• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pechowa rewolucja Gessler. Restauracja "Pod Cielakiem" przestała istnieć, będzie nowa

Alicja Olkowska
4 sierpnia 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
Magda Gessler zazwyczaj skutecznie przeprowadza swoje rewolucje. Tym razem jednak, jak mówią właściciele lokalu, zignorowała jedną ważną rzecz: specyfikę okolicy. Magda Gessler zazwyczaj skutecznie przeprowadza swoje rewolucje. Tym razem jednak, jak mówią właściciele lokalu, zignorowała jedną ważną rzecz: specyfikę okolicy.

Miała być nowoczesna restauracja sygnowana nazwiskiem Magdy Gessler, wyszedł drogi lokal, który klienci omijali szerokim łukiem. Dziś właściciele "Pod Cielakiem" zgodnie przyznają, że "Kuchenne rewolucje" odbiły im się czkawką, a zmiany wprowadzone przez gwiazdę TVN omal nie doprowadziły ich do bankructwa. Stracili połowę obrotów oraz część klientów, a nowych po metamorfozie wcale nie zaczęło przybywać.



Czy lubisz program Magdy Gessler?

Magda Gessler rok temu postanowiła pomóc Jolancie i Markowi Witkowskim z Gdańska, którzy prowadzili na ul. Dmowskiego zobacz na mapie Gdańska lokal El Mundo. Właściciele nie mieli dużego doświadczenia w branży restauracyjnej ani wykwalifikowanej ekipy, więc ich marzenia o wielkich zyskach szybko zderzyły się z rzeczywistością. Przyjazd ekspertki z TVN-u miał im pomóc stanąć na nogi i rozwinąć biznes. I choć telewizyjna metamorfoza zakończyła się sukcesem, czas pokazał, że czasem lepsze jest wrogiem dobrego.

Restauracja "Pod Cielakiem" szybko zaczęła generować więcej strat niż zysków.
Od właścicieli odwrócili się też starzy klienci, którzy tęsknili za dawnym menu, zwłaszcza za pizzami. Dodatkowo nowe ceny wprowadzone przez Gessler okazały się dla wielu zaporowe. Za 8 pierogów z cielęciną trzeba było zapłacić 21 zł, za wątróbki cielęce z dodatkami 29 zł, a za mleczną cielęcinę, gotowaną w 63 stopniach Celsjusza 42 zł.

- Niestety, pani Magda zrobiła rewolucję, nie zwracając uwagi na okolicę, w której jest dużo młodzieży, wielu studentów. Starzy goście chcieli zjeść dobrą pizzę, a nie cielęcinę. Głównie mieliśmy ruch w weekendy, w tygodniu restauracja świeciła pustkami, bo taki jest właśnie Wrzeszcz - to nie jest zbyt zamożna dzielnica. Pani Gessler o tym wiedziała, ale i tak zrobiła po swojemu, przez co naraziła mnie na straty, bo po rewolucji obroty spadły o połowę. Do tego zmiany sporo mnie kosztowały - nowy wystrój oraz drogie składniki potraw. Cielęcina jest bardzo droga, a chciałam mieć mięso najlepszej jakości - mówi właścicielka, Jolanta Witkowska.
Przez dwa ostatnie miesiące w lokalu trwał gruntowny remont. 11 sierpnia zostanie otwarta nowa restauracja "Bazinga", która przede wszystkim będzie skierowana do mieszkańców Wrzeszcza i studentów. Właściciele wzięli pod uwagę to, co Magda Gessler zignorowała: specyfikę okolicy.

- Robimy remont po Magdzie Gessler, bo otwieramy restaurację na nowo i w zupełnie innym klimacie. Wracamy do tego, co było kiedyś i za czym klienci tęsknili. Będą doskonałe pizze z oryginalnej włoskiej mąki w normalnych cenach - dodaje.
W "Bazindze" (nazwa zaczerpnięta od popularnego programu rozrywkowego) nie znajdziemy już śladu po Gessler. Zmieniono praktycznie wszystko. Właściciele postanowili odsłonić zabytkowe ceglane ściany oraz rury, które coraz częściej są eksponowane w trójmiejskich lokalach i wpisują się w modę na lofty. Bar jest wykonany ze starych dech pochodzących z rozbiórki i to on ma być sercem restauracji. Dodatki, takie jak lampy, zostały własnoręcznie zrobione przez właścicieli.

  • To nie była łatwa rewolucja, a czas pokazał, że zmiany wprowadzone przez Magdę Gessler nie przyniosły oczekiwanych rezultatów.
  • El Mundo przed "Kuchennymi rewolucjami".
  • El Mundo po "Kuchennych rewolucjach" i z nową nazwą, "Pod Cielakiem".
  • Zdjęcie zrobione podczas remontu. Właściciele postanowili odsłonić m.in. zabytkowe ceglane ściany.
  • Zdjęcie zrobione podczas remontu. Właściciele postanowili odsłonić m.in. zabytkowe ceglane ściany.
W menu dominować będą pizze oraz przekąski w stylu tapas. W weekendy restauracja będzie czynna aż do rana.

- Chcemy stworzyć nie tylko restaurację, ale miejsce, gdzie każdy będzie się czuł jak w domu. Miejsce, gdzie można wyjść z przyjaciółmi, porozmawiać przy drinku i przy tym dobrze zjeść, gdzie można zabrać rodzinę na obiad oraz spotkać się na biznesowy lunch. Serwujemy włoskie specjały na oryginalnych importowanych prosto z Włoch produktach w połączeniu ze świeżymi, sezonowymi produktami, pochodzącymi od lokalnych rolników. Wyrabiamy własny świeży makaron oraz pizzę neapolitańską, którą przygotowujemy według tradycyjnej receptury z włoskich produktów m.in. mąki Caputo, pomidorów San Marzano i mozzarelli di Bufala Di Campana - mówi syn właścicielki, który dołączył do rodzinnego biznesu i chce tchnąć w miejsce odrobinę młodej energii.
Przypomnijmy, że Magda Gessler "zrewolucjonizowała" kilka restauracji w Trójmieście. "Pod Cielakiem" jako jedyna zrezygnowała ze zmian wprowadzonych przez telewizyjną gwiazdę.

Miejsca

  • Bazinga Gdańsk, Romana Dmowskiego 15

Opinie (360) ponad 10 zablokowanych

  • zmiana

    Wszyscy tak krytykują właścicieli.. ale czy który(a) kolwiek są przedsiębiorcami??? Ja rozumiem tych ludzi... Można dać najwyższą stawkę za pracę ale czy ta praca jest warta takich pieniędzy??? Niestety, ale mamy teraz bardzo roszczeniowe młode społeczeństwo, które nic nie umie i sobą nie reprezentuje a wymagania stawiają jak fachowcy z papierami...Troszkę refleksji nad wszystkim wystarczy, by nie obrzucać "błotem" ludzi, którzy chcą coś stworzyć w tej dzielnicy..

    • 4 7

  • Kucharz zawodowy

    Ci ludzie nie mają pojęcia do dobrym jedzeniu. Pizza to śmieciowe żarcie i jeślk ktoś mówi "dobrze zjeść" i wymienia pizzę to chyba mózg mu się zważył! Dodatkowo to jakieś brednie. Cielęcina byłaza droga, ale sprowadzanie produktów z Włoch już nie? No widać kolejni, którzy nie mają pojęcia o gastronomii. P.S. reklamę mieli, ale ona się nie przeniesie na ich nowy biznes, na 100% nie!

    • 4 3

  • pod cielakiem

    • 0 2

  • Magda Gessler, no cóż czasami nie ma wyczucia, przy tym jest bardzo pewna siebie i ignoruje wszystko i wszystkich, zero pokory, którą każdy powinien mieć, ja na pewno nie mogłabym z nią pracować bo pewnie byłoby "na noże". Czasami ma pomysły z kosmosu i dziwię się, że restauratorzy chcą ją jeszcze u siebie, robi więcej bałaganu niż tajfun, a co do wystroju niektórych restauracji, mam wrażenie, że ma kiepski gust i nie zawsze robi fajną zmianę, ale widać ludzie dają się nabrać i dalej robią reklamę tej dziwnej blondi

    • 1 8

  • po roku ...

    Nowa nazwa, starzy właściciele, cóż - znowu restauracja padła ale tym razem nie bylo w pobliżu p.Magdy na którą można by zrzucić swoją winę.

    • 10 2

  • Subiektywny przegląd restauracji po rewolucjach (2)

    "Schabowy raz" rewelacja. I jedzenie i klimat obsługa. Prosty schabowy,a zrobił furorę. "Pod łososiem".Jedzenie przepyszne, takie domowe. Może brak klimatu, jakoś ponurawo i ciemno wewnątrz. "Panorama" w Gdańsku. Jedzenie zimne, bez smaku. Kelner obsługuje od niechcenia. Jedynie widoki iękne,ale to 16 piętro,więc nic dziwnego. "Łebska chata" w Łebie. Jedzenie dobre, ale dosyc male porcje.

    • 9 0

    • Schabowy raz

      Panierka odkleja się od cieniutkiego schabu, niezbyt dobrze doprawione, kość najcięższa w tym wielkim kotlecie. Bez rewelacji. Nie jestem kucharzem ale schabowego usmażę lepszego, bez kuchennych rewolucji.

      • 1 0

    • no nie wiem

      Schabowy Raz -odbiła im palma z dobrobytu chyba? Byłam tam po Rewolucji z rodzinką mieliśmy pecha bo była tam właśnie wycieczka zagraniczna -rozumiem że może? byli wazniejsi od nas ale........2 godz nim ktoś podszedł i jeszcze powiedziano że trzeba czekać dzieci głodne , rozdrażnione Byłam tak zła że wyszlismy -opierniczyłam męża że d*pa nic nie zrobił Wszyscy się pokłóciliśmy -zamówiliśmy pizzę do domu i tak skończyła wyprawa rodzinna!!!!!!!!!!

      • 5 6

  • (2)

    Nie ma to jak najlepsze jedzenie w Barze Maciuś:)

    • 3 17

    • Maciuś= wszystko z podgrzewaczy (1)

      Jak czytam, że w Maciusiu jest dobre jedzenie, to bardzo się dziwię gustom kulinarnym co niektórych.
      Przecież tam jest wszystko z podgrzewaczy/bemarów!
      Kotlet usmażony rano, leży w nich cały dzień. Poza tym jakiś czas temu zamówiłem tam golonkę i za niecałe 500 g, zapłaciłem 45 zł!
      Drożyzna jak na bar podobny do mleczaka.

      • 5 9

      • Re: Maciuś= wszystko z podgrzewaczy

        Bar nie podobny niczym do mleczaka (bez dotacji państwowych) RODZINNA RESTAURACYJKA , golonka z dodatkami to tak 45 ale teraz obniżona cena więc zapraszam . Proszę o podanie restauracji gdzie ( pieczeń, karkówkę , indyka , kaczkę całą lub uda itp .) piecze się w 25 min od zamówienia i nic nie leży tylko na bieżąco jest dostarczane z kuchni i od razu jest kupowane . Zapraszam o 19 -20 brak towaru do sprzedania ... POZDRAWIAM i ZAPRASZAM

        • 8 0

  • Bzdura!!!

    Obroty spadły o połowę?? Tam nie było żadnych obrotów, już byli bankrutami. Jeśli rewolucje były takie złe to po co przez rok się męczyli??
    Panie Marku, Pani Jolu: czy zaległe pensje wypłaciliście?? Coś mi się wydaje, że jeszcze za zeszły rok zalegacie, a może kolejna pożyczka od providenta jak przed rewolucjami, bo chyba żaden bank bankrutom złotówki nie da??

    • 21 1

  • Gdzie zjeść? (1)

    We wrzeszczu jest średnio z restauracją, która nie jest fastfoodem. Zniknęła Newska, kultowy Cristal (chociaż tam jadłem chyba tylko raz w życiu). Byłem ostatnio w prasówce (lokal vis-a-vis) Bazingi na śniadaniu. Źle nie było, ale też bez rewelacji. A Bazinga? Była tam kiedyś Telepizza i ten lokal chyba na zawsze pizzerią zostanie ;) W sąsiedztwie Kebaby... Ktoś wie co jest teraz na przeciwko w dawnym salonie gier? Bo wyglądało też na jakiś lokal gastronomiczny ale o tej porze zamknięty.

    • 0 0

    • Ja mogę polecić bistro, które znajduje się za Bazingą, na Brzozowej.
      Świeże, domowe jedzenie, słychać jak kotlety tłuką ;)
      Prasówka też ok, natomiast knajpy w dawnym salonie gier nie polecam.

      • 10 0

  • Masakra!Temu lokalowi to już nic nie pomoże.Remont za pół darmo i wygląda to paskudnie,niechlujnie, wykonawstwo -po taniości!!!!!!!!!!!!!

    • 19 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane