Warsztaty, koncerty, gotowanie na żywo połączone z degustacjami, a także spektakle teatralne, które przygotowano na sobotę z okazji I Święta Hal Targowych w Gdyni. Większość wydarzeń rozpocznie się w sobotę o godz. 14, ale na miejscu warto pojawić się z samego rana.
tak, liczę na dużą frekwencję, o ile pogoda dopisze powinno być dobrze38%
zależy od atrakcji, jakie organizatorzy zaserwują mieszkańcom34%
nie, ta impreza w takim kształcie nie ma sensu28%
Święto hal będzie organizowane po raz pierwszy. Cel jest jasny: mozolne budowanie pozytywnego i nowoczesnego wizerunku hal targowych, który w ostatnich latach nie był najlepszy. Organizatorzy nie ukrywają, że liczą na obecność nie tylko gdynian, ale miłośników takich miejsc z całego Pomorza, a nawet Polski.
Dobre produkty i edukacja dietetyczna
- To okazja do celebrowania wysokiej jakości żywności i produktów kulinarnych, propagowania wiedzy oraz edukacji dietetycznej, a także możliwość udziału w pokazach artystycznych, kulinarnych czy konkursach wiedzy - zaprasza Jacek Debis z Agencji Rozwoju Gdyni, która opiekuje się gdyńskimi halami. W programie coś dla siebie powinni znaleźć zarówno smakosze, jak i miłośnicy historii czy nawet miłośnicy teatru ulicznego. W programie autorskie śniadania, na które przepisy będą zdradzać m.in. gdyńskie koszykarki, Diana Volokhova (uczestniczka programu Masterchef) oraz Beata Waśniewska (laureatka konkursu na "Gdyński Przysmak" oraz autorka książki kucharskiej).
W ramach imprezy odbędzie się pięć pokazów gotowania na żywo z degustacją, siedem spacerów tematycznych związanych z historią i architekturą budynku, kilkanaście występów koncertowych i teatralnych.
Oprócz tego pojawią się stoiska z pokazami kuchni kaszubskiej, wypiekami, recepturami, przetworami, które prowadzą doświadczone animatorki kuchni kaszubskiej, a projektanci mody w podziemiach pokażą trendy w modzie ślubnej. Chętni będą mogli wziąć udział w quizie wiedzy historycznej. Wśród nagród pamiątki z hali, szlaków kulinarnego oraz gdyńskiego modernizmu.
Do niedzieli taniej w restauracjach
Święto hal będzie połączone z siódmą edycją Weekendu Kulinarnego. Tu już tradycyjnie największą atrakcją od piątku do niedzieli będą degustacje potraw w cenach 5 i 10 zł w 20 gdyńskich restauracjach. Rozstrzygnięty zostanie też konkurs na "Gdyński Przysmak".
- W gdyńskich restauracjach należących do Szlaku Kulinarnego odbędą się warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych. Te dla dzieci odbędą się w restauracji Coco Club & Restaurant, podczas których przygotują zupę ogórkową z mleczkiem kokosowym. Warsztaty dla dorosłych z kuchni wegańskiej w CafeArt u Muzyk'uff przy ul. Derdowskiego poprowadzi Kolektyw Ve Gang. Część pokazów odbędzie się w halach targowych - wyjaśnia Witold Okun z Agencji Rozwoju Gdyni. Po przejęciu kompleksu hal w 2013 r. Gdynia rozpoczęła poszukiwania firmy, która pomoże przyciągnąć do obiektu nowych klientów. Tych z powodu powstawania nowych galerii handlowych oraz dyskontów bowiem z rok na rok ubywa. Do zadania, po przetargu, wybrano Agencję Rozwoju Gdyni. Miasto za trzyletnie działania promocyjne rozpoczęte w kwietniu 2014 roku płaci 650 tys. zł.
Hale mają swoją stronę internetową, są obecne w mediach społecznościowych. Praktycznie co weekend na odwiedzających czekają atrakcje w postaci warsztatów kulinarnych, koncertów, historycznych spacerów. Kupcy wciąż patrzą na nowinki z dystansem, o czym niech świadczy fakt, że obiekt nadal jest czynny jedynie do godz. 18.
Do polepszenia wizerunku hal przyczynia się także remont budynków. W ostatnich latach miasto przeznaczyło na ten cel 6 mln zł.
Tak wyglądał zeszłoroczny Weekend Kulinarny w Gdyni