- 1 Odnaleziono ciało zaginionego nurka (108 opinii)
- 2 Tak organizowano Rajd Monte Carlo w Gdańsku (17 opinii)
- 3 Lasy w Gdyni bez ludzi. "Chronimy dziki" (314 opinii)
- 4 Neptun jak nowy. Zobacz, jak go myto (46 opinii)
- 5 Z bastionu Żubr zniknęły lunety (49 opinii)
- 6 Pod prąd uciekał przed policją (276 opinii)
Kuchnia śródziemnomorska zamiast kurczaków na skwerze Kościuszki
Lodów, kawy, potraw z kuchni śródziemnomorskiej oraz alkoholu będzie można skosztować od czerwca przy fontannie na skwerze Kościuszki w Gdyni . Miasto rozstrzygnęło przetarg na sezonową dzierżawę terenu na trzy lata. Miesięczny czynsz wyniesie 14,5 tys. zł plus VAT.
Dwóch chętnych w przetargu
Mimo wielu krytycznych uwag co do wyglądu i asortymentu sprzedawanego przy skwerze Kościuszki urzędnicy postanowili udostępniać teren przy fontannie gastronomom przez kolejne trzy lata. O trwającym przetargu pisaliśmy kilka tygodni temu. Wzięło w nim udział dwóch chętnych.
Oprócz firmy AmRest swoją ofertę przedstawiła gdynianka, Dominika Wilandt. I to ona właśnie wygrała licytację, która rozpoczęła się od poziomu 8 tys. zł.
Miesięcznie za dzierżawę będzie musiała zapłacić 14,5 tys. zł plus VAT.
Wiadomo już, że w czerwcu przy fontannie staną trzy tymczasowe pawilony. Zgodnie z regulaminem przetargu każdy będzie mógł mieć powierzchnię zabudowy do 100 m kw. i wysokość 3,5 metra. Na skwer wróci również plac zabaw.
Pasta, makarony i alkohol
Na pewno nie wrócą za to kurczaki. Przy fontannie latem będzie można najprawdopodobniej skosztować kuchni śródziemnomorskiej. Poza tym w ofercie pojawi się kawa i lody naturalne, produkowane przez jedną z pomorskich firm.
Nowością będzie bar, w którym - oprócz koktajli - chętni kupią piwo i wysokoprocentowy alkohol. Sprzedaż takich produktów została dopuszczona warunkami w przetargu.
Obecnie trwa załatwianie formalności i urzędniczych pozwoleń.
- Jestem gdynianką i wiem, że skwer Kościuszki jest dla mieszkańców ważny. Chcę przyciągnąć w to miejsce ludzi, coraz częściej kierujących swoje kroki w kierunku bulwaru, gdzie gastronomia rozwija się - opowiada zwyciężczyni przetargu.
Zabudowa modułowa
Zapowiada, że tym razem architektura nie będzie budzić kontrowersji.
- Planujemy postawić drewniane budynki modułowe o jasnej kolorystyce, które będą pasowały do otoczenia. Raczej nie będziemy adaptowali przestrzeni na zewnątrz - dodaje.
Budynki będą pojawiały się przy fontannie co roku od czerwca do końca września, aż do 2019 roku.
Miejsca
Opinie (147) 6 zablokowanych
-
2017-04-07 15:38
Jak na Gdynię (2)
to jest to przepotężna inwestycja.
- 31 7
-
2017-04-07 15:39
wręcz kosmiczna (1)
a może komiczna, wszystko jedno
- 5 3
-
2017-04-07 16:24
KFC sie nie podobalo, to sie nie podoba, moze czas skonczyc czytac takie artykuly i wziac sie za prace?
- 2 4
-
2017-04-07 15:39
Przyjemne miejsce by zjeść pastę z dwoma zalążkami krewetek.
- 14 1
-
2017-04-07 15:32
Lepsze to niż KFC
Będzie większy wybór. A nie tylko te kurczaki
- 38 14
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.