Kolejny etap zmian w centrum Gdyni

Zmiany przed głównym gmachem Poczty Polskiej to część projektu Klimatycznego Centrum.
Zmiany przed głównym gmachem Poczty Polskiej to część projektu Klimatycznego Centrum. mat. prasowe

Nowy chodnik, zieleń, ławki, stojaki i droga rowerowa - w Gdyni zaczyna się remont kolejnego fragmentu Śródmieścia. Robotnicy zabrali się za odcinek przy ul. 10 Lutego obok gmachu poczty - pomiędzy ul. Władysława IVMapkaul. Zygmunta AugustaMapka. Prace potrwają miesiąc.



To kolejny fragment jednej z głównych ulic Śródmieścia, który ma przejść metamorfozę w ramach projektu Klimatyczne Centrum.

- Tym razem remontujemy 70-metrowy chodnik wzdłuż budynku Poczty Polskiej. Oprócz nowych płyt chodnikowych pojawią się tu ławki, kosze na odpady i nowe stojaki rowerowe. Będzie to kontynuacja zmian przeprowadzonych na wcześniejszych odcinkach ul. 10 Lutego. Zadbamy też o nasadzenia, które wpasują się w klimat ulicy. Już w pierwszej połowie czerwca udostępnimy odnowiony ciąg rowerzystom oraz pieszym - mówi Marek Łucyk, wiceprezydent Gdyni.
Na remoncie wartym 270 tys. zł mają zyskać zarówno piesi, jak i rowerzyści. Wymieniony zostanie chodnik o powierzchni niemal 460 m kw., powstanie też droga rowerowa, którą będzie można dojechać do dworca. Na razie jednak tylko teoretycznie, bo wcześniej wybudowany fragment przy ul. 10 Lutego wciąż czeka na nawierzchnię.

Czytaj więcej: Kończy się remont w centrum Gdyni

W ramach remontu posadzono już m.in. kilkadziesiąt nowych - choć na razie niedużych - drzew. Wszystkie inwestycje prowadzone są w ramach projektu Klimatyczne Centrum, który ma sprawić, że śródmieście Gdyni będzie bardziej zielone oraz przyjazne pieszym i rowerzystom.

Opinie wybrane


wszystkie opinie (311)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze

więcej artykułów »