- 1 Z dworca na Jasień 80 zł (370 opinii)
- 2 Auto wjechało w pieszych i w budynek (267 opinii)
- 3 Chcemy żyć w miastach 15-minutowych? (109 opinii)
- 4 Idź na spacer śladem linii Gdynia - Kokoszki (61 opinii)
- 5 Rakieta Elona Muska nad Trójmiastem (107 opinii)
- 6 To była fabryka "kryształu" na płn. Polskę (189 opinii)
Schabowy i nie tylko. Tradycyjna kuchnia polska wciąż popularna
Restauracje z kuchnią polską to wciąż najchętniej odwiedzane przez Polaków lokale gastronomiczne. Pomimo ofensywy włoskich i azjatyckich kulinariów oraz coraz większego dostępu do smaków z niemal każdego zakątka świata, wciąż tęsknimy za schabowym, rosołem i śledziem. Podpowiadamy, gdzie w Trójmieście dobrze zjeść po polsku - zarówno w wersji domowej, jak i ekskluzywnej.
Jedzenie jak u mamy
Jedzenie jak u mamy w domu to hasło, którym polskie lokale uwielbiają się reklamować. Nic przecież nie przyciąga lepiej niż znane i lubiane potrawy oraz domowa, bezpretensjonalna atmosfera, w której każdy poczuje się dobrze (choć osoby tropiące knajpiane trendy określiłby ją - najdelikatniej mówiąc - staromodną). Szukając takich miejsc w Trójmieście, trzeba odwiedzić Żabusię, gdzie obsłużą nas w dobrym stylu, a na talerzu podadzą smaczne i klasyczne jedzenie (choć lekko podkręcone nowoczesnym sznytem), m.in. firmową golonkę długo gotowaną w warzywach i chmielu (35 zł), tatara (16 zł), czerwony barszcz z domowym kołdunami (10 zł) czy polędwiczki wieprzowe z kaszą perłową (28 zł). Jak w lokalu z poprzedniej epoki poczujecie się w Róży Wiatrów, ale to dla bywalców tego istniejącego od czterdziestu lat miejsca ogromna zaleta. W karcie króluje zupa rybna (10 zł), pstrąg w sosie koperkowym (22 zł), schabowy w panierce (18 zł) i pierś z indyka z ananasem (18 zł). Do baru Kalinka wybrać można się na gołąbki w sosie pomidorowym (8,90 zł), de volaille (8,90 zł), mielonego (7,90 zł), wątróbkę z cebulką (8,90 zł) lub na grochówkę (4,90 zł). Ceny są niskie, ale nie zawierają dodatków w postaci ziemniaków czy surówek - dopłacimy za nie kilka złotych. W domowych smakach (oraz dziczyźnie) specjalizuje się także lokalik U Przyjaciół, gdzie kilka lat temu Magda Gessler przeprowadziła swoją rewolucję. Zjemy tutaj m.in. sznycel z cielęciny z jajkiem sadzonym (35 zł), gołąbki w kapuście z ziemniakami z wody (20 zł), pierogi ruskie (20 zł), ale też schab z dzika (48 zł).
Swojskie smaki w chłopskiej chacie
Zagrody, chaty i karczmy cieszą się niesłabnącą popularnością od wielu lat. W takich miejscach zjemy zazwyczaj dużo i taniej niż w innych restauracjach. Swoje robi także tradycyjny (choć raczej należałoby napisać: stylizowany na tradycyjny) wystrój - to działa jak magnes na miłośników polskich smaków. Nikt tego nie udowodnił, ale większość jest zgodna: pierogi i golonka przy drewnianej ławie z widokiem na myśliwskie trofea smakują lepiej. Tego typu lokali w Trójmieście jest kilka. W Harnasiu, stylizowanym na góralską chatę zamówcie na mały głód panierowany oscypek (12 zł) albo żur w żytnim chlebie (15 zł), a na drugie danie domowe pierogi z kaszanką (17 zł). W Polskiej Zagrodzie specjalnością jest pieczeń z żubra ze śląskimi kluskami (44,50 zł), schabowy z kością (26,50 zł) i bitki w sosie własnym (28,50 zł), a na większe okazje - cały prosiak nadziewany kaszą (750 zł). Natomiast Chłopska Chata to lokal, gdzie zjeść trzeba kwaśnicę z ziemniakami i skwarkami (12 zł), wątróbkę z jabłkami, tymiankiem i miodem (24 zł) oraz firmową "Pychotę", czyli klasyczne polskie zrazy podawane z ziemniakami i buraczkami (36 zł).
Ekskluzywnie, kreatywnie i eksperymentalnie
Nie samym schabowym z kapustą i ziemniakami kuchnia polska stoi - tradycyjne smaki i produkty można podać również w wersji fine dining, czyli kreatywnie skomponowane i poddane najnowszym technikom kulinarnym, niekiedy kojarzącym się bardziej z laboratorium gastronomicznym niż zapleczem kuchennym. Trójmiejskimi mistrzami w tej dziedzinie są szefowie kuchni Marcin Popielarz z Białego Królika i Adrian Klonowski z Metamorfozy. To restauracje, gdzie bazuje się niemal wyłącznie na regionalnych składnikach, gdzie każdy pojedynczy produkt jest bohaterem talerza - miejsca dla najbardziej wymagających (warto wybrać często zmieniane menu degustacyjne).
Wykwintną i kreatywną, ale bez aż tak eksperymentalnego podejścia polską kuchnię znajdziemy również w kartach Tłustej Kaczki, Kubickiego i Polskich Smaków. W tej pierwszej trzeba spróbować - nomen omen - kaczki podawanej tutaj w całości (98 zł) w towarzystwie z zasmażanych ziemniaków, modrej kapusty duszonej w winie i sosu żurawinowo-porzeczkowego. Jakość i obsługa najwyższej jakości. Kubicki to restauracje z trwającą od dekad tradycją, gdzie specjalnością są m.in. tatar z polędwicy wołowej z gdańskimi marynatami (32 zł), golonka na kapuście zasmażanej z ziemniakami (39 zł), polędwica z dzika w sosie piernikowym (85 zł) czy mus czekoladowy z lodami rumowymi (23 zł). Z kolei w Polskich Smakach szef kuchni na nowo próbuje definiować kuchnię kaszubską. Zjemy m.in. śledzia marynowanego w cytrynie i occie jabłkowym z kwaśną śmietaną i kozim serem (21 zł), zupę rybną zakwaszaną sokiem z ogórków kiszonych (21 zł), pierogi z kaszubskim wędzonym serem Frisztikowym (26 zł) czy smażonego dorsza z ziemniakami z koperkiem, warzywami i pianką porzeczkową z kminkiem (47 zł).
Dobre na każdą okazję
Ostatnią kategorię poświęcamy restauracjom ze średniej półki, które z kuchnią polską romansują, ale do niej się nie ograniczają. To miejsca, gdzie możemy wybrać się na każdą okazję i każdy powinien znaleźć coś dla siebie. Tego typu lokalem jest m.in. popularna szczególnie na rodzinne obiady - restauracja Malinowy Ogród. Zjemy tutaj m.in. żurek kaszubski z białą kiełbasą i borowikami (14 zł), policzki wołowe z kopytkami i kapustą z rodzynkami (41 zł), gicz jagnięcą z sosem limonkowo-cytrynowym (79 zł) czy nadziewanego warzywami pieczonego w całości pstrąga (39 zł). W zlokalizowanej w wolnostojącym domku restauracji Mariaszek atmosfera jest elegancka i kameralna, a zjemy m.in. sandacza w sosie kurkowym z palonym porem i pudrem oliwkowym (34 zł), comber z królika z marynowanymi kurkami, jarmużem i pieczonym burakiem (36 zł), rosół z domowym makaronem (15 zł) czy chłodnik śliwkowy z mascarpone, kruszonką orzechową i lubczykiem (16 zł).
Lookier polską kuchnię stara się pokazywać w nowoczesny sposób. Warto to sprawdzić jedząc pierś z kaczki z karmelizowanymi buraczkami (30 zł), medaliony z piersi kurczaka w migdałach (22 zł), polędwiczki wieprzowe w sosie śliwkowo-bekonowym (24 zł), czy dorsza bałtyckiego w pieczonych pomidorach (28 zł). Z kolei kameralny Kotlet to miejsce, gdzie zjemy prosto i tradycyjnie, m.in. rosół z domowym makaronem (10 zł), schabowego (24 zł), pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-szpinakowym (22 zł), mielonego (17 zł) czy przeróżne pierogi i naleśniki.
Nie napisaliśmy o waszej ulubionej restauracji z polską kuchnią? Opiszcie ją w komentarzu - czekamy na wasze opinie, recenzje oraz sygnały, które miejsca odwiedzić, a których lepiej nie.
Miejsca
Opinie (89)
-
2016-09-01 13:30
Żabisia !!! Bu ha tragedia. Zury i piwko (2)
- 2 2
-
2016-09-01 15:38
Radzę przejść się do Żabusi i zobaczyć jak wygląda. Piękny wystrój i bardzo smaczne jedzenie!
- 1 0
-
2016-09-01 16:08
mieszkam obok i nie widzę żadnych żurów pod Żabusią. Mo chyba że chodzi o żurek zupę ;)
- 1 0
-
2016-09-01 13:34
Jedenaste : Nie hejtuj! (1)
Pominę więc rozważania o proweniencji i tradycji schabowego. Łukaszu, czemu pominąłeś takie urocze przybytki jak "Perła Bałtyku" w Nowym Porcie i "Złota podkowa" w Przejazdowie? Już brak wzmianki o tej drugiej w artykule o restauracjach z historią położonych w pobliżu Trójmiasta był błędem. Przynajmniej dla mnie i tych, co dawną wylotówką na Warszawę jeździli. A tak w ogóle - recenzent kulinarny to wymarzona robota! Pozdrawiam! B.
- 3 1
-
2016-09-02 07:41
niestety najlepsza kaczka w złotej podkowie o kilku lat przeszła do historii-lokal został zamknięty
- 0 0
-
2016-09-01 14:18
(1)
Napewno z całego serca i czystym sumieniem mogę polecić restauracje DO SYTA na Gdańskiej Zaspie naprawdę smak jak u mamy tradycyjne Polskie i nie tylko dania atmosfera przyjazna i dobre ceny
- 0 2
-
2016-09-01 14:31
DO SYTA
Ostatnio byłem w Do Syta chodzimy tam z całą rodziną każdy znajdzie tam coś dla siebie i oczywiście schabowy tradycyjny z bigosem bajka gulasz pycha a zupy no poprostu powalają i można się najeść są tresciwe i pełne warzyw a nie jak gdzie indziej sama woda kucharze dają z siebie wszystko odkąd powstało DO SYTA z żoną i dziećmi nigdzie indziej nie jadamy nawet dzieci zaczęły jeść obiady ze smakiem
- 0 1
-
2016-09-01 14:38
Schabowy i bulwy to tradycja?
Chyba nie u nas, skąd przywędrowały bulwy?
A schabowy?
Doucz się panie autorze, to że hołota codziennie to żre nie znaczy że to tradycyjne historyczne danie.- 5 3
-
2016-09-01 17:08
Szkoda, że nie ma w 3mieście kuchni prawdziwie staropolskiej (1)
Z przepisami z średniowiecza, najdalej renesansu... To by było coś.
- 1 1
-
2016-09-02 10:13
Z neolitu.
- 3 0
-
2016-09-20 16:51
Ja może nie jestem wielką fanką schabowego
ale w ogóle polskiej kuchni tak :)
W trójmieście a dokładniej w Gdańsku mam ulubioną restaurację Szafarnię 10 gdzie jem ryby albo dziczyznę. Poza tym jest stamtąd bardzo ładny widok na Motławę i piękny przeszklony taras ;)- 0 0
-
2017-03-27 11:38
Pewnie! (2)
oczywiscie, ze tradycyjna polska kuchnia jest super! chociaz ja osobiscie ostatnio wole zjesc kresowo :) czesto jadam w Domie Kresowym obok Piaseczna :) jakby ktos byl na trasie akurat obok to mocno polecam wpasc! :)
- 0 0
-
2017-04-11 14:05
sprobuje! (1)
jutro bede wracac do domu z Krakowa (z mieszkam w Wawie) takze wpadne na pewno! :)
- 0 0
-
2017-07-04 11:53
było przesmacznie
Ja jadam u nich za każdym razem jak jestem w okolicach Warszawy i czego bym nie wybrał jest zawsze smaczne i świeże!Aż chce się do nich wracać!Rewelacja!
- 0 0
-
2018-02-27 00:00
restauracja klimczok
Będąc z mężem w Warszawie, odwiedziliśmy restaurację Klimczok, którą polecili nam znajomi, do których pojechaliśmy i muszę przyznać, że tak dobrej polskiej kuchni jak tam nie jadłam nigdzie wcześniej. Najbardziej smakowała mi kwaśnica, pierogi i grillowany pstrąg z masłem czosnkowym - poezja!
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.