- 1 Śmierć Adamowicza. Wyrok ws. finału WOŚP (77 opinii)
- 2 Napad na bank czy głupi żart? (78 opinii)
- 3 "Pani już tu nie mieszka". Wyrzucili też kota (635 opinii)
- 4 Znamy kandydatów PiS do Europarlamentu (316 opinii)
- 5 Nie będzie lepszej segregacji - będą kary (100 opinii)
- 6 Napadał ludzi przy bankomatach. Złapali go (99 opinii)
Gdynia szuka lokalnego przysmaku
Były już "falujące śledzie", "bursztynowy szlak" z lodów i lizaków oraz smaki inspirowane kuchnią peruwiańską. Właśnie ruszył kolejny konkurs na "Gdyński Przysmak".
"Bogactwo lasów i ogrodów przełomu lata i jesieni" - to motyw przewodni, którym mają kierować się wszyscy uczestnicy konkursu, skierowanego przede wszystkim do amatorów, którzy lubią eksperymentować w kuchni.
- Poprzednie edycje ograniczały się do stworzenia przystawki, deseru i dania głównego. Teraz panuje pełna dowolność, warunkiem jest wykorzystanie w potrawie tego, co zrodziła leśna lub ogrodowa natura - mówi Witold Okun z Agencji Rozwoju Gdyni, która organizuje konkurs. - Przygotowując potrawę należy oczywiście pamiętać o inspiracjach gdyńskich, natomiast biorąc pod uwagę bliskość Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego, kaszubski rodowód, czy koloryt gdyńskich ogrodów i ogródków, nie powinno być z tym problemu - dodaje.
Poprzednie edycje konkursu przyniosły sporo ciekawostek i pokazały, że mieszkańcy Trójmiasta chętnie szukają w kuchni nowych smaków i rozwiązań wizualnych. Bo "Gdyński przysmak" ma nie tylko zachwycać smakiem, ale też wyglądem. Jak choćby poprzedni zwycięzcy - "Falujące śledzie" czy "Bursztynowy szlak".
Potrawę należy więc sfotografować, a zdjęcie wraz z przepisem przesłać na adres e-mail: projekty@arg.gdynia.pl, lub do siedziby Agencji Rozwoju Gdyni - Pomorski Park Naukowo-Technologiczny (al. Zwycięstwa 96/98 , 81-451 Gdynia) do 22 września. Potrawy będą oceniać gdyńscy restauratorzy, a laureatów poznamy podczas VI Weekendu Kulinarnego Gdyni, który odbędzie się w dniach 26-28 września.
Miejsca
Opinie (126) 7 zablokowanych
-
2014-09-14 16:07
Pampuchy (2)
Pampuchy,czyli pączek z kapustą na który zjeżdżało się całe woj.Gdańskie.Najlepsze były w pawilonie na terenie którego obecnie stoi DH Batory.
- 3 0
-
2016-02-16 13:46
pampuchy
to kluski na parze z drożdży : P
- 0 0
-
2014-09-15 12:15
całe śledziowo chyba.........
nikt z Gdańska tam nie jeździł i teraz omija się 'smrodkowo'
- 0 1
-
2014-09-13 11:04
(4)
Ja proponuję tradycyjne kanapki z serem, te które ze smakiem wciągam codziennie w 'fabryce'..
- 36 10
-
2014-09-13 22:38
(1)
jak cie nie stac na bialy kozi ser to lepiej posmaruj sobie chleb nozem
- 2 4
-
2014-09-16 22:32
zgryzota tak cisnie, ze ten noz moze okazac sie az nadto niebezpieczny..
- 0 0
-
2014-09-13 21:45
A na zoltym serze niebiski napis ekstraklasa (1)
- 8 1
-
2014-09-16 22:31
doprawdy, nie rozumiem..
- 0 0
-
2014-09-13 11:12
W Gdańsku to jest oczywiste: tylko budyń. (4)
Budyń and budynie.
- 64 16
-
2014-09-13 11:25
Gdansk ma latwo: (3)
lokalny przysmak: budyn
atrakcja miejscowa: walki w budyniu
z budyniu powstales i w budyn sie obrocisz- 22 2
-
2014-09-13 14:09
(1)
Gdańsk ma jednego budynia, a Gdynia mase śledzi. I co bardziej zajeżdża? Wiec co gorsze?sledz
- 10 12
-
2014-09-15 11:50
Konwersacja na pełnym poziomie widzę. Jestem z Gdańska i nie lubie Budynia. Wrecz go nienawidzę. Szczurek prosperuje dobrze Gdynią i żałuję ze nie mamy takiego prezydenta. Pozdrawiam i przestańcie sobie dokuczac, mieszkamy blisko siebie :)
- 0 1
-
2014-09-13 11:36
lepszy jeden tłusty brzydki "Budyń " niż z filcowany "szczur " i zalatujące lekkim smrodkiem śledzie :)
- 22 18
-
2014-09-13 16:28
gdynianka (1)
Gdynia kojarzy mi się z pizzą gdynianką....mniam
- 12 5
-
2014-09-15 09:58
A mi z korupcja.
- 0 1
-
2014-09-15 09:41
uffffffffffffff - rechot na miare gimbazy - spadam
- 0 0
-
2014-09-14 10:25
w Gdyni nie ma żadnej konkretnej restauracjii!! (2)
Ale ma aleje kebabową,już niebawem będzie się reklamowała jako Istanbuł północy! :D
- 8 1
-
2014-09-15 06:42
(1)
Pueblo, Dalmacja, a z lubiących klasykę prl - Polonia.
- 0 1
-
2014-09-15 09:25
Jeśli to są według Ciebie konkretne restauracje to stwierdzam że w D byłeś i G widziałeś
- 0 0
-
2014-09-13 11:01
Nieświeży szczur w zalewie śledziowej. (12)
Taką mam koncepcję.
- 145 59
-
2014-09-14 08:49
(1)
komentarz typowego buraka
- 3 7
-
2014-09-15 08:11
nie wciskaj innym swojego pochodzenia
- 1 0
-
2014-09-13 11:14
Szczur - mlody demokrata jest pierwszy (1)
jako przodownik jedynie slusznej partii PO
- 9 8
-
2014-09-13 23:21
Jarosław
Polskę zbaw! Jarosław ! Jarosław ! Jarosław ! Jarosław ! Jarosław !
- 6 7
-
2014-09-13 20:25
Ciasto
Proponuje ciasto- tort: KOSAKOWO - w formie lotniska :)
- 20 2
-
2014-09-13 11:06
Moja koncepcja taka oto jest... (1)
...nieświeży śledź w zalewie szczurowej.
- 32 11
-
2014-09-13 16:45
Proponuję
Dwa śledzie (każdy zwrócony łbem w przeciwną stronę) przebić patykiem i podawać surowe. Przysmak ten będzie nawiązywał do herbu miasta, a w dodatku będzie bardzo rozchwytywany - bo jak wiemy sushi jest bardzo modne.
- 21 5
-
2014-09-13 12:39
Od koncepcji to jestem tutaj ja!!!! (1)
- 17 0
-
2014-09-13 12:51
A ja jestem od antykoncepcji!
- 18 1
-
2014-09-13 11:32
i to jest bardzo słuszna koncepcja i jej się trzymajmy !
- 13 7
-
2014-09-13 11:28
Nieswiezy donek plusk podawany jako 'szczur z tonacego okretu'
Taka mam koncepcje.
- 20 26
-
2014-09-13 11:09
Rybie łby na patyku
- 36 3
-
2014-09-13 23:22
zapiekanka z pod harcerza (1)
to był odschoolowy przysmack
- 7 1
-
2014-09-15 06:42
To se ne vrati
Słynne budy zabrano, żeby zrobić miejsce na qultowy gmach ze szkła i betonu. Przy okazji po macoszemu traktując bohaterskich harcerzy. A przecież na budach się wychowały pokolenia imprezowiczow.
- 2 0
-
2014-09-13 11:04
Lokalny przysmak rozrywkowej młodzieży... (3)
...to zalany "sosami" kebab lub kebap trzymany jedna ręka podczas gdy ręka druga lawiruje miedzy plastikowym widelcem,a niedopitym browarem.
- 83 4
-
2014-09-13 21:44
Ktoś kto wymyślił "kebap" jest niezłym prostakiem... (2)
...jak to ma niby wyglądać w liczbie mnogiej? Dwa kebapy proszę ?
- 1 2
-
2014-09-15 06:37
Też się zastanawiam nad tym kebapem
Turcy w Stambule wszędzie mieli kebab. Może się nie znają?
- 1 0
-
2014-09-14 12:14
liczba mnoga
Dwa kebabs
- 3 0
-
2014-09-13 14:00
xxx (4)
Kolejny temat ,w którym gdańskie buractwo może popisać się swoim intelektem
- 11 18
-
2014-09-14 10:21
nie becz!! (3)
Sopot też z was drze łacha!
- 7 4
-
2014-09-14 12:56
A babcia z której wsi? (2)
Zza Wilna czy zza Lwowa?
- 5 2
-
2014-09-14 21:41
widzę że Cię boli..
Więc Ci odpowiem,urodziła się w mieście Zoppot i opowiadała że na "karwiny" chodziło się na grzyby.
- 2 1
-
2014-09-14 15:01
krótka pamięć synku gryzonia?
a czym była Gdynia 90 lat temu? ;)
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.