• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Hotel Deo Plaza będzie gotowy jeszcze w tym roku

Ewa Budnik
7 sierpnia 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
  • Widoczna jest cała bryła zabudowy Deo Plaza na północnym cyplu Wyspy Spichrzów. Na zakończenie inwestycji trzeba poczekać do przyszłego roku.
  • Od tego roku turyści spacerujący Długim Pobrzeżem zamiast zarośniętych ruin widzą nową zabudowę.
  • Wizualizacja całej zabudowy.
  • Elewacje odzwierciedlają dawny podział na kolejne spichlerze, wewnątrz jest zupełnie inny podział przestrzeni.
  • Elewacja jednej z części nowej zabudowy.
  • Od wewnątrz wykusz wygląda bardzo nietypowo.
  • Pierwszy ogródek gastronomiczny na nabrzeżu już działa.
  • Jego goście mają widok na wody Motławy oraz kamienice przy Długim Pobrzeżu.
  • Główne lobby hotelowe w trakcie wykończenia.
  • Główne lobby hotelowe (z wejściem od strony ul. Chmielnej) po wykończeniu. Wizualizacja.
  • Największa sala konferencyjna pomieści 1000 osób.
  • Tak sala konferencyjna ma wyglądać po ostatecznym wykończeniu.
  • Przejście pomiędzy salami restauracyjnymi w spichlerzu Deo Gloria i nowo powstałej części.
  • Część murów została zrekonstruowana przy użyciu  oryginalnego materiału, część naśladuje ceglane ściany.
  • Sala restauracyjna w trakcie wykańczania.
  • Wizualizacja sali restauracyjnej.
  • Wnętrza w trakcie wykończenia.
  • Pokoje hotelowe w trakcie wykańczania.
  • Widok z hotelowego okna.
  • Hotelowa łazienka w trakcie wykańczania.
  • Korytarz hotelowy w trakcie wykańczania.
  • Wizualizacja przykładowego pokoju hotelowego sieci Radisson.
  • Widok z hotelowego okna.
  • Widok z hotelowego okna.
  • Rodzina Zbigniewa Nowaka w czasie zawieszenia wiechy. Inwestor wielokrotnie podkreśla, że Deo Plaza to dla niego inwestycja życia.
  • Otoczenie inwestycji Deo Plaza to w tej chwili jeden wielki plac budowy.
  • W przyszłości staną tu kolejne etapu Granarii.

Hotel, który działać ma w ramach inwestycji Deo Plaza na północnym cyplu Wyspy Spichrzów zobacz na mapie Gdańska uruchomiony będzie jeszcze w tym roku, a cała inwestycja zakończyć ma się w drugiej połowie przyszłego roku. W części, gdzie budowane są apartamenty, właśnie zawisła tradycyjna wiecha.



Jak oceniasz zabudowę północnego cypla Wyspy Spichrzów?

Deo Plaza powstaje w dwóch etapach. W pierwszym, w spichlerzu Deo Gloria oraz w najbliższej mu części nowej zabudowy, otwarty zostanie czterogwiazdkowy hotel marki Radisson (to zmiana, bo według wcześniejszych informacji operatorem miała być spółka Dobry Hotel). Powstają tu 142 pokoje (w tym cztery apartamentowe o pow. 80 m kw. i pięć 35 m kw., a także 12 apartamentów typu junior), 11 restauracji, które współdzielić będą przestrzeń nazwaną Słonym Spichlerzem oraz centrum konferencyjne. W Radissonie dostępny będzie także bar w holu, czynna cały dzień restauracja, siłownia, spa i basen.

- Główna sala konferencyjna będzie w stanie pomieścić jednorazowo tysiąc osób. Można tu zorganizować nawet bal. Została tak zaprojektowana, by można ją podzielić na dziewięć mniejszych sal - opowiada Zbigniew Nowak, prezes zarządu spółki Spichlerz Ognisty Wóz Apartamenty 10, która jest inwestorem.
Sala robi wrażenie, bo jej okna wychodzą na wody Motławy i Długie Pobrzeże. Z drugiej strony widać zabudowę przy ulicy Szafarnia. Docelowo ten widok zniknie, bo przesłoni go nowa zabudowa, realizowana w ramach inwestycji Granaria.

- Skoro mamy tak duże centrum konferencyjne, to duża będzie również hotelowa restauracja. Jednorazowo zasiąść w niej będzie mogło tysiąc osób - zapowiada Zbigniew Nowak.
Główna sala konferencyjna na etapie wykończeniowym. Główna sala konferencyjna na etapie wykończeniowym.


Zapowiedzi niebawem będzie można skonfrontować z rzeczywistością, bo wewnątrz pierwszego - hotelowego - etapu trwają prace wykończeniowe. Montowane są wykładziny i elementy drewniane, tapety, okładziny ścian i korytarzy hotelowych. Największa sala konferencyjna jest już prawie gotowa. I choć nikt nie chce podać dokładnej daty otwarcia hotelu, to jest ono planowane jeszcze w tym roku. Główne wejście znajduje się od strony Chmielnej. Jest ono na tyle szerokie, że wjechać może nim samochód. Bynajmniej nie po to, by pod samą windę podwieźć gościa, ale by w lobby stanąć mógł na przykład samochód wystawowy.

Wypróbować można już także, jak będzie się wypoczywało w restauracjach na nabrzeżu. Swoją działalność rozpoczął tu pierwszy ogródek gastronomiczny. Jest to zapowiedź całorocznej oferty, która znajdzie się na dwóch poziomach spichlerza Deo. W Słonym Spichlerzu powstanie koncepcja, która na świecie znana jest jako "restaurant market". W jednym miejscu działać będzie kilkunastu lokalnych i ponadlokalnych restauratorów, ich klienci będą mogli próbować różnorodnych smaków w jednej przestrzeni.

Nie zdradzono jeszcze jak będzie wyglądał i kto będzie prowadził klub rozrywkowo-muzyczny na najwyższych piętrach spichlerza Deo Gloria, ale inwestor potwierdza, że zostanie on w tym miejscu otwarty.

Druga część za rok



W drugiej części powstaje 120 apartamentów. To właśnie tutaj zawisła tradycyjna wiecha, która obwieszcza, że inwestycja doszła do najwyższego punktu. Zakończone zostały prace montażowe folii na dachach, przygotowywany jest montaż okien połaciowych. Trwają roboty wykończeniowe, w tym tynkarskie oraz elewacyjne.

- W sprzedaży zostało ostatnich 19 apartamentów. To duże, dwupoziomowe lokale. Nie chcę zdradzać w jakich są cenach, bo wciąż trwają negocjacje - mówi Zbigniew Nowak.
Projekt inwestycji powstał w biurze KD Kozikowski Design.

Motława i jej nabrzeża widziane spod inwestycji Deo Plaza. Motława i jej nabrzeża widziane spod inwestycji Deo Plaza.


Granaria pnie się do góry



Na znakomitej części północnego cypla Wyspy Spichrzów trwają prace przy realizacji inwestycji Granaria.

W pierwszym etapie, na terenie o pow. 5 800 m kw. powstają: zespół budynków hotelowych o pow. ponad 14 tys. m kw. oraz budynek usługowo - mieszkalny o pow. ponad 9 tys. m kw., a w nim 30 lokali usługowych na parterze i pierwszym piętrze oraz 129 lokali typu apart hotel i apartamentów mieszkalnych wyposażonych w 139 miejsc parkingowych na dwóch kondygnacjach podziemnych. Przewidywany termin zakończenia budowy tego etapu to sierpień 2019.

Hotel będzie pracował pod flagą Holiday Inn. Z informacji od inwestora wynika, że lokale użytkowe i mieszkalne znalazły już swoich nabywców.

Zabudowa kolejnych kwartałów jest w trakcie przygotowania. Aktualnie uzgadniane są z miastem koncepcje zagospodarowania poszczególnych kwartałów zabudowy komercyjnej oraz Mariny Południowej i Długiego Pobrzeża. Powstaną tu mieszkania, wejścia do budynków będą prowadziły z całorocznych zadaszonych pasaży otoczonych przez lokale usługowo - handlowe. Powstaną tu także lokale biurowe oraz hotel zlokalizowany na styku ul. Stągiewnej i Chmielnej zobacz na mapie Gdańska (w tym miejscu stoi w tej chwili koło widokowe).

Łączna pow. użytkowa budynków w kwartałach IV, V oraz VI wyniesie ponad 41 tys. m2., z czego połowę zajmie ok. 550 mieszkań. Na dwóch kondygnacjach podziemnych znajdzie swoje miejsce 575 miejsc parkingowych dla obsługi funkcji zlokalizowanych na kondygnacjach nadziemnych budynków.

Inwestorem Granarii jest konsorcjum Immobel i Multibud. W ramach realizowanej inwestycji powstaje także m.in. kładka piesza nad Motławą, marina, zwodzony Most Stągiewny oraz zewnętrzny układ komunikacyjny.

Hotel powstający w ramach Granarii został zaprojektowany przez pracownię projektową RKW z Dusseldorfu, a powstające budynki mieszkalno-usługowe zaprojektowało gdyńskie Studio Architektoniczne Kwadrat.

Inwestycje

Deo Plaza Wyspa Spichrzów

Deo Plaza Wyspa Spichrzów

Spichlerz Ognisty Wóz Apartementy 10 sp. z o.o.

Gdańsk Śródmieście, ul. Chmielna 10-22 Mapa

zakończona
Realizacja
Granaria

Granaria

Granaria Gdańsk

Gdańsk Śródmieście, ul.Chmielna Mapa

25 do 161 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja

Opinie (253) 5 zablokowanych

  • Tak sie zastanawiam

    czy z czasem te zabudowanie nie siądą, czy zrobiono jakieś wzmocnienie ?

    • 1 0

  • naprawde nie można było zrobić tego inaczej

    niższe budynki, trochę przestrzeni wolnej, jakas zieleń.

    • 6 2

  • Robi wrażenie. (1)

    Trojmiasto nabiera rangi miasta na wysokim europejskim poziomie. Coraz więcej ludzi odwiedza trojmiasto a przede wszystkim Gdańsk. Widzę tu ogromne zapotrzebowanie na coś takiego. Super!!!

    • 12 19

    • Racja

      Wreszcie rozsądny głos. Gdańsk zmienia się jak żadne duże miasto w Polsce nawet moje, a omawiane projekty są bardzo dobre. Gratuluję

      • 2 3

  • zrozumcie debile (1)

    ze turysta chce oglądac zabytkowy, piekny Gdańsk, a nie nowoczesne szkaradztwa.

    • 12 2

    • nowe zabytki wybudować..

      • 2 0

  • Hej ha ,hej ha Budyń nowe mieszkania ma

    Hej ho , hej ho ,na wyborach wybierzmy Go

    • 2 0

  • juz ciaśniej nie dało sie zabudować

    zero wyobraźni

    • 7 2

  • to juz wolałam zaniedbaną Wyspę Spichrzów

    • 9 2

  • skandal

    jak to wygląda, wielki mur, ściana wszystko zasłania. Nawet Diabelski Młyn ściśnięty między budynkami.Zero przestrzeni, jakieś koncepcji, spójności architektonicznej i pomysłu.Przykro patrzec jak Gdańsk sie zmienia

    • 8 2

  • sala konferencyjna na 1000 osób, hotel, apartamenty, restauracje....

    a w tym DEO parkingi są, czy wszystkie ulice dookoła zastawią samochodami ?
    może tramwajami będą tam dojeżdżać ?

    • 5 2

  • Nowak (16)

    To sie chlop dorobił na mięsie.

    • 80 6

    • Nowak nie dorobil (2)

      Sie na miesie. Mize z 15% z muesa. Podstawę jego inwestycji stanowia nieruchomosci. Nie mysicie wiedziec czym zyje biznes. .. na tym poega przewaga

      • 5 1

      • Przy okazji jeszcze jako radny sejmiku. (1)

        A panowie tacy jak Świlski czy Struk, nie mówiąc o Budyniu - jeszcze dają twarz jego biznesom. Obrzydłe bagno

        • 4 1

        • Kto to jest

          Swilski i Struk?, bo parkingowy Grzelak jest powszecnie znany. Szczegolnie w Brzeznie

          • 0 3

    • (11)

      Raczej na padlinie
      Robiłem u Nowaka w rzeźni mięso już śmierdzące przyjeżdżało do ubojni

      • 15 6

      • (4)

        A to ciekawe , mówisz że śmierdzące mięso przyjeżdżało do ubojni. Żywe i już śmierdzące ! Może to nie mięso śmierdziało a ......?

        • 10 5

        • (3)

          Jak jest karmiące stolcem to stolcem śmierdzi
          Myślicie ze mięsko ktore zajadajcie to zielona trawa jest karmione
          Tak żywe wołowe śmierdziało padlina
          Każdy kto tam pracował lub pracuje wie o czym mówię

          • 8 3

          • (1)

            Tobie to mięsko zupełnie rozum zlasowało.

            • 1 0

            • Dostałeś podwyżkę ?

              • 0 0

          • Jak zyć ? Jak zyć wiecznie ze wszystkiego niezadowolonym , oto jest pytanie .

            • 5 3

      • (3)

        Czy tylko na wędlinach i mięsie? Olbrzymi majątek ma facet. Musi chyba mieć łeb na karku. Taka inwestycja w pojedynke..

        • 6 9

        • Ma układy (1)

          W małej Sycylii nie dadzą mu zginąć

          • 22 11

          • Sypnie groszem na kampanię wyborczą i git.

            • 13 3

        • Zaczynał od lusterek mamusi.

          Jak się z jednego kilograma szynki robi 3 kilo to i majątek olbrzymi.

          • 19 3

      • I co wylali?

        • 6 6

      • skoro smierdziales to po co przyjezdzales do pracy ?

        • 5 12

    • Co za absurdalne komentarze ..... ludzie naprawdę nie mają o czym pisać

      • 4 5

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane