• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gault&Millau ocenia restauracje w Trójmieście

Aleksandra Sobocińska
3 grudnia 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
Sztuczka została oceniona najwyżej. Na zdjęciu: łoś z zapiekanym ziemniakiem autorstwa Rafała Wałęsy, szefa kuchni w Sztuczce. Sztuczka została oceniona najwyżej. Na zdjęciu: łoś z zapiekanym ziemniakiem autorstwa Rafała Wałęsy, szefa kuchni w Sztuczce.

Międzynarodowy przewodnik kulinarny Gault&Millau wydał polską edycję. Wśród ocenionych restauracji nie zabrakło tych trójmiejskich, a najwyższe noty uzyskało warszawskie Atelier Amaro.



W przewodniku opublikowano oceny aż siedemnastu trójmiejskich restauracji, które zostały anonimowo odwiedzone przez kilku przeszkolonych inspektorów (w Polsce jest ich dziesięciu). Zarówno szefowi kuchni, jak i samej restauracji, przyznano punkty, które są przeliczane na czapki kucharskie. W przewodniku znajdują się te restauracje, które dostały przynajmniej 10 punktów (z 20 możliwych).

Laureaci podczas gali. Laureaci podczas gali.
Przeliczenie punktów na czapki kucharskie:
11-12 punktów - 1 czapka
13-14 punktów - 2 czapki
15-16 punktów - 3 czapki
17-18 punktów - 4 czapki
19-20 punktów - 5 czapek

W przeciwieństwie do kryteriów oceny Michelin, w Gault&Millau [fonetycznie: go e mijo] priorytetowo oceniane są dania oraz produkty, z jakich zostały przygotowane.

- Wydawcy przewodnika zależy na tym, aby promować te restauracje, które wyjątkowo dbają o produkt. Wystrój i obsługa są drugorzędne, dzięki czemu te restauracje, które nie istnieją w Michelin, mogą zostać docenionymi. Każdy szef kuchni wie, że produkt i jedzenie są najważniejsze, a kolejne składowe są w dalszym planie - skomentowała Ewa Malika Juchnowicz, właścicielka restauracji Malika.

Najlepiej ocenioną polską restauracją jest Atelier Amaro, która uzyskała wynik 17 punktów i cztery czapki (jako jedyna). Trzy czapki przyznano trzem restauracjom, dwie - 53, a jedną - 11.

- Naszym celem jest śledzenie karier szefów kuchni, promowanie najlepszych i przyczynianie się do podnoszenia poziomu całego środowiska kulinarnego - czytamy w przewodniku słowa Justyny Adamczyk, redaktor naczelnej wydania. - W ciągu kilku miesięcy odwiedziliśmy ponad sześćset restauracji, wiele z nich kilkakrotnie, najlepsze zaś sprawdzali z nami bardzo doświadczeni inspektorzy francuscy i belgijscy.

W publikacji zawarto sześć regionów, w których opisano wybrane restauracje. Trójmiejskie zawarto w rozdziale Pomorze/Kujawy. Najwyższe noty i 2 czapki przyznano restauracji Mercato (Hotel Hilton, Gdańsk, szef kuchni: Adam Woźniak) oraz Sztuczce (Gdynia, szef kuchni: Rafał Wałęsa).

Pełna lista trójmiejskich restauracji:

Gdańsk:

Fellini - 11.5 pkt i 1 czapka
Kubicki - 11.5 pkt i 1 czapka
Mercato - 14 pkt i 2 czapki
Metamorfoza - 12.5 i 1 czapka
Fishmart - 11 pkt i 1 czapka

Gdynia:

Good morning Wietnam - 10,5 pkt, bez czapki
Malika - 11 pkt i 1 czapka
Moon - 10,5 pkt, bez czapki
Sztuczka - 14,5 pkt i 2 czapki
Tłusta Kaczka - 11,5 pkt i 1 czapka

Sopot:

Bocian Morski - 11.5 pkt i 1 czapka
Bulaj - 10 pkt, bez czapki
Grono di Ruccola - 11.5 pkt i 1 czapka
Petit Paris - 11 i 1 czapka
Tesoro - 10.5, bez czapki
Thai-Thai - 12 pkt i 1 czapka
Whitehouse - 11 pkt i 1 czapka

- Jestem bardzo zadowolony z wyniku, jest niezwykle motywujący. Za rok chcę wypaść jeszcze lepiej i już teraz mogę obiecać, że tym samym jedzenie w Sztuczce będzie jeszcze lepsze - skomentował Rafał Wałęsa, szef kuchni w Sztuczce. - Ogólnymi wynikami nie jestem zaskoczony, zdziwił mnie jedynie brak La Cuciny w zestawieniu. Aczkolwiek to pierwsze wydanie, więc przy kolejnych inspektorzy będą docierać do kolejnych miejsc - dodał.

Sztuczkę uznano za najlepszą restaurację w Trójmieście (i ex aequo piątą w Polsce), a na miejscu drugim uplasowało się Mercato. Według przewodnika, restauracja znajduje się w najlepszej trójce w całym województwie pomorskim i w gronie najlepszych 19 restauracji w Polsce.

Szefowie kuchni nie mieli pojęcia, kiedy i przez kogo ich restauracje zostaną odwiedzone i poddane ocenie. Chociaż zarówno Rafał, jak i Malika przyznali, że od tegorocznej wiosny, kiedy było już wiadomo, że powstanie polska edycja przewodnika, mieli w świadomości, że inspektor może ich odwiedzić, ale nie mieli pewności, czy faktycznie tak się stanie, a jeśli tak - to kiedy.

- To dla nas ogromne wyróżnienie. Będziemy sukcesywnie się starali, aby goście byli zadowoleni. Chcemy być jeszcze lepsi i dostać więcej punktów w przyszłorocznym wydaniu - powiedziała Ewa Malika Juchnowicz. - Zastanawialiśmy się, co dokładnie podlega ocenie i czy tak naprawdę taka restauracja, jak moja jest w stanie otrzymać więcej czapek, bo przecież pewnych kryteriów nie można przeskoczyć. Jednakże to jest bardzo motywujące i zachęca do większego wysiłku i ciągłego rozwoju - dodała.

Poza punktami i czapkami, wyłoniono również zwycięzców pięciu kategorii konkursowych.
Wyniki prezentujemy poniżej:

Szef Roku 2015 - Wojciech Modest Amaro
Szef Jutra 2015 - Andrea Camastara (Senses, Warszawa)
Młody Talent 2015 - Witek Iwański (Aruana, Serock)
Kobieta Szef 2015 - Agata Wojda (Opasły Tom, Warszawa)
Szef Kuchni Tradycyjnej 2015 - Bartosz Budnik (Romantyczna, Wzgórza Dylewskie)

Z grona trójmiejskich szefów kuchni, nominację otrzymały aż trzy osoby - Ewa Malika Szyc Juchnowicz (Kobieta Szef), Rafał Wałęsa (Szef Jutra) oraz Adam Woźniak (Szef Jutra).

Przykładowe restauracje z okolic Trójmiasta, które opisano w przewodniku, to: 1906 Gourmet Restaurant oraz Luneta & Lorneta Bistro Club (Pałac Ciekocinko), Karczma Stara Wozownia (Lublewo), Inspiracja (Przyjaźń), Papaj (Jastrzębia Góra), Beka (Puck).

Restauracje, którym przyznano dwie lub trzy czapki, były dodatkowo odwiedzane przez zagranicznych inspektorów. Co ciekawe, inspektor nie może ocenić restauracji, w której miał okazję być kiedykolwiek, ani też znajdującej się w rejonie, w którym mieszka. Ocena musi być jak najbardziej niezależna i tej kwestii wydawcy przewodnika przestrzegają restrykcyjnie.

W ostatnią niedzielę w Warszawie odbyła się uroczysta gala, na którą zaproszono laureatów, szefów kuchni i gości związanych z branżą kulinarną. Serwowane dana przygotowali sami laureaci. Z polskiego wydania Gault&Millau, obecna była redaktor naczelna, Justyna Adamczyk. Jak sama podkreślała, zachęca restauratorów do zgłaszania się do kolejnego wydania przewodnika.

W przewodniku znajduje się 246 restauracji, 93 hotele, 40 sklepów i 80 produktów. Przewodnik Gault&Millau jest dostępny w Empiku i kosztuje 59 zł. Polska jest dziesiątym krajem, w którym ukazało się wydanie (pozostałe to m.in. Francja, Austria, Szwajcaria, Niemcy, Holandia, Australia, Węgry).

Gault&Millau założyło dwóch krytyków kulinarnych, Henry Gault i Christian Millau, 50 lat temu. Duet wykreował nowy kulinarny termin nouvelle cuisine (fr. nowa kuchnia), w związku z którym promowali dania delikatne, lekkie i estetycznie zaprezentowane na talerzu.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (100) 6 zablokowanych

  • Gratulacje

    Adam/Piotr/Paweł/Domin/Tobol/.......

    Oby tak dalej ...

    • 0 0

  • Jak

    się zje takiego ziemniaka z płatkiem łosiny to człowiek syty chodzi do następnej wypłaty

    • 2 0

  • Nagrody ?

    Obojętnie ile czapek , noży , gwiazdek , i tam czego to jeszcze znawcy by nie dali. Zapomnieli dodać że każda praca kucharza się w stolec obraca i jak d*py nie urywa to spoko :)

    • 1 0

  • Nareszcie jakiś odgórny ranking i do tego trafiony, przynajmniej jesli chodzi o gdańskie knajpy, chociaż dla mnie kilku miejsc brakuje np. La Cuciny czy Hotelu Gdańsk. O ile w Gdańsku wiem gdzie zjeść o tyle jak jade do innego miasta to zawsze mam problem, dlatego fajnie, że powstają takie rankingi,bo zawsze można sprawdzić gdzie warto zajść.

    • 1 1

  • kuchnia polska (4)

    tak naprawdę nie ma w trójmieście restauracji godnych polecenia a już z kuchnią polską to nie ma w ogóle ! a szkoda bo kuchnię mamy dobrą , często mam kłopot z zaproszeniem moich gości z zagranicy do restauracji polskiej ! bo gdzie one są ! no gdzie ?! te trójmiejskie "restauracje" to raczej pożal się ..... namiastki różnych kuchni ! istne poplątanie z pomieszaniem ! kiedyś byłam z gośćmi z włoch we "włoskiej" restauracji to oni stwierdzili że ta restauracja jest tylko z nazwy włoska ! restauratorzy uratujcie polską kuchnię przed zapomnieniem ! poza tym kucharz to artysta ! jeżeli ktoś pracuje bo musi to szkoda tej fatygi ! jeżeli nie wie co chciałby robić to może musi dłużej szukać swojej drogi zawodowej ! gastronomia to pasja tak jak wiele innych zawodów a tej brakuje na trójmiejskiej ziemi !

    • 14 4

    • idź do Pod Łososiem, do Gdańskiej, Villi Uphagena, Tawerny, Metamorfozy, Hotelu Gdańsk...one serwują kuchnie polską

      • 0 0

    • Może nie wiesz, dokąd pójść?

      Proponuję odwiedzić Mestwina. Co do treści artykułu-ja zaliczyłem wpadkę zapraszając znajomego do Kubickiego-po kultowej gdańskiej restauracji nie został już ślad a inspektorzy zapewne nie skusili się na golonkę-to jest prawdziwa porażka w tej knajpie, która niegdyś słynęła z tego właśnie dania!

      • 2 0

    • Może to nie ścisłe Trójmiasto, ale wystarczy zjechać z obwodnicy w Kowalach w kierunku Kościerzyny i jest w Lublewie tradycyjna kuchnia polska! Zapraszamy do Karczmy "Stara Wozownia", chętnie poddamy się Waszej ocenie - inspektorzy Gault&Millau byli bardzo zadowoleni :-)

      • 2 1

    • Jadam w Karczma Polska Zagroda Sopot.....polecam. Dobra kuchnia Polska.

      • 2 0

  • Oceny tzw. ekspertów a życie... (17)

    Polecam wszystkim zainteresowanym przejść się po restauracjach trójmiejskich i zobaczyć samemu gdzie jest pełno gości a które tzw. nominowane lokale świeca pustkami!! Jak to możliwe, że w takim np. Merkato zawsze jest pusto?
    Przecież najlepszym weryfikatorem klasy danej restauracji jest jej popularność u
    odwiedzających i ich liczba bo przecież tam są ludzie gdzie jest smacznie i przyjemnie a
    nie ocena jakiegoś "eksperta" wydana na podstawie jednego dania. Oni myślą, że ludzie to "gęsi", którzy nie mają własnych ocen.

    • 67 8

    • Weź pod uwagę, że w sezonie napchane gośćmi są resturacje, które mają potworne jedzenie, ale turyści o tym nie wiedzą i siadają bo dobra lokalizacja i w miarę optymalne ceny.

      • 0 0

    • Apel do zwolenników napchania się za 36, 50 PLN! (7)

      Tak wiem, w tych restauracjach są małe porcje i nie ma tłumów. I zakąski są w cenie 2 dewolajów. Ale te lokale nie są po to aby się tanio nażreć ale po to aby delektować się jedzeniem. Bez obrazy ale nie wasze progi więc nie komentujcie idiotycznie...

      • 20 43

      • do SZtuczka (2)

        Kultura Twojej wypowiedzi powala z nóg a słoma niestety z butów wystaje.
        Nie znasz ludzi oraz zasobności ich portfela, zatem nie pisz ,że nie na czyjeś progi , wylazło z Ciebie prostactwo.

        • 23 1

        • (1)

          nawet gdyby był mega chamem - a nic takiego nie napisał - to nie zmiania fatu że Sztuczka wymiata i na 10000% nie jest miejscem dla przeciętnego Kowalskiego.

          • 3 7

          • to zrobiłes ANTYREKLAMĘ swoimi wpisami pracowniku

            • 1 0

      • nie kolego (3)

        jedzenie jest to samo, to ze wrzucisz troche azotu nie stanowi o smaku! jedynie o przeroscie formy.... to BAJER a nie delektowanie sie..

        • 33 8

        • (2)

          ... to cwaniaku powiedz gdzie indziej zjesz w gdyni raki lub jagnięcinę ???
          nigdzie ! dlatego tam chodze się delektować tym czego gdzie indziej nie ma.
          Ileż w końcu w kółko można jeść schab czy pierś z kury...

          • 13 25

          • Proszę bardzo

            Jagnięcina lub baranina: Santorini, El Greco, Dalmacja, ...
            Raki: były w Barracudzie, poza tym to produkt sezonowy

            • 4 0

          • twoja "kultura"osobista" mówi o tym miejscu wszystko
            wolałbym już zjeść kebaba niż "raki" w towarzystwie podobnym do twojego

            • 22 1

    • Jeżeli produkt jest warty 20zl, wykonanie 20zl , oprawa 20 (3)

      to cena 120zł byłaby akuratna..... natomiast jest 260 -> dlatego maja pusto i dlatego w innych restauracjhach pracuja CI SAMI KUCHARZE i robią to samo za 100-120 :)

      Poza tym ile to razy ..............wszyscy wiemy ze nagrody w polskim kraju sie kupuje.....

      • 19 6

      • (2)

        260 PLN jest po to żeby plebs się po restauracji nie pałętał. Taka "zapora".
        Przylezie taki zamówi wodę gazowaną i zakąskę a zajmuje stolik przez 90 minut.

        • 5 25

        • czytam i ręce mi opadają (1)

          chamskie komentarze wlasnie na poziomie plebsu.

          • 14 0

          • no ale taka prawda. wiem przecież co pisze.. czemu masz problem do mnie ?
            ja to wymyśliłem czy co ?

            • 2 0

    • ty pseudo-koneser ,proponuje ci iść do osiedlowej pizzeri , tam sie nażresz za 30 zł. i spotkasz wiele szczurów z osiedla

      • 3 8

    • W salonach Ferarri też ruchu dużego nie ma,

      a tacy jak ty nie płaczą, że to dlatego, że ich samochody są słabe. Biedronka jest najlepsza, bo w niej tłumy?

      • 18 6

    • znawcy!

      w eleganckich butikach też jest pusto, co nie oznacza, że sprzedają lipę !!! tylko nie wszystkich na wszystko stać ! A i tak uważam, że ciężko o stolik, w niektórych z wymienionych wyżej miejscach (w weekend) ... te restauracje nie są wycelowane w gościa, który wcina konserwę jako rarytas a na randkę zabiera pannę na browara! Jeśli wszystkie restauracje podawały by typowe domowe jedzenie to wychodzenie do restauracji straciło by trochę urok... zamiast cieszyć się, że mamy w trójmieście kilka miejsc, które znalazły się na liście przewodnika (a zostały wybrane z ogromu innych) to tylko narzekanie i narzekanie.... a najwięcej pewnie mają do powiedzenia Ci co wszystko wiedzą z tv lub z pudelka. wesołych świąt narzekające, leniwe stwory !

      • 20 9

    • widać że się znasz. koneserze.
      dużo much je stolec. stosując twoją genialną logikę można by rzec : ludzie - żryjta stolec !

      idź sobie usmażyć kaszanki z kartoflami zamiast gadać o czymś na czym sie nie znasz

      • 5 18

  • (1)

    zupka z paczki i wkrojona parówka, potem na poczte szybko spłacić kredyt i spokój do next wypłaty :-)

    • 4 1

    • czyli Leczo Polaka, hahaha

      • 0 0

  • HA HA HA HA (2)

    Woźniak człowiek który nie umie gotować i nie gotuje hahahahahahahahahahahahahahahahahaha zabawne!

    • 16 5

    • skasuj

      Maila, bo wszyscy w Hiltonie już kręcą z ciebie beke!

      • 2 6

    • gotuja kucharze

      hahahahahah

      • 8 2

  • Jestem bardzo ciekaw ile osób z tutaj wypowiadających się...

    ...jadło w tych miejscach, żeby móc porównać jakość potraw. Ja od kilku lat odwiedzam różne restauracje. Zarabiam brutto mniej więcej średnią krajową, więc stać mnie na wydanie raz w miesiącu 100 PLN. Ale szczerze, o kilku restauracjach nawet nie słyszałem. Więc trudno mi porównywać i się wypowiadać. Niektórym przychodzi to jednak nadzwyczaj łatwo.

    • 5 0

  • re (1)

    tylko mc donald daje pięc kapeluszy a nie jakieś wymyślunki po 200 zł !!! w mc donald mam za to 10 zestawów i zdrowo

    • 0 4

    • jak ktos lubi paszę z fast foodu to gratuluję

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane