• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Rusza weekend kulinarny w Gdyni

neo
26 września 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 

Specjalne ceny posiłków w 20 restauracjach, okazjonalne menu, konkursy, gotowanie na żywo, pokazy filmów, a nawet warsztaty przygotowujące do zdrowego odżywiania - rusza szósty gdyński Weekend Kulinarny.



Wybierasz się na Weekend Kulinarny?

To już kolejna odsłona święta łasuchów. Od piątku do niedzieli weźmie w niej udział 20 restauracji, skupionych w gdyńskim Szlaku Kulinarnym. Dzięki temu będzie można skosztować kuchni z niemal wszystkich stron świata i nie zrujnować sobie budżetu. W restauracjach w określonych porach (szczegóły w ramce poniżej) będą bowiem dostępne niewielkie potrawy w cenie 5 zł.

- To doskonały pomysł na zwiedzenie miasta od strony smaku i zapachu. Porcje nie będą duże, więc z pewnością uda się spróbować kilku kuchni z różnych stron świata - zachęca Witold Okun z Agencji Rozwoju Gdyni, która koordynuje tę akcję.

Wśród restauracji biorących udział w Weekendzie Kulinarnym są serwujące kuchnię indyjską, włoską, francuską, amerykańską, kuchnię fusion oraz oczywiście autorskie polskie dania. Będzie też tradycyjny rajd po restauracjach. Wystarczy zebrać trzy naklejki z różnych restauracji, by wziąć udział w losowaniu nagród.

W piątek o godz. 11 w Hali Targowej zobacz na mapie Gdyni rozpocznie się natomiast spacer kulinarny, który zakończy się pokazem gotowania na żywo - oczywiście wyłącznie z produktów kupionych w hali. Gotowanie na żywo będzie też można obejrzeć w niedzielę o godz. 13 w Restauracji Coco zobacz na mapie Gdyni. Janusz Arrasz poprowadzi też warsztaty, dotyczące zdrowego żywienia, pokazując jak przygotować zdrowe, ale też smaczne posiłki.

W Infoboksie zobacz na mapie Gdyni odbędą się natomiast darmowe pokazy filmów o tematyce kulinarnej. Wśród nich m.in. film dokumentalny "Kucharze historii" o wojskowych kucharzach, komedię "Faceci od kuchni" z pejzażami Paryża w tle oraz "Julie i Julia" z Meryl StreepAmy Adams w rolach głównych.

Zobacz ubiegłoroczny Weekend Kulinarny w Gdyni.

neo

Wydarzenia

Weekend Kulinarny (6 opinii)

(6 opinii)

Opinie (58) 1 zablokowana

  • to właśnie teraz powinna być zamknieta dla ruchu Swietojańska (6)

    • 74 9

    • zamknięta dla ruchu Świętojańska (1)

      żeby kilka tam osób mogło wejść do byle knajpy i zjeść pieroga czy łyżkę sałatki za 5zł? Puknij się w łeb!

      • 2 8

      • tak, i zeby toja tłusta pupa nie dojechała blaszakiem pod mój nos.

        • 1 0

    • gruby kucharz ze zlotopolskich nie doczekał... (1)

      komendarek. pewnie by był.

      • 4 1

      • szkoda chłopaka :(

        • 2 0

    • Gdzie ta ramka? szukam i szukam

      nie ma ramki w urządzeniach mobilnych! na zwykłej i lajt wersji... tak samo nie działa przechodzenie na inne strony z wersji lajt, wywala stronkę o przejściu, kosztach i nic... nie ma gdzie nacisnąć!
      papraki

      • 15 1

    • I właśnie to jest pomysł na dziś!

      • 7 1

  • dobry pomysł

    Szlak kulinarny to świetny pomysł. Właśnie na nim odkryłam dwie perełki do których powracam

    • 3 0

  • super (2)

    tylko w tej akcji biorą udział restauracje nie mające opinii najlepszych - gdzie jest np. Sztuczka, Pueblo, Malika i wiele innych? Odpowiedź jest prosta żadna szanująca się restauracja nie będzie obniżać swoich cen i serwowac mini porcji po 5 złotych bowiem kto z tych wielkich znawców kuchni odwiedzi ją gdy będzie musiał zapłacić np. 100 zł? NIKT. Dobra kuchnia obroni się sama bez pana Witolda Okuna powielającego pomysły promocyjne z przed 20 lat.

    • 22 18

    • PANIE TECHNIKU !!!!!!!!!!!!!

      Mały człowieczku, po pierwsze musisz nauczyć się pisać bez błędów ortograficznych, po drugie musisz nauczyć się czytać ponieważ restauracja Malika znajduje się na szlaku kulinarnym, po trzecie to kompletnie nie rozumiesz o co w tym chodzi; i po czwarte : nie trzeba być psychologiem żeby stwierdzić, że nie lubisz wszystkiego i wszystkich, którzy mają jakieś pomysły i potrafią je realizować. TY nie masz pomysłów i cierpisz.

      • 5 2

    • weekend dla ludzi

      których nie stać żeby pójść do restauracji za publiczne pieniądze wydawane przez Agencję Rozwoju - Upadku Gdyni -

      • 4 1

  • ciekawe

    zaciekawił mnie śledź z cebulą

    • 1 0

  • Trójmiejskie restauracje, w porównaniu do krakowskich, wrocławskich, czy poznańskich, to pełen dramat. Taka prawda. (4)

    • 38 24

    • a ja dodam (1)

      jeszcze Toruńskie a na pytanie co mi brakuje jedzcie do torunia 150 km przejdzcie sie starówka kolo 22-23 zobaczcie co się tam dzieje idzcie o 15 podziwiajcie po pierwsze ceny po drugie jakość po trzecie klimat po czwarte ludzie tam przebywający w Gd zaczyna się robić lepiej ale daleka droga przed nami a w sumie przed właścicelami ze zatrudnić kucharza za 1200 i coś tam wyda to nie wszystko lepiej dać 2500-3000 i wiedzieć ze za 5 lat bedzie ten sam kucharz ci sami goście ze swoimi znajomymi i ich zanjomymi zostawią wpadną raz w tyg. zost. 50-100 za 2osoby to daje od 200 do 400 za pare w miesiącu mając 50 takich par można spokojnie zarabiać serwować dobre dania z dobrej jakości produktów ale i restauratorzy i klienci muszą do tego dojrzeć

      • 6 0

      • ...

        Ceny czynszu za restauracje w dobrych miejscach są często bardzo wysokie, znam lokale w 3 mieście i nie tylko, za które właściciele płacą miesięcznie od 20 tyś za sam wynajem. A media i koszty prowadzenia działalności, produkty, pensje dla innych pracowników? To pewnie kolejne kilkanaście tysięcy. Tych "par" powinno przyjść 10 razy tyle co piszesz żeby w ogóle się opłacało.

        • 2 0

    • a czegóż (1)

      Ci w nich brakuje?
      Podpowiedz, może coś zmienią specjalnie 4 u

      • 14 1

      • Twój żywot bez tych restauracji też jest dramatyczny.

        • 2 4

  • Ritz (1)

    a ja byłam dzisiaj na obiedzie u Pani Barbary Ritz w Gdańsku ( Szafarnia 6).
    Lubie sprawdzić na sobie jak się sprawy maja - poziom na prawdę dobry - myślę że warto wpadać tam na spokojne delektowanie się smakiem , czasem , miejscem , życiem .

    • 2 2

    • Ale z Cibie smakosz...
      A przez resztę miesiąca kiełba z biedry i pasztet.

      • 5 0

  • yhm (1)

    To będzie lista restauracji czy nie???

    • 4 1

    • weekend kulinarny

      • 0 0

  • impreza ciekawa (2)

    ale szkoda że tak rzadko...
    i mało restauracji bierze w tym udział...

    • 21 3

    • a co pewnie MAKA Ci brakuje na tej liscie?

      • 1 0

    • Mało bierze żeby się polaki nie przyzwyczaić nie mogli

      • 2 0

  • (2)

    oby pogoda dopisała

    • 12 4

    • (1)

      Po co? Pewnie i tak ściągasz przepisy z neta i smazysz w domu kotlety dusigroszu

      • 1 10

      • co za pacan to pisał

        • 4 0

  • Zdrowo ???

    Chyba nie macie w rodzinie czy gdzieś tam ludzi karmiących głodnych czyt.czychających na kasę za odgrzewane ,przerabiane,na nowo przyprawiane,odświeżane i dosmaczane przeterminowane produkty w cenie naj..naj...no może nie 300 % przebitej,ale 250 % to norma SMACZNEGO !!!

    • 4 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane