- 1 Po ośmiu godzinach otwarto obwodnicę (281 opinii)
- 2 Co się wydarzyło na lotnisku z piątku na sobotę (230 opinii)
- 3 Umorzono śledztwo ws. pożaru hali sportowej (31 opinii)
- 4 Więcej pociągów z Gdyni na Hel (39 opinii)
- 5 W majówkę ruszają linie sezonowe (58 opinii)
- 6 Rozporządzenie ws. zakazu wstępu do lasów (173 opinie)
Kuchnia śródziemnomorska zamiast kurczaków na skwerze Kościuszki
Lodów, kawy, potraw z kuchni śródziemnomorskiej oraz alkoholu będzie można skosztować od czerwca przy fontannie na skwerze Kościuszki w Gdyni . Miasto rozstrzygnęło przetarg na sezonową dzierżawę terenu na trzy lata. Miesięczny czynsz wyniesie 14,5 tys. zł plus VAT.
Dwóch chętnych w przetargu
Mimo wielu krytycznych uwag co do wyglądu i asortymentu sprzedawanego przy skwerze Kościuszki urzędnicy postanowili udostępniać teren przy fontannie gastronomom przez kolejne trzy lata. O trwającym przetargu pisaliśmy kilka tygodni temu. Wzięło w nim udział dwóch chętnych.
Oprócz firmy AmRest swoją ofertę przedstawiła gdynianka, Dominika Wilandt. I to ona właśnie wygrała licytację, która rozpoczęła się od poziomu 8 tys. zł.
Miesięcznie za dzierżawę będzie musiała zapłacić 14,5 tys. zł plus VAT.
Wiadomo już, że w czerwcu przy fontannie staną trzy tymczasowe pawilony. Zgodnie z regulaminem przetargu każdy będzie mógł mieć powierzchnię zabudowy do 100 m kw. i wysokość 3,5 metra. Na skwer wróci również plac zabaw.
Pasta, makarony i alkohol
Na pewno nie wrócą za to kurczaki. Przy fontannie latem będzie można najprawdopodobniej skosztować kuchni śródziemnomorskiej. Poza tym w ofercie pojawi się kawa i lody naturalne, produkowane przez jedną z pomorskich firm.
Nowością będzie bar, w którym - oprócz koktajli - chętni kupią piwo i wysokoprocentowy alkohol. Sprzedaż takich produktów została dopuszczona warunkami w przetargu.
Obecnie trwa załatwianie formalności i urzędniczych pozwoleń.
- Jestem gdynianką i wiem, że skwer Kościuszki jest dla mieszkańców ważny. Chcę przyciągnąć w to miejsce ludzi, coraz częściej kierujących swoje kroki w kierunku bulwaru, gdzie gastronomia rozwija się - opowiada zwyciężczyni przetargu.
Zabudowa modułowa
Zapowiada, że tym razem architektura nie będzie budzić kontrowersji.
- Planujemy postawić drewniane budynki modułowe o jasnej kolorystyce, które będą pasowały do otoczenia. Raczej nie będziemy adaptowali przestrzeni na zewnątrz - dodaje.
Budynki będą pojawiały się przy fontannie co roku od czerwca do końca września, aż do 2019 roku.
Miejsca
Opinie (147) 6 zablokowanych
-
2017-04-08 07:21
Gdynia sie rozwija !
Nie to vo gdansk
- 4 5
-
2017-04-07 16:07
(1)
W Orłowie by takie coś wypaliło na promenadzie od mola w stronę Sopot.
- 12 2
-
2017-04-08 06:53
W stronę Sopot to nie, ale bardziej w stronę Gdańsk .
- 1 0
-
2017-04-07 19:47
(1)
a puszeczki rybne i mebelki kuchenne będą?
- 7 2
-
2017-04-08 00:20
o jeden nie o co chodzi
- 0 0
-
2017-04-07 15:22
Kiedy na skwerze wreszcie powstanie miasto (7)
Przecież tam wyglada jak na przystanku Woodstock albo innym kiermaszu czy festynie. To jest serce miasta a wyglada tam jak w Krynicy Morskiej budy stragany przybudówki do drewnianych pawilonów, wszędzie skwierczy tłuszcz i króluje piwo w plastiku
- 167 9
-
2017-04-07 15:57
Wszystko zalać betonem i pomalować na szaro. Wsadzić identyczne duże szyby. Szyldów zabronić. (2)
Będzie dobrze.
- 7 6
-
2017-04-08 00:19
I rowerzyści na zmianę z biegaczami...
- 9 1
-
2017-04-07 16:52
Zburzyć budynki w centrach miast
Postawić budy, dodać kolorowe szyldy i poustawiać maszyny do gier zręcznościowych
Będzie dobrze- 9 2
-
2017-04-07 19:04
jak odejdzie szczur.
- 4 3
-
2017-04-07 17:54
Takie obrazki sa w calej Polsce
- 2 2
-
2017-04-07 15:46
Panie buduj! Nikt cię nie powstrzymuje.
A nie, czekaj przecież Ty tylko narzekasz i mówisz innym co mają robić, a sam palcem nie ruszasz. No tak.
- 7 13
-
2017-04-07 15:32
To jest własnie ten klimat!!!
Po co jechać gdzieś do skansenu skoro skansen jest pod nosem
Mi tam się przypomina dzieciństwo...- 15 2
-
2017-04-07 23:06
Kuchnia śródziemnomorska z mrożonek :D
eh, zamiast robić dobra kuchnię polską to te Janusze myślą, że to San Marino czy Nicea :D i owoce morza kupuje się świeżutkie u hodowcy.
Syf. Drogi syf.- 15 1
-
2017-04-07 22:11
Niczego tam nie stawiać!
Te klocki niech sobie stawiają poza skwerkiem. Każdą przestrzeń trzeba zapełniać jakimiś budkami?
- 18 0
-
2017-04-07 21:35
Pasta, makarony i alkohol
czy pasta i makarony to nie to samo? Chyba że chodzi o pastę rybną lub jajeczną do kanapek...
- 16 0
-
2017-04-07 15:54
Następnym razem proponuję dać milion zł za dzierżawę (1)
Wtedy będziemy jeszcze bardziej pewni, że ceny jedzenia będą tak wysokie, że normalnym ludziom nie będzie się tam opłacało zaglądać.
Ale że miałem już okazję zapłacić 100 zł za dorsza w budach na skwerze to wiele więcej mnie nie zdziwi.- 17 5
-
2017-04-07 20:58
normalny człowiek nie jada w takich miejscach
- 5 1
-
2017-04-07 20:40
Menu - piwo na plus, ale w takim miejscu przydałoby się coś z kuchni polskiej (promujmy polskie potrawy).
- 11 3
-
2017-04-07 20:09
Beznadzieja
Tam jest mało miejsca, na wizualizacji ładnie, ale na żywo będzie kiepsko.
- 15 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.