- 1 Masz interes? Zostaw kartkę (42 opinie)
- 2 Całe Trójmiasto w strefie zakażenia ASF (256 opinii)
- 3 Reforma ortografii wymusi zmiany w miastach (127 opinii)
- 4 Od soboty spore utrudnienia na A1 (57 opinii)
- 5 Lody Miś były serwowane na ruinach zamku (80 opinii)
- 6 Wojsko oferuje 6 tys. zł za wspólne wakacje (332 opinie)
Cudze chwalicie, czyli o wyższości śledzia nad oscypkiem
Andrzej Ławniczak to jeden z najlepszych kucharzy w Polsce, który na co dzień karmi... policjantów. Jego niesamowite potrawy to kulinarne perełki i to dosłownie. On i jeszcze troje innych pomorskich kucharzy zdobyło prestiżowe nagrody "Perły 2009" w krajowym konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów".
Hylyng opiekany z cebulą, żurawinówka po mermecku, zupa bursztynowa czy dorsz na bobie – co to właściwie jest? To nasze regionalne potrawy, które na ostatnich targach Polagra-Food w Poznaniu zdobyły najwięcej nagród.
W kategorii "Potrawa" komisja konkursowa nagrodziła Andrzeja Ławniczaka z PHU Billar za dorsza po gdyńsku z bobem na boczku. Nominowano też jego zupę bursztynową. Pan Andrzej na co dzień serwuje swoje specjały policjantom w bufecie Komendy Wojewódzkiej Policji w Gdańsku.
Tylko Trojmiasto.pl zdradził przepis na swoją potrawę. Jeżeli chcesz wiedzieć w czym tkwi jej sekret, obejrzyj materiał filmowy.
Tajemnica dorsza po gdyńsku według przepisu Andrzeja Ławniczaka.
Jedna z pereł (w kategorii "produkt") trafiła do znanej mistrzyni kuchni kaszubskiej - pani Bernadety Puzdrowskiej. W swoim gospodarstwie agroturystycznym Kaszubski Zapiecek w Ostrzycach serwuje takie specjały, jak kaszubski chleb żytni na ziemniakach, hylyng opiekany z cebulą. To właśnie hylyng zdobył teraz jedną z Pereł. Co kryje się pod tą nazwą?
- To śledź, ale kaszubski, łowiony w naszym morzu, a nie matias. Tajemnica tkwi w tym, że jest dość twardy. Trzeba go opiec i trzymać w zalewie octowej z przyprawami i cebulą. Więcej nie zdradzę - ucina pani Bernadeta.
Jak przyznaje, jej własnej rodzinie kuchnia kaszubska nieco spowszedniała, za to bardzo smakuje gościom. To już druga Perła zdobyta przez nią w konkursie. Pierwszą dostała za młodzowy kuch z kruszonką, czyli za... ciasto drożdżowe.
Poza Andrzejem Ławniczakiem i Bernadetą Puzdrowską, nagrody trafiły też do Dagmary Mazurek za żurawinę mermecką i żurawinówkę po mermecku, oraz do spółki Fungopol za borowiki marynowane.
- Zazwyczaj województwom przyznawane są maksymalnie trzy statuetki, dlatego tym bardziej cieszy nas sukces pomorskich dań i potraw – mówi Jan Kozłowski, marszałek województwa pomorskiego. - Jest to najbardziej prestiżowa nagroda krajowa dla produktów tradycyjnych, których na Pomorzu mamy już zarejestrowanych aż 99, co daje nam drugie miejsce w kraju. Wyprzedza nas tylko województwo śląskie ze 101 produktami.
Opinie (182) ponad 20 zablokowanych
-
2009-09-30 08:16
Teraz wiem dlaczego Policjanci tak wyglądają. Nie tylko po pączkach. (3)
- 34 3
-
2009-09-30 11:37
Lepiej mi powiedz (2)
co w jego kuchni robi Harry Potter? (główne zdjęcie)
- 1 0
-
2009-09-30 12:41
Jak zwykle, cos czaruje.
- 0 0
-
2009-09-30 11:59
i te popisane kafelki
co to jest? przepisów nie zna na pamięć, jakieś ściągi?
- 1 0
-
2009-09-30 10:48
MNIAM, MNIOM! (1)
LUBIĘ ŻREC ŚLEDZIE NA DZIEŃ DOBRY. GDYNIO BÓJ SIĘ ;)
- 0 2
-
2009-09-30 12:20
Gdyńskie śledzie nie są chyba dobre :)
Heee....
- 0 0
-
2009-09-30 12:17
NAWET GDYNIA TĘPI ŚLEDZIE!
hahaha
- 3 3
-
2009-09-30 12:08
a ja zjem każdą rybę, nawet kurczaka!
- 4 1
-
2009-09-30 12:00
bałagan w tej kuchni
i jeszcze te popisane na ścianach kafelki
- 0 4
-
2009-09-30 09:33
Gratulujemy! (3)
Andrzej następny hit to będzie śledź w czekoladzie. :)
- 8 1
-
2009-09-30 11:58
scheisswurst fisch
- 1 1
-
2009-09-30 11:53
z bitą śmietaną
- 0 0
-
2009-09-30 11:32
z bitą śmietaną
- 0 0
-
2009-09-30 08:15
i tak ryb nie lubie (6)
- 6 37
-
2009-09-30 10:23
A ja bym chętnie zjadł... (3)
... bo lubię, ale nie mam doświadczenia w wyborze dobrego lokalu.
Jaki polecacie?
Gdzie można dobrą ŚWIEŻĄ rybkę zjeść? :)- 1 0
-
2009-09-30 11:18
będzie ciężko, najbliższa świeża ryba za Bydgoszczą (1)
ogólnie im dalej od brzegu i od rafinerii tym tańsze paliwo i świeższe ryby.
Do dziś nie umiem tego wyjaśnić.- 7 0
-
2009-09-30 11:57
Podobno sopocki Bulaj chwalą...
- 0 1
-
2009-09-30 10:30
tawerna sopot
- 0 3
-
2009-09-30 09:23
da się odczuć (1)
- 0 0
-
2009-09-30 09:55
czym?
- 0 0
-
2009-09-30 11:52
kiedy w końcu będą w Trójmieście ogólnodostępne targi rybne, np. nad Motławą?
Bardzo by się przydały!
- 2 1
-
2009-09-30 11:38
dżono rambo lepiej sie prezentuje w tej mycce kucharskiej. poza tym on jadal w dzungli pedy bambusa na dziko, larwy motyli na zywca popijajac woda ze strumyka, lowil gurami w potokach na muche anie. a w domu jego specjalnosc to wystrzalowe filety z neonkow innesa nadziewane dynamitem. dynia na ostro nadziewana chilli. lubi tez trzepany pudding na szybko co jest ostatnio jego specjalnoscią.
- 0 3
-
2009-09-30 11:36
Nieustające pozdrowienia
dla Pani prowadzącej wywiad z p.Andrzejem.
- 2 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.