• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pechowa rewolucja Gessler. Restauracja "Pod Cielakiem" przestała istnieć, będzie nowa

Alicja Olkowska
4 sierpnia 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
Magda Gessler zazwyczaj skutecznie przeprowadza swoje rewolucje. Tym razem jednak, jak mówią właściciele lokalu, zignorowała jedną ważną rzecz: specyfikę okolicy. Magda Gessler zazwyczaj skutecznie przeprowadza swoje rewolucje. Tym razem jednak, jak mówią właściciele lokalu, zignorowała jedną ważną rzecz: specyfikę okolicy.

Miała być nowoczesna restauracja sygnowana nazwiskiem Magdy Gessler, wyszedł drogi lokal, który klienci omijali szerokim łukiem. Dziś właściciele "Pod Cielakiem" zgodnie przyznają, że "Kuchenne rewolucje" odbiły im się czkawką, a zmiany wprowadzone przez gwiazdę TVN omal nie doprowadziły ich do bankructwa. Stracili połowę obrotów oraz część klientów, a nowych po metamorfozie wcale nie zaczęło przybywać.



Czy lubisz program Magdy Gessler?

Magda Gessler rok temu postanowiła pomóc Jolancie i Markowi Witkowskim z Gdańska, którzy prowadzili na ul. Dmowskiego zobacz na mapie Gdańska lokal El Mundo. Właściciele nie mieli dużego doświadczenia w branży restauracyjnej ani wykwalifikowanej ekipy, więc ich marzenia o wielkich zyskach szybko zderzyły się z rzeczywistością. Przyjazd ekspertki z TVN-u miał im pomóc stanąć na nogi i rozwinąć biznes. I choć telewizyjna metamorfoza zakończyła się sukcesem, czas pokazał, że czasem lepsze jest wrogiem dobrego.

Restauracja "Pod Cielakiem" szybko zaczęła generować więcej strat niż zysków.
Od właścicieli odwrócili się też starzy klienci, którzy tęsknili za dawnym menu, zwłaszcza za pizzami. Dodatkowo nowe ceny wprowadzone przez Gessler okazały się dla wielu zaporowe. Za 8 pierogów z cielęciną trzeba było zapłacić 21 zł, za wątróbki cielęce z dodatkami 29 zł, a za mleczną cielęcinę, gotowaną w 63 stopniach Celsjusza 42 zł.

- Niestety, pani Magda zrobiła rewolucję, nie zwracając uwagi na okolicę, w której jest dużo młodzieży, wielu studentów. Starzy goście chcieli zjeść dobrą pizzę, a nie cielęcinę. Głównie mieliśmy ruch w weekendy, w tygodniu restauracja świeciła pustkami, bo taki jest właśnie Wrzeszcz - to nie jest zbyt zamożna dzielnica. Pani Gessler o tym wiedziała, ale i tak zrobiła po swojemu, przez co naraziła mnie na straty, bo po rewolucji obroty spadły o połowę. Do tego zmiany sporo mnie kosztowały - nowy wystrój oraz drogie składniki potraw. Cielęcina jest bardzo droga, a chciałam mieć mięso najlepszej jakości - mówi właścicielka, Jolanta Witkowska.
Przez dwa ostatnie miesiące w lokalu trwał gruntowny remont. 11 sierpnia zostanie otwarta nowa restauracja "Bazinga", która przede wszystkim będzie skierowana do mieszkańców Wrzeszcza i studentów. Właściciele wzięli pod uwagę to, co Magda Gessler zignorowała: specyfikę okolicy.

- Robimy remont po Magdzie Gessler, bo otwieramy restaurację na nowo i w zupełnie innym klimacie. Wracamy do tego, co było kiedyś i za czym klienci tęsknili. Będą doskonałe pizze z oryginalnej włoskiej mąki w normalnych cenach - dodaje.
W "Bazindze" (nazwa zaczerpnięta od popularnego programu rozrywkowego) nie znajdziemy już śladu po Gessler. Zmieniono praktycznie wszystko. Właściciele postanowili odsłonić zabytkowe ceglane ściany oraz rury, które coraz częściej są eksponowane w trójmiejskich lokalach i wpisują się w modę na lofty. Bar jest wykonany ze starych dech pochodzących z rozbiórki i to on ma być sercem restauracji. Dodatki, takie jak lampy, zostały własnoręcznie zrobione przez właścicieli.

  • To nie była łatwa rewolucja, a czas pokazał, że zmiany wprowadzone przez Magdę Gessler nie przyniosły oczekiwanych rezultatów.
  • El Mundo przed "Kuchennymi rewolucjami".
  • El Mundo po "Kuchennych rewolucjach" i z nową nazwą, "Pod Cielakiem".
  • Zdjęcie zrobione podczas remontu. Właściciele postanowili odsłonić m.in. zabytkowe ceglane ściany.
  • Zdjęcie zrobione podczas remontu. Właściciele postanowili odsłonić m.in. zabytkowe ceglane ściany.
W menu dominować będą pizze oraz przekąski w stylu tapas. W weekendy restauracja będzie czynna aż do rana.

- Chcemy stworzyć nie tylko restaurację, ale miejsce, gdzie każdy będzie się czuł jak w domu. Miejsce, gdzie można wyjść z przyjaciółmi, porozmawiać przy drinku i przy tym dobrze zjeść, gdzie można zabrać rodzinę na obiad oraz spotkać się na biznesowy lunch. Serwujemy włoskie specjały na oryginalnych importowanych prosto z Włoch produktach w połączeniu ze świeżymi, sezonowymi produktami, pochodzącymi od lokalnych rolników. Wyrabiamy własny świeży makaron oraz pizzę neapolitańską, którą przygotowujemy według tradycyjnej receptury z włoskich produktów m.in. mąki Caputo, pomidorów San Marzano i mozzarelli di Bufala Di Campana - mówi syn właścicielki, który dołączył do rodzinnego biznesu i chce tchnąć w miejsce odrobinę młodej energii.
Przypomnijmy, że Magda Gessler "zrewolucjonizowała" kilka restauracji w Trójmieście. "Pod Cielakiem" jako jedyna zrezygnowała ze zmian wprowadzonych przez telewizyjną gwiazdę.

Miejsca

  • Bazinga Gdańsk, Romana Dmowskiego 15

Opinie (360) ponad 10 zablokowanych

  • Te rewolucje P. Magdy, to rzeczywiście niewypał...

    Lubię Panią Madzię, ale tu od razu wiedziałam, że nie trafiła. Sama mówiła o tym, ze to jedna z biedniejszych dzielnic Wrzeszcza, a cielęcina? Po pierwsze jest bardzo droga a po drugie, do tego potrzeba koneserów, bo ja ani nikt z moich znajomych jej nie znosi, co do wystroju, to totalna klapa, już dużo lepszy był wcześniej. No niestety, przykro to stwierdzić, bo dla mnie Pani Magda to duży autorytet, ale z czystym sumieniem trzeba stwierdzić, że tamtym razem rewolucje nie były udane...

    • 4 2

  • ja tez lubie ten program,przy ktorym rowniez duzo moge sie nauczyc

    • 2 2

  • Pod cielakiem (24)

    Jedzenie było wstrętne i nie sądzę ,że to wina pani Magdy Gessler, Jeżeli właścicielka jest taka obeznana w sztuce kulinarnej , dlaczego poprosiła o pomoc kuchennne rewolucje?
    Ps. W Gdańsku i w Sopocie są dwie włoskie restauracje z prawdziwego zdarzenia, trudno być dla nich konkurencją

    • 431 20

    • Pizza Wlochy

      Prawdziwa Wloska pizzeria prowadzona przez Wlochow znajduje sie w Gdansku przy ul Garncarskiej.

      • 0 0

    • podpowiesz które? (22)

      Podpowiesz które? Chętnie spróbuję.

      • 25 3

      • (3)

        A Modo Mio w Sopocie. Dobrze że już nie muszę jeździć do nich do Gdyni do małej knajpki, w Sopocie więcej miejsca i dojazd wygodniejszy.

        • 3 18

        • to nie jest dobre miejsce (1)

          ostatnim razem jak tam byłem musiałem piłować pizze sztućcami, a wszystko na gibiącym się stoliku z ceratą

          • 12 1

          • To widzę że wystrój mają taki jak mieli na Władka w Gdyni?

            • 1 0

        • A Modo Mio to dno dna.Polecam jezeli ktos chce dostac raka żołądka!!!

          • 11 2

      • we Wrzeszczu (3)

        Allora - przemili Włosi i pyszne jedzenie. Róg Do studzienki i Pileckiego

        • 23 4

        • (1)

          Tacy mili, a pensji nie chca placic pracownikom.
          Nie polecam !

          • 13 0

          • jak to wlosi,przekretasy ale milego pitolenia nie mozna im odmowic ot tacy mniej natarczywi cyganie.

            • 5 1

        • potwierdzam

          • 7 1

      • (8)

        Da Mario i Tesoro

        • 27 11

        • da Mario otworzylo filie w Rivierze w Gdyni

          Super są, polecam :D

          • 1 3

        • Da Mario (3)

          Uwielbiam Da Mario, ostatnio jadłam kalmary w cieście z pysznym sosem, a w weekend patera z owocami morza dla 2 osób "niebo w gębie..."

          • 5 20

          • (1)

            Raczej "Niebo w Ziemi", można bez żadnych obawień :)

            • 32 0

            • apropo defakto

              • 22 0

          • Patelnia z owocami z morza

            Ja tam wole owoce z drzewa / krzaka, a nie jakies przechodzone, ktore ktos wyrzucil do morza.

            • 14 3

        • Tesoro? (2)

          Współczuję gustu kulinarnego w takim razie.

          • 44 31

          • zgadzam się...ceny w tesoro..w porównaniu do jakości są słabe...makaron pływający w oliwie to sława propozycja ;/

            • 20 5

          • Współczuję chęci dyskutowania o gustach.

            • 41 11

      • la vita ale cię nie stać żeby jeść jak elita (2)

        • 0 11

        • Luiza, piękne imię dla kasztana

          patataj patataj

          • 10 1

        • to ta fastfoodownia stylizująca się na włoską knajpkę?

          • 10 0

      • Trattoria (1)

        Trattoria La Cantina koło Akademii Medycznej, ul. Dębinki. Zupa rybna najlepsza! I Risotto z grzybami leśnymi :)

        • 14 2

        • najlepszą zupę rybną jaką jadłem sam zrobiłem

          to samo z resztą,
          ludzie nie potrafią gotować, restauracje w Polsce nie działają,
          w Polsce się nie jada na mieście,
          a jeśłi już to Mcdonald i inne paszodajnie,
          lepsze niż restauracje

          PS.
          Uogólniam ale mam prawo bo taka jest polska rzeczywistość,
          jeśłi trafiłeś dobrze to przypadek, kucharz, który dla ciebie gotował wkrótce odejdzie, tak to się właśnie dzieje

          • 11 1

  • Gęś robi z siebie wielką damę a ludzie mają szacunek dla niej choć i tak ona sama nie ma do nikogo szacunku a jest tylko ignorantką i manipulantką

    • 2 2

  • Kuchenne rewolucje

    Magda Gesler nie ma na celu poprawic los restauracji;zależy jej na oglądalności i wykreowanie siebie.to wstretna kobieta.

    • 3 6

  • Bardzo dobry program

    Program promujący rodzimą regionalną kuchnię. Uczy właścicieli restauracji właściwego podejścia do gości, a także do współpracowników uczestniczących przecież w ich sukcesach i porażkach biznesowych.

    • 4 1

  • Pod Cielakiem (1)

    Dlaczego w tym kraju daje sie zgode na prowadzenie restauracji' osoba kompletnie bez znajomosci tematu....? To tak jakby ktos prowadzil autobus bez prawa jazdy. Obecnie mam pod domem ok1000m bar mleczny i wole 100% tam zjesc obiad ,niz w restauracji gdzie smak i produkty to porazka a ceny kosmos' nawet u FUKIERA szlagowa restauracja M. Gessler rosol chlodny,pire z ziemniakow z grodami feee.

    • 2 2

    • Dlaczego

      Dlaczego w tym kraju daje się dostęp do internetu osobom bez znajomości podstaw ortografii i składni?

      • 0 0

  • Nie lubię Magdy Gesler

    To arogancka kobieta,na w nosie wlascicieli;liczy się ogladalnosc

    • 3 5

  • Nie znoszę

    • 3 1

  • Dawać Pizze (1)

    Tam była najlepsza pizza w trójmieście !!!

    • 11 60

    • Pizza

      Gdyby była najlepsza pizza w trójmieście to po co właścicielom były rewolucje???

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane