• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdynia zaprasza na obiad

Michał Sielski
22 lipca 2009 (artykuł sprzed 14 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Trwa weekend kulinarny w Gdyni
Smacznie i tanio można zjeść w wielu miejscach Gdyni. Smacznie i tanio można zjeść w wielu miejscach Gdyni.

W ramach gdyńskiego "Szlaku kulinarnego" można odwiedzić już niemal 40 restauracji i barów, by spróbować śledzia po gdyńsku czy maków z pieca. Do końca września można też wypełnić ankietę oceniającą turystyczną Gdynię.



Szlak kulinarny to projekt Agencji Rozwoju Gdyni. Dzięki zawierającemu szczegółową mapę folderowi w kilku językach, turyści mogą bez problemu znaleźć polecane bary i restauracje, w których na ich podniebienia czekają kulinarne niespodzianki.

Oprócz tradycyjnych przysmaków niemal wszystkich kuchni świata, w centrum Gdyni można bowiem spróbować także lokalnych specjałów, jak wędzonych dzięki specyficznej recepturze ryb morskich czy śledzia po gdyńsku. Można też zaryzykować i wybrać coś bardziej intrygującego: "pierś Łukasza", zupę "Tom yam gai", cytrynowe fusilli lub kaczkę A-Dong.

Szlak kulinarny to jeden z pierwszych pomysłów Agencji Rozwoju Gdyni, który ma sprawić, by miasto zawładnęło nie tylko żołądkami, ale również sercami i umysłami turystów na długo. Już dziś można wypełnić ankietę, która ma odpowiedzieć na pytanie co poprawić w mieście, by przyjezdni czuli się w nim jak najlepiej.

- Ankietę opracowaliśmy wspólnie z niemiecką firmą IRS Consult AG i Serwisem Informacji Turystycznych PAP - mówi Anna Somorowska, prezes Agencji Rozwoju Gdyni.

W ankiecie, która jest wprawdzie nieco zbyt długa (jej rzetelne wypełnienie może zająć ponad 10 minut) są pytania m.in. o miejsca noclegowe, oznakowanie atrakcji turystycznych czy ocenę usług gastronomicznych. Wyniki przedstawione zostaną 9 października podczas organizowanego przez ARG w Gdyni IX Międzynarodowego Forum Gospodarczego.

-Dzięki niej będziemy mogli podnieść jakość usług turystycznych oraz opracować pakiet produktów, które zaspokoją coraz większe wymagania klientów - podsumowuje Anna Somorowska.

Opinie (258) 4 zablokowane

  • anatol (3)

    polecam bistro anatol na starowiejskiej. szybko,smacznie i niedrogo

    • 5 1

    • czysto ? buhahahahah (1)

      w jajku sadzonym znalazłem kokon karalucha

      • 0 1

      • bo to jajko w wersji azjatyckiej było

        taj-jajko-jinzeng mitt kukaracza

        • 0 0

    • W ANATOLU SĄ ROBAKI NA KUCHNI !

      • 0 1

  • to jest SYF !!!

    ZAMKNAC TE WSZYSTKIE SMIERDZACE BUDY NA SKWERZE !!! ZWANE DALEJ BARAMI POD SALMONELA !!!.

    • 3 0

  • no w taki upal w tej szklarni na focie to sie chyba dlugo nie posiedzi.

    • 0 0

  • Gorzej :( (1)

    Gorzej trafionej promocji Gdyni nie spotkałem nigdy i nigdzie. Cała ta informacja to przekręt Agencji . Nie dość, że tzw. "właściciele" w okrutny sposób wykorzystują pracowników, to jeszcze żarcie jest podłe (mrożonki odgrzewane w mikrofalówkach) a ceny z kosmosu. Pewnie nowe pralnie. Kiedyś (za mrocznych czasów komuny) sklepy na Świętojańskiej służyły wyłącznie do przykrywki lewych interesów i prania brudnego szmalu. Jak ktoś normalny (czyli klient) wchodził coś kupić to patrzyli na niego jak na idiotę :) Teraz jest dokładnie tak samo, tylko trochę śmieszniej :) Ale do czasu ...

    • 5 2

    • Artykuł nie jest sponsorowany, akurat na szlaku są restauracje, nie bistra

      jesli ma Pan ochotę zobaczyc promocję szlaku to zapraszam na stronę www kulinarna gdynia pl albo wpisac szlak kulinarny gdyni do google. mozna takze wziac ulotke z punktu IT na 10 lutego czy na w dworcu PKP

      Wielu tych restauratorów zainwestowało cieżko zarobione pieniadze w lokalei do nich nie raz doplacalo inwestujac w markę. Na całym świecie w miastach dobre reatauracje to podstawa rozwoju turystyki miejskiej kulturowej i binzesowej. Z tego co wiem to sporo restauracji reklamuje sie na trojejbusach wiec i doklada do Pana pensji o podatkach nie wspomnę.

      • 0 0

  • Bar na Wzgorzu

    w Gdansku pyszne pierogi sa na Beethovena kolo biedronki niedaleko stawku ("Bar Na Wzgórzu"), to co prawda pol bar pol garmaz ale pierogi ruskie i z miesiem nieziemskie;) niedawno odkrylam;) ps. wlasciciele mogli by do menu wprowadzic domowy barszczyk;)

    • 0 0

  • ohyda!!!!!!!!!

    tak na prawde to w Gdyni nie ma gdzie dobrze zjesc .Anker to wiadomo - beznadziejne jedzenie i smierdzi w środku i jak sie z niego wyjdzie to wiadomo gdzie sie bylo ...Kwadrans to 3 podwyzke w tym roku zrobił ....i tych samych przypraw uzywaja hihi ale maja go zamknac gdyz bank ma tam powstać .
    Osobiscie polecam domowe obiadki ....a od czasu do czasu skoczyć na dobra zupe do SAFARII ...tam wszystko świeże ale Malo surówek daja .
    niech ktos otworzy fajne bistro gdzie mozna sobie dobrze ,czysto i tanio zjesc

    • 1 0

  • pare knajp to poprostu pralnie ...

    A moze podyskutowac teraz o szefach i wlascicielach tych przybytkow,bo rodowody , pochodzenie , znajomosc i fachowosc prowadzacych te biznesy to b. wazna dziedzina !...

    • 1 0

  • Pueblo, Kwadrans na plus, Anker: zdecydowanie NIE

    Niestety, Anker bardzo podupadł, zarówno pod względem jakościowym (moja ulubiona La Busola straciła swój wyśmienity smak) jak i estetycznym ("koszykarski" wystrój miał swój urok). A szkoda bo było to miejsce na równi z "Kwadransem", te same niewygórowane ceny za dobre, przyzwoitej wielkości pizze etc.

    Z droższych restauracji, gdzie można smacznie zjeść ŚWIEŻE dania, polecam "Pueblo". Czeka się trochę, ale wiadomo że przez ten czas jedzenie jest przygotowywane a nie odmrażane, jak ma to miejsce w Sfinxie.

    • 1 1

  • ANKER to nastepny UKLAD GDYNSKI !!!

    uklad i jeszcze raz uklad !!!!!!!!!!!! zaczelo sie to wszystko w URZEDZIE MIASTA GDYNI... Dyrektor ZAJAC .. pare telefonow i temat powstal.. ceny niektorych produktow to tak jakby pralnia pieniedzy !!! ziemniaki z proszku !! pizza w srodku surowa !! zatrucia czeste !!!!!! i kolejny UKLAD GDYNSKI... to SANEPID Gdynski !! pozwala na wszystko dopuki jest dyrektor Jerzy Zajac !!! nie wspomne juz o chmurze dymu olejowego w pomieszczeniu.. te panie z obslugi to chyba nie maja chlopakow i mezow.. ANKER ogolnie przyjalby sie ale na UKRAINIE..

    • 4 1

  • słoneczko

    A co z barem "Promyczek" za 800 tysięcy, w którym gotują niesprawni umysłowo ? Tylko dla miejscowych ?

    • 1 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane