- 1 Powstanie kilometrowy tor do jazdy rowerem (134 opinie)
- 2 Jak sprawa Amber Gold zmieniła prawo (92 opinie)
- 3 Piękne werandy odtworzone w kamienicy (62 opinie)
- 4 Remont "Słoneczka". Będzie nowy wystrój (107 opinii)
- 5 Reforma ortografii wymusi zmiany w miastach (232 opinie)
- 6 Lody Miś były serwowane na ruinach zamku (127 opinii)
Mocno nieświeży problem rzeźnika
O tym, że w mięsnym przy ul. Kombatantów 4/10 na gdańskiej Zaspie serwuje się przeterminowany towar, zawiadomiła nas czytelniczka. Wspólnie z pracownikami Państwowej Inspekcji Handlowej udaliśmy się na zakupy. Inspektorzy stwierdzili, że mięso, które kupiliśmy, jest nieświeże i przeprowadzili kontrolę całego towaru. Ze sprzedaży wycofali ok. 46 kg wyrobów mięsnych - 35 kilogramów to produkty przeterminowane i zepsute, 11 kilogramów wędlin było sztucznie "odświeżanych" (prawdopodobnie smarowano je olejem dla lepszego wyglądu). Inspektorzy znaleźli także uchybienia formalne: na niektórych towarach nie było widocznych cen, część produktów nie miała dat przydatności do spożycia, a trzy sprzedawczynie nie posiadały aktualnych badań lekarskich.
Pracownicy oraz kierownik sklepu będą składać wyjaśnienia w PIH-u.
Inspekcja spróbuje ustalić, czy to jednorazowa wpadka, czy też normalna praktyka w placówce.
Współwłaścicielem sklepu Rzeźnik jest Zbigniew Nowak - wiceprezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz radny powiatu gdańskiego. Nowak nie ma nic przeciwko temu, żeby PIH skontrolowała pozostałe jego sklepy (jest ich w Trójmieście kilkanaście).
- Jestem przekonany, że ta sytuacja nie powtarza się w żadnym z punktów sieci Zakłady Mięsne Nowak - twierdzi. W sklepie Rzeźnik Zbigniew Nowak przeprowadził wczoraj szkolenie dla kierowników sklepów, aby takie sytuacje się nie powtarzały. Zaproszono na nie PIH.
W tym sklepie na Zaspie inspektorzy gdańskiego oddziału Państwowej Inspekcji Handlowej przeprowadzili kontrolę, która zakończyła się utylizacją kilkudziesięciu kilogramów towaru.
|
|
Opinie (258)
-
2005-06-05 17:47
Brzeźno też
Ostatnio kupilem wlasnie nieswieze wedliny ale oddalem i zwrocono mi z wielka laska kase... sprzedawczyni perfidnie skroila mi stara szynke a na wierzch polozyla 3 plasterki swiezej zeby nie bylo widac tej starej juz brazowej... gdyby pracownicy sami pilnowali co sprzedaja to nie byloby problemu z takimi aferami... ale oni wciskaja ludziom taki syf a teraz placz ze moga stracic miejsca pracy...
- 0 0
-
2005-06-05 16:51
Nowak na Witominie
Polecam sprawdzenie sklepu na Witominie w Gdyni ostatnio, zakupiłem tam nieświeże udka kurczaków - po powrocie do domu i powąchaniu kurczaków w woreczku w którym się one znajdowały ulatywał śmięrdzący zapach - towar udało się zwrócić (Ekspedientka nie wygladała na bardzo zaskoczoną przy zwrocie towaru ? nawet nie przeprosiła :( )
w lecie będę omijał ten sklep.
Proponuję Bardzo Duże kary od 5 tys. zł dla małych sklepów do 1 miliona dla przedsiębiorców lub hipermarketów może to zacznie odstraszać od odświeżania mięsa.
Po prostu Bardzo Bardzo Wysokie Kary wydawane przez PIP lub PIH.
...aha i jeszcze jedno Proponuję by w przypadku wykrycia nieświeżego towaru PIP lub PIH mógł przesyłać nawet własnym transportem (nieświeże mięso) do zakładu utylizacji i oczywiście wystawienie rachunku sklepowi, firmie, przedsiębiorcy, hipermarketowi (żeby przypadkiem nie trafił do innego sklepu zamiast do utylizacji Ci przedsiębiorcy mięsni to nieźli kombinatorzy)- 0 0
-
2005-06-05 15:44
Polska - to bardzo piękny KRAJ
... jednak nie dla wszystkich - na szczęście ... (wszak głupoli przeróżnych) - Ci u nas nie brak ...
- 0 0
-
2005-06-05 15:41
Nowy Port
Tak samo jest w sklepie w Nowym Porcie na ul. Ks. Góreckiego
Ostatnio kupiłem tam śliskie kiełbaski.- 0 0
-
2005-06-05 13:45
Tylko Nowak, tylko Constar?
Dlaczego te śmierdzące - dosłownie i w przenośni, sprawy wyszły na jaw dopiero po społecznej /klientów i dziennikarzy/ działalności? Gdzie były PIH-y i inne państwowe organizacje odpowiedzialne za bieżącą kontrolę takich firm? Odpowiedź nasuwa się jedna - w kieszeni kontrolowanych.
- 0 0
-
2005-06-05 12:55
ćitiri kapłany piwa!!!
Spasiba
- 0 0
-
2005-06-05 11:22
jak go spotkam na ulicy to mu jaja urwę !!!!!!!
- 0 0
-
2005-06-05 11:18
banda debili
trzeba byc zdrowo p......... zeby po constarze jeszcze takie szopki odstawiać !!!!! szczerze to ktos powinien w...... dostac za takie numery bo kara to go nic nie nauczy !!!! jak mozna ludziom takie gówno wciskać.....chamstwo !!!!
- 0 0
-
2005-06-05 09:17
praca "na sztukę"
zupełnie nie zgadzam się z opnią tekli, że wina lezy po stronie pracowników, pracuję co pprawda w zupełnie innej branży ale często wymieniam się opiniami z przyjaciólmi co dzieje się u nich i u mnie w firmie, ZAWSZE szef firmy dokładnie wie, co robi się w jego zakładzie i liczy dokładnie każdą dodatkowo uzyskaną z tzw. robienia "na sztukę" złotówkę. Tak to własnie wygląda jak u Nowaka, u niego samrowanie olejem, w piekarniach krojenie chleba z dnia poprzedniego i sprzedawanie na drugi dzień "odświeżanie" ciast, w firmach mechanicznych wkładanie starych części itd.. itd.. Ale łatwo można było to przewidzeć. Zastanówmy się, od roku w Polsce zanotowano wzrost gospodarczy a nie wzrosło zaitrudnienie ani inwestycje, wniosem z tego nasuwa się bardzo prosty, więcej pracy więcej odwalania na sztukę i dorabiania się małych i średnich przedsiębiorców, ale zapytaj się któregoś jak mu idzie:) u każdego kombinują pracownicy i ledwie wiąze koniec z końcem. Pozdrawiam serdecznie wszystkich konsumentów.
- 0 0
-
2005-06-05 00:20
Polska to bardzo piękny kraj
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.