• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowy hotel i minibrowar nad Motławą

Michał Stąporek
24 lipca 2008 (artykuł sprzed 15 lat) 
aktualizacja: godz. 18:18 (24 lipca 2008)
Hotel Gdańsk powstał w dawnym spichlerzu Nowa Pakownia przy ul. Szafarnia. Hotel Gdańsk powstał w dawnym spichlerzu Nowa Pakownia przy ul. Szafarnia.

W historycznym śródmieściu Gdańska rusza nowy hotel. Czterogwiazdkowy Hotel Gdańsk powstał w starym spichlerzu Nowa Pakownia przy ul. Szafarnia. Wraz z nim pierwszy w mieście minibrowar.



Na dolnej kondygnacji hotelu działa minibrowar warzący trzy rodzaje piwa: jasne, ciemne i pszeniczne. Sezonowo będzie tu powstawało także piwo typu bock. Na dolnej kondygnacji hotelu działa minibrowar warzący trzy rodzaje piwa: jasne, ciemne i pszeniczne. Sezonowo będzie tu powstawało także piwo typu bock.
W pieczołowicie odnowionym XVIII-wiecznym budynku, stojącym tuż obok zobacz na mapie Gdańska mariny jachtowej, na gości czeka 48 pokoi (w tym jeden apartament), niewielka sala konferencyjna i restauracja połączona z pubem.

Pokoje są nieduże, urządzone w klasycznym, ale stonowanym stylu. Na wezgłowiu każdego łóżka znajduje się reprodukcja zdjęcia dawnego Gdańska. Wyposażenie jest standardowe: telewizor, telefon, sejf, minibarek.

Z pokojów rozmieszczonych od strony głównej fasady budynku, przez niewielkie okna, wybite w grubym na niemal metr murze, roztacza się widok na marinę jachtową i przeciwległy brzeg Motławy z Żurawiem i Długim Pobrzeżem. W pozostałych pokojach goście będą spoglądać na powstający tuż obok zespół kamienic Szafarnia, budowany przez firmę Pekao Pirelli.

Wystrój pokoi jest dostosowane do dawnego klimatu panującego w całym budynku, który ze względu na zabytkowy charakter można było aranżować jedynie w niewielkim stopniu, a wszystkie propozycje architektów musiały być zaakceptowane przez konserwatora zabytków. Na każdym kroku w oczy rzucają się stare belki i słupy, które są nie tylko ozdobą, ale także stanowią konstrukcję budynku.

- Mieliśmy z nimi sporo problemu, gdy okazało się, że poszczególne słupy nie stoją w osiach. Na szczęście wykonawca [Korporacja Budowlana Doraco - przyp. red.] poradził sobie także z tym - mówi Roman Kinda z sopockiej spółki Navo Investment, która jest inwestorem hotelu.

Wykonawca rzeczywiście poradził sobie z trudnym zadaniem przebudowy zabytkowego spichlerza na nowoczesny hotel [to drugi taki przypadek w Gdańsku, od kilku lat w spichlerzu na Ołowiance działa także Hotel Królewski - przyp. red], ale nie można powiedzieć, by adaptacja przebiegała jak po maśle. Gdy latem 2006 roku inwestycję prezentowano po raz pierwszy, zapowiadano, że hotel ruszy już rok później. Prace opóźniły się nie tylko ze względu na komplikacje natury technicznej, ale także na badania archeologiczne, które przyniosły niezwykle ważne dla historii Gdańska odkrycia.

Za dwa lata, w ramach wspólnej inwestycji Pekao Pirelli i Navo Investment, na sąsiedniej działce powstanie druga część hotelu, w której znajdzie się 50 pokoi i apartamentów, a także dwie sale konferencyjne łącznie na 320 osób oraz centrum SPA.

O ile z nowego hotelu cieszyć powinni się przede wszystkim turyści, o tyle na znajdującej się tu restauracji skorzystają także mieszkańcy Trójmiasta, zwłaszcza ci rozkochani w dobrym piwie. Powód? W najniższej kondygnacji spichlerza powstał minibrowar. - Na oczach gości będziemy tu warzyć trzy gatunki piwa: jasne, ciemne i pszeniczne, a sezonowo także bocka - opowiada piwowar Michał Grossmann, który wcześniej zbierał doświadczenia m.in. u mistrzów piwowarskich z niemieckiego Amberga.

Hotel Gdańsk jest kolejnym tego typu obiektem w tej części miasta. Działają tu już pięciogwiazdkowy Hotel Podewils w Domu pod Murzynkiem oraz Hotel Królewski w spichlerzu na Ołowiance. Działka u zbiegu ul. Szafarnia i Długich Ogrodów (trwają prace archeologiczne) należy do firmy BW Hotel Gdańsk, ale nie jest wykluczone, że powstaną tu apartamenty, a nie hotel.

Hotel Gdańsk

- 48 pokoi: 10 jedynek, 26 dwuosobowych, 11 większych pokojów "premium", 1 apartament,
- w trakcie ubiegania się o standaryzację, złożono wniosek o 4 gwiazdki,
- dyrektor: Anna Napiątek, wcześniej w gdańskim hotelu Wolne Miasto,
- ok. 30 pracowników w hotelu i ok. 40 w restauracji Brovarnia,
- inwestor: Navo Investment z Sopotu
- otwarcie: 26 lipca 2008 r.

Opinie (126) 5 zablokowanych

  • minus

    Jeszcze nie wypiłam tam piwa a już znalazłam minus. :/ Próbowałam wpaść tam ze znajomymi, jednakże było wesele. :/ Powinni się zdecydować czy zależy im na opinii piwoszy czy na imprezach dla rodzin, na których można podać byle co. Duży minus. Dzięki Bogu, że niedaleko jest Dom Piwa.

    • 0 1

  • czy hotel ma swoją strone internetową??

    • 0 0

  • no ale widać

    przynajmniej po wpisach, że takie miejsca będą co raz popularniejsze. nie dziwi mnie to w ogóle ponieważ polacy mają już dosyć wlewania im do gardeł ciągle tego samego lagera czyli piwa jasne pełne w 4 odmianach (Tyskie, Żywiec, Lech i Warka).

    a przecież jest tyle smacznych gatunków prócz lagera, takich jak pszeniczniaki, bock, różne bitery piwa owocowe typu lambique znajdujące uznanie pośród kobiet.

    dlatego poszerzajmy swoje horyzonty, nie tylko kulturalne ale i smakowe:)

    • 0 1

  • zero profesjonalizmu

    wszędezie, takze i tu, wielkie halo, że uroczyste otwarcie w sobote, a od niedzieli dla ludożerki. a tu klops.
    przychodze wczoraj i pocałowałem klamkę. na drzwiach przyklejona kartka, głosząca, że browar jest otwarty!!!
    po telefonie okazało się, że otwarcie we wtorek!!! idioci.

    przecież otwarcie nastęouje po skończeniu obiektu, więc po co trąbić o otwarciu przed końcem. mogli w weekend 1-2 sierpnia otworzyć normalnie. ale u nas zawsze musi buć jakiś zgrzyt:(

    • 0 1

  • a gdzie strona internetowa tej cudownej Brovarni bo nie moge znależć ani hotelu Gdańsk

    • 0 1

  • co tam pszeniczne, piszą że będą warzyć bocka, to już niedługo, pod koniec września powinien już być, pyszności piłam lata temu w rostocku.

    • 0 1

  • pszenica!!

    Uwarzyli piwo pszeniczne, alleluja!! lekko mętne. ciut kwaskowe, na upał mniam!!!

    • 0 1

  • a dlaczego piwo gdańskie robią w Elblągu? (13)

    pytanie na dziś

    • 1 0

    • bo Holendrzy zachowali się jak niemcy (11)

      Kupili Browar we Wrzeszczu, żeby go zamknąć. Od momentu kiedy to się stało nie piję Żywca, Heinekena i innych wyrobów tej korporacji.

      • 0 0

      • na złość......

        zapytaj się gdańskich włodarzy, dlaczego go sprzedali???

        • 0 0

      • to jest to samo (7)

        holendrzy zachowali sie tak samo w swoim kraju rujnując przemysł browarniczy w hollandi

        • 0 0

        • Lokalny Biznes trzeba wspierac! (6)

          koźlaczek rulles albo Amber nie klarowany :)

          • 0 0

          • Żywe Żywe Żywe (5)

            koźlaczek rulles albo Amber nie klarowany :)

            no i nie zapominajmy o piwie Żywe i Żywe niefiltrowane xD

            • 0 0

            • hahahahah (4)

              lolkalin patioci, pija syf z bielkowka...
              kupe regionalna tez byscie zjedli?

              • 0 0

              • z tego co wiem w Bielkowku robia i tanie piwa i te lepsze. Zlote Lwy, Zywe, Kozlak czy Grand Imperial sa znakomite!pozdrawiam

                • 0 0

              • (1)

                nie znasz się na piwie

                • 0 0

              • Globalna ekspansja

                uwaga historia :
                Tym czasem w Holandii Heineken próbował zwiększyć koszty swoich akcji kupując konkurencyjne browary i zamykając je. Po II wojnie światowej, wiele małych browarów zostało wykupionych lub zamkniętych, co nadniszczyło piwowarską tradycję w Holandii.

                • 0 0

              • smakoszu

                nikt Ci nie broni pić "dobrych" piw koncernowych, które powstają z rozcieńczania wodą ekstraktu uzyskanego z paszy (grys kukurydziany); nikt ci nie broni pić "pysznych i zdrowych" napoi owocowych zawierających 25 % przetworu owocowego ... jak będędziesz miał ochotę na kupę pysznego mięska to idź do McDonald's ... jak ci urosnie druga głowa to na pewno chińczycy z fabryki adidasa uszyja ci zgrabną czapeczkę ... swoja drogą czy to, że jesz obiad u mamy i generalnie uważasz, ze mama gotuje dobrze, to w związku z tym jestes również skłonny zjeść kupe, którą zrobi? bo na to wskazywałby twój post. smacznego zatem

                • 0 0

      • A ja piję Żywca i jest to moje ulubione piwo. Zaraz po nim Żywe i Okocim

        • 0 0

      • mialem tam kolege w pracy...

        to ja tez nie bede pil !!

        • 0 0

    • pobudka

      gdanskie juz nie jest od jakiegos czasu produkowane! ani w elblagu ani nigdzie indziej. cgyba ze w jakiejs piwnicy

      • 0 0

  • no to jeden hotel **** więcej na Euro.
    Mam nadzieje, że to nie koniec. Jak się Hilton i Radison zbudują kilka innych, co są w planie (BIG BOY i to co ma powstać na pasie nadmorskim na Zaspie) to chyba już zadowolimy UEFA i Kraków (rezerwowy) nam nie podskoczy.
    A swoją drogą, to jest hotel Nowy Gdańsk, ale ten jest GDAŃSK,
    tylko GDAŃSK. KOCHAM GDAŃSK.

    • 0 1

  • cena

    co sadzicie o cennie??? pewnie okolo 7 zł tak jak wszedzie

    • 0 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane