- 1 Oszukana na "akcje Orlenu" straciła 140 tys. zł (90 opinii)
- 2 Drugi lewoskręt na Trasie W-Z nic nie dał? (155 opinii)
- 3 3,5 mln zł wygrane w Lotto na Przymorzu (74 opinie)
- 4 Altana w parku Oliwskim ofiarą złomiarzy (114 opinii)
- 5 Nowe zatoki na styku dwóch miast (54 opinie)
- 6 Najstarsza fontanna idzie do remontu (103 opinie)
Niedziela dla łasuchów kochających tradycyjne i lokalne produkty
9 czerwca 2017 (artykuł sprzed 7 lat)
Kilkudziesięciu wystawców z pomorskiego regionu już w najbliższą niedzielę zaprezentuje swoje wyroby na XI Pomorskim Święcie Produktu Tradycyjnego. To świetna okazja do spróbowania prawdziwych tradycyjnych kulinariów.
Pomorskie czwarte w Polsce. 175 produktów na liście
Nasz region zajmuje dobre, czwarte miejsce w Polsce pod kątem liczby zarejestrowanych wyrobów spożywczych, mamy ich aż 175. Lista produktów prowadzona jest przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a niedzielne święto będzie znakomitą okazją do spróbowania większości z nich.
Dla każdego coś dobrego
Tego dnia wystawcy, głównie panie zrzeszone w kołach gospodyń wiejskich zaprezentują m.in. kiszkę kaszubską, kotlety, polewkę z ryb po kaszubsku, smalec ze skwarkami podany na domowym chlebie żytnim oraz słynne w regionie ruchanki, czyli placuszki z ciasta chlebowego lub drożdżowego. Nie obejdzie się bez przetworów w słoikach: konfitury, dżemy, syropy, soki pochodzące z ich gospodarstw.
Dla amatorów ryb też coś się znajdzie, bo w jeziorach Raduńskich tworzących Szwajcarię Kaszubską odławiane i wędzone są sielawy nazywane przez Kaszubów "morynką". Ponadto na stoiskach znajdziemy dorsze, makrele i tradycyjne śledzie kaszubskie, czyli hylyngi opiekane z cebulą i pasztetem z pomuchla (dorsza).
Z kolei smakosze wyrobów mięsnych będą mieli okazję spróbować czarnego salcesonu (blutka), wędzonego boczku wieprzowego, kaszanki po kaszubsku, wątrobianki (leberka) czy wędzonej szynki wieprzowej ze staropolskich masarni.
Pojezierze kaszubskie słynie z uprawy wyjątkowo aromatycznych truskawek, które mają już stuletnią tradycję. Doceniła to Unia Europejska nadając truskawce kaszubskiej znak żywności wysokiej jakości Chronione Oznaczenie Geograficzne. Gospodynie z pewnością zadbają o konfitury i kompoty z tych owoców. Ponadto będzie kaszubski sernik z ziemniakami, rogaliki z wiśniami, młodzowy kuch z kruszonką i wafle gdańskie. Natomiast z regionów kociewskich pojawią się tradycyjne fefernuski, grochowinki i bómbómy z dekla.
W godz. 10:30-16 odbędzie się konkurs kulinarny o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego "Pomorskie Smaki". Konkurs zostanie przeprowadzony w dwóch kategoriach: na najlepszy produkt (dla producentów tradycyjnych i lokalnych produktów żywnościowych) oraz na najlepszą potrawę kuchni pomorskiej (wyłącznie dla restauratorów prowadzących całoroczną działalność gastronomiczną).
Miejsca
Opinie (30) 3 zablokowane
-
2017-06-09 10:59
Myślałem, że w katedrze będą sprzedawać! (4)
Tam by była odpowiednia temperatura i atmosfera
- 13 13
-
2017-06-09 11:00
Szkoda, bo mam plantację borówki amerykańskiej (1)
a owoce jeszcze nie dojrzały ;(
- 1 4
-
2017-06-09 11:52
toć to tanie i powszechne, nie wierzę, że z tego można się utrzymać
- 3 0
-
2017-06-09 11:03
wszędzie jest lepsza atmosfera niż u ciebie na melinie... (1)
- 6 1
-
2017-06-09 11:45
Za gorąco w główkę?
- 2 3
-
2017-06-09 10:05
ale będziemy świętować
oby tradycyjna vódeczka winko i piwko miały odpowiednie temperatury :)
- 9 15
-
2017-06-09 10:05
Tylko Kaszubskie wyroby, szkoda...
Makrele?
- 3 24
2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.