- 1 Chcemy żyć w miastach 15-minutowych? (342 opinie)
- 2 Upiorne syreny i największe pożary (7 opinii)
- 3 Z dworca na Jasień 80 zł (453 opinie)
- 4 Auto wjechało w pieszych i w budynek (282 opinie)
- 5 Idź na spacer śladem linii Gdynia - Kokoszki (68 opinii)
- 6 Jeden z pierwszych w Polsce "bliźniaków" (7 opinii)
Uczyli, jak prawidłowo palić w piecu
Zobacz sobotni pokaz prawidłowego palenia w piecu
Emituje znacznie mniej dymu i pozwala zaoszczędzić nawet do 30 proc. paliwa. Takimi właśnie zaletami odznacza się metoda tzw. palenia od góry w piecu. Jako, że jest ona dość słabo znana, gdyńska straż miejska organizuje w wielu dzielnicach szereg pokazów instruktażowych. Jeden z nich odbył się w sobotnie popołudnie u zbiegu ulic Bosmańskiej i Dickmanna na Oksywiu.
Choć to bezsprzecznie najszybsza metoda rozgrzania pieca, posiada ona poważną wadę, o której mało kto wie. Podczas palenia od dołu wydziela się gęsty i gryzący dym, który ulatując przez komin zanieczyszcza powietrze oraz skutecznie uprzykrza życie okolicznym mieszkańcom. Wynika to z faktu, iż wspomniana metoda nie zapewnia całkowitego spalania paliwa.
Gryzący dym nie musi być ze śmieci
- Niejednokrotnie zdarza się, że mieszkańcy informują nas, że ich sąsiad pali w piecu śmieciami. Uważają tak na podstawie nieznośnego dymu, który wydobywa się z komina. Gdy przyjeżdżamy na miejsce, okazuje się, że w piecu nie ma żadnych śmieci, a ich sąsiad pali dozwolone prawem paliwo metodą od dołu - tłumaczy Leonard Wawrzyniak, strażnik miejski z Gdyni.
Niewielu użytkowników pieców grzewczych zdaje sobie sprawę, że istnieje alternatywna metoda palenia, zwana "paleniem od góry". Rozgrzanie pieca w ten sposób zajmuje minimalnie więcej czasu, ale daje w zamian dwie niepomierne korzyści. Po pierwsze, jest to o wiele bardziej ekologiczne. Dzięki tej metodzie dochodzi do niemal całkowitego spalenia paliwa i tym samym z komina uchodzi niemal przezroczysty dym. Po drugie, palenie od góry jest o wiele bardziej ekonomiczne, gdyż umożliwia zaoszczędzenie nawet do 30 proc. paliwa.
Strażnicy już umieją, teraz uczą mieszkańców
W listopadzie ubiegłego roku, Straż Miejska w Gdyni zainaugurowała program pod hasłem "Korzystne Ograniczenie Zanieczyszczenia Atmosfery". Wybrani funkcjonariusze przeszli szkolenie z prawidłowej obsługi pieca grzewczego, czyli rozpalania go metodą od góry. W ramach plenerowych pokazów edukacyjnych, które odbywają się cyklicznie w kolejnych dzielnicach Gdyni, mundurowi dzielą się swoją wiedzą z mieszkańcami. Jeden z takich pokazów odbył się w sobotnie popołudnie Oksywiu, na placyku przy skrzyżowaniu ulic Bosmańskiej i Dickamnna.
- Pokazy polegają na ustawieniu obok siebie dwóch identycznych piecyków typu "koza". Każdy z nich jest rozpalany tym samym paliwem, zazwyczaj węglem, ale dwiema różnymi metodami. Jedna jest prawidłowa, druga nie. Pokaz trwa około godziny. W pierwszym piecyku najpierw rozpala się podpałkę i potem zasypuje ją węglem. W efekcie piecyk kopci i wydobywa się z niego ciemny, nieprzyjemny dym. To metoda nieprawidłowa. Drugi piecyk najpierw napełniany jest paliwem, a dopiero na nie kładzie się podpałkę i ją rozpala. Tutaj dym wydobywający się z komina jest niemal niewidoczny. To właśnie metoda rozpalania "od góry" - wyjaśnia Wawrzyniak.
W sobotnim pokazie na Oksywiu wzięło udział kilkudziesięciu mieszkańców dzielnicy. Oprócz nauki palenia pod okiem strażników, każdy zainteresowany otrzymał również ulotkę zawierającą szczegółowe instrukcje. Wspomnianą ulotkę, jak i szczegółowe informacje na temat można uzyskać na stronie www.czysteogrzewanie.pl
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (171) 4 zablokowane
-
2018-01-29 09:07
Ludzie itak swoje...
Patrzą na siłę i kierunek wiatru. Jaka kolejność palenia? Buty? pampersy, plastki po 22giej ...., w większości palą śmieci ze wględów ekonomicznych
- 0 0
-
2018-01-29 08:58
Orunia, Suchanino, Osowa, Oliwa, Matemblewo, Jelitkowo, Brzeźno, Dolne Miasto....
z tych dzielnic zimą się z domu nie powinno wychodzić bez maski. Okna otwierać też się nie zaleca.
Średnio 300% normy każdego praktycznie dnia.....
Urzędnicy jednak problemu nie widzą.
Bo oficjalne stacje stoją oddalone od tych miejsc.
Kto jednak ma swój prywatny miernik to wie jaka jest rzeczywistość.- 0 0
-
2018-01-28 22:12
No i pan bezRadny na pierwszym planie (2)
się promuje przed wyborami, a w sprawie SKM na północ miasta nic nie zrobił żeby się ni narażać panującemu.
- 3 0
-
2018-01-29 05:08
(1)
Przynajmniej coś robi. Jakby Go nie było widać, to wszyscy by narzekali, że nic nie robi. Jak dla mnie to jest radny, który jest wśród najbardziej aktywnych.
- 0 1
-
2018-01-29 08:25
Akurat nic nie robi a robią Strażnicy Miejscy
a on się reklamuje.
- 0 1
-
2018-01-29 08:17
Truciciele
Zapraszamy SM do Smęgorzyna, zwłaszcza wieczorkiem - ulice Smęgorzyńska, ul. Barkoczyńska i ul. Będomińska. Palą autochtoni a spróbuj się odezwać. To nic że nie można oddychać.
- 2 0
-
2018-01-29 03:54
U nas na Warmii mówio, że śmiecie dzielo się na takie, którymi pali się w dzień i na takie którymi pali się w nocy.
- 0 3
-
2018-01-28 15:09
Grodzka 5 - budynek obok Hiltona w Gdańsku (5)
Nie ma centralnego ogrzewania !!! każdego dnia śmierdzi tam dymem ludzie musza się dogrzewać płacąc kupe kasy za te mieszkania . Kiedy Miasto zrobi z tym porządek ? centralne ogrzewanie to jak ubikacja dziś czy prąd obok luksus a za oknem idzie dym z kominow bo ludzie palą węglem.
- 32 11
-
2018-01-28 21:10
A w Indiach (1)
się pali suszonymi krowimi plackami. To nie jest żart! Hindusi sobie chwalą, spróbuj i ty!
- 2 0
-
2018-01-29 01:37
Indie są ogromnym krajem
na północy może być zimno
ale na południu masz tropik- 0 0
-
2018-01-28 22:10
Jak się tobie nie podoba to zamieszkają w Hiltonie.
- 0 0
-
2018-01-28 15:53
A czym maja palic miesem?
Nie kazdego stac na ogrzewanie gazowe wiec pali weglem.Widzac ostry dym z pieca kazdemu wydaje sie ze ktos pali butami czy innymi dziwnymi rzeczami,jednak zapewne tak nie jest.Jezeli mamy w piecu malo żaru i dorzucimy do tego caly piec wegla na raz,to potem sa efekty jak z parowozu.Ludzie ktorzy nigdy nie palili w piecu zawsze maja do powiedzenia same madrosci
- 12 1
-
2018-01-28 15:38
Jak Hiltonowi to przeszkadza, to niech zafunduje termomodernizację i ekologiczne ogrzewanie
Bogatemu to się opłaci
- 16 2
-
2018-01-28 21:53
Najważniejszy w piecu to jest CUG (4)
Najważniejszy w piecu przy paleniu nawet byle czym,to jest CUG, jak nie ma cugu/a to się słabo pali i dużo dymi. Tylko dobry długi komin gwarantuje całkowite bezdymne spalanie. Rodzaj użytego paliwa decyduje tylko o uzyskanej temperaturze i czasie spalania. Np. tzw.słomiany ogień wartość opałowa/grzewcza jest b.mała, a czas palenia b.krótki. I to wszystko.
palacz.- 6 0
-
2018-01-28 22:35
(1)
Ale od temperatury też zależy czy jest spalanie całkowite czy częściowe. Dlaczego śmieci można spalać w specjalnych piecach? Bo musi być odpowiednia temperatura... W naszym piecu jest to samo.
- 2 0
-
2018-01-29 01:14
Przy spalaniu plastików i tak powstają dioksyny
- 0 0
-
2018-01-29 01:13
Tyle że tak naprawdę nie spala się węgiel czy drewno a gaz który z nich sìe uwalnia pod wpływem temperatury
Przy spalaniu dolnym większość uleci przez komin.
- 2 0
-
2018-01-28 22:45
Wzór na CUG długość komina razy średnica paleniska podzielone przez jakość palywa
- 1 0
-
2018-01-28 23:41
Sopot, ulica Polna, chirurg onkolog w kominu pani śmieciami, twierdzi ze to nie jest szkodliwe
- 1 0
-
2018-01-28 23:33
Do Świbna powinni pojechać,tam palą gumami,ubraniami i czym tylko się da.
Aż czarny dym z kominów leci,o smrodzie już nie wspominając .- 1 0
-
2018-01-28 23:09
Zachować proporcje
Przy paleniu w piecu należy zachować proporcje. I tak do spalenia 1 kg paliwa potrzeba około 14 kg tlenu. Tak tlenu. Jak wiemy w powietrzu jest go tylko około 21% (19/20). To daje około 0,70 do 1 m3 powietrza na 1 kg paliwa-spalanie idealne-teoretyczne. Do tego dochodzi problem instalacji kominowej i samego paleniska. To co wychodzi z komina nie całkowicie spalone to widoczny dym który zawiera cząstki stałe (sadze), dioxyny, NO2 i NO3, CO2 i CO3, SO3, C6H5HN2 tzw.aniliny,ponadto związki fosforu i parę wodną. Czym jaśniejszy dym to nie zawsze czystsze powietrze. Najgrożniejsi zabójcy są jednak niewidoczni. Spalanie z niedostateczną ilością tlenu wytwarza tzw.czad-tlenek węgla (CO)-zabójca nr.1- nie widoczny, bez zapachu i smaku. Reszta to II kategorii jego równie śmiertelni-"koledzy".
- 2 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.