- 1 Odnaleziono ciało zaginionego nurka (62 opinie)
- 2 Lasy w Gdyni bez ludzi. "Chronimy dziki" (283 opinie)
- 3 Z bastionu Żubr zniknęły lunety (41 opinii)
- 4 Rejsy sezonowe: dokąd popłyniemy? (186 opinii)
- 5 Neptun jak nowy. Zobacz, jak go myto (15 opinii)
- 6 Pod prąd uciekał przed policją (270 opinii)
Pierwsze polskie pączki powstały u nas
Mało kto wie, że pierwsza wzmianka o pączkach w Polsce odnosi się do Gdańska. Za granicą nasz "tłusty czwartek" przypada zwykle... we wtorek.
- Pierwsza wiadomość o pączkach w Polsce pochodzi z Gdańska z 1475 r. i ma związek z pewnym wydarzeniem - opowiada Andrzej Januszajtis, znawca dziejów Gdańska. -Otóż kandydat na mistrza piekarskiego jednego z cechów, w tym wypadku specjalizującego się w "pieczywie luźnym", musiał upiec miękki chleb i "pomellen". Szukałem w niemieckich słownikach dawnych i współczesnych tego słowa, ale go nie znalazłem. Dopiero potem dowiedziałem się, że na Kociewiu i Kaszubach, Powiślu, a nawet w Płocku, do dziś pewien rodzaj pączków nazywa się "pumelkami", które pochodzą od słowa "pomellen".
W średniowieczu pączki niekoniecznie musiały być słodkie, do ciasta dodawano np. słoninę.
- Nie mamy receptury średniowiecznych pączków. Pewne jest jednak, że wówczas, jak i teraz, smażone były w głębokim roztopionym tłuszczu - przyznaje badacz.
O gdańskich pączkach mówi też inna wzmianka znaleziona w historycznych dokumentach. W 1631 r. dwaj piekarze otrzymali obywatelstwo gdańskie z prawem wypiekania ciastek maślanych i pączków. Wtedy nazywano je pfannkuchen, a tak do dziś określa się pączki w prawie całych północnych Niemczech.
Co ciekawe, od XVII w. gdańskie pączki mogły już być posypywane cukrem (głównie trzcinowym), a to za sprawą pierwszej w Polsce rafinerii cukru trzcinowego, która powstała właśnie w Gdańsku.
- Było to w 1618 r., na ten czas datuje się utworzenie w Gdańsku pierwszej w Polsce takiej rafinerii. Zaraz po niej powstały kolejne, ale niestety ich żywot był krótki, bowiem całkowicie były uzależnione od importu trzciny cukrowej. Dostawy odbywały się morzem, co w czasach wojen było bardzo utrudnione - tłumaczy prof. Januszajtis.
Wciąż nie wiadomo, dlaczego to właśnie pulchny pączek stał się symbolem końca karnawału. Na ten temat istnieją jedynie hipotezy.
- Można założyć, że dlatego, że pączki są tak smaczne. Muszą być pulchne i lekkie, a nie takie, o jakich pisał w XVIII wieku ks. Kitowicz, że "zdarzają się takie pączki, że gdyby takim trafić w oko, to by się podsiniaczyło". Na szczęście dziś takich już nie ma. Sam je bardzo lubię, ale więcej niż dwóch nie zjem - przyznaje Andrzej Januszajtis.
W Stanach Zjednoczonych, które słyną m.in. z zamiłowania do donatów, czyli pączków z dziurką, zamiast tłustego czwartku obchodzi się tłusty wtorek. Zwany jest z francuska Mardi Gras lub też Shrove Tuesday. Tak jak i nasz "czwartek", jest to dla Amerykanów święto końca karnawału, w którym pączek jest tylko elementem wielkiej uczty.
Mardi Gras obchodzony jest też we Francji. Tam jednak poza pączkami zjada się gofry i faworki ale także crepes Suzette - naleśniki z sosem pomarańczowym. Do tego słodkiej uczcie towarzyszą huczne festiwale i parady.
Z kolei w Wielkiej Brytanii ostatni czas przed wielkim postem określa się jako Pancake Day, kiedy to głównym daniem są naleśniki serwowane na różne sposoby. "Naleśnikowy dzień" obchodzony jest również w Australii.
Zupełnie inaczej wygląda to w krajach skandynawskich, gdzie tłusty czwartek również wypada we "wtorek" i nazywa się Fettisdag. Tego dnia na stołach królują semle, czyli pszenne bułeczki nadziewane słodkim farszem.
Zobacz jak powstają paczki w jednej z najstarszych cukierni w Trójmieście.
Opinie (166) ponad 20 zablokowanych
-
2015-02-13 00:02
nie jadam kupionego goowna, od pellowskich, szydłowskich, biedronek, lidlów....
sam wypiekam w domu, przynajmniej wiem z czego są zrobione...
- 4 2
-
2015-02-12 07:45
Z niepokojem otwierałem tan artykuł: "Pierwsze polskie pączki powstały...." (8)
Już myślałem że w Gdyni.
No ale ten rok 1475.- 34 7
-
2015-02-12 07:47
:) (4)
Najsmaczniejsze w Gdyni z Cukierni Renka mniam.....
- 4 6
-
2015-02-12 08:43
(3)
Byś zobaczył paznokcie pracujących tam piekarzy to już nie byłyby takie smaczne...
- 5 1
-
2015-02-12 12:52
(2)
Pani z rogu wojskiego kiedyś grzebala w telefonie, po czym przeczesala wlosy, po czym ta sama dlonia poprzekladala paczki blizej siebie. Smacznego;-)
- 2 0
-
2015-02-12 15:11
całe szczęście że nie czochrała boberka (1)
- 7 1
-
2015-02-12 23:29
Widzac higiene mam watpliwosci czy umyla rece po siku
- 1 0
-
2015-02-12 07:57
(2)
wcale bym się nie zdziwił gdyby zdaniem ich um pewnie tak było
i piekł je piekarz z dotowanej arki już w roku 955- 6 2
-
2015-02-12 08:20
Podobno niejaki Noe bardzo dawno temu (1)
zacumował gdzieś koło obecnego skwerku swoją arkę i szczury mu uciekły.
- 15 1
-
2015-02-12 08:44
hehe nawet mnie to rozbawiło
Pzdr.
- 7 1
-
2015-02-12 22:38
Paradowski. Cukiernia z Wrzeszcza
Na ul. Wajdeloty już przed II wojną była cukiernia. Od 1945 roku to cukiernia Paradowskich. Tu są najlepsze pączki......................
- 1 1
-
2015-02-12 12:04
Biedronak jak co roku wygrywa pod kazdym wzgledem (5)
frajerstwo niech przepłaca za pączki !!Kiedys robili testy tych paczków i co sie okazało ze nie róznią sie niczym od tych z cukierni a dlaczego ? Bo biedra robi zamówienie ogromne dlatego moze obnizyc ceny a cukiernia na te tradycje podnosi ceny 5 krotnie!
- 2 11
-
2015-02-12 13:02
Piszesz to samo już po raz któryś jeleniu (2)
Ale rozumiem, że biedra daje ci jeść, więc lojalność zobowiązuje.
- 12 1
-
2015-02-12 15:33
Leming to ze jestes jeleniem to nic nowego jakos niezauwarzyłem by frajerstwo takie jak ty pisalo co innego (1)
nikt nie zmusza do kupowanie w Biedronce pączków to ze w tym roku są inne to widać po cenie i pisze na opakowaniach.Pączek to jest najtańsze ciasto z mozliwych każdy możne je sobie w domu zrobić ,wyjdzie taniej i zdrowiej .A najlepiej smakuje ciepły pączek. We wrzeszczu kopowałes paczki bezposrednio usmażone były jeszcze gorące teraz nigdzie takich niema!!
- 0 3
-
2015-02-12 22:25
Koniec ferii blisko
młodociane trolle wrócą do gimnazjów.
- 2 0
-
2015-02-12 19:28
Pączki z makretów w tym z Biedry są ohydne
A jak kto chce naprawdę dobrego, to niech zrobi sam
- 5 0
-
2015-02-12 13:58
Tak, świeże
Tylko dlaczego cudowne zamrożone pączki leżały w ladach chłodniczych Biedronki? Pewnie po to by je zapiec dzisiaj i sprzedawać, jako gorące świeżynki
- 10 0
-
2015-02-12 19:33
Filmik jest z ubiegłego roku, brawo
- 0 3
-
2015-02-12 17:28
w średniowieczu robiono paczki z ciasta chlebowego, nadziewane słonina i w głebokim tłuszczu smazonetaka ciekawosta , dzis (1)
a paczki pochodzą z XVII wieku
- 2 0
-
2015-02-12 17:44
dzis w trójce byla o tym audycja
i słuchacze zartowali - paczek z mielonym lub kasznka.
Nie ja to powiedziałam a ludzie dzwoniący do trójki- 1 0
-
2015-02-12 16:29
paczek z marmelada sliwkowa
dlaczego tak malo sie robi paczkow z marmelada sliwkowa,a nie tylko z ta marmelada rozana brrr ochyda!!!!
- 3 3
-
2015-02-12 08:53
Najlepsze są (4)
pączki z budyniem...
- 15 4
-
2015-02-12 15:57
zjadłem 33szt
- 1 1
-
2015-02-12 09:48
A gdyński dodatek do pączków, (1)
to konfitura ze szczura.
- 10 2
-
2015-02-12 11:42
i lukier ze śledzia
- 2 1
-
2015-02-12 08:55
Z budyniem i marmeladą.
- 2 1
-
2015-02-12 15:55
durna ankieta
od kiedy mniej niz 3 szt to kilka? kilka to nie 1, 2 lub 3 ale więcej.
- 2 0
-
2015-02-12 14:56
paczus fe (1)
Dlaczego dzis nie mozna kupic nawet w paczusiu paczkow z chalwa.Nie zastanowilo to Was?Powtarzam raz jeszcze ze wszystkie piekarnie pieka na ten jeden szczegolny dzien jak najtansze w kosztach paczki i sprzedaja nam po wysokich cenach
- 3 1
-
2015-02-12 15:07
zgadza się!najgorszy badziew!
- 0 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.