• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Pinokio nie oczarował

Agnieszka Haponiuk
27 marca 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
Tym razem oceniamy restaurację Pinokio w Sopocie. Na zdjęciu: pizza spianata Tym razem oceniamy restaurację Pinokio w Sopocie. Na zdjęciu: pizza spianata

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy Pinokia w Sopocie. W poprzednim odcinku byliśmy w restauracji Motlava w Gdańsku i spodobała nam się polska kuchnia w nowoczesnym wydaniu. Za dwa tygodnie w środę ocenimy restaurację Dodo Roti w Gdyni - byliśmy już tam.



Przed nami kolejne miejsce, które ma na koncie długi staż, bowiem istnieje już ponad 15 lat. Mowa o restauracji i pubie Pinokio w sercu Sopotu - przy ul. Boh. Monte Cassino 45 zobacz na mapie Sopotu. Lokal jest mocno oblegany w sezonie letnim, m.in. ze względu na duży ogródek. Ze wszelkich opisów wyłania się zapowiedź kuchni włoskiej, a że moja serdeczna koleżanka i towarzyszka moich licznych podróży kulinarnych jest jej wielbicielką, zaprosiłam ją na sobotni obiad.

Lokal posiada nie tylko duży ogródek, ale także spore wnętrze podzielone na dwie strefy - obiadową i barową. W tej pierwszej nie zabrakło otwartej kuchni, z kolei przez całą salę pubową ciągnie się długi zielony bar w stylu angielskim, a nad nim półki uginające się od wszelkich alkoholi. Całości dopełniają stoły drewniane z metalowym okuciem, podobnie krzesła i hokery przy barze. Co ciekawe, sala barowa z dwóch stron jest przeszklona i siedząc w niej można spokojnie obserwować sunących po Monciaku spacerowiczów.

Gdy zaczęłam się rozglądać po sali dostrzegłam, że czas odcisnął już na niej piętno. Warto według mnie odświeżyć wnętrze lokalu, choćby poszukać inspiracji w modnych i miłych dla oka miejscach, których przecież nie brakuje w Trójmieście.


  • Restauracja Pinokio w Sopocie
  • Restauracja Pinokio w Sopocie
  • Restauracja Pinokio w Sopocie
  • Restauracja Pinokio w Sopocie
  • Restauracja Pinokio w Sopocie
  • Restauracja Pinokio w Sopocie
  • Restauracja Pinokio w Sopocie
  • Restauracja Pinokio w Sopocie
  • Restauracja Pinokio w Sopocie
  • Restauracja Pinokio w Sopocie

Podczas wizyty długo studiowałam z przyjaciółką kartę, w której faktycznie znalazłam sporo dań typowych dla włoskiej kuchni. Zaskoczyło mnie, że ceny różnią się od tych, które widnieją na stronie internetowej lokalu i niektóre są niestety wyższe. Przydałaby się aktualizacja.

Ostatecznie wybrałyśmy:

- przystawkę - wątróbkę drobiową z marynowaną w winie cebulą, suszoną śliwką oraz jabłkiem (20 zł);
- sałatkę Pinokio z grillowanym kurczakiem, pomarańczą, melonem, pestkami dyni i czerwoną cebulą (36 zł);
- makaron tagliatelle z łososiem (36 zł);
- pizzę spianata z włoskim salami (26 zł);
- z sekcji deserów - naleśniki po florencku (16 zł).

Wątróbka drobiowa była wyjątkowo smaczna i dobrze zrobiona: miękka, z lekko winną nutą i słodkim śliwkowym sosem z kawałkami kwaskowatego jabłka, które przełamywało tę słodycz. To był dobry początek i z niecierpliwością czekałam na kolejne pozycje z zamówienia.

Wątróbka drobiowa z marynowaną w winie z cebulą, suszoną śliwką oraz jabłkiem Wątróbka drobiowa z marynowaną w winie z cebulą, suszoną śliwką oraz jabłkiem
Sałatka wprawiła mnie w osłupienie, próbowałam doszukać się w niej zapowiadanych składników, czyli kawałków melona i pomarańczy. Owszem, znalazłam kilka cieniutkich plasterków melona i dwóch cząstek pomarańczy ukrytych pod górą mieszanki sałat i kawałków kurczaka. Przez chwilę myślałam, że zapomniano dodać sosu, ale okazało się, że spłynął na dno talerza, bo był tak rzadki.

Mam wrażenie, że sałatka została zrobiona byle jak, jakby ktoś powrzucał w pośpiechu przypadkowe składniki, polał słodką oliwą o posmaku miodu i tak zostawił. Efekt? Płaski smak i bardzo słodki sos, który zdominował potrawę (aż prosiło się, by tę słodycz przełamać ostrą przyprawą lub chociaż czosnkiem) oraz suche kawałki kurczaka.

Przystawka Pinokio, czyli sałatka z grillowanym kurczakiem, pomarańczą, melonem, pestkami dyni i czerwoną cebulą Przystawka Pinokio, czyli sałatka z grillowanym kurczakiem, pomarańczą, melonem, pestkami dyni i czerwoną cebulą
Podobnie nie zachwycił makaron z łososiem. Przede wszystkim makaron rozgotowany - wrzucono do niego mocno słone kawałki łososia wędzonego na ciepło. Nie pomógł sos śmietanowy, który najzwyczajniej w świecie okazał się podgrzaną słodką śmietanką. Pomiędzy tym wszystkim błąkał się lekko wyschnięty, twardawy zielony groszek.

Makaron tagliatelle z łososiem Makaron tagliatelle z łososiem
Po tych dwóch wpadkach obawiałam się pizzy, ale tu nastąpiło miłe zaskoczenie. Pizza spianata była wzorowa. Idealnie wypieczone, cienkie i chrupiące ciasto, delikatny pomidorowy sos, który nie zdominował całości, solidne plastry wyrazistego, ostrego włoskiego salami spianata i prawdziwa mozzarella. Świetna pizza.

Jedzenie imprezy kulinarne w Trójmieście


Pizza spianata z włoskim salami Pizza spianata z włoskim salami
Przyszedł czas na deser, na który mam ochotę spuścić zasłonę milczenia. Pomijam fakt, że naleśniki po florencku rzadko nadziewa się na słodko, a praktycznie wcale. We Florencji, jak i w całej Toskanii ulubionym nadzieniem jest szpinak i ricotta, które następnie zapieka się pod beszamelem. Naleśniki po florencku według Pinokia to dwa gumowate placki przełożone kawałkami brzoskwini z puszki i polane sosem o sztucznym posmaku kokosa.

Naleśniki po florencku Naleśniki po florencku
Wyszłyśmy z Pinokia rozczarowane, bo wiele sobie po tym miejscu obiecałyśmy, zwłaszcza że kiedyś słynęło z pysznej kuchni. Jestem zasmucona poziomem potraw, które mi zaserwowano podczas wizyty. Jedynie pizza i wątróbka trzymały poziom, ale to za mało, by wstawić im ocenę wyższą niż słaba trójka.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (77) ponad 10 zablokowanych

  • Pinokio to chyba niezbyt trafiona nazwa dla uslugówki (8)

    Kojarzy się z długim nosem.
    Co innego gdyby to była agencja detektywistyczna specjalizująca sie w wykrywaniu małżeńskich zdrad.

    • 78 5

    • Drewniana pizza

      Smak drewnopodobnych itp hahaha

      • 0 0

    • hahah dobre (1)

      LOL

      • 8 1

      • to kojarzy sie z kretactwem naciągactwem oszustwem

        i morawieckim :)))

        • 4 1

    • nazwa dobrze dobrana,bo Pinokio był chłopcem z Włoch a autor książki był Włochem-pseudo polski znawco! (3)

      Włoska restauracja-włoska bajkowa postać!

      • 1 22

      • i kłamał jak najęty

        słowem niezły krętacz i oszust

        • 4 0

      • Nazwa adekwatna, Pinokio klamczuszek, więc i potrawy takie tam nie do końca włoskie.

        • 19 0

      • faktycznie moze byx )

        • 1 1

    • Nazwa

      Pasuje bo mowia ze bedzie smacznie a nawet 2 pizze do jednego stolika sa rozne

      • 12 0

  • Jest w Gdyni restauracja, gdzie ceny potraw zaczynaja się od 30zl

    Dosłownie za byle co. Lecz czasem przyjezdni znajomi chcieli akurat tam,bo jest widok na morze. Do czasu jak im raz zaszkodziły potrawy. Znajomy kucharz mawia na to "gastro-terror'. Dla restauracji pech jak raz dostawca targal towar od frontu. Była tam frytura palmowa!!! To sie nie nadaje nawet do starego merca w dieslu,a tym bardziej do smażenia klientom , z pozoru ekskluzywnej restauracji.

    • 12 0

  • Miejsce kultowe (1)

    Klimatyczna restauracja, idealna na spotkania z przyjaciółmi

    • 2 12

    • Pod warunkiem, że wcześniej było po pół litra na łeb

      • 10 0

  • Hmm (8)

    "Płaski smak" - czyli jaki?

    • 22 19

    • (4)

      zwykly, jednolity, jakbys zupe jadla i wszystko w niej bulionem by smakowalo, marchew,makaron, woda.Chyba o to chodzi

      • 11 5

      • Gdzieś jest granica płaskośći? (1)

        • 7 1

        • granica ale w rozumieniu geometrii euklidesowej?

          • 2 0

      • ciekawe co na to prof bralczyk (1)

        smak jest płaski, tekstura jest poprawna, tekst nie zachwycił

        • 12 0

        • Na temat Twego wpisu Bralczyk również miałby sporo do powiedzenia.

          • 6 1

    • ugryż karton lub tekturę = płaski smak

      • 3 1

    • Z płaskim smakiem jest tak samo jak z bulkami na czczo

      Na czczo zjesz tylko jedną bułkę, bo reszta jest już na zapełniony zołądek.
      A płaski smak masz do momentu zjedzenia pierwszego kęsu. Zawsze i w każdej potrawie. No chyba, że zapijasz, to smak faluje, albo przegryzasz, to smak skacze :D

      • 2 0

    • Płaski - czyli ani wklęsły, ani wypukły.

      • 7 1

  • pinokio (1)

    pochodzi z czasow kiedy chodziło sie do kinskiego, "lengłydża" i pubkina. czyli z epoki ktora minęła i na szczescie juz nie wroci.

    zatrudnijcie dobrą kadrę, zrobcie rybną restaurację (ale zeby byl jakis kucharz z jajami a nie typ za 13zl/h ktory wczesniej pracowal w szydlowskim i robil kanapki). czas na zmiany.

    • 74 2

    • Za 13 to chyba Ukraina tylko robi bez książeczek i szczepien

      • 2 0

  • Agnieszka nie znasz się na gotowaniu !!! (2)

    • 10 9

    • (1)

      Znam doprawdy wiele opinii, że umie to robić i jest smaczne.
      Pytanie tylko czy nie powinna na tym poprzestać a nie brać się za recenzje?

      • 2 1

      • Odpowiednio smaczne a napar był aromatyczny? Przecież ta pani odpowiedzialna jest za potworki językowe.

        • 5 0

  • ojej, chyba ktoś nie chciał wykupić reklamy na portalu

    • 7 6

  • Recenzja wprawiła mnie w osłupienie

    Tak samo jak golonka i sałatka.

    • 10 1

  • Niedawno zjadłam tam makaron z łososiem

    Po którym miałam ból brzucha, mdłości i wymioty... nie polecam

    • 12 1

  • Podejrzewam, że gdyby popracowali nad daniami i mieli chociaż troche niższe ceny, mieliby wiekszy rusz i zysk. (3)

    • 19 1

    • Ale po co? Gastro to gastro. (1)

      Sprzedaje się? Sprzedaje. Tanim kosztem produkcja jest? Jest. Poza tym tam nikomu nie zależy na zysku, bo grunt to prowadzić firmę a zysku nie wykazywać :)

      • 7 0

      • No i jak będziecie chodzić do takich przybytków, to utrzyma się taki właśnie standard.

        • 0 0

    • to w sezonienw ogole kibel by serwowali, jakby dostali 20 zamowien w przeciagu 3 minut :D

      • 7 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane