• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Uwaga na mrożonki, czyli ryba rybie nierówna

km
1 czerwca 2013 (artykuł sprzed 10 lat) 
Najlepsze ryby są świeże. Jak pokazuje kontrola, na mrożonki trzeba uważać. Najlepsze ryby są świeże. Jak pokazuje kontrola, na mrożonki trzeba uważać.

Krewetki i ryby były mrożone gdy były już nieświeże, miały więcej glazury niż mięsa, nie wiadomo skąd pochodziły - Inspekcja Handlowa w Gdańsku stwierdziła nieprawidłowości w dziewięciu na dziesięć placówek które handlują mrożonymi rybami.



Czy często jesz ryby?

W pierwszym kwartale tego roku Inspekcja Handlowa w Gdańsku sprawdzała na terenie województwa pomorskiego m.in. jakość i prawidłowość oznakowania mrożonych produktów rybołówstwa. Kontrolą objęto jedną hurtownię (Gdynia), pięć sklepów sieci handlowych (trzy w Gdańsku, i po jednym w Słupsku i Kobylnicy) oraz cztery sklepy z grupy pozostałych sklepów (po dwa w Gdańsku i Bytowie).

Ogółem skontrolowano 64 partie produktów rybołówstwa o wartości 141,6 tys. zł, z czego zakwestionowano 22 partie (34,4 proc.) o wartości 93 tys. zł.

Kontrola po raz kolejny pokazała problemy z mrożonymi rybami w naszym regionie, w zeszłym roku wystąpiły one też w lokalach gastronomicznych oferujących tzw. smażona świeżą rybkę.

- Największym problemem jest zbyt duża glazura (warstwa lodu), w efekcie waga produktu jest znacznie zaniżona, czasami ryba, zamiast 200, waży 150 gram. Problem jest też z produktami luksusowymi, jak krewetki koktajlowe, owoce morza, czy filety z miruna, często okazywało się, iż były one mrożone już nieświeże - wyjaśnia Dariusz Klugmann, Rzecznik Prasowy Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Gdańsku.

Czytaj też: Restauratorzy zwodzą nas na potęgę

Problem, poza krewetkami i miruną, dotyczy najczęściej takich mrożonych ryb jak mintaj, polędwice z dorsza grenlandzkiego - gdzie było za dużo glazury, a za mało ryby. Ponadto miruna miała też charakterystyczne żółtawe przebarwienia, wysuszoną powierzchnię, świadczące o nieświeżości produktu, a po rozmrożeniu nieprzyjemny zapach.

Natomiast w przypadku kawałków mrożonego łososia czy filetów z matiasa holenderskiego stwierdzono wprowadzające w błąd oznakowanie co do miejsca pochodzenia lub brak informacji o okresie i warunkach przechowywania. Jak klienci mogą się ustrzec przed takimi produktami?

- To bardzo trudne do rozeznania w sklepie, bowiem dopiero gdy rybę przyniesiemy do domu i rozmrozimy okazuje się, że jest nieświeża lub jest jej za mało. W takich przypadkach trzeba towar koniecznie reklamować, a sprawę zgłosić do nas - wyjaśnia Klugmann.

Niestety, w związku w tym, że obecnie trwa postępowanie administracyjne wobec nierzetelnych placówek, Inspektorat nie ujawnia nazw sklepów i hurtowni.
km

Miejsca

Opinie (135) ponad 10 zablokowanych

  • Uwaga na Kulinarne Podróże z Hryniewickiego!

    • 2 0

  • To wynik zniszczenia sklepów centrali rybnej

    teraz supermarkety oferuja nam padlinę i to w "glazurze" z lodu 50% ryby wątpliwej świeżości w lodzie . Tak sie ładuje kasę żabojadom, angolom i niemcom.
    Tam inspekce nie chodza na kontrole , tylko 'bywają"

    • 6 0

  • Panie klugman niech pan nie czaruje!

    • 0 0

  • to juz NORMA

    dopisze tylko;to chyba idiota dobrze sponsorowany uchwalil rozporzadzenie o ,,uprzedzaniu o zblizajacej sie kontroli,, tylko osiol nie zrozumie ze JEDZENIE I PCIE najwazniejsze czynnosci fizjologiczne dla czlowieka..najlepsza ARMIA PRZEGRA wojne jak sie jej nie da jesc!!! a WLADZA upadnie jak narod bedzie glodny...w 100% popieram p.SIELSKIEGO bo pozytyne opinie pisza ludzie zatrudnieni w gastronomi...

    • 2 0

  • a jaki wybór ?

    w Gdyni na hali targowej stare dorsze w super cenie...

    • 4 0

  • Ryba psuje się od głowy

    Gdzie mają głowy urzędnicy przez których ryba świeża prosto z połowu nie może trafić do sklepów.

    • 3 0

  • kiedy sie skonczy patologiczne glazurowanie ryby na maxa ???

    nikt tu ameryki nie odkryl od lat glazurowana woda w rybie to czysty interes dla handlarzy i producentow, jezeli nikt tego nie unormuje to dalej w rybie bedzie do 50% glazury plus chemikalia ktore sa zawarte aby chlonac wode w rybie

    • 2 0

  • nie kupujcie mrożonego guwna

    i problem się sam rozwiąże

    • 3 2

  • Smutna prawda (2)

    Wlasciciele tych baro smazalni nic nie wyrzuca, nieswiadomy klient zje padline i ladnie podziekuje

    • 4 0

    • a kto ci każe jeśc po knajpach, sam nie umiesz sobie usmażyć (1)

      • 0 1

      • Ale czasami chce sie wyjsc z rodziną

        i smacznie zjesc. Ale w naszych warunkach to chyba najzdrowiej i bezpieczniej jest w Fek Ronalds

        • 1 0

  • (3)

    Gdzie można kupic rybe od rybaka w trójmieście?

    • 0 0

    • Najlepiej u rybaka.

      • 0 0

    • Na rybakach

      Okolice babie doly gdynia

      • 0 0

    • W trójmieście

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane