie są.

        Co do drugiego komentarza, jakos przeżyłem po surstrommingu, czyli śledziku kiszonym, a co do cukierków, to które są słone? Gwarantuję Ci, że szwedzkie cukierki słone nie są. Fakt, są może troche mniej słodsze niz polskie, ale na pewno nie słone.

        • 0 0

  • kiedy w końcu będą w Trójmieście ogólnodostępne targi rybne, np. nad Motławą?

    Bardzo by się przydały!

    • 2 1

  • bałagan w tej kuchni

    i jeszcze te popisane na ścianach kafelki

    • 0 4

  • a ja zjem każdą rybę, nawet kurczaka!

    • 4 1

  • NAWET GDYNIA TĘPI ŚLEDZIE!

    hahaha

    • 3 3

  • Śledzie w galarecie, to dopiero przekąska!

    • 1 0

  • no i gdzie ja mam to jeść?

    mam zostać policjantką? a na wycieczki mnie nie stać!
    takie "cudze chwalicie..."- BO BIEDNI JESTEŚMY!!!
    Tańszy jest kebab na mieście z kapuchą niż śledź na u Pani Bernadetty z noclegiem sorry!

    • 0 0

  • :)

    Pan Andrzej to jeden z najlepszych kucharzy :)
    jego potrawy to prawdziwy rarytas dla wybrednych smakoszy :)
    Gratulacje :)

    • 2 1

  • Śledzik

    Chyba z naszej klasy

    • 1 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane