- 1 Dwa osiedla obok siebie bez wspólnej drogi (63 opinie)
- 2 Najstarsza fontanna idzie do remontu (29 opinii)
- 3 Pomnik twórcy Bitcoina stanie w Gdańsku? (206 opinii)
- 4 Miasto pełne znaków. Wiele niepotrzebnych (70 opinii)
- 5 Zamiast Rębiechowa lotnisko na morzu (218 opinii)
- 6 Nowe ściany starej kawiarni na Aniołkach (62 opinie)
Barwne życie wielokranów. Czym nas bawią piwiarnie
Kranoprzejęcia, bitwy piwowarów, degustacje marek z całego świata - to tylko niektóre atrakcje oferowane przez te puby, w których na co dzień serwowane są piwa rzemieślnicze. Latem w Trójmieście pojawi się m.in. beertruck, a przy ulicy Lawendowej zorganizowana zostanie fiesta, podczas której piwo będzie się lało z 40 kranów.
Czytaj także: Piwna rewolucja: jak się w niej odnaleźć
Piwo naleje ci ten, kto je uwarzył
Popularną atrakcją w lokalach serwujących rzemieślnicze piwa (w slangu nazywa się je wielokranami lub multitapami) są kranoprzejęcia.
- Kranoprzejęcie to wydarzenie, podczas którego pub odwiedza ekipa z browaru rzemieślniczego - piwowar, założyciele oraz pracownicy. My udostępniamy im z reguły 7 z naszych 22 kranów, do których podłączamy beczki z ich piwami - mówi Czarek Łuczak, menadżer pubu Browar Spółdzielczy we Wrzeszczu. - Przy tej okazji organizujemy konkursy, quizy i loterie, w których można wygrać gadżety z browarów - plakaty, koszulki, szklanki. Kranoprzejęcie to również niepowtarzalna okazja, by porozmawiać z piwowarami oraz zapoznać się z procesem warzenia konkretnego piwa.
Mieszczący się na terenie osiedla Garnizon przy al. Grunwaldzkiej lokal jest firmowym pubem Browaru Spółdzielczego z Pucka. Bywa więc, że jego przedstawiciele, niejako w ramach rewanżu, przejmują krany w innych pubach w całej Polsce.
- Jest to jednak o tyle rzadkie, że na razie niewiele browarów rzemieślniczych prowadzi własne puby. W Polsce jest ok. 200 browarów, a firmowych lokali mniej niż 10 - tłumaczy Czarek Łuczak.
8-9 lipca Pub Spółdzielczy organizuje imprezę pod nazwą Kranoprzejęcie Kontratakuje.
- To inicjatywa czterech zaprzyjaźnionych browarów. W weekend będziemy serwowali gościnnie piwa z browarów Profesja i Doctor Brew z Wrocławia oraz Golem z Poznania, no i nasze piwo warzone w Pucku. Łącznie mamy do dyspozycji 30 kranów, czyli najwięcej w Trójmieście - 22 w pubie oraz dodatkowe osiem w beertrucku, który stanie w ogródku - zapowiada Łuczak. - Do tego organizujemy konkursy skoków w workach po słodzie, piwny bieg na 1 kilometr i wiele innych atrakcji. Głodnych swoimi hot dogami nakarmi Odd Dog.
Jednak kranoprzejęcia mogą odbywać się nie tylko między firmowymi pubami browarów, ale we wszystkich lokalach serwujących krafty. W ten sam weekend (8 lipca) swoje krany udostępni także pub Pułapka przy ul. Straganiarskiej .
- Wspólnie z Browarem Zakładowym z Poniatowej uwarzyliśmy na lato piwo w stylu Tropikalne Berliner Weisse, czyli kwaśne, pszeniczne piwo z dodatkiem mango i ananasa, które będzie miało 3 proc. alkoholu - opowiada Wojciech Skoracki, współwłaściciel Pułapki. - W sobotę ekipa z Browaru Zakładowego pojawi się u nas także z innymi swoimi piwami. Chcemy, by zajęli wszystkie 10 kranów, jakie mamy.
Rywalizacja piwowarów
W Gdańsku regularnie (raz w miesiącu) odbywają się też bitwy piwne. Nie chodzi jednak o picie na czas czy oblewanie się piwem. To impreza, podczas której rywalizują piwowarzy domowi.
Pomysł, który chwycił w całej Polsce, wywodzi się z Trójmiasta. Pięć lat temu pierwszą bitwę piwną zorganizował Wojciech Szlosowski, pracujący wówczas w Degustatorni, czyli najstarszym trójmiejskim pubie z piwami z całego świata, który ma swoje oddziały w Gdańsku przy ul. Grodzkiej i w Gdyni przy ul. Świętojańskiej.
Na czym polega bitwa piwna?
- Dwóch lub trzech piwowarów umawia się wcześniej na uwarzenie w domu piwa w konkretnym stylu, np. pilsnera, pszenicznego albo portera, chociaż teraz propozycje są coraz bardziej "odjechane". Na bitwę przynoszą po 10-15 butelek. Zawsze namawiam ich, żeby dbali nie tylko o smak, ale także stworzyli nazwę i etykietkę - wyjaśnia Szlosowski. - Piwowarzy stoją za barem i wszystkim widzom - zwykle jest ich 120-150, nalewają po 50 ml swojego piwa. Potem ci, którzy próbowali piwa, głosują.
Bitwy organizowane są zwykle 11 razy w roku. Początkowo wszystkie odbywały się w jednym pubie, teraz piwowarzy rywalizują za każdym razem gdzie indziej. W maju gościła ich Pułapka, w czerwcu Cathead, a 6 lipca bitwa odbędzie się w niedawno otwartej restauracji PG4, w podziemiach hotelu Central przy ul. Podwale Grodzkie w Gdańsku.
Zwycięzca comiesięcznej edycji przechodzi do półfinału. Finał odbywa się pod koniec roku. W zeszłym roku zwycięzca wygrał wycieczkę po browarach i lokalach w Belgii oraz możliwość uwarzenia swojego piwa w browarze kontraktowym.
Szczegóły dotyczące kolejnych starć można znaleźć na facebooku.
Degustacja z omawianiem poszczególnych piw
Duża ilość stylów i samych piw sprawa, że nawet piwnym maniakom trudno jest poznać wszystkie marki dostępne na rynku. Tym bardziej, że niektóre z nich, tzw. sztosy, są trudno dostępne.
By dać możliwość skosztowania piwnych świętych Graali, w pubach organizowane są degustacje.
Podczas takiego spotkania, niewielka, zazwyczaj 5-6 osobowa grupa, ma okazję spróbować mniej dostępnych, a co za tym idzie droższych piw zagranicznych. Prelekcje na temat browaru, z którego pochodzi piwo, jego stylu, wyczuwalnych smaków i aromatów prowadzi m.in. Łukasz Matusik, autor bloga piwolucja.pl. Dobór oraz sprowadzenie piw na taką degustację to zwykle żmudny proces, ale dzięki niemu uczestnicy mają okazję skosztować trudno dostępnych i nietypowych piw kraftowych.
Zaproszenia na takie degustacje zwykle szybko się rozchodzą, choć możliwość spróbowania kilku rzadkich piw kosztuje zwykle od 50 do 100 zł. Takie spotkania odbywają się m.in. w pubach Browaru Spółdzielczego we Wrzeszczu i AleBrowaru w centrum Gdyni.
Ponieważ nie każdy jest w stanie docenić mnogość doznań oferowanych przez piwa rzemieślnicze, puby inwestują w edukację swoich gości.
- Prowadzimy cykliczne szkolenia. Podczas degustacji prowadzonych przez Tomka Janiaka (bloger browarnik Tomek) skupiamy się na kontekście kulturowym, uczeniu się jak rozpoznawać smaki i zapachy - mówi Michał Saks, piwowar i współzałożyciel AleBrowaru, który ma swój firmowy pub w Gdyni przy ul. Starowiejskiej. - Robimy też przeglądy stylów, podczas których szukamy różnić między piwami. Podczas przeglądu skandynawskiego kraftu wejściówki były po ponad 100 zł.
Piwna fiesta na ulicy
Gdy piwny ogródek wystawia każda knajpka sprzedająca masowe piwo, lokale dla miłośników piw rzemieślniczych muszą zaoferować coś ciekawszego. Dlatego np. w pierwszy weekend sierpnia (4-5 sierpnia), na skrzyżowaniu ul. Lawendowej i Straganiarskiej, znajdujące się tam trzy puby (Pułapka, Cafe Lamus i Lawendowa 8) zorganizują uliczną fiestę.
- Do udziału zaprosiliśmy dziewięć browarów: Artezan, Pracownia Piwa, Browar Zakładowy, Ziemia Obiecana, Rockmill, Kingpin, Podgórz, Szałpiw oraz włoski Lambrate z Mediolanu. Każdy z nich ma przywieźć jedno premierowe piwo, swoje bestsellery i parę limitowanych pozycji, np. piwa leżakowane w beczkach. W sumie będziemy mieli ok. 40 kranów - zachęca Wojciech Skoracki.
Wydarzenia
Miejsca
Zobacz także
Opinie (216) 3 zablokowane
-
2017-07-02 07:31
Dzieki tej rewolucji i zwykle koncerny zaczely sie starac. Przy calej sympatii to roznych wynalazkow lubie sobie wychylic zywca, ktory od niedawna ma na etykiecie podany caly sklad:) Unikam tylko piw, ktore jako skladnik maja podane "zawiera slod". Skoro zawiera slod to rowniez inne rzeczy jak na przyklad zwykle zboze np. jeczmien, kukurydza etc. a tego nie chce:) Na zdrowie!
- 13 1
-
2017-07-01 21:45
Gdynia (1)
W Gdyni jest jest Morze Piwa gdzie również są organizowane bitwy piwowarów domowych i kranoprzejęcia. Szkoda, że ich pominęliście :(
- 18 5
-
2017-07-02 07:28
Gdynia sie nie liczy
w niczym, wiec ciezko to uznac za pomieniecie.
- 2 11
-
2017-07-01 20:51
Czy te krany i cały system dostarczania piwa do kufla jest na bieżąco czyszczony? (1)
bakterie lubią takie miejsca
- 9 10
-
2017-07-02 04:32
Jest. Wiem z pierwszej ręki :p
- 3 2
-
2017-07-02 02:55
Mega reklama, A fuuuu
wstyd
- 6 0
-
2017-07-01 23:59
Dorabianie ideologii do zwykłej sprawy.
Bardzo to modne ostatnio.
Im głupsza gawiedź tym łatwiej łyka temat.
No a ta cena :-)- 19 6
-
2017-07-01 23:16
nie rusza mnie ten badziewny szczochowato-gorzki płyn
- 7 11
-
2017-07-01 22:49
Nędza te wszystkie niby browary.
- 11 10
-
2017-07-01 22:43
Mnie też to bawi.
Ale nie mam brody , spodni rurek , butów z literą "N" i cały jestem do du..
A tak naprawdę to banda przygłupów napędza interes innej bandzie przygłupów.
Nie dajcie się zwariiwać.- 24 13
-
2017-07-01 19:35
12 zł za piwo?!?!?!? (2)
12 zł za piwo, kogoś już ładnie porąba...o w głowę.
- 21 24
-
2017-07-01 22:20
w D, A piwo super lokalne kosztuje 2.5 moze 3 euro w pubie
odjechalismy,,,,,,,,,,,,,- 4 0
-
2017-07-01 20:08
w żabce za 9 zł mam 4pak kasztelana ... i jeszcze 3 zł mi zostaje na jakies lepsze piwo
- 12 8
-
2017-07-01 21:47
czy na Craft Siesta beda dostepne tylko 3 kibelki w lokalach? (1)
to jest wlasnie glowna bolaczka tych lokali, ze sa mega male, ciasne, o miejscu siedzacym zapomnij, bar okupowany, ciezko sie dopchac do zamowienia i kolejki do kibla, ehhhhh
- 15 1
-
2017-07-01 21:53
Lejesz przy barze na podloge proste
- 3 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.