• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdynia szuka lokalnego przysmaku

neo
13 września 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Chleb wieloziarnisty Gdyńskim Przysmakiem
Falujące śledzie podbiły serca i podniebienia jury także oryginalnym wyglądem. Falujące śledzie podbiły serca i podniebienia jury także oryginalnym wyglądem.

Były już "falujące śledzie", "bursztynowy szlak" z lodów i lizaków oraz smaki inspirowane kuchnią peruwiańską. Właśnie ruszył kolejny konkurs na "Gdyński Przysmak".



Wśród nagrodzonych przepisów były też jednak znacznie słodsze propozycje. Wśród nagrodzonych przepisów były też jednak znacznie słodsze propozycje.
"Bogactwo lasów i ogrodów przełomu lata i jesieni" - to motyw przewodni, którym mają kierować się wszyscy uczestnicy konkursu, skierowanego przede wszystkim do amatorów, którzy lubią eksperymentować w kuchni.

- Poprzednie edycje ograniczały się do stworzenia przystawki, deseru i dania głównego. Teraz panuje pełna dowolność, warunkiem jest wykorzystanie w potrawie tego, co zrodziła leśna lub ogrodowa natura - mówi Witold Okun z Agencji Rozwoju Gdyni, która organizuje konkurs. - Przygotowując potrawę należy oczywiście pamiętać o inspiracjach gdyńskich, natomiast biorąc pod uwagę bliskość Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego, kaszubski rodowód, czy koloryt gdyńskich ogrodów i ogródków, nie powinno być z tym problemu - dodaje.

Poprzednie edycje konkursu przyniosły sporo ciekawostek i pokazały, że mieszkańcy Trójmiasta chętnie szukają w kuchni nowych smaków i rozwiązań wizualnych. Bo "Gdyński przysmak" ma nie tylko zachwycać smakiem, ale też wyglądem. Jak choćby poprzedni zwycięzcy - "Falujące śledzie" czy "Bursztynowy szlak".

Potrawę należy więc sfotografować, a zdjęcie wraz z przepisem przesłać na adres e-mail: projekty@arg.gdynia.pl, lub do siedziby Agencji Rozwoju Gdyni - Pomorski Park Naukowo-Technologiczny (al. Zwycięstwa 96/98 zobacz na mapie Gdyni, 81-451 Gdynia) do 22 września. Potrawy będą oceniać gdyńscy restauratorzy, a laureatów poznamy podczas VI Weekendu Kulinarnego Gdyni, który odbędzie się w dniach 26-28 września.
neo

Miejsca

Opinie (126) 7 zablokowanych

  • Pampuchy (2)

    Pampuchy,czyli pączek z kapustą na który zjeżdżało się całe woj.Gdańskie.Najlepsze były w pawilonie na terenie którego obecnie stoi DH Batory.

    • 3 0

    • pampuchy

      to kluski na parze z drożdży : P

      • 0 0

    • całe śledziowo chyba.........

      nikt z Gdańska tam nie jeździł i teraz omija się 'smrodkowo'

      • 0 1

  • (4)

    Ja proponuję tradycyjne kanapki z serem, te które ze smakiem wciągam codziennie w 'fabryce'..

    • 36 10

    • (1)

      jak cie nie stac na bialy kozi ser to lepiej posmaruj sobie chleb nozem

      • 2 4

      • zgryzota tak cisnie, ze ten noz moze okazac sie az nadto niebezpieczny..

        • 0 0

    • A na zoltym serze niebiski napis ekstraklasa (1)

      • 8 1

      • doprawdy, nie rozumiem..

        • 0 0

  • W Gdańsku to jest oczywiste: tylko budyń. (4)

    Budyń and budynie.

    • 64 16

    • Gdansk ma latwo: (3)

      lokalny przysmak: budyn
      atrakcja miejscowa: walki w budyniu

      z budyniu powstales i w budyn sie obrocisz

      • 22 2

      • (1)

        Gdańsk ma jednego budynia, a Gdynia mase śledzi. I co bardziej zajeżdża? Wiec co gorsze?sledz

        • 10 12

        • Konwersacja na pełnym poziomie widzę. Jestem z Gdańska i nie lubie Budynia. Wrecz go nienawidzę. Szczurek prosperuje dobrze Gdynią i żałuję ze nie mamy takiego prezydenta. Pozdrawiam i przestańcie sobie dokuczac, mieszkamy blisko siebie :)

          • 0 1

      • lepszy jeden tłusty brzydki "Budyń " niż z filcowany "szczur " i zalatujące lekkim smrodkiem śledzie :)

        • 22 18

  • gdynianka (1)

    Gdynia kojarzy mi się z pizzą gdynianką....mniam

    • 12 5

    • A mi z korupcja.

      • 0 1

  • uffffffffffffff - rechot na miare gimbazy - spadam

    • 0 0

  • w Gdyni nie ma żadnej konkretnej restauracjii!! (2)

    Ale ma aleje kebabową,już niebawem będzie się reklamowała jako Istanbuł północy! :D

    • 8 1

    • (1)

      Pueblo, Dalmacja, a z lubiących klasykę prl - Polonia.

      • 0 1

      • Jeśli to są według Ciebie konkretne restauracje to stwierdzam że w D byłeś i G widziałeś

        • 0 0

  • Nieświeży szczur w zalewie śledziowej. (12)

    Taką mam koncepcję.

    • 145 59

    • (1)

      komentarz typowego buraka

      • 3 7

      • nie wciskaj innym swojego pochodzenia

        • 1 0

    • Szczur - mlody demokrata jest pierwszy (1)

      jako przodownik jedynie slusznej partii PO

      • 9 8

      • Jarosław

        Polskę zbaw! Jarosław ! Jarosław ! Jarosław ! Jarosław ! Jarosław !

        • 6 7

    • Ciasto

      Proponuje ciasto- tort: KOSAKOWO - w formie lotniska :)

      • 20 2

    • Moja koncepcja taka oto jest... (1)

      ...nieświeży śledź w zalewie szczurowej.

      • 32 11

      • Proponuję

        Dwa śledzie (każdy zwrócony łbem w przeciwną stronę) przebić patykiem i podawać surowe. Przysmak ten będzie nawiązywał do herbu miasta, a w dodatku będzie bardzo rozchwytywany - bo jak wiemy sushi jest bardzo modne.

        • 21 5

    • Od koncepcji to jestem tutaj ja!!!! (1)

      • 17 0

      • A ja jestem od antykoncepcji!

        • 18 1

    • i to jest bardzo słuszna koncepcja i jej się trzymajmy !

      • 13 7

    • Nieswiezy donek plusk podawany jako 'szczur z tonacego okretu'

      Taka mam koncepcje.

      • 20 26

    • Rybie łby na patyku

      • 36 3

  • zapiekanka z pod harcerza (1)

    to był odschoolowy przysmack

    • 7 1

    • To se ne vrati

      Słynne budy zabrano, żeby zrobić miejsce na qultowy gmach ze szkła i betonu. Przy okazji po macoszemu traktując bohaterskich harcerzy. A przecież na budach się wychowały pokolenia imprezowiczow.

      • 2 0

  • Lokalny przysmak rozrywkowej młodzieży... (3)

    ...to zalany "sosami" kebab lub kebap trzymany jedna ręka podczas gdy ręka druga lawiruje miedzy plastikowym widelcem,a niedopitym browarem.

    • 83 4

    • Ktoś kto wymyślił "kebap" jest niezłym prostakiem... (2)

      ...jak to ma niby wyglądać w liczbie mnogiej? Dwa kebapy proszę ?

      • 1 2

      • Też się zastanawiam nad tym kebapem

        Turcy w Stambule wszędzie mieli kebab. Może się nie znają?

        • 1 0

      • liczba mnoga

        Dwa kebabs

        • 3 0

  • xxx (4)

    Kolejny temat ,w którym gdańskie buractwo może popisać się swoim intelektem

    • 11 18

    • nie becz!! (3)

      Sopot też z was drze łacha!

      • 7 4

      • A babcia z której wsi? (2)

        Zza Wilna czy zza Lwowa?

        • 5 2

        • widzę że Cię boli..

          Więc Ci odpowiem,urodziła się w mieście Zoppot i opowiadała że na "karwiny" chodziło się na grzyby.

          • 2 1

        • krótka pamięć synku gryzonia?

          a czym była Gdynia 90 lat temu? ;)

          • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane