Fakty i opinie

Ukwiecone ogródki gastronomiczne w Trójmieście

Zdecydowana większość restauracji w Trójmieście posiada w swoich ogródkach gastronomicznych różnego rodzaju kwiaty. Magiczna moc roślin nie tylko przyciąga gości, ale i sprawia, że restauracja tętni życiem, a także kojarzy się z witalnością i świeżymi składnikami.



Jak postrzegasz ukwiecone ogródki gastronomiczne?

pozytywnie, ogródki gastronomiczne wyglądają wspaniale 89%
nie zauważam takich rzeczy 5%
z mieszanymi uczuciami - to ładne, ale przyciąga owady 4%
negatywnie, nie lubię roślin 2%
zakończona Łącznie głosów: 817
- Tylu ukwieconych ogródków gastronomicznych w Trójmieście jeszcze nie widziałem - zwrócił uwagę jeden z czytelników Trojmiasto.pl.
Postanowiliśmy to sprawdzić i rzeczywiście zdecydowana większość restauracji w ŚródmieściuMapka Gdańska, na Monte CassinoMapka w Sopocie czy na ŚwiętojańskiejMapka w Gdyni jest przepięknie ukwiecona. Korzystają na tym nie tylko restauracje, które przyciągają w ten sposób gości, ale także sami odwiedzający ogródki gastronomiczne, którzy pośród kwiatów i roślin czują się zdecydowanie lepiej.

- W naszych restauracjach ogródki zawsze były ukwiecone, a to dlatego, że chcemy, aby nasi goście czuli się u nas jak w domu, jak we własnym ogrodzie. To na pewno przyciąga gości, ale korzystają na tym obie strony. Widać to po naszych gościach, którym zdecydowanie lepiej siedzi się pośród kwiatów - mówi Maciej Bogusz, menadżer restauracji KOS.

Urbanizacja ma negatywny wpływ nie tylko na środowisko naturalne, ale również na nasze samopoczucie



Niestety, ale coraz więcej terenów zielonych zostaje - drastycznie mówiąc - zabetonowanych. Ma to nie tylko negatywny wpływ na środowisko, ale także na nasze samopoczucie. I choć świadomość mieszkańców oraz władz miasta w tym temacie stale wzrasta, to wciąż jesteśmy świadkami niekorzystnie (dla mieszkańców) podejmowanych decyzji. Powstają wprawdzie łąki kwietne czy miejskie ule dla pszczół, ale to wciąż za mało.

Restauratorzy chętnie ukwiecają swoje ogródki gastronomiczne



Pandemia i długie wyłączenie z pracy dały mocno w kość restauratorom, dlatego ci prześcigają się w pomysłach, żeby przyciągnąć do siebie klientów. I każdy na tym korzysta. Nie ma co ukrywać, że wystrój restauracji mocno przyciąga gości, a ukwiecone ogródki gastronomiczne tylko w tym pomagają. Zieleń pozytywnie wpływa na psychikę człowieka, a najlepiej wypoczywa nam się na łonie natury, dlatego, restauratorzy tak dbają o bogatą zieleń w ogródkach gastronomicznych.

- Stawiamy przede wszystkim na naturalność, w której dobrze czują się nasi goście. Dziś bardzo modne są kwiaty i rośliny w domach, ogrodach a także restauracjach. Idziemy z duchem czasu i korzystamy na tym nie tylko my, ale przede wszystkim goście, którzy nas odwiedzają. Kwiaty dają nie tylko walor estetyczny, ale także zapachowy - takie doznania zostają z nami na dłużej- mówi Weronika Leszczyńska, menadżer restauracja Sempre Pizza&Vino.

Kwiaty, zioła a nawet warzywa



Obecnie stałym elementem restauracji są właśnie kwiaty, a dobrze dobrane kompozycje sprawdzają się w miejscach o wysokim standardzie. Coraz więcej restauracji ma też w swoich kompozycjach zioła, a nawet warzywa. W lokalach gastronomicznych zieleń kojarzy się z życiem, witalnością, ale też ze świeżymi składnikami potraw i dużą ilością witamin.

- Jestem Włochem i bardzo lubię kwiaty. Chciałem stworzyć w naszej restauracji najładniejszy ogródek gastronomiczny na ul. Długiej. Oprócz pięknych kwiatów mam tutaj także swój mały ogródek z takimi ziołami, jak rozmaryn, tymianek czy bazylia. W całej Europie ukwiecone ogródki gastronomiczne to podstawa prowadzenia takiego biznesu. Cieszę się, że i tutaj w Gdańsku tak wiele restauracji przywiązuje do tego uwagę. Nie tylko ja, ale i nasi goście czują się w takim miejscu znacznie lepiej - mówi Vincenzo Barba, szef kuchni restauracja San Marco.
Motywy roślinne widać nie tylko w ogródkach gastronomicznych, ale i na talerzach czy nazwach restauracji. Takie zabiegi często utożsamiają lokale z daną rośliną czy kwiatem. Reasumując - dobrze, że tak wiele restauracji decyduje się na ukwiecanie ich, bo zyskują na tym wszyscy.

Opinie wybrane


wszystkie opinie (50)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze

więcej artykułów »