- 1 Odnaleziono ciało zaginionego nurka (111 opinii)
- 2 Neptun jak nowy. Zobacz, jak go myto (72 opinie)
- 3 Tak organizowano Rajd Monte Carlo w Gdańsku (20 opinii)
- 4 Z bastionu Żubr zniknęły lunety (64 opinie)
- 5 Lasy w Gdyni bez ludzi. "Chronimy dziki" (330 opinii)
- 6 Rejsy sezonowe: dokąd popłyniemy? (193 opinie)
Hotel i browar przy dworcu będą otwarte w przyszłym roku
Choć na dachu dawnej przychodni przy dworcu PKP w Gdańsku układana jest dopiero więźba dachowa, to w piwnicy zainstalowany został już pierwszy element linii do produkcji piwa, a także uwarzono próbną warkę piwa jopejskiego. W przyszłym roku obiekt zostanie oficjalnie otwarty.
Mija pięć lat, odkąd datowany na 1898 rok budynek przy dworcu PKP w Gdańsku ma nowego właściciela. Jest nim firma Versus, która m.in. w Gdyni wybudowała Centrum Kwiatkowskiego.
Jak zmienia się dawna przychodnia
Przebudowa budynku dawnej przychodni rozpoczęła się wiosną ubiegłego roku i - wedle słów inwestora - ma zakończyć się w przyszłym roku. Jakiś czas temu zakończyły się prace na elewacjach, dzięki czemu zdjęte zostały rusztowania, a wraz z nimi wielkopowierzchniowe reklamy, krytykowane przez wielu mieszkańców Gdańska. Cegły na elewacji to w całości oryginalny materiał. Uzupełnione zostały natomiast częściowo detale elewacyjne z piaskowca, np. obramowanie drzwi od strony południowej budynku czy kwiatony na dekoracjach wieńczących szczyty gmachu.
Do tej pory przeprowadzona została m.in. rekonstrukcja stropów, uzupełnienie ubytków w ścianach konstrukcyjnych i działowych; dobudowano niewielki (oryginalnie zaprojektowany) fragmentu budynku od strony południowej, zastrzykami betonu wzmocniono fundamenty.
Czytaj także: Pruski orzeł wrócił na fasadę dawnej przychodni w Gdańsku
Duże zmiany było widać latem, kiedy rozebrany został dach budynku. Jego odbudowa przedłużyła prace o kolejne miesiące.
- Ze względu na stan więźby, konieczne było odtworzenie prawie całej konstrukcji dachu. Jest to bardzo skomplikowana konstrukcja, ma wiele załamań i nietypowych form. Takie prace, w obiekcie zabytkowym, wykonać mogą tylko mistrzowie w swoim fachu. Kolejne ekipy ciesielskie nie mogły sobie poradzić z tym zadaniem. Teraz pracują dla nas cieśle z Kaszub. To rodzina, która od czterech pokoleń jest w tym fachu. Na naszej budowie pracuje ojciec i syn - opowiada Rafał Recław z firmy Versus.
Rewitalizacja i przebudowa obiektu zmierza ku końcowi. Na wiosnę pozostanie wykonanie wibroizolacji wokół budynku. Niebawem pojawi się stolarka okienna i drzwiowa. Zgodnie z zaleceniami konserwatora, w budynku pozostało kilka oryginalnych sosnowych okien i drzwi, m.in. na klatce schodowej od strony dworca. Nowe - odtworzone - okna i drzwi wykonane będą z drewna meranti.
Dwanaście tanków piwa
W piwnicach budynku, do których dostaniemy się przez przeszklone foyer od strony torów kolejowych, znajdzie się browar restauracyjny. W czterech tankach warzone ma być piwo w stylu jopejskim, przy udziale fermentacji spontanicznej w otwartych zbiornikach. Ta część nazwana została "Jopen Zone". W pozostałej części browaru stanie osiem tanków, w których będą powstawały mniej wymagające style piwa.
Na początku grudnia w jednym z pomieszczeń zamurowana została potężna chłodnica - pierwsza część produkowanej w Niemczech linii produkcyjnej. Gotowe już piwo trafi miedzianymi rurami do czterech tanków wyszynkowych, które zamontowane zostaną za barem. Bar i otwarta kuchnia (pracę kucharzy będzie widać) znajdą się w południowej części budynku (od strony Nowego Ratusza). Także z tej strony - na poziomie parteru - powstał taras, na którym goście zasiadać będą latem.
Czytaj także: małe browary otwierają puby w Trójmieście
Piwowar z Niemiec, kucharz z Francji
- Piwowar z Niemiec, który będzie warzył tu piwo, już zamieszkał w Gdańsku wraz z całą rodziną. Nie tylko przeprowadził już próbne warzenie nowego piwa, ale dopilnuje instalacji linii produkcyjnej. W odnalezieniu i odtworzeniu oryginalnego przepisu piwa jopejskiego pomógł nam jeszcze sam profesor Jerzy Samp - opowiada Rafał Recław. - Dla odmiany kucharz jest Francuzem. Chociaż restauracja będzie serwowała głównie dania polskie, to po testach dań wiemy już, że będą one miały francuską nutę.
Restauracja będzie funkcjonowała w przyziemiu i na parterze budynku. Tutaj serwowane będą śniadania - nie tylko dla gości hotelowych. Wiadomo, że w godzinach porannych oraz przy specjalnych okazjach odbywał się będzie tutaj pokazy gotowania na żywo.
Budynek będzie jednak przede wszystkim hotelem. Architektom udało się tu zmieścić 40 pokoi, w tym jeden dwupoziomowy apartament, z kondygnacjami połączonymi kręconymi schodami.
Wnętrza restauracji zaaranżowane zostały przez architektki z Pracowni Projektowej Aleksandry Stankevic-Diakun z Gdańska. Przed przystąpieniem do pracy odbyły one z inwestorem "kulinarną podróż" po europejskich krajach osadzonych w "piwnej" kulturze, by zapoznać się ze stylistyką i działaniem lokali tego rodzaju. Nad wnętrzami hotelowymi pracuje pracownia Doroty i Artura Buty z Kołobrzegu.
Równocześnie trwają prace w budynku byłej poczty, który jesienią 2013 r. od PKP kupił jeden z trójmiejskich restauratorów.
Restauracja i niewielki hotel w budynku dawnej poczty mają być gotowe jesienią.
Odnowiona została już elewacja budynku i jego dach, teraz trwają prace wewnątrz budynku - w tej chwili jest on przygotowany do rearanżacji, trwają przyłączenia mediów. Na parterze działała będzie restauracja z otwartą kuchnią (dania śródziemnomorskie) i kawiarnia, skąd obserwować będzie można pociągi na dworcu. Na wyższych kondygnacjach powstanie trzygwiazdkowy hotel.
- Na podstawie etapu prac, na którym jesteśmy szacujemy, że restauracja zacznie działać w trzecim kwartale przyszłego roku - mówi Bartosz Chwazik, przedstawiciel inwestora.
Opinie (169) 4 zablokowane
-
2015-12-18 14:59
tja, panów cieśli to aż z Kaszub trzeba ściągać, tacy "szpecjaliści"... (1)
lepiej napiszcie , że ekipy były, tylko mało kto chciał to za grosze robić...i tu jest sedno sprawy
- 4 9
-
2015-12-29 14:04
Chyba jestes w bledzie
zapraszam na pomiary dachu poprzednich "majstrów" a co do ceny to wydaje mi sie ze obecny ciesla za 5 dachow nie skasuje tyle co za ten jeden.
- 0 0
-
2015-12-23 07:44
Widzicie
to przedwojenne zdjęcie z przepięknymi kamienicami? Multikino i piętrowy garaż przy Rajskiej powinny zostać wyburzone, a kamienice odbudowane, bo to aż wstyd to co jest teraz w najbardziej reprezentacyjnym miejscu, ale wątpię czy tego doczekamy. I proszę nie pisać, że wtedy nie było tylu samochodów, bo dziś parkingi można zrobić podziemne. Gdzie jest tamten Gdańsk? Architektura Wolnego Miasta? Fragmentami na Biskupiej Górce, Placu Wałowym, Dolnym Mieście, Angielskiej Grobli, Nowym Porcie, Oruni i w kilku punktach Starego Wrzeszcza i Starej Oliwy. Oby i tego nie zabrakło, jeżeli rewitalizacja będzie przebiegać w takim tempie, jak dotąd.
- 0 0
-
2015-12-18 08:18
Jopenbier (15)
Uwarzenie tego piwa ponownie po 100 latach i to u nas wraca mi wiarę w gdańskie piwowarstwo. Powodzenia!!!
- 36 5
-
2015-12-18 08:24
Nie wiadomo co jeszcze uwarzą (14)
Pomijając, że tak naprawdę nie ma 100% pewności, jak to piwo naprawdę wyglądało.
- 11 0
-
2015-12-18 08:39
JOPEN (13)
Wiemy jak to piwo wyglądało jak smakowało i jak smakuje ;) Jesteśmy w posiadaniu obszernych materiałów archiwalnych dotyczących króla gdańskich piw (także tych mówiących o genezie nazwy) jak i po testowych warkach. Piwo jest naprawdę zacne, a informacje dotyczące nazwy tego piwa rzucą zupełnie nowe światło na to co do tej pory można przeczytać w tym temacie.
- 6 4
-
2015-12-18 09:57
nie, nie jesteście i nie wciskaj ludziom kitu (10)
możecie być najwyżej w posiadaniu którejś z licznych wariacji na temat. W dodatku pewnie względnie młodej, XIX wiecznej, podczas gdy piwo to warzono przynajmniej od XIV wieku.
- 6 5
-
2015-12-18 10:12
JOPEN (9)
Myślę, że na ocenę tego co mamy i co uwarzymy jest jeszcze za wcześnie. ...po owocach ich poznacie... jakoś tak to chyba brzmiało
- 5 2
-
2015-12-18 10:34
Swoją drogą, to gratuluje mocy nadprzyrodzonych (8)
Wiedzieć jak smakowało piwo, którego nie warzą od 150 lat... wiekowy musi być ten wasz Niemiec.
- 4 3
-
2015-12-18 11:09
JOPEN (7)
Wśród archiwaliów (dotąd nigdzie niepublikowanych), do których dotarliśmy jest dokładny opis profilu sensorycznego tego piwa.
- 7 2
-
2015-12-18 12:13
Nieźle, nie dość, że zdolności nadprzyrodzone, to jeszcze detektywistyczne (6)
Dotarliście tam, gdzie nie dotarł żaden historyk - w sumie to marketingowo jesteście lepsi niż Komers ze swoim Goldwasserem.
- 5 1
-
2015-12-18 12:52
JOPEN (5)
Dotarł historyk prof. Jerzy Samp wspólnie ze mną, emerytowanym zawodowym detektywem wydziałów operacyjnych i wywiadowczych MSW z 16-letnim stażem :) ...więcej wiary, na naszych oczach tworzy się historia miejscowego piwowarstwa
- 8 2
-
2015-12-18 13:47
" naszych oczach tworzy się historia miejscowego piwowarstwa" (4)
Jest takie powiedzenie: krowa, która dużo ryczy, mało mleka daje. Szkoda tylko, że informacje o współpracy z prof. Sampem zaczęliście podawać już po jego śmierci, co praktycznie uniemożliwia weryfikacje rzeczywistego charakteru tej współpracy. No nic to, czas pokaże, ile jest w tym esencji a ile marketingu.
- 5 4
-
2015-12-18 17:04
JOPEN (3)
Zakres współpracy z profesorem jest bardzo dobrze udokumentowany, a o naszej współpracy informowaliśmy od samego początku tj. dużo wcześniej niż jego przedwczesne odejście. Poczekajmy spokojnie na efekty.
- 4 1
-
2015-12-18 22:32
tak, to proszę wskazać, artykuły, wzmianki prasowe itp. gdzie informowaliście o współpracy (2)
to akurat chyba nie musi czekać do premiery.
- 1 2
-
2015-12-19 07:54
JOPEN (1)
Proszę prześledzić wszystkie artykuły miejscowych mediów z okresu, który Pana interesuje. Zawiedzie się Pan. Jest tam wielokrotnie przywoływana nasza współpraca. Dyskusja z góry założoną tezą do niczego nie prowadzi. Myślę, że wysiłki jakie podjęliśmy aby wrócić piwo jopejskie do życia najlepiej ocenią konsumenci gdy już to nastąpi. Jeśli chodzi o zarzut "ryczenia" w tym temacie, to nie robimy nic więcej niż inne podmioty interesujące się tym tematem, który rozpala piwowarski świat.
- 2 1
-
2015-12-21 08:46
No właśnie nie,
Wstaw Pan sobie, że pierwszy raz informacja o współpracy z prof. Sampem pojawia się 30.03.2014 - czyli już po śmierci profesora.
- 0 0
-
2015-12-18 09:08
(1)
Czy jak będziecie ważyć informacje te zostaną ujawnion? Oczywiście z zachowaniem tajemnic receptury.
- 2 0
-
2015-12-18 09:14
JOPEN
Oczywiście. W chwili premiery piwa.
- 1 0
-
2015-12-21 05:40
Przepiękne budynki
- 0 0
-
2015-12-18 07:38
(3)
I bardzo dobrze bo przynajmniej będzie coś ładnego a nie szklana korponora.
- 156 4
-
2015-12-20 23:41
Szczerze? Jestem pod wrażeniem że to PRYWATNA inwestycja!!!
W tą rewitalizację sawłążone OGROMNE pieniądze!!! Szczegółowość i piękno rych rozwiązań, ROZMACH tych prac.. to jest baardzo duża sprawa!! :D I powiem, że jeśli to wypali, ten projekt zasługuje na całe serie nagród !!! :D
Brana dla Inwestora za ODWAGĘ i chęci !!! (nawet jeśli były delokanie narzucone przez konserwatora ;-) ) Trzymam kciuki !!- 1 0
-
2015-12-18 11:23
Te sosnowe drzwi i okna które zostawili są przepiękne.
- 13 0
-
2015-12-18 09:24
No :) Piękny budynek
- 12 0
-
2015-12-18 06:07
Browar przy dworcu, browar tu,tam i tam. Niedlugo cale centrum to bedzie jeden wielki browar (17)
Ciekawe czy uchodzcy tez beda tam przepuszczac swoje zasilki?
- 74 199
-
2015-12-18 08:09
Człowieku (9)
Przeciętnego człowieka nie będzie stać na piwo w tym miejscu
- 17 13
-
2015-12-18 14:29
(2)
na jedno piwo stać każdego i wszędzie
- 11 2
-
2015-12-20 00:27
Stać czy nie stać (1)
a jeśli ja nie lubię piwa
to co mam z tymi 5zł zł zrobić?
Na tacę?- 1 0
-
2015-12-20 10:20
czemu nie
proboszcz się ucieszy ale on zaczyna od 10 piwek
- 0 0
-
2015-12-18 08:18
(2)
To do roboty.
- 23 15
-
2015-12-18 09:55
Niezbyt rozumiem, dlaczego powyzszy komentarz zbiera tyle minusow (1)
Nie masz pieniedzy, a chcesz miec - zarob.
Gdzie tu blad w logice?- 15 9
-
2015-12-18 10:15
Zapewne dlatego, że ma się nijak do prowadzonej wcześniej wymiany zdań.
Nikt się nie skarżył na niskie zarobki, tylko wskazywał, że browar ten jest ukierunkowany do zasobniejszego klienta. Co więcej sformułowanie "do roboty" jest po prostu obraźliwe względem ciężko pracujących ludzi.
- 17 5
-
2015-12-18 08:18
(2)
Moze zrobia cos takiego jak happy hour,i bedzie piwko np za 5 zeta
- 6 7
-
2015-12-18 09:49
(1)
i może jeszcze frytki do tego?
- 10 0
-
2015-12-18 10:15
poproszę
- 4 4
-
2015-12-18 20:08
(1)
Gdańsk PIWEM stał i jakością jego słynął
- 5 1
-
2015-12-19 22:11
oraz GoldWasser
- 0 0
-
2015-12-18 06:51
(3)
tzn że idzie zniewolenie! znowu chca by społeczenstwo było pijane, jak za komuny.
- 11 27
-
2015-12-18 07:28
Przy tych cenach nie ma strachu (1)
na pijane społeczeństwo. W Rosji w dobie kryzysu prawie za darmo lano wódkę i lud był pokorny
- 15 0
-
2015-12-18 19:24
"Rosja dotuje 3 podstawowe produkty - chleb, mleko i wodkę"
pamiętam ten news :D
- 4 0
-
2015-12-18 07:08
No jak w tym kraju zyc na trzezwo? No jak?
- 22 2
-
2015-12-18 06:47
Lepiej niz jeden wielki bank
- 40 4
-
2015-12-20 08:02
Versus czas na budowę na Podwalu Przedmiejskim!!!
- 0 0
-
2015-12-18 06:06
Ja i Siara idziemy na browara ! (8)
- 97 24
-
2015-12-18 08:09
Super i blisko na autobus :)) (3)
Patrząc na to stare zdjęcie z zazdrością stwierdzam,że kiedyś miasta były budowane dla ludzi a nie aut.
- 20 2
-
2015-12-20 00:17
Cichy
możesz dać się zamrozić
- 1 0
-
2015-12-18 09:10
(1)
Bo kiedyś w Gdańsku było 100 aut
- 11 4
-
2015-12-18 09:45
A w Srodmiesciu ok 100tys ludzi
W porowaniu dzis - ok 40tys.
- 7 0
-
2015-12-18 06:52
szkoda kasy (1)
Bedzie pewnie drogo i zielono... lepiej jakis luksusowy bałagan otworzyc.
- 7 17
-
2015-12-18 15:06
wypimy browara na dworcu
- 4 0
-
2015-12-18 10:51
Swietny pomysl!
Bardzo kibicuje tej inwestycji. Jako jedna z nielicznych ma klase, pomysl i zachowa starodawny klimat!
- 12 2
-
2015-12-18 10:35
ja z grazynka rowniez wpadniemy na browara 0,3
a co, trzeba pokazac grazynce jak sie bawi elita
- 3 5
-
2015-12-18 06:49
powinni jeszcze schować pod ziemię ten oblesny parking a na jego miejscu zrobić mały skwer/park (6)
- 159 4
-
2015-12-18 09:24
(5)
to byłoby coś...
swoją drogą, gdzie będą parkowały auta z tego hotelu i browaru?- 11 1
-
2015-12-18 19:27
(4)
jak pijesz to nie prowadzisz - taksówek pod dworcem dostatek :)
- 3 2
-
2015-12-18 19:29
(3)
Takiś mądry? To czemu zawsze jest tam tak autami zawalone, że przejść się nie da? Z resztą do hotelu autem jak najbardziej się przyjeżdża, nie?
- 3 0
-
2015-12-19 22:18
w centrum miasta?
idiotyczne podejście - raczej kolej albo samolot
samochodami przyjeżdżają jedynie małomiasteczkowi by się bryką pochwalić ;)- 0 2
-
2015-12-19 00:43
(1)
Do hotelu przy dworcu, to chyba lepiej pociągiem.
- 4 0
-
2015-12-19 09:40
nieprawdaż?
Różnie to bywa.
- 2 0
-
2015-12-18 08:37
(1)
Odbudować browar FISZERA w N.Porcie gdzie przed wojną warzono najlepsze piwo w Europie.
- 23 4
-
2015-12-19 12:44
Nie rozumiem?
Kto ma odbudować? Rząd? Urząd Miasta? Obywatele w ramach prac społecznych? Jak chcesz to załóż firmę /spółkę i otwórz sobie browar. Nie widze problemu a nawet będę kibicować
- 3 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.