- 1 Co się wydarzyło na lotnisku z piątku na sobotę (337 opinii)
- 2 Miasto nie zgodzi się na budowę 10 bloków w miejsce Alfa Centrum (248 opinii)
- 3 Oszukane "30 stopni" w majówkę (12 opinii)
- 4 "Majówkowa dyspensa": hit czy kit? (91 opinii)
- 5 Po ośmiu godzinach otwarto obwodnicę (361 opinii)
- 6 W Oliwie kwitną wiśnie jak w Tokio (61 opinii)
Gdzie (legalnie) na grilla?
W Trójmieście grillowego szału nie ma. Bo gdyby był w Gdańsku, Sopocie i Gdyni byłoby o wiele więcej publicznych miejsc do smażenia kiełbasek, hamburgerów i innych przysmaków przygotowywanych na ogniu. A jest ich jak na lekarstwo.
W Trójmieście publiczne miejsca do grillowania można policzyć na palcach jednej ręki. I tak w Gdańsku... są dwa: w parku Reagana. Żeby jednak tam rozpalić grilla czy ognisko, trzeba pomyśleć o tym z tygodniowym wyprzedzeniem.
- Istnieje możliwość rozpalania ognisk (ewentualnie grilla) na terenie Parku im. Reagana w Gdańsku. Są wyznaczone dwa miejsca przeznaczone to tego celu. Pierwsze z nich mieści się w rejonie ciągu pieszo-rowerowego na przedłużeniu ul. Obrońców Wybrzeża , drugie - przy stawie w rejonie ciągu pieszo-rowerowego na przedłużeniu ul. Jagiellońskiej . W tych miejscach są umieszczone tablice z "Zasadami palenia ognisk w miejscach wyznaczonych na terenie Parku im. Ronalda Reagana w Gdańsku" - mówi Maria Jaźwińska, z ZDiZ. - Park to jedyne miejsce na terenie administrowanym przez ZDiZ, na obszarze którego można po uzyskaniu naszej zgodę urządzić ognisko.
Żeby zgodę uzyskać trzeba złożyć do ZDiZ w Gdańsku pisemny wniosek z co najmniej siedmiodniowym wyprzedzeniem. Trzeba w nim podać termin planowanego grillowania, ilość uczestników oraz wskazać osobę odpowiedzialną za grilla czy ognisko.
- Wniosek może złożyć każdy przez cały rok. Wydawane zgody nie ograniczają się tylko do okresu letniego - dodaje Jaźwińska.- Zazwyczaj wnioski składane do naszej jednostki dotyczyły rozpalenia ogniska, jednakże zdarzyła się już prośba o wydanie zgody na rozpalenie grilla, którą ZDiZ rozpatrzył pozytywnie.
W Gdyni sprawa grillowania wygląda nieco inaczej. - Kiedyś był miejski grill na Obłużu [przy stawku-przyp.red], ale został zdewastowany. Skoro ta idea się nie przyjęła, nie wymienialiśmy go. Ten temat nie był przez nas głębiej analizowany. - mówi Jan Gawin, kierownik działu gospodarki komunalnej gdyńskiego ZDIZ. - Jeżeli w mieście są jakieś miejsca do grillowania to głównie powstają z inicjatywy rad osiedli np. w Redłowie.
Oprócz tego grillować i rozpalać ogniska można m.in. na Polance Redłowskiej , Parki Kilońskim , przy Domu Kultury na ul. Łowickiej . We wszystkich tych przypadkach wymagana jest zgoda Wydziału Polityki Gospodarczej i Nieruchomości UM Gdyni. Ognisko można też rozpalić na Kolibkach , wymaga to jednak zgody kierownika Zespołu Parkowego Kolibki.
W Sopocie absolutny zakaz grillowania i rozpalania ognisk dotyczy okolic ul. Bohaterów Monte Cassino. Poza tym by rozpalić legalne ognisko niezbędna jest zgoda prezydenta w uzgodnieniu ze strażą pożarną. Wyznaczonych miejsc do grillowania w Sopocie po prostu nie ma. Mimo to mieszkańcy do tego celu upodobali sobie Łysą Górę .
Żeby legalnie upiec kiełbaskę trzeba od Trójmiasta nieco się oddalić. - Legalnych miejsc na terenie Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego jest kilka - zdradza nam Witold Ciechanowicz, rzecznik Nadleśnictwa Gdańsk.
I tak są to: parking w Dolinie Zagórskiej Strugi koło Rumi, Marszewo w Gdyni (leśnicy urządzają tam ogniska dla dzieci, wystarczy wcześniej się umówić), parking przy jeziorze Wyspowo niedaleko miejscowość Młynki koło Gniewowa, pole biwakowe w Borowie, a także w Rogulewie koło Gdyni.
- Problem z grillem i rozpalaniem ognisk sprowadza się z naszego punktu widzenia do kwestii zaopatrzenia w drewno. Żeby nie dochodziło do karczowania lasu, trzeba by ten dostęp grillującym zapewnić - dodaje Ciechanowicz. - Na razie monitorujemy cały czas wyznaczone w Trójmiejskim Parku Krajobrazowym miejsca i, jeśli będzie zainteresowanie, pomyślimy o otwieraniu kolejnych, może jeszcze bliżej Trójmiasta.
Miejsca
Opinie (143) ponad 20 zablokowanych
-
2012-06-16 14:07
a wszystko....
a wszystko po to aby znajomy królika miał pracę ....i tyle w temacie
- 2 1
-
2012-06-16 14:13
Jak sie powinno pisac: "na grilla", czy "na grill"? Mi wydaje sie oczywiste, ze w bierniku powinno byc "grill", ale skoro nawet dziennikarze pisza "na grilla" to juz sam nie wiem...
- 2 1
-
2012-06-16 14:19
(1)
balkon:-) Do szewskiej pasji doprowadza mnie, gdy ktoś robi sobie kiełbaski na balkonie.
- 9 2
-
2012-06-16 16:36
Ale udeczko to już nie???
:)))
- 1 0
-
2012-06-16 15:06
Gril na plaży jest najlepszy ! (1)
Pić wolno wszędzie a grila z rodziną zrobić nie można, idjoci te zakazy robią i resteuratorzy !!!
- 4 3
-
2012-06-16 15:58
3 błędy w 1 zdaniu...
... i kto tu jest idiotą???
- 4 1
-
2012-06-16 15:11
Nie chodździe na grilla. Jest rakotwórczy. Kiedy tłuszcz spada na węgiel, paruje i wraca do kiełbasek. Ale tym razem (1)
pełny substancji stymulujących powstawanie nowotworów. A na to się umiera. Nieraz słyszałem o ludziach, którzy pokonali raka. Ale każdy kto słyszy taką diagnozę, o dziwo zalicza się po pewnym czasie do tych drugich... Nie żebym zniechęcał do leczenia, ale na polu minowym nie urządza się potańcówki.
Grillowanie bez ryzyka raka, a zarazem smaczne jest możliwe! Ale trzeba mieć po doktoracie ze wszystkich nauk ścisłych i po osiem Nagród Nobla ze wszystkich dziedzin.- 4 2
-
2012-06-16 22:49
Tak. A jak dodaje się jakiś płynnych czy półpłynnych mazideł do ognia, czy jakoś tak, parówa
znajduje się na języku ognia. To też jej szkodzi. I jest pełna produktu ropopochodnego.
- 0 0
-
2012-06-16 15:13
Ja proponuje w jadącym FIACIE 125 P wersja KOMBI..
Z tyłu dużo miejsca,jak sie otworzy szyby to i wentylacja jes odpowiednia.Mozna podziwiac widoki w trakcie grillowania,a nawet jak spadnie wegielek na skajke i wypali dziurke ,to zadna strata.Mozna sciagnąc troche paliwa zeby sie lepiej rozpalił.włączyc radio o ile jest na wyposazeniu auta,a na koncu zamiast sprzatac całego FIATA razem z grillem zostawic gdzie dusza zapragnie.
- 1 0
-
2012-06-16 15:16
Polecam, "Zasady bezpiecznego grillowania" (1)
Wydaje mi się, że należy kierować się zdrowym rozsądkiem i dobrymi stosunkami międzyludzkimi.
Ja wyznaje zasadę, że jeżeli rozmowa nie daje rozwiązania problemów sięgam po przepisy, których nie wszyscy znają.
Później jest zdziwienie jak przyjeżdża straż....- 4 1
-
2012-06-16 15:44
To co powinno być w linku
Zasad bezpieczeństwa pożarowego podczas grillowania na balkonach i tarasach
Aktualne przepisy przeciwpożarowe, tj. rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 7 czerwca 2010 r. w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów (Dz. U. Nr 109, poz. 719), nie zawierają jednoznacznych regulacji dotyczącej zakazu użytkowania grillów na balkonach i tarasach budynków.
Tym niemniej, jak potwierdzają znane Komendzie Głównej Państwowej Straży Pożarnej przypadki, używanie na balkonach, tarasach i loggiach grillów z otwartym paleniskiem stwarza zagrożenie pożarowe zarówno w bezpośrednim miejscu ich stosowania, jak i w lokalach (balkonach) sąsiednich.
Wśród możliwych scenariuszy powstania zagrożenia pożarowego należy wymienić w szczególności:
objęcie zasięgiem płomienia palnych elementów znajdujących się na balkonie, tarasie lub loggi, w tym palnych okładzin zewnętrznych,
zapalenie się ww. elementów od rozgrzanych węgli, także w wyniku upadku na balkony (tarasy) zlokalizowane poniżej miejsca rozpalania omawianych urządzeń.
W związku z powyższym, eliminowanie ewentualnych zagrożeń pożarowych wynikających z użytkowania urządzeń do pieczenia (grill, rożen) powinno być realizowane na podstawie obowiązujących ogólnych przepisów przeciwpożarowych, a także przepisów prawa miejscowego, określonych np. przez zarządców wspólnot mieszkaniowych.
Do ogólnych przepisów przeciwpożarowych w rozpatrywanym zakresie należy zaliczyć w szczególności:
§ 4 ust. 1 pkt 5 ww. rozporządzenia MSWiA z dnia 7 czerwca 2010 r., zgodnie z którym zabronione jest rozpalanie ognia w miejscu umożliwiającym zapalenie się materiałów palnych albo sąsiednich obiektów.
§ 4 ust. 1 pkt 8 lit. a rozporządzenia MSWiA z dnia 7 czerwca 2010 r., zabraniający przechowywania materiałów palnych oraz stosowania elementów wystroju i wyposażenia wnętrz z materiałów palnych w odległości mniejszej niż 0,5 m od urządzeń i instalacji, których powierzchnie zewnętrzne mogą nagrzewać się do temperatury przekraczającej 373,15 K (100oC).
§ 7 pkt 2 ww. rozporządzenia MSWiA z dnia 7 czerwca 2010 r., zgodnie z którym materiałów niebezpiecznych pożarowo nie przechowuje się w pomieszczeniach piwnicznych, na poddaszach i strychach, w obrębie klatek schodowych i korytarzy oraz w innych pomieszczeniach ogólnie dostępnych, jak również na tarasach, balkonach i loggiach.
Wyjaśnia się przy tym, że w rozumieniu § 2 ust. 1 pkt 1 ww. rozporządzenia MSWiA z dnia 7 czerwca 2010 r., materiałami niebezpiecznymi pożarowo są m. in. gazy palne oraz ciecze palne o temperaturze zapłonu poniżej 328,15 K (55oC), jak również materiały inne, jeśli sposób ich składowania, przetwarzania lub innego wykorzystania może spowodować powstanie pożaru.
Do materiałów takich zaliczają się również np.: powszechnie stosowane podczas grillowania wszelkiego rodzaju podpałki, a także gaz propan lub propan-butan, w butlach.
Zatem kwestia dotycząca prowadzenia grillowania na balkonach i tarasach, także grillem elektrycznym, jest uwarunkowana ww. ograniczeniami. Można więc przyjąć, że w świetle obowiązującego prawa dozwolone jest użytkowanie grilli elektrycznych na balkonach i tarasach, pod warunkiem zapewnienia wymaganych odległości tych urządzeń od materiałów palnych, a także elementów wystroju i wyposażenia wnętrz wykonanych z materiałów palnych oraz niedopuszczenia do powstania płomienia, umożliwiającego zapalenie się tych materiałów, jak również lokali (balkonów) sąsiednich.
Należy dodać, że eksploatacja w niewłaściwy sposób urządzeń energetycznych lub cieplnych (w tym grillów) albo pozostawienia ich w stanie mogącym spowodować pożar może podlegać karze grzywny albo karze nagany, zgodnie z art. 82 § 1 pkt 4 kodeksu wykroczeń ( Dz. U. z 2010 r. Nr 46, poz. 275). Przepis ten dopuszcza również w przypadku dalece nieodpowiedzialnego zachowania osoby stwarzającej zagrożenie pożarowe, nałożenie kary aresztu.
Ponadto, w przypadku spowodowania pożaru, sprawca ponosi odpowiedzialność na mocy art. 163 ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. Kodeks karny (Dz. U. z 1997 r. Nr 88, poz. 553)- 2 1
-
2012-06-16 15:36
Nawet ze smażenia kiełbasy urzędasy zrobią problem. (1)
- 11 1
-
2012-06-17 20:49
Stopczyk, co wy tam palicie ?
- 1 0
-
2012-06-16 16:03
lol
Wszystko się zgadza z tymi pozwoleniami, problem w tym, że ich nie urzędnicy nie wydają (tak tak - składasz wniosek a Pani z UM Gdynia mówi, że "nigdy takich wniosków nie akceptują, więc to nie ma sensu").
- 2 0
-
2012-06-16 16:25
Grill jest niezdrowy (3)
dym z grilla ma własności rakotwórcze . Nie polecam .
- 7 6
-
2012-06-16 16:40
A słyszałeś (1)
o podkładkach do grilowania?? Nie trzeba grillowac potraw na żywym ogniu.. i pozwalać by te opary oblepiały jedzenie... pozatym kilka razy w roku nie będzie tak szkodliwe jak koniecznośc wdychania dymu papierosowego niemal codziennie bo ludzie muszą wszędzie tym smrodzić ;/
- 5 2
-
2012-06-16 23:06
gdzieś ktoś coś czytał , lecz nie przeiliczyl ile trzeba by było zjeść tych kiełbasek żeby to było realnie szkodliwe
- 3 1
-
2015-02-25 17:05
życie jest rakotwórcze, to może od razu kladź się do trumny, oczywiście z drewna ekologicznego
życie jest rakotwórcze, to może od razu kladź się do trumny, oczywiście z drewna ekologicznego
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.