- 1 Marsz Równości. Będą utrudnienia w ruchu (468 opinii)
- 2 Tak powinien wyglądać remont każdej ulicy (82 opinie)
- 3 Kierowca prysnął gazem w radnego (323 opinie)
- 4 Morze odsłoniło wrak okrętu podwodnego (10 opinii)
- 5 Kolejna kradzież z automatu paczkowego (199 opinii)
- 6 Będą zmiany na remontowanej ul. Unruga (71 opinii)
Ocalili dziesiątki TIR-ów dobrego jedzenia
83 TIR-y pełnowartościowego, niezepsutego jedzenia, które planowano wyrzucić, udało się uratować w ciągu trzech miesięcy tego roku w Trójmieście.
- Ratujemy przed zmarnowaniem przede wszystkim żywność z krótkim terminem przydatności do spożycia. Pozyskujemy ją głównie od sklepów wielkopowierzchniowych, producentów i rolników - tłumaczy Anna Kobiela-Kanaan, dyrektor fundacji.
Już niedługo łatwiej będzie chronić żywność, bo w życie wejdzie ustawa o niemarnowaniu żywności. Podobne rozwiązania funkcjonują za granicą, m.in. we Francji. Czy to oznacza, że fundacja będzie mogła zawiesić swoją działalność?
- Wręcz przeciwnie, nasza działalność znacznie się wówczas rozszerzy. Przykładowo, teraz odbieramy żywność od kilku sklepów wielkopowierzchniowych, a już niedługo może być ich kilkadziesiąt, a nawet kilkaset - wyjaśnia Kobiela-Kanaan. - Nie chcemy rezygnować z działalności na dużą skalę, dlatego podjęliśmy działania, dzięki którym mogą nas wspomóc przedsiębiorcy. Trzeba pamiętać, że korzystanie z usług firm magazynowych i transportowych to naprawdę spore pieniądze. Żywność musi trafić do potrzebujących w ciągu maksymalnie 2-3 dni.
Koszt przechowywania żywności stanowi jeden z najważniejszych wydatków fundacji. Dlatego oprócz jedzenia, fundacja zbiera też pieniądze na swoje działanie. Od kilku miesięcy fundacja prowadzi program o nazwie "Bank Dobrych Miejsc".
- Polega on na tym, że punkty gastronomiczne, które biorą w nim udział, zobowiązują się do wyznaczenia w swojej ofercie jednej potrawy. Następnie część przychodu ze sprzedaży tych potraw zostanie przekazana na wsparcie naszej misji - tłumaczy Anna Kobiela-Kanaan.
Choć fundacja liczy na to, że akcja odniesie zamierzony sukces, o wsparcie proszeni są również wszyscy ludzie dobrej woli. Pomóc można na wiele sposobów. Jednym z nich jest oczywiście podarowanie niewykorzystanej żywności, której termin przydatności do spożycia zbliża się ku końcowi.
Tego rodzaju dary można przekazywać bezpośrednio w siedzibie fundacji przy al. Hallera 239 w Brzeźnie. Wcześniej należy jedynie zapowiedzieć swoją wizytę telefonicznie pod numerem (58) 325 24 48.
- Niestety, nie mamy wystarczających środków, aby wysyłać kierowców w teren po jedzenie. Każda darowizna zostanie zarejestrowana w naszym systemie magazynowym i na pewno trafi do potrzebujących. Można również wesprzeć nas pracą, czyli zostać naszym wolontariuszem. Natomiast przedsiębiorcom przypominamy, że nie ma już konieczności płacenia podatku od przekazanej żywności - wyjaśnia Kobiela-Kanaan.
Więcej informacji na temat możliwości wsparcia Banku Żywności w Trójmieście oraz listę lokali, które biorą udział w programie "Bank Dobrych Miejsc" znajdziecie natomiast na stronach www.bztrojmiasto.pl oraz www.dobrenabank.pl.
- Warto kupować tylko te produkty, których naprawdę potrzebujemy, ale przede wszystkim na bieżąco sprawdzać, co właściwie znajduje się na półkach naszych lodówek.
- Często nawet nie wiemy, co tak naprawdę mamy w lodówce. Gdybyśmy częściej sprawdzali, co się w niej znajduje, to zapewne okazałoby się, że wystarczy dokupić tylko kilka składników, aby przygotować smaczny posiłek. Nie kupowalibyśmy niepotrzebnych produktów, których potem nie zdążymy skonsumować.
- Pamiętajmy także o sposobach przechowywania żywności, dzięki którym jej przydatność do spożycia będzie dłuższa, np. poprzez zamrożenie.
Więcej wskazówek na ten temat na stronie www.niemarnuje.pl
Miejsca
Opinie (56) 3 zablokowane
-
2016-11-21 19:03
To chyba jedna z najwspanialszych fundacji o jakich słyszałem!!!
wielkie brawo!
- 4 4
-
2016-11-21 18:43
W Sopocie na Niepodleglosci co swieta sa paczki. Obdarowani zabieraja prezenty i ida pod Alme sprzedac to dali... Takie realia...
- 3 1
-
2016-11-21 12:18
nie "TIR-ów", a ciężarówek (2)
- 36 12
-
2016-11-21 17:13
TIR jest tylko jeden.
- 0 0
-
2016-11-21 13:17
Nie wiesz co to TIR ?
Język normalnych ludzi ci nie pasi, to sp**przaj na bardziej poprawne fora.
- 5 12
-
2016-11-21 16:54
Smacznego :-)
I na zdrowie :-))
- 3 0
-
2016-11-21 12:02
sory (1)
a tu dużo głodujących a oni wolą wyrzucać
- 42 2
-
2016-11-21 16:54
Nie wolą, ale dystrybucja kosztuje
Czas, transport, magazynowanie, papierki itp.
a jak się który zatruje to jeszcze po sądach będziesz chodizł i odszkodowania płacił, tak więc nie wszystko jest takie proste.- 5 2
-
2016-11-21 16:07
Praca
A można w jakiś sposób pomóc przy przerabianiu tego jedzenia na gotowe dania? z chęcią bym pomógł.
- 4 2
-
2016-11-21 16:06
Włączam telewizor
i widzę jak Gesslerowa wrzuca żarcie do śmietnika, bo jej nie smakuje. I to się w telewizji puszcza...
- 14 1
-
2016-11-21 12:28
"Zanim wybierzemy się na zakupy, warto najpierw sprawdzić, co właściwie mamy w lodówce". (2)
Jak wpadliście na tak genialny pomysł?
- 57 12
-
2016-11-21 15:48
Niby oczywiste, a skądś biorą się te zmarnowane, przeterminowane produkty w prywatnych domach...
- 15 1
-
2016-11-21 14:13
Co za mądre rady daje nam redakcja
czekam jeszcze na taką: zanim pójdziesz do toalety, upewnij się, że ci się chce!
- 7 7
-
2016-11-21 15:47
Ciekawe
I niech ktoś mi powie że brakuje jedzenia na planecie.
- 5 0
-
2016-11-21 12:27
już nie ma biedy, bo jest 500 plus. (1)
- 25 20
-
2016-11-21 13:53
Mimo to (500+) akcja Szlachetna Paczka ma się świetnie
- 3 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.