- 1 Odnaleziono ciało zaginionego nurka (34 opinie)
- 2 Z bastionu Żubr zniknęły lunety (39 opinii)
- 3 Lasy w Gdyni bez ludzi. "Chronimy dziki" (277 opinii)
- 4 Partyzantka roślinna okiem przyrodnika (56 opinii)
- 5 Pod prąd uciekał przed policją (267 opinii)
- 6 Ukraińcy z Trójmiasta pojadą na front? (898 opinii)
Restauracja Mercato wyróżniona znakiem Slow Food
Restauracja Mercato może się poszczycić kolejnym wyróżnieniem. W 2014 roku została uznana za najlepszą w Gdańsku według ocen przewodnika Gault&Millau. Teraz doceniło ją Stowarzyszenie Slow Food, które przyznało jej rekomendację oraz oznaczenie w postaci znaku Ślimaka. Nagroda to dowód uznania za promocję i wprowadzenie do menu ekologicznych i nieprzetworzonych produktów regionalnych.
Szef kuchni Mercato, Adam Woźniak, przygotowuje dania, które bazują na produktach związanych z tradycją regionu pomorskiego. Są uprawiane, poławiane lub hodowane wyłącznie na terenach w odległości nie dalszej niż sto kilometrów od Gdańska. Tym samym hołdują trendowi kulinarnemu "Farm to Table", czyli prosto od producenta na stół. I tak ryby słodkowodne dostarcza do restauracji pan Sławomir Męczykowski z okolic jeziora Mausz, mięso kupowane jest u producentów regionalnych m.in. z Rusocina, a dzikie zioła i nowalijki pochodzą z gospodarstwa Ogrodnictwo Lawenda z Pruszcza Gdańskiego.
- Oznaczenie restauracji znakiem Ślimaka i tym samym jej promocja przez Slow Food Polska to dla Mercato ogromne wyróżnienie i powód do dumy, biorąc pod uwagę fakt, iż jesteśmy jedyną restauracją w Gdańsku, która może się poszczycić tą rekomendacją. Bazą dla kuchni Mercato są produkty związane z tradycją regionu, uprawiane bądź hodowane wyłącznie lokalnie, co idealnie wpisuje się w ideę Slow Food - powiedział Adam Woźniak.
Wiosna przyniosła do Mercato nie tylko wyróżnienie, ale też nową kartę, w której znajdziemy m.in. wędzonego według przepisu z 1929 roku kurczaka, poddane minimalnej obróbce termicznej nowalijki i zupę o oryginalnej nazwie Parzy Broda. Nowe menu obowiązuje od 8 maja.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (42) 3 zablokowane
-
2015-05-12 13:50
udawany standard (1)
Tanie, spikselowane, wydrukowane z internetu z naruszeniem praw autorskich wydruki na ścianach tej aspirującej na prestiżowe wnętrze restauracji to jakaś kpina...
- 8 4
-
2015-05-14 13:05
Byłam, widziałam faktycznie te grafiki z bliska wyglądają na kiepskiej jakości wydruki...
Widać że właściciele chciel przyoszczędzić na elementach wystroju ( z daleka wygląda niby ok a z bliska piksele...)... oby nie było tak z jedzeniem...- 1 0
-
2015-05-08 16:07
Szkoda, że pod artykułem nie ma cen. (9)
Nie lubię być zaskakiwany jeśli w knajpie za zupę chcą np 30 zł a za drugie danie 80.
Wolałbym wcześniej wiedzieć.- 43 9
-
2015-05-08 16:14
wejdz na ich www- pewnie jest menu i ceny :) (5)
- 4 3
-
2015-05-08 20:30
strona w budowie, brak jakichkolwiek informacji )))) (4)
- 8 1
-
2015-05-09 13:27
Otóż poszukiwanie tej informacji w sieci zajęło mi mniej niż minutę... (3)
... ale jestem b. zdolną bestią.
http://www.hiltongdansk.pl/UserFiles/mercato_menu_042015_pl.pdf- 4 3
-
2015-05-14 12:14
w menu nie ma ryb słodkowodnych
i zamieciona knajpa,
to już lepiej do rybnego do Ostródy pojechać,
w sezonie mają ogródek i prowadzą restaurację rybną :),
kocham to- 0 0
-
2015-05-09 15:36
nie mam zamiaru tracic czasu na podchody, albo jest menu albo go nie ma (1)
a skoro strona restauracji jest niedostepna to dalej nie szukam, w rejonie starowki jest 500 innych knajp z menu w necie
- 8 1
-
2015-05-14 12:12
dokładnie moje podejście
jeśli ktoś nie umie swojej oferty w sposób klarowny przedstawić
to jest dla mnie nieprofesjonalnym idiotą niegodnym mojego czasu,
nie mam zamiaru tracić ani sekundy
a już na pewno nerwów jeśli przyjadę na miejsce i będę niezadowolony z menu,
to mnie obraża- 0 0
-
2015-05-12 10:51
Tak to jest
Jak pisaniem zajmują się praktykanci, a nie dziennikarze.
- 0 0
-
2015-05-08 20:50
(1)
Za żurek 22zł, a za kaczke 58zł
- 10 1
-
2015-05-09 08:24
dziękuję, postoje
- 12 2
-
2015-05-14 08:13
Najlepszy szef kuchni !!!!!
Pan Adam zasługuje na pochwały za cięzką pracę ! Jest idealnym szefem kuchni.
- 1 2
-
2015-05-08 15:43
Gratulacje :))) (2)
- 22 5
-
2015-05-09 08:12
podziw i szacunek (1)
Uwielbiam ich a kawiarnia to tylko Mount Blanc.
- 0 3
-
2015-05-13 13:17
będą mieli ryby słodkowodne
15 lat musiałem jeździć na Mazury po ryby,
uff, tu u mnie od lat 60tych kolesie wożą ryby z Grimsby do West Midlands
a w Polsce co?- 0 0
-
2015-05-08 22:11
nareszcie ktoś inny napisał o jedzeniu (4)
Wreszcie ktoś inny pisze o restauracjach niż Pani O. tym swoim pretensjonalnym i nadętym tonem. Brawo
- 15 3
-
2015-05-12 10:47
No cóż (1)
Pani Ola przynajmniej potrafi pisać...
- 0 0
-
2015-05-12 17:04
na pewno potrafi, ale...
...pani Ola nie zna się na jedzeniu. A jej artykuły klikają osoby trochę bardziej niż ona zainteresowane tym tematem. Stąd nieporozumienia.
- 0 0
-
2015-05-08 22:31
pani Ola najpierw lazi po spa, restauracjach i innych (1)
a Potem pisze o powyzszych same pozytywy
- 3 0
-
2015-05-11 22:18
bo chodzi za darmoszke
jw.
- 0 0
-
2015-05-09 14:01
czy tak jest naprawde (2)
medialnosc tylko szkodzi temu lokalowi a wiadomosci serwowane przez szefa kuchni ocieraja sie o kłamstwo:zupa parzy broda jest staropolska zupa z duza iloscia miesa i tłuszczu(nazwa pochodzi od długo krojonej kapusty ktora zwisała złyzki i parzyła brode). zupa pochodzi od rosyjskiej sczi z kapusty! co do kurczaka to sprytny chwyt marketingowy gdyz wg tego przepisu kurczak byłpodawany na ciepło a w tej restauracji nie ma mozliwosci technicznych do jego wykonania!!! popraw sie Adamie..nie bazuj na mediach bo prawdziwa kuchnia i prawdziwi artysci pracuja BEZ UDZIALU MEDIOW...pozdrawiam były szef kuchni z 45 letnim stazem
- 19 9
-
2015-05-12 10:49
Tak... (1)
Ale autorka tekstu nawet się nie pokwapiła, aby zdobyć podstawową wiedzę przed jego napisaniem. Stąd taki wydźwięk, to nie wina szefa kuchni akurat.
- 1 4
-
2015-05-12 11:15
popieram
No niestety Pan szef kuchni z 45 letnim stażem się nie popisał.....Jeżeli się na czymś nie znamy to się nie wypowiadamy....bo później wstyd !!! 45 lat jako szef kuchni - chyba w karczmie ...
- 0 3
-
2015-05-08 23:15
Jak to jest ,ze wszystkie (2)
wychwalane na trojmiasto.pl restauracje świecą pustkami.Wszystkie zdobywaja nagrody, mają super szefów kuchni tylko jakos nikt w nich nie jada.
- 41 9
-
2015-05-11 22:20
Ola tam chodzi wystarczy
:)
- 0 0
-
2015-05-10 14:35
bo to Polska a nie elegancja Francja
U nas najlepiej sprzedaje sie zarcie z mikrofali i kebaby, im wieksxy syf sptzedajesz tym lepiej biznes idzie, knajpy z dobra kuchnia zyskow nie przynosza...
- 2 1
-
2015-05-11 15:15
Normalna zupa
Parzy broda to normalna zupa na bazie kapusty. Nic odkrywczego...
- 6 4
-
2015-05-09 20:28
(1)
Mercato -dużo szumu o nic , rzeczywistość w tej knajpce dużo odbiega od wykreowanego i nadmuchanego w mediach wizerunku....napompowany balonik w końcu peknie...
- 16 7
-
2015-05-10 22:03
:)
Co za bzdura...chyba nigdy Pan/Pani nie był gościem w Restauracji Mercato. Szczerze polecam :)
- 2 5
-
2015-05-08 16:20
(3)
Adam Woźniak to nie szef kuchni tylko pracownik biurowy, legenda głosi że kiedyś coś ugotował pracując w Mercato.
- 24 22
-
2015-05-08 22:33
zazdroscisz ze to nie ty jestes szefem kuchni (2)
Zeby dotrzec na takie stanowisko trzeba sie niezle nazapier.... wiec daruj sobie takie komentarze. I rusz d..e to moze cos osiagniesz
- 7 9
-
2015-05-08 22:46
(1)
Już osiągnąłem, a piszę tylko prawde.
- 9 7
-
2015-05-10 22:01
?
No to chyba jednak nie osiągnąłeś....inaczej byś nie wypisywał tych głupot...a tak pokazujesz wszystkim czytelnikom jak bardzo zazdroscisz. ..
- 1 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.