• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Słodki biznes z Gdańska

Robert Kiewlicz
20 czerwca 2010 (artykuł sprzed 13 lat) 

40 tys. tabliczek czekoladek schodzi z jednej maszyny w zakładach Bałtyk w ciągu 8 godzin.



Wytwarzanie czekolady to prawdziwa sztuka. Pracownicy Zakładów Bałtyk produkcję słodyczy maja opanowaną do mistrzostwa. Słodkości z Bałtyku, takie jak Czekolada Ratuszowa, czy Likworki Gdańskie były hitami jeszcze do lat 90. Teraz Bałtyk, zakład po przejściach, znów chce podbijać rynek słodkości.



Rok 2006, skrzyżowanie al. Grunwaldzkiej i ul. Kościuszki. Dawne tereny i budynki m.in. Zakładów Przemysłu Cukierniczego Bałtyk. W tym miejscu znajduje się obecnie Galeria Bałtycka. Obecnie Bałtyk posiada swoje zakłady Na Przymorzu. Rok 2006, skrzyżowanie al. Grunwaldzkiej i ul. Kościuszki. Dawne tereny i budynki m.in. Zakładów Przemysłu Cukierniczego Bałtyk. W tym miejscu znajduje się obecnie Galeria Bałtycka. Obecnie Bałtyk posiada swoje zakłady Na Przymorzu.
Specjalne cukierki dla kierowców. Zawierały kofeinę w dużych ilościach. Specjalne cukierki dla kierowców. Zawierały kofeinę w dużych ilościach.
Likworki Gdańskie z alkoholem. Likworki Gdańskie z alkoholem.
Gdańskie zakłady czekolady choć małe, to plany mają bardzo ambitne. Już w przyszłym roku chcą wypuścić na rynek nowe produkty. - Trwają cały czas prace nad nowymi słodyczami, którymi chcemy powalczyć o naszych młodych klientów. Nie zapominamy też o naszych starszych produktach - mówi Maciej Szymczak, dyrektor generalny Zakładów Przemysłu Cukierniczego Bałtyk. - Być może na rynek znów trafi Baton Krymski, jeden ze sztandarowych produktów Bałtyku w latach 80.

Bałtyk chce też w 2011 roku wystartować z siecią sklepów firmowych w całej Polsce. - To bardzo poważne plany - mówi dyrektor Szymczak. - Jednak wszystko zależy od naszych możliwości finansowych.

Jak na razie większość produkcji Bałtyku trafia do wielkich sieci handlowch, gdzie jest sprzedawana pod innymi markami. Około 20 proc. produkcji trafia na eksport. Głównie do krajów skandynawskich i nadbałtyckich. W najbliższym czasie zakład ma też zrealizować poważne zamówienia dla odbiorców z Holandii.

Bałtyk, to nie tylko tradycja. To także nowoczesne i zdrowe słodycze. - Naszym najnowszym produktem są galaretki Jantar - mówi Szymczak. - To nowa generacja słodyczy. Są to galaretki produkowane z soków aronii i jagody kamczackiej. Wytwarzane bez ulepszaczy i dodatków. Ich recepturę opracowaliśmy razem z naukowcami z Politechniki Gdańskiej. Naukowcy dowiedli, że soki tych dwóch owoców działają antyrakowo. Nie jest to oczywiście lekarstwo, a jedynie świetny i smaczny suplement.

Zakłady Produkcji Cukierniczej Bałtyk, to firma z 85-letnią tradycją. W Gdańsku obecna od 1923 roku. Wówczas na terenie Wolnego Miasta Gdańsk w okresie ożywionego ruchu gospodarczego powstały trzy fabryki cukiernicze "Anglas", "Baltic" i "Kosma". W 1951 roku zostały one upaństwowione i weszły w skład Zakładów Przemysłu Cukierniczego "Bałtyk".

W 1991 firma stała się spółką akcyjną. W 1993 roku podpisała umowę joint venture z fińską firmą "Fazer" i najpierw funkcjonowała pod nazwą "Bałtyk Chocolate", potem "Fazer Polska" Sp. z o.o., a od 2002 roku jako "Cloetta Fazer Polska". Wtedy to właśnie z rynku zniknęły prawie wszystkie najpopularniejsze produkty Bałtyku. Fazer w ich miejsce wprowadził własny asortyment.

Nowe produkty nie sprzedawały się jednak w Polsce tak dobrze jak na zachodzie. W 2005 skandynawski koncern podął decyzję o wycofaniu się z Polski.

Przed zakładem stanęło widmo likwidacji. Znalazł się jednak chętny na odkupienie Bałtyku od Finów. Była to polska firmę "Bomilla" z Włocławka. Nowy właściciel powrócił do tradycyjnej nazwy i logo, tworząc Zakłady Przemysłu Cukierniczego "Bałtyk" Sp. z o.o.

Miejsca

  • Bałtyk Gdańsk, Leona Droszyńskiego 8/11

Opinie (122) 9 zablokowanych

  • baton krymski-hura!!!!

    Czekam z utęsknieniem...
    och żeby tylko nie kosztował 5 zł, bo z taką ceną jego zapamiętałam :)

    • 6 0

  • Brawo Bałtyk!

    Fajnie by było jakby kiedyś wypuścili małą serię slodyczy w opakowaniach w starym stylu. Mam słabość to tych topornych, starych projektów opakowań.

    • 5 0

  • byle nie robili mydła zamiast słodyczy

    byle nie robili mydła zamiast słodyczy tzn nie dodawali tłuszczu roślinnego (oleju palmowego)

    • 6 0

  • Brzmi ciekawie.. (1)

    chciałabym spróbować batonika krymskiego, szczerze to go w życiu nie próbowałam, ale ciekawość kusi :) Ponadto to jak najbardziej jestem ZA BAŁTYKIEM!!!

    • 5 0

    • Ana dbaj o linie he he

      • 0 0

  • Smak dzieciństwa

    Fioletowa Finezja z wiórkami kokosowymi była najlepszą czekoladą, jaką w życiu jadłam. Wszystkie Lindty mogą się przy niej schować!
    Czekam na pełną reaktywację Bałtyku z niecierpliwością.

    • 10 0

  • Baltyk

    Stara dobra firma z tradycjami , po co byly te wszystkie transformacje , psu na bude , ktos tylko na tym zarobil kase , dziki kraj nic wiecej.

    • 4 1

  • BALTYK

    wroccie do produkcji waszych cudownych sezamkow , niech mieszkancom 3 miast przypomni sie stara polska i jej slodkosci z waszej kochanej firmy.

    • 5 0

  • jaki ten kraj byl piekny do 89 roku

    echhh...

    • 3 3

  • przywrocic Heveliusa !!! i najlepsze piwo pod sloncem classic

    • 7 2

  • BAŁTYK GDYNIA ! to je to ?

    • 1 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane