- 1 "Pani już tu nie mieszka". Wyrzucili też kota (461 opinii)
- 2 Były wiceprezydent Gdańska skazany (99 opinii)
- 3 Remontują, zamiast wyburzyć. Dlaczego? (86 opinii)
- 4 8 godzin opóźnienia i lądowanie w Poznaniu (311 opinii)
- 5 Kredkami w kierowców przy przejściu (83 opinie)
- 6 Jak zniszczono Rady Dzielnic w Gdyni (160 opinii)
Uwaga na mrożonki, czyli ryba rybie nierówna
Krewetki i ryby były mrożone gdy były już nieświeże, miały więcej glazury niż mięsa, nie wiadomo skąd pochodziły - Inspekcja Handlowa w Gdańsku stwierdziła nieprawidłowości w dziewięciu na dziesięć placówek które handlują mrożonymi rybami.
Ogółem skontrolowano 64 partie produktów rybołówstwa o wartości 141,6 tys. zł, z czego zakwestionowano 22 partie (34,4 proc.) o wartości 93 tys. zł.
Kontrola po raz kolejny pokazała problemy z mrożonymi rybami w naszym regionie, w zeszłym roku wystąpiły one też w lokalach gastronomicznych oferujących tzw. smażona świeżą rybkę.
- Największym problemem jest zbyt duża glazura (warstwa lodu), w efekcie waga produktu jest znacznie zaniżona, czasami ryba, zamiast 200, waży 150 gram. Problem jest też z produktami luksusowymi, jak krewetki koktajlowe, owoce morza, czy filety z miruna, często okazywało się, iż były one mrożone już nieświeże - wyjaśnia Dariusz Klugmann, Rzecznik Prasowy Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Gdańsku.
Czytaj też: Restauratorzy zwodzą nas na potęgę
Problem, poza krewetkami i miruną, dotyczy najczęściej takich mrożonych ryb jak mintaj, polędwice z dorsza grenlandzkiego - gdzie było za dużo glazury, a za mało ryby. Ponadto miruna miała też charakterystyczne żółtawe przebarwienia, wysuszoną powierzchnię, świadczące o nieświeżości produktu, a po rozmrożeniu nieprzyjemny zapach.
Natomiast w przypadku kawałków mrożonego łososia czy filetów z matiasa holenderskiego stwierdzono wprowadzające w błąd oznakowanie co do miejsca pochodzenia lub brak informacji o okresie i warunkach przechowywania. Jak klienci mogą się ustrzec przed takimi produktami?
- To bardzo trudne do rozeznania w sklepie, bowiem dopiero gdy rybę przyniesiemy do domu i rozmrozimy okazuje się, że jest nieświeża lub jest jej za mało. W takich przypadkach trzeba towar koniecznie reklamować, a sprawę zgłosić do nas - wyjaśnia Klugmann.
Niestety, w związku w tym, że obecnie trwa postępowanie administracyjne wobec nierzetelnych placówek, Inspektorat nie ujawnia nazw sklepów i hurtowni.
Miejsca
Opinie (135) ponad 10 zablokowanych
-
2013-06-01 20:29
Uwaga na Kulinarne Podróże z Hryniewickiego!
- 2 0
-
2013-06-01 20:46
To wynik zniszczenia sklepów centrali rybnej
teraz supermarkety oferuja nam padlinę i to w "glazurze" z lodu 50% ryby wątpliwej świeżości w lodzie . Tak sie ładuje kasę żabojadom, angolom i niemcom.
Tam inspekce nie chodza na kontrole , tylko 'bywają"- 6 0
-
2013-06-01 20:47
Panie klugman niech pan nie czaruje!
- 0 0
-
2013-06-01 21:21
to juz NORMA
dopisze tylko;to chyba idiota dobrze sponsorowany uchwalil rozporzadzenie o ,,uprzedzaniu o zblizajacej sie kontroli,, tylko osiol nie zrozumie ze JEDZENIE I PCIE najwazniejsze czynnosci fizjologiczne dla czlowieka..najlepsza ARMIA PRZEGRA wojne jak sie jej nie da jesc!!! a WLADZA upadnie jak narod bedzie glodny...w 100% popieram p.SIELSKIEGO bo pozytyne opinie pisza ludzie zatrudnieni w gastronomi...
- 2 0
-
2013-06-01 21:24
a jaki wybór ?
w Gdyni na hali targowej stare dorsze w super cenie...
- 4 0
-
2013-06-01 21:30
Ryba psuje się od głowy
Gdzie mają głowy urzędnicy przez których ryba świeża prosto z połowu nie może trafić do sklepów.
- 3 0
-
2013-06-01 21:55
kiedy sie skonczy patologiczne glazurowanie ryby na maxa ???
nikt tu ameryki nie odkryl od lat glazurowana woda w rybie to czysty interes dla handlarzy i producentow, jezeli nikt tego nie unormuje to dalej w rybie bedzie do 50% glazury plus chemikalia ktore sa zawarte aby chlonac wode w rybie
- 2 0
-
2013-06-01 21:58
nie kupujcie mrożonego guwna
i problem się sam rozwiąże
- 3 2
-
2013-06-01 22:21
Smutna prawda (2)
Wlasciciele tych baro smazalni nic nie wyrzuca, nieswiadomy klient zje padline i ladnie podziekuje
- 4 0
-
2013-06-02 11:32
a kto ci każe jeśc po knajpach, sam nie umiesz sobie usmażyć (1)
- 0 1
-
2013-06-02 19:45
Ale czasami chce sie wyjsc z rodziną
i smacznie zjesc. Ale w naszych warunkach to chyba najzdrowiej i bezpieczniej jest w Fek Ronalds
- 1 0
-
2013-06-01 22:43
(3)
Gdzie można kupic rybe od rybaka w trójmieście?
- 0 0
-
2013-06-02 00:26
Najlepiej u rybaka.
- 0 0
-
2013-06-02 03:43
Na rybakach
Okolice babie doly gdynia
- 0 0
-
2013-06-02 09:30
W trójmieście
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.